.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Σπύρος Καβακόπουλος: Περί γλώσσας

Του Jo Di
Περί γλώσσας
Λέει χθες στη βουλή εκπρόσωπός μας, "κάνετε late night show" την ώρα που ο ίδιος ανησυχεί για τη γλώσσα των βορείων γειτόνων. Η Εθνική Τράπεζα γράφει στο διαδίκτυο "Συνδεθείτε στο contuct center, μισή φράση ελληνικά, μισή αγγλικά. Στην ΕΡΤ την φωτεινή πινακίδα "Προσοχή Εκπομπή" την κάνανε "On Air", την εκπομπή "Σε απ' ευθείας μετάδοση", τη λένε από καιρό "Live" ή στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούν την ηλίθια μετάφραση "Ζωντανή", λες και υπάρχει και πεθαμένη. Και το κερασάκι στην τούρτα, η δασκάλα που προχθές πρόβαλε στο τέλος της γιορτής πάνω στην οθόνη, "Summer", χωρίς κανείς να δείξει δυσαρέσκεια. Χιλιάδες τα παραδείγματα κακοποίησης της Ελληνικής γλώσσας και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι η γλώσσα μας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αν την καταστρέψουμε, θα στιγματιστούμε ως εγκληματίες πολιτισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να λέμε " Ουρανός" και όχι "Sky" κι ας πέρασαν 4.000 χρόνια.
Τσακωνόμαστε. Εμφύλιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το όνομα της σκοπιανής γλώσσας. Προδότες οι μεν, πατριδοκάπηλοι οι δε, αλλά σκασμός απ' όλους που σταδιακά αντικαθιστούμε τις λέξεις με ξένες και μάλιστα με την αγγλική γραφή και γραμματική. Υποκριτές, τσαρλατάνοι, δήθεν πατριώτες που όταν ανοίγουμε μαγαζάκι, δίνουμε ξένη ονομασία, γιατί υποσυνείδητα ξέρουμε ότι η ελληνική γλώσσα δεν τραβά, αφού την κάναμε παρωχημένη και μπαγιάτικη.
«Αν θες να κατακτήσεις έναν λαό αφαίρεσέ του τη γλώσσα», έλεγε ένας μεγάλος και «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου», έλεγε ο Ελύτης. Μήπως τώρα το καλοκαίρι, αξίζει να βάλουμε και μείς την ίδια έγνοια στις ίδιες δικές μας αμμουδιές, πριν η σκέψη μας γεμίσει πλαστικό;

Σπύρος Καβακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου