.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Αγωγή «καμένων» μετόχων κατά της Aegean Marine Petroleum!


Νέα διάσταση παίρνει το χρηματιστηριακό σκάνδαλο με την Aegean Marine Petroleum, που έχει ιδρυθεί από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς η υπόθεση οδηγείται στα αμερικανικά δικαστήρια από «καμένους» μετόχους, που θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις βαρύτατες απώλειες που έχουν υποστεί από την κατάρρευση της μετοχής.

Γράφει ο: 

Η δικηγορική εταιρεία Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP, που έχει μεγάλη φήμη για το χειρισμό ανάλογων υποθέσεων, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε συλλογική αγωγή (class action lawsuit) στο Περιφερειακό Δικαστήριο του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης εξ ονόματος όσων απέκτησαν μετοχές της Aegean Marine Petroleum Network κατά την περίοδο μεταξύ της 28ης Απριλίου 2016 και της 4ης Ιουνίου 2018.


Η δικηγορική εταιρεία, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση τις πρόνοιες της αμερικανικής νομοθεσίας, καλεί όλους τους μετόχους που έχουν ζημιωθεί να επικοινωνήσουν μαζί της, για να περιληφθούν οι αξιώσεις τους στη συλλογική αγωγή.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ιδρυτικός μέτοχος της Aegean Marine Petroleum, ήταν βασικός μέτοχός της ως τον Αύγουστο του 2016. Τότε πούλησε τις μετοχές του (22,5% του μετοχικού κεφαλαίου) στην ίδια την εταιρεία έναντι 100 εκατ. δολ.

Στη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε, η διοίκηση της Aegean κατηγορείται ότι προχώρησε σε εσφαλμένες ή/και παραπλανητικές δηλώσεις για τα οικονομικά της στοιχεία, ή παρέλειψε να δημοσιοποιήσει στοιχεία.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η Aegean προχώρησε σε εσφαλμένες λογιστικές εγγραφές για εμπορικές απαιτήσεις ύψους περίπου 200 εκατ. δολ., στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και απέτυχε να διατηρήσει αποτελεσματικό εσωτερικό έλεγχο των λογιστικών της βιβλίων.
Αποτέλεσμα ήταν, κατά την αγωγή, ότι οι δηλώσεις της εταιρείας για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και τις προοπτικές της ήταν εσφαλμένες και παραπλανητικές ή/και στερούνταν λογικής βάσης.

Στις 22 Μαΐου, όπως σημειώνεται στην αγωγή, η Aegean υπέβαλε ανακοίνωση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), για να γνωστοποιήσει ότι προχωρά σε εσωτερικό έλεγχο για τα λογιστικά της βιβλία, αφού είχε προηγουμένως ενημερωθεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ότι παραβίαζε τις προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης των μετοχών της, επειδή δεν είχε δημοσιεύσει εγκαίρως τις οικονομικές καταστάσεις για το 2017.

Στις 5 Ιουνίου, η Aegean ανακοίνωσε στην SEC τα πρώτα ευρήματα του εσωτερικού ελέγχου, που έδειξαν ότι περίπου 200 εκατ. δολ. εμπορικών απαιτήσεων θα πρέπει να διαγραφούν, ενώ μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσαρμογές, λόγω ευρημάτων του ελέγχου, που θα επηρεάσουν τις οικονομικές καταστάσεις.

Οι αιφνίδιες αυτές ανακοινώσεις, τονίζεται στην αγωγή, προκάλεσαν την πτώση της μετοχής κατά 2,15 δολ. στις 5 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η τιμή να μειωθεί σε 0,70 δολ., δηλαδή να σημειωθεί πτώση κατά 75%.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Aegean μετέχουν μέλη που έχουν ορισθεί από ακτιβιστές μετόχους και η εσωτερική έρευνα που έχει αρχίσει αποκάλυψε συναλλαγές με τέσσερις αντισυμβαλλομένους, που εμφανίζονταν στα οικονομικά στοιχεία για τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ύψους περίπου 172 εκατ. δολ., ενώ άλλα 85 εκατ. δολ. εμπορικών απαιτήσεων είχαν εγγραφεί από τα τέλη 2015.

Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν χωρίς αντίκρισμα και γεννούν το ερώτημα αν εμφανίσθηκαν για να «φουσκώσει» ο ισολογισμός με παράνομο τρόπο. Αναφορές για αυτά τα θέματα υποβλήθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μεταξύ των συναλλαγών που ελέγχονται είναι οι χρεώσεις υψηλών ενοικίων για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά, που ανήκουν στον κ. Μελισσανίδη, υψηλές αμοιβές σε στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Μελισσανίδη, συμβόλαια και άλλες συναλλαγές της Aegean Marine με εταιρείες συμφερόντων του κ. Μελισσανίδη, όπως οι HEC, Aegean Oil, Aegean Shipping Management. Όλες αυτές οι συναλλαγές φαίνεται ότι ήταν αδικαιολόγητα ευνοϊκές για τον κ. Μελισσανίδη και τις εταιρείες του.

Μετά την αποχώρησή του κ. Μελισσανίδη από το μετοχικό κεφάλαιο της Aegean Marine Petroleum, η εισηγμένη στην Νέα Υόρκη εταιρεία επιχείρησε πρόσφατα να εξαγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, HEC Europe, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία.

Για την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η Aegean Marine Petroleum σχεδίαζε να εκδώσει νέες μετοχές, που δίνονταν στον κ. Μελισσανίδη ως αντάλλαγμα για την εξαγορά και, έτσι, θα επανερχόταν ως βασικός μέτοχος στην Aegean Marine Petroleum, περιορίζοντας τη συμμετοχή των άλλων μετόχων της.

Όμως, η συμφωνία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των μετόχων και μπλοκαρίστηκε με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε στις 14 Μαρτίου η ομοσπονδιακή δικαστής Νέας Υόρκης, Λορέτα Πρέσκα. Σύμφωνα με τη διαταγή, η συναλλαγή δεν ήταν δίκαιη επειδή δεν είχε ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισής της από τους μετόχους και επειδή δρομολογήθηκε σε τέτοιο χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί πριν συγκληθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean Marine Petroleum.

fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου