.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Μικρασιατών με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ , 92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» (φωτογραφίες)




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ  30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2014
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2014 « ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ , 92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας "ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ."
σε συνεργασία με τον Αθλητικό όμιλο Ν. Φιλαδέλφειας " ΑΤΤΑΛΟΣ"
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.  Στον χώρο του ΠΠΙΕΔ πραγματοποιήθηκε ομιλία με την ακαδημαϊκό -  βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ με θέμα:  «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ».
Η κ. Αρβελέρ ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου Μικρασιατών που την κάλεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά και αξιολόγησε θετικά την κοινωνική παρουσία του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας.
Στη συνέχεια της δόθηκαν τα αναμνηστικά δώρα  του Συνδέσμου Μικρασιατών, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου όπου ήταν ένα καλάθι με χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά από τη Μικρά Ασία.
Την δεύτερη μέρα,  ο Σύνδεσμος Μικρασιατών φιλοξένησε στον υπαίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ τον δάσκαλο παραδοσιακών χορών του εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού κ. Χρήστο Θεολόγο  όπου μίλησε και παρουσίασε χορούς των Ελλήνων Προσφύγων της Καππαδοκίας και των παραλίων της Μικράς Ασίας με θέμα: "ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ". Στην εκδήλωση συμμετείχαν η παραδοσιακή ορχήστρα και η χορευτική ομάδα του εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού. Ο φιλαδελφιώτης κ. Χρήστος Θεολόγος τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία της Μικράς Ασίας, ευχαρίστησε το πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου λέγοντας: "Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι απόψε μαζί σας , είναι σημαντικές οι προσπάθειες που κάνατε για την μεταλαμπάδευση της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού".
Κατά την διάρκεια της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές - απόφοιτοι (έτους 2013) Λυκείων της πόλης με το βραβείο – αριστείο ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ.
Επίσης ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης από το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου σε έναν μικρασιάτη, κάτοικο της πόλης μας, γεννημένος στη Σμύρνη το 1916 που ήρθε στην Αθήνα το 1922 τον κ. Γιώργο Σταυρινίδη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου τόνισε: "Αποφασίσαμε ως διοικητικό συμβούλιο, να τιμήσουμε έναν μικρασιάτη άνδρα που διδάσκει την καθημερινότητα μας με το προσωπικό παράδειγμα της ζωής του"  στη συνέχεια ο κ. Σταυρινίδης ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για την τιμή που του έκανε και τόνισε: Είναι σημαντικό που οι νέες γενιές Μικρασιατών διατηρούν τις μνήμες της Μικράς Ασίας. Θερμά συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας"

Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ από μικρασιάτικα εδέσματα που ήταν ευγενική προσφορά για τους παρευρισκόμενους του μεζεδοπωλείο ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ. 
Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Παναγιά την Βουλιώτισσα και στα 115 χρόνια από τη γέννηση της γιαγιάς Φιλιώς Χαϊδεμένου. Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας  συναυλία με την Ραλλιά Χρηστίδου και την  ορχήστρα της
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Χρήστος Τριανταφύλλου στην ομιλία του τόνισε:

Η Μικρασιατική καταστροφή δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός με τεράστιες συνέπειες στον Ελληνισμό, αλλά και πηγή ιστορικών μαθημάτων για λάθη, παραλήψεις, προδοσίες και ανευθυνότητες.
Είναι σημαντικό, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ,  να κρατήσουμε ζωντανά όλα όσα μας παρέδωσαν οι πατέρες μας, οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας, που έφτασαν, όσοι μπόρεσαν να φτάσουν, εδώ κατατρεγμένοι και κατεστραμμένοι και δημιούργησαν, σχεδόν αβοήθητοι, μέσα σε λίγα χρόνια ένα θαύμα προόδου, που λέγεται Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα.
Για μας, τους κατοίκους αυτών των περιοχών, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα αποτελούν επιπλέον ένα κομμάτι της οικογενειακής και της προσωπικής του καθενός μας ιστορίας.
Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές για να τις μάθουν και οι επόμενες γενιές, είναι χρέος να αρθούμε με τη δημιουργικότητα και το ήθος μας στο ύψος εκείνων .
Στη προσπάθεια αυτή ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας , όχι μόνο στις επετείους, αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναμιγνύει το παλιό με το νέο, την εμπειρία με την διάθεση για δουλειά,  κάνει συνειδητό ότι η ιστορία και η παράδοση δεν αφορούν μόνο τους παλιούς, αλλά αποτελούν βάση και οδηγό για τους νέους...

Αδιαμφισβήτητα η σύνδεση του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι και μακραίωνη και αδιάρρηκτη. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε τα χιλιάδες εκκλησιαστικά αντικείμενα, εικόνες δισκοπότηρα και άλλα, που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες κατά τη Μικρασιάτικη καταστροφή. Ένας τέτοιος θησαυρός είναι και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας την οποία τιμά ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα η πόλη μας. Όπως ακριβώς το έκανε και η αείμνηστη Γιαγιά Φιλιώ η οποία και μετέφερε πάντα με δάκρυα στα μάτια τις μαρτυρίες για το εικόνισμα. Γι' αυτό και φέτος 115 χρόνια από τη γέννηση της είναι πάλι παρούσα ως η αδιάψευστη μαρτυρία για το πώς τα μάτια των Βουρλιώτών, και όχι μόνο, έβλεπαν την Βουρλιωτίνα, την αραπίνα όπως την έλεγαν. Τα μάτια αυτά που μπροστά στο εικόνισμά της ζητούσαν συγχώρεση, έκαναν τάματα, προσεύχονταν"

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Τριανταφύλλου και τα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου: Ειρήνη Αμαξοπούλου, Χρήστο Κοπελούσο, Αρετή Παπαδοπούλου, Χαρά Καμπέρη, Άννυ Χατζηνικολάου - Αθανασιάδου, Σοφία Αλεφραγκή, Γιάννη Τομπούλογλου, Νίκο Αντωνιάδη και Βασίλη Γεωργιάδη για την διοργάνωση και την συνεργασία της εκδήλωσης και τόνισε τον ιδιαίτερο δεσμό Εκκλησίας και Μικρασιατικού Ελληνισμού, επίσης μετέφερε την μαρτυρία της γιαγιάς Φιλιώς για την Βουρλιωτίνα,  δίνοντας υπόσχεση να δώσει στην δημοσιότητα την μαγνητοφωνημένη της μαρτυρία.


Στο χώρο του ΠΠΙΕΔ λειτουργούσαν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Έκθεση βιβλίου από τις εκδόσεις Περίπλους, Έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Λαμπρέτσα " Σκηνική Αναβίωση"  και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ».

Ο σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ευχαριστεί θερμά όλους τους επώνυμους - ανώνυμους που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις μνήμης ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ | 92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ όπως και τις εργαζόμενες κυρίες του ΠΠΙΕΔ για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
    Χρήστος Τριανταφύλλου                                          Χρήστος Κοπελούσος











1 σχόλιο:

  1. Πως είναι δυνατόν μια Αρβελέρ, να είναι χεράκι - χεράκι με έναν υπόδικο που όλοι τον είδαμε στην τηλεόραση να κρύβεται κάτω από το μπουφάν του?
    Πως είναι δυνατόν μια ολόκληρη φιλαδελφειώτικη κοινωνία να δέχεται τέτοιες καταστάσεις αποσύνθεσης να επικροτεί και να χειροκροτεί?
    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ. Αναρχικοί, αυτό πως το αφήνετε? Τα ξεχάσατε τα γιαούρτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή