.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Σε τεντωμένο σχοινί η Βόρεια Κορέα

Οι επιλογές του προέδρου Τράμπ για την εξουδετέρωση της πυρηνικής και πυραυλικής απειλής βαλλιστικού τύπου της Β. Κορέας.


Η 15η Απριλίου είναι η ημερομηνία όπου η Β. Κορέα θα γιορτάζει την επέτειο του θανάτου του παππού του ηγέτη της, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι εορτασμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν και δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, γεγονός που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση στην περιοχή...

Χρονικά οι εορτασμοί θα συμπέσουν περίπου και με την άφιξη στη περιοχή της πανίσχυρης αμερικανικής αεροναυτικής δύναμης υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson (CVN -70 ).

Ταυτόχρονα η Κίνα ανακοίνωσε την λήψη του στρατιωτικού μέτρου της ενίσχυσης της μεθόριου της με την Β. Κορέα με 150.000 στρατιώτες.


Οι πράξεις και τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ για «προειδοποιητικό» στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας, δεν έχουν προκαλέσει μόνο παγκόσμια ανησυχία, αλλά και στη Ν. Κορέα την εν δυνάμει σύμμαχο τους.

Αυτή η ανησυχία της Νότιας Κορέας τροφοδοτείται:
Πρώτο, από την προθυμία του Αμερικανού προέδρου να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα, όπως το έπραξε με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στη Συρία.

Δεύτερο, από την διαταγή μετακίνησης ισχυρής αμερικανικής αεροναυτικής δύναμης κρούσεως κοντά στη χερσόνησο της Κορέας.

Τρίτο, από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ χάνει την υπομονή του με την Κίνα, καθώς θεωρεί ότι είναι απρόθυμη να πιέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Η φημολογία και ο φόβος για ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ είναι τόσο έντονα, ώστε ανάγκασε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Νότιας Κορέας να επιχειρήσουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών την Τρίτη 11 Απριλίου 2017, διαβεβαιώνοντάς τους, ότι μία τέτοια επίθεση δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της κυβέρνησης τους.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι από την 31η Μαρτίου 2017 η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χιέ βρίσκεται υπό φυλάκιση στη Σεούλ.

Η 65χρονη πρόεδρος Παρκ καθαιρέθηκε από το αξίωμα της κατηγορούμενη ότι συνεργάσθηκε με μια φίλη της, για να πιέσει μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να συνεισφέρουν κεφάλαια σε ιδρύματα που υποστήριζαν τις πολιτικές της πρωτοβουλίες και επιδιώξεις.

Η ένταση έχει οξυνθεί επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, εν μέσω ανησυχιών ότι το απομονωμένο καθεστώς του βορρά προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή του.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας «Ροντόνγκ Σινμούν» ανέφερε χθες ότι η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε επιθετική κίνηση των ΗΠΑ. «Ο επαναστατικός ισχυρός μας στρατός παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση των εχθρικών δυνάμεων, με το πυρηνικό μας στόχαστρο να έχει εστιάσει στις αμερικανικές βάσεις εισβολής, όχι μόνο στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, αλλά και στην αμερικανική ενδοχώρα», ανέφερε το πρακτορείο της Πιονγιάνγκ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ ανέφερε ότι η προσέγγιση του αμερικανικού στόλου στην κορεατική χερσόνησο αποδεικνύει την «αμερικανική πρόθεση για εισβολή». Το ανακοινωθέν του βορειοκορεατικού υπουργείου λέει: «Ουδέποτε εκλιπαρούμε για ειρήνη, αλλά θα υιοθετήσουμε την πλέον αυστηρή στάση και αντίποινα εναντίον κάθε προβοκάτορα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τη χώρα μας με την ισχύ των όπλων και να διατηρήσουμε τον δρόμο που εμείς χαράξαμε για το μέλλον μας».

Πριν από τρία χρόνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times διέταξε το αμερικανικό Πεντάγωνο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά του πυραυλικού συστήματος της Β. Κορέας, με στόχο την αποτυχία των εκτοξεύσεων κατά τα πρώτα λεπτά της πτήσης του πυραύλου, μετά την αποχώρηση από τη βάση-φορέα του.

Αυτή η προσπάθεια αρχικά είχε ως αποτέλεσμα ένας αριθμός πυραύλων της Βόρειας Κορέας να εκρήγνυται στον αέρα και να βγαίνουν με ευκολία εκτός τροχιάς.

Οι επικριτές της μεθόδου αυτής υποστηρίζουν ότι πιθανές αστοχίες των συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και διαδικαστικά προβλήματα, μπορούν να θέσουν τους πυραύλους που εκτοξεύει η Βόρεια Κορέα εκτός ελέγχου με πάρα πολλούς κινδύνους για τεράστιες γεωγραφικές περιοχές της υδρογείου. Οι ίδιοι δε, υπογραμμίζουν με έμφαση το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες η Β. Κορέα κατόρθωσε να εκτοξεύσει με επιτυχία τρεις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να υποστηρίζει με υπερηφάνεια ότι η χώρα βρίσκεται στο «τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας» για διεξαγωγή δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικών πυραύλων, με τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης να μην μπορούν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται για διπλωματική μπλόφα ή για μια ρεαλιστική εξέλιξη στο πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Από την ίδια πάντα έρευνα της ίδιας εφημερίδας σχετικά με την προσπάθεια του Πενταγώνου ν' ανακόψει μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών την προσπάθεια ανάπτυξης του πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, έδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ουσιαστική δυνατότητα πρόκλησης καθυστερήσεων τόσο στο πυρηνικό όσο και στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις που έδωσαν αξιωματούχοι των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ, αλλά και από την εξέταση σχετικών αρχείων. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της εφημερίδας, οι απειλές από τα δύο προγράμματα της Β. Κορέας είναι τόσο ουσιαστικές κι άμεσες που ο πρόεδρος Ομπάμα, αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο προειδοποίησε τον πρόεδρο Τραμπ, ότι το πυρηνικό όσο και το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας αποτελούν το πιο άμεσο πρόβλημα που θα καλούνταν ν' αντιμετωπίσει.

Αποτέλεσμα; Όπως ο προηγούμενος πρόεδρος έτσι και ο σημερινός ανακαλύπτει τώρα ότι τα χρονικά περιθώρια των διαθέσιμων επιλογών του στενεύουν…

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλές επιλογές.
Πρώτο, μπορεί να διατάξει την εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών παρεμβολών και της υιοθέτησης εφαρμογών κυβερνοπολέμου από το Πεντάγωνο κατά της Β. Κορέας, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει όπως προανέφερα, επί του παρόντος, εγγυημένη αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Δεύτερο, μπορεί επίσης να προχωρήσει στην υιοθέτηση πλαισίου διαπραγματεύσεων μέσω Κίνας, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει τηρήσει μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση. Έτσι ώστε η Κίνα να ασκήσει πιέσεις στην Β. Κορέα προκειμένου να «παγώσει» την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού της προγράμματος .

Τρίτο, μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων ακριβείας κατά των πεδίων εκτοξεύσεων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα. Η επιλογή αυτή είχε επίσης εξεταστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται και η υλοποίηση του απαραίτητου για την περίπτωση συντριπτικού πλήγματος έναντι κάθε στόχου.

Τέταρτο, μπορεί να δρομολογήσει μέσω ΟΗΕ ένα νέο πακέτο οικονομικών και εμπορικών σκληρών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, η κατάσταση με το πυρηνικό και πυραυλικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας είναι πολύπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλαπλές περιοχές εκτοξεύσεων, ενώ γίνεται και χρήση αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων, με την υλοποίηση τακτικών παραπλάνησης για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, στην περίπτωση που η Β. Κορέα δεχτεί επιθετικό πλήγμα.

Ο Κινέζος πρόεδρος, έχει ταχθεί υπέρ της εκτόνωσης της έντασης με ειρηνικά μέσα.

Παράλληλα Κρεμλίνο και Ουάσινγκτον φαίνεται πως συμπλέουν και σε ότι αφορά την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας.

Κατά την άποψη μου, η όποια απόφαση του αμερικανού προέδρου για πραγματοποίηση όποιας ενέργειας κατά της Β. Κορέας θα πρέπει να συμπεριλάβει και την παράμετρο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το τελευταίο πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Αυτό συνάγεται από το ότι η Β. Κορέα με μια διπλωματική ανακοίνωση της, που προσδίδει επιθυμία δημιουργίας γεωπολιτικών αλληλοεπιδράσεων, αμέσως μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, δεν έχασε την ευκαιρία να συνταχθεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Κάτι που έπραξαν και η Ρωσία και το Ιράν με την έκφραση της υποστήριξής τους προς την Συρία.

Έτσι λοιπόν, εκτιμώ ότι οποιαδήποτε επιλογή του προέδρου Τραμπ για την εξουδετέρωση της πυρηνικής και πυραυλικής απειλής βαλλιστικού τύπου της Β. Κορέας έχει γεωπολιτικές επιδράσεις, μέσω του ρυθμιστικού ρόλου που καλούνται να παίξουν Πεκίνο, Μόσχα και Τεχεράνη στην επίλυση του προβλήματος.

Lupo di mare


πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου