.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ένας ακόμη προϋπολογισμός σκληρής και ανηλεούς λιτότητας

Γράφει ο Θανάσης Κανιάρης.

Ένα ακόμα μνημονιακό προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η άγρια φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και οι νέες περικοπές στις συντάξεις, κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ένα προϋπολογισμό που ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και την πρώτη αξιολόγηση και θίγει – κυριολεκτικά γονατίζει – την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Η άγρια φοροεπιδρομή μέσω της αύξησης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και της διατήρησης του επαχθούς φόρου στην ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ), θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των φτωχών μικρομεσαίων στρωμάτων των αστικών κέντρων και της υπαίθρου.


Οι αυξημένες ασφαλιστικές κρατήσεις, σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, έχουν διττό στόχο. Από τη μία θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για συντάξεις, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο, αφετέρου οι αυξημένες ασφαλιστικές κρατήσεις σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός από δημοσιονομικό, έχουν και ένα άλλο ευρύτερο στόχο. Επιδιώκουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης του κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία και στους τομείς που δραστηριοποιούνται τα ελεύθερα επαγγέλματα (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, λογιστές) προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν να διεισδύσουν στους «παρθένους» αυτούς χώρους. Η υποταγή της μικρής ιδιοκτησίας στην μεγάλη, αποτελεί νομοτέλεια της καπιταλιστικής παραγωγής. Μόνο που στην Ελλάδα και τις χώρες της νότιας Ευρώπης, τα μικρομεσαία στρώματα δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, και επιχειρείται η περιθωριοποίηση τους μέσω της κρατικής παρέμβασης.

Τα δυσάρεστα όμως δεν σταματούν εδώ. Στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, κυβέρνηση και δανειστές συζητούν την λήψη νέων σκληρών μέτρων στα εργασιακά (αύξηση του ορίου των απολύσεων, νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, αλλά και άνοιγμα εκ νέου του ασφαλιστικού, για το οποίο το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του επισημαίνει, ότι αν δεν περιοριστούν οι δαπάνες για την χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος – οι οποίες έχουν ήδη περικοπεί δραστικά τα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας – θα τεθεί εν αμφιβόλω η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την υπογραφή και 4ου μνημόνιου, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος 3ου στο τέλος του 2018, με το κλασσικό επιχείρημα, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει από τις αγορές τα αναγκαία κεφάλαια για την χρηματοδότηση του τεράστιου χρέους.

Από την άλλη η κυβέρνηση, «παίζει όλα τα λεφτά της», στην προσμονή, ότι στο eurogroupτην ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, οι δανειστές θα συζητήσουν και το θέμα της λήψης μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Πάντα κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αν αυτό επιτευχθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αγορά κρατικών ομολόγων) και εν συνεχεία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων. Έτσι, υποστηρίζουν, ότι θα αποφευχθεί η υπογραφή ενός 4ου μνημονίου…

Οι σχεδιασμοί όμως αυτοί υπάρχουν μόνο στα κεφάλια των στελεχών των οικονομικών υπουργείων, οι οποίοι βέβαια απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Το άνοιγμα εκ νέου του «ελληνικού ζητήματος» γίνεται με πρωτοβουλία της Γερμανίας και του ΔΝΤ (ΗΠΑ) και οι διφορούμενες απόψεις που εκφράζονται από τις δύο αυτές πλευρές, αντανακλούν τις αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και στη διαμάχη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε ρόλο κομπάρσου.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017

Θα αναφέρουμε ορισμένα μόνο στοιχεία για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας και οι νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις ανέρχονται στα 984 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 431 εκατ. προέρχονται από την δεύτερη δόση της περικοπής του ΕΚΑΣ και τα 234 εκατ. από τις νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Στον αέρα επίσης είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά, η οποία, αν καταργηθεί σε οδηγήσει σε μεγάλη μείωση όλων των κύριων συντάξεων των «παλιών» συνταξιούχων.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθούν «μόνο» κατά 2,3%, από 45,8 σε 46,9 δις. ευρώ. Όμως…Τα έσοδα από την φορολογία Φυσικών Προσώπων, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 14,5%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα έσοδα από την φορολογία των Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7%. Οι φόροι στην περιουσία (ΕΝΦΙΑ), μένουν «καρφωμένοι» στα 3,5 δις. ευρώ και το 2017.

Οι εξόχως αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,3%, στα 26,4 δις. ευρώ, με τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών να αυξάνεται κατά 17,9% και τους Ειδικούς φόρους ενεργειακών προϊόντων και καπνού κατά 9,3% και 9,7%.

Τα έσοδα από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών εκτιμώνται στα 20,1 δις. ευρώ από 18,8 δις. ευρώ το 2016.

Από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το κράτος προβλέπεται να εισπράξει το 2017 67 δις. ευρώ (46,9 δις. από φόρους και 20,1 δις. από ασφαλιστικές εισφορές), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 37% ΑΕΠ. Από αυτά μόνο τα 3,2 δις. προέρχονται από την φορολογία των επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα 63,8 δις. ευρώ, τα φορτώνεται ο λαός!

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου