Εκατοντάδες χιλλιάδες κάτοικοι της Νικαράγουας χωρικοί, ψαράδες , αγρότες campesinos, οικοακτιβιστές, επιστήμονες καί περιβαλοντολόγοι λένε όχι στά σχέδια κατασκευής της υπερωκεάνιας διώρυγας από την κυβέρνηση Ορτέγκα.
Το 2013 η κυβέρνηση της Νικαράγουας πέρασε τον νόμο 840 που επιτρέπει στη κινεζική επιχείρηση επενδύσεων την «Χονγκ Κονγκ Ανάπτυξης Νικαράγουας» την κατασκευή τής υπερωκεάνιας διώρυγας χωρίς καμμία δημόσια διαβούλευση ή συζήτηση. Αν και η κυβέρνηση χαιρετά το έργο ως τό μέσο για να άρει το έθνος από τη φτώχεια, εκατοντάδες χιλιάδες κάττοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τη γη τους και με τίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις μη αναστρέψιμες και με ολοκληρωτική καταστροφή τού πλούσιου οικοσύστήματος της χώρας από λίμνες, ποτάμια και δάση.
Η προβλεπόμενη κατασκευή τής υπερωκεάνιας διώρυγας πού θα περάσει μέσα από την «Μεγάλη Λίμνη» ενώνοντας τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή κοινωνική συσπείρωση για τά χρονικά της Κ.Αμερικής πού μπορεί να ωδηγήσει σε μια γενικότερη επανάσταση πού μπορεί να μεταπηδήσει και στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Λ.Αμερικής.
Η «Μεγάλη Λίμνη» είναι ή σημαντικότερη πηγή πόσιμου νερού για την Νικαράγουα και μοναδικής βιοποικιλότητας οικοσύστημα πού επιτρέπει στους παράκτιους πληθυσμούς της (ψαράδες,χωρικούς,ιθαγενείς και μικρούς αγρότες) να επιβιώνουν με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια.Στην πλειοψηφία τους βοήθησαν τον Ορτέγκα και τους Σαντινίστας να ανέβουν στην εξουσία πολεμώντας ενάντια στον δικτάκτορα Σομόζα και τους αμερικανοτραφείς αντάρτες Κόντρα ελπίζοντας για μια καλύτερη μέρα.
Ο Ορτέγκα όμως τά τελευταία χρόνια προδίδοντας τις υποσχέσεις του και τις αριστερές απόψεις του (κάτι μας θυμίζει αυτό πάλι ) έχει ξεκινήσει μια ανηλεή καταστολή μειονοτήτων βάζοντας την υπογραφή του στην μελανότερη στιγμή της ιστορίας της Νικαράγουας.Εκδίωξη ιθαγενών από την γή τους όπως οί Ράμα οί Μισκίτο και άλλων και με μια απειλούμενη ακόμη μέχρι το φθινόπωρο μαζική εκδίωξη των παράκτιων κατοίκων της λίμνης προκειμένου να κατασκευαστεί ή μεγα-διώρυγα συνολικού μήκους 170 μιλίων.Οί επιπτώσεις για το τοπικό και ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής θάναι καταστροφικές.Μαζική αποψίλωση δασών(120.000 εκτ. με το 30% υψηλής φυσικής ποιότητας),εξαφάνιση των ψαριών,το οριστικό τέλος για τά απειλούμενα υπό εξαφάνιση άγρια ζώα,την μόλυνση του νερού και των ακτών από τοξικά ιζήματα πού θα ανασυρθούν από μεγάλο βάθος της λίμνης εξ αιτίας της κατασκευής και τέλος την εξάλειψη της μοναδικής πηγής νερού για αυτούς τους παράκτιους κατοίκους της αλλά και για τις καλλιεργειές τους.
Η Νικαράγουα κατέχει το 10% της βιοποικιλότητας του πλανήτη (συγκρίνεται μόνο με την Κόστα Ρίκα με 7%) και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το 10% βρίσκεται μέσα και γύρω από την «Μεγάλη Λίμνη» με σπάνιας ομορφιάς και οικολογικής αξίας χλωρίδα και πανίδα.
Η πρωτοφανής διαφθορά ή διαπλοκή και ή μυστικότητα πού κινείται γύρω από το έργο φαίνεται από το γεγονός ότι ή Μελέτη Περιβ.Επιπτώσεων και ελλειπής είναι και σε κοινωνική διαβούλευση δεν έχει δοθεί και ή κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις δημόσιες τοποθετήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων δασκάλων φοιτητών ιθαγενικών ομάδων χωρικών και αγροτών για την σκοπιμότητα του έργου και το αρνητικό αντίκτυπο στο τρόπο ζωής εκατοντάδων χιλλιάδων κατοίκων της Νικαράγουας.Οί διαδηλώσεις πού γίνονται συχνά με καραβάνια φορτηγών με τά καμιόνια γεμάτα από διαδηλωτές πού περνάνε μέσα από χωριά ξεσηκώνοντας τον κόσμο μπλοκάρονται από την αστυνομία.
Προκειμένου να διευκολυνθεί το παγκόσμιο εμπόριο όπως αυτό της Κίνας του Καναδά και των ΗΠΑ ή πρότινος «αριστερή» κυβέρνηση Ορτέγκα υπακούοντας και στις «συμβουλές» της Παγκόσμιας τράπεζας εκποιεί και καταστρέφει τον φυσικό πλούτο της Νικαράγουας διώχνοντας εκατοντάδες χιλλιάδες κατοίκους από την γή τους ,αφανίζοντας τον τρόπο ζωής τους και με σίγουρο αποτέλεσμα την φτώχεια την περιθωριοποίηση και εξαθλίωση μεγάλου κομματιού του πληθυσμού με την φτωχή δέσμευση θέσεων εργασίας στην διώρυγα για το τραγελαφικό ποσοστό 0,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας και με μια αμφιλεγόμενη ανάπτυξη από την μεγα-διώρυγα πού τά κέρδη της θα καρπωθεί μόνο ή επιχειρηματική ελίτ.
Το 2014 ανακοινώθηκε ότι η προτεινόμενη διαδρομή του θα περάσει μέσα από το χωριό των Ράμα το Bangkukuk, αφαιρώντας από την κοινότητα τη γη και τον τρόπο ζωής τους. Από τότε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πιέσει τα μέλη της κοινότητας να υπογράψουν συμβάσεις παραχώρησης γης χωρίς νομική διαβούλευση. Σε απάντηση, οι ηγέτες της κοινότητας έχουν συνεργαστεί με τις ομάδες για τα δικαιώματα των ιθαγενών για την καταπολέμηση αυτής της υφαρπαγής γης, φέρνοντας την υπόθεσή τους στο Διαμερικανικό Δικαστήριο.Η φυλή των Ράμα έχειν ζήσει στην ακτή του Ατλαντικού της Νικαράγουας για χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν την ύπαρξη του έθνους-κράτους. Ο Νόμος της Νικαράγουας 445 αναγνωρίζει στους αυτόχθονες την ιδιοκτησία των παραδοσιακών εδαφών και των φυσικών πόρων,αλλά για δεκαετίες έποικοι από τον Ειρηνικό έχουν αρπάξει τεράστιες ποσότητες εδάφους των Ράμα προκαλώντας μαζική αποψίλωση των δασών και απειλώντας τον τρόπο ζωής τους..
Μιά μικρού μήκους ταινία πού προβάλεται αυτές τις μέρες παγκοσμίως με το όνομα του χωριού «Bangkukuk» είναι μια συνεργασία μεταξύ μιάς ακτιβιστικής ομάδας σκηνοθετών και καλλιτεχνών των ΗΠΑ και Νικαράγουας με το όνομα «Τέχνη της Αλληλεγγύης» και των ηγετών του χωριού με στόχο την ανταλλαγή της ιστορία τους με τη διεθνή κοινότητα γιά μια επερχόμενη ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα δώσει φωνή στις πολλές κοινότητες, οργανώσεις και ακτιβιστές στις πρώτες γραμμές των ιθαγενών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κινημάτων κατά της διώρυγας στη Νικαράγουα.
πηγή: athens.indymedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου