.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ψύχραιμη άποψη του aek-watch.gr για το παραμυθόραμα του γηπέδου Μελισσανίδη - Αποκαλύτπει ρήξη Μελισσανίδη-Ανδριόπουλου μετά την απογοητευτική συνέντευξη του τελευταίου

Ναύτη, καλέ ναύτη, βλέπεις πουθενά το γήπεδο;
Ο κ. Ανδριόπουλος που η εταιρία του έχει αναλάβει την υλοποίηση του γηπέδου Μελισσανίδη, έχει κατασκευάσει το ιδιωτικό Καραϊσκάκη, και το γήπεδο του Πηλαδάκη στη Λάρισα. 

Δεν τα κατάφερε με το γήπεδο του Πανιώνιου στη Ν. Σμύρνη, και ως σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό! 

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν θα τα καταφέρει, ούτε με το γήπεδο Μελισσανίδη... 

Το άρθρο που ακολουθεί, είναι αναδημοσίευση από το  aek-watch.gr

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
(ΟΤΑΝ Η ΤΡΙΧΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΙΧΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ)


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Ο Ουμπέρτο Έκο το είχε αναλύσει στο κείμενο του «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Στο κείμενο αυτό ο Ιταλός διανοητής έγραφε πως επειδή τα κανάλια δεν έχουν ειδήσεις να μεταδώσουν τον Αύγουστο, θα έφταναν στο σημείο να βάζουν φωτιές στα δάση για να καλύπτουν έτσι τα κενά του προγράμματος τους. 

Το Σάββατο 18 Οκτώβρη 2014 εκτός από την 33η επέτειο της νίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1981, θα ήταν κατά τ’ άλλα ένα βαρετό Σάββατο για όποιον αποφάσιζε ν’ αγοράσει εφημερίδα. Ευτυχώς όμως για εμάς τους ΑΕΚτζήδες υπήρχε μια ενδιαφέρουσα είδηση (και στην πρώτη σελίδα της «ΩΡΑΣ» μάλιστα) να μας ταράξει λίγο την καθημερινότητα.

Πήραμε συντελεστές δόμησης για την «Αγιά Σοφιά»! (βλέπε εδώ) Οποία επιτυχία! Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη να είναι με αισιόδοξες ειδήσεις το γηπεδικό στην επικαιρότητα, που εμφανίζονται σαν εξελίξεις ακόμα και διαδικαστικά ζητηματάκια. Τι κι’ αν τα είπε όλα ο Ανδριόπουλος. Τι κι’ αν πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις να κατατεθεί το παραχωρητήριο από την Ερασιτεχνική στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» για την έκταση (η οποία «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είναι Α.Ε. –Μάριε Τριβιζά– και η Α.Ε.Κ. εκπροσωπείται μόνο από την Ερασιτεχνική και όχι από την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.»). Τι κι’ αν αφού έχουμε τελειώσει με τα παραπάνω (έχουμε δηλαδή βγάλει την άδεια) χρειάζεται να υπογράψουμε με την Περιφέρεια (Δούρου) για να προχωρήσει η χρηματοδότηση των έργων. Έχουμε πάρει συντελεστές δόμησης, ρε...

Αφήνοντας το περιπαικτικό χιούμορ στην άκρη, πρέπει να δούμε γιατί τέτοιες ειδησούλες πανηγυρίζονται με τον τρόπο αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα πιό απλό από το να δείς ποιοί συντελεστές δόμησης ισχύουν σε κάθε περιοχή. Μπορείς (αν δεν βαριέσαι ή αν έχεις χρόνο για βόλτα) να πάς από την πολεοδομία ή εναλλακτικά να τους δείς από το διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα για τον Δήμο Αθηναίων (βλέπε εδώ). Οι συντελεστές δόμησης (και κάλυψης) είναι δεδομένοι. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια παρέκκλιση από αυτούς (η οποία προβλέπεται από νόμο) ισχύουν αυτοί που προβλέπονται από τον ειδικότερο για την περίπτωση νόμο. Η Πολεοδομία ως υπηρεσία εφαρμόζει την νομοθεσία (από την οποία και δεσμεύεται) και δεν είναι δουλειά της να την κρίνει αντισυνταγματική (αυτό το κάνουν μόνο τα δικαστήρια). 

Ααφού λοιπόν δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για πανηγυρισμούς (έπρεπε ωστόσο να εφευρεθεί) τα «λαγωνικά της ενημέρωσης» επιχειρηματολόγησαν ότι δίνοντας τους συντελεστές δόμησης η Πολεοδομία «αναγνώρισε τον νόμο», λές και υπήρχε τέτοια ανάγκη («αναγνώρισης του νόμου από την Πολεοδομία», προκειμένου αυτός να εφαρμοστεί). Σημειώνουμε ότι τους συντελεστές δόμησης τους παίρνει οποιοσδήποτε χωρίς να χρειάζεται ν’ αποδείξει την σχέση του μ’ ένα συγκεκριμένο έργο (αν είναι ο ιδιοκτήτης, ο εργολάβος ή κάτι άλλο). Τέλος η μόνη χρήση των συντελεστών δόμησης (και κάλυψης) είναι οι υπολογισμοί που πρέπει να γίνουν για να βγούν τα σχέδια, τα οποία όμως στην περίπτωση μας όχι μόνο είναι έτοιμα αλλά και έχουν κατατεθεί στην Δ.Ο.Κ.Κ.      
Υ.Γ. Φανταστείτε τι πρωτοσέλιδα έχουν να γίνουν έτσι και περνώντας από την Δ.Ο.Υ Ν. Ιωνίας (Ελ. Βενιζέλου 1, Ν. Ιωνία) πάρουν την τιμή ζώνης (αξία ανά τ.μ.) για το οικόπεδο.

ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Προφανώς και η λήψη της άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι σημαντικότερη είδηση από αυτήν της λήψης των συντελεστών δόμησης. Έλα όμως που έπεσε σε μέρα και με άλλες ειδήσεις γι’ αυτό και της δόθηκε μικρότερη έκταση στην πρώτη σελίδα (βλέπε εδώ). Βέβαια δεν πιστεύουμε πως υπήρχε κάποιος που να θεωρούσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακόμα και στην σύγχρονη Αθήνα που χτίστηκε πάνω στην αρχαία πόλη αφού στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν υπήρχαν σοβαρές αρχαίες εγκαταστάσεις. Πρόβλημα θα υπήρχε μόνο αν χτίζαμε στην Πόλη μας την Κωνσταντινούπολη (αν υποθέσουμε ότι είχαμε βρεί ελεύθερο χώρο), αφού παντού στην πόλη είναι αισθητή η παρουσία της αρχαίας πόλης.

Συνεπώς ο μόνος λόγος πανηγυρισμού (σίγουρα πιό δικαιολογημένος από την λήψη των συντελεστών δόμησης) είναι ότι αν και ήταν απίθανο να υπάρξει πρόβλημα, ξεμπλέξαμε με την γραφειοκρατία μιάς υπηρεσίας με την οποία όσοι είχαν την «τύχη» να μπλέξουν βλαστίμησαν την ώρα και τη στιγμή.

ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ;

Είναι αλήθεια πως οι ελάσσονες (μικρότερες) άδειες βγήκαν μαζεμένες και έτσι είχε και κάτι να πανηγυρζει η «ΩΡΑ» και το ΑΕΚ365. Βέβαια με τη μέθοδο της αντιγραφής (copy-paste) το κλίμα ευφορίας διαδίδεται σ’ όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά ΑΕΚτζήδικα μέσα. Δε λέμε καλές οι άδειες που έχουν ως τώρα ληφθεί, αλλά για την κανονική πάμε σαν τον κάβουρα. 

Ελπίζουμε κάποιοι να σοβαρευτούν (αν και τώρα είναι πλέον αργά) και να καλύψουν τις ελλείψεις που έχει ο φάκελος που κατατέθηκε στον Δήμο για τα υψομετρικά (τα οποία και αποτελούν προαπαιτούμενο για την άδεια ανέγερσης) για να προχωρήσει συνολικά η διαδικασία. Φαίνεται δυστυχώς πως κάποιοι (οι οποίοι πρέπει να κατονομαστούν και να δώσουν εξηγήσεις) έχουν ως τώρα αντιμετωπίσει το ζήτημα του γηπέδου με τρόπο ερασιτεχνικό και τσαπατσούλικο. Λές και δεν ξέρουν τι και πώς πρέπει να κάνουν. Ελπίζουμε να σοβαρευτούν και κάποια στιγμή (σύντομα) να τελειώνουμε με τα γραφειοκρατικά, αν όχι για τίποτα άλλο γιατί οι μέτοχοι της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (δηλαδή εμείς) αδημονούν να δούν «τα χρήματα τους να πιάνουν τόπο».

Βέβαια αν παρ’ ελπίδα στραβώσει τίποτα στην πορεία, δεν πρέπει ν’ αφήσουν να πάει χαμένη η ως τώρα αποκτηθείσα εμπειρία. Μπορεί λοιπόν στο μέλλον –ακόμα και αν δεν γίνει κατορθωτή η ανέγερση της «Αγιά Σοφιάς»– η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όποιον θέλει να βγάλει άδειες για τη σύνδεση με Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ο.Τ.Ε. και να ξεμπλέξει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τι διάολο μετά από τόσες άδειες θα έχουν σίγουρα κάποιες «προσβάσεις».

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η ανάγκη για πανηγυρισμούς είναι αδήριτη. Για τον λόγο αυτό κάθε μικρή εξέλιξη πρέπει να προβάλλεται και συνεπώς να πανηγυρίζεται σαν ν’ αποτελούσε την πλέον αποφασιστική εξέλιξη για το γήπεδο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν όλα (τούτη τη φορά) τ’ ΑΕΚτζήδικα μέσα. Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας στον οποίο περιεχόταν το ποσό αυτό χωρίς η Δούρου να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση σχετικά με τη μη χρηματοδότηση της «Αγιά Σοφιάς» (βλέπε εδώ). 

Έχουμε σχολιάσει παλαιότερα πως αν η Δούρου θέλει να βγάλει φωτογραφία στα εγκαίνια της «Αγιά Σοφιάς» (ελπίζοντας πως έτσι θα έχει καλύτερες πιθανότητες επανεκλογής) θα πρέπει να δώσει τα 20 εκατομμύρια (εκτός και αν απαιτηθούν περισσότερα λόγω των καθυστερήσεων). Κάποιος άλλος «στοιχημάτιζε» ότι την κορδέλα θα την κόψει ο Βασιλόπουλος. Ένας άλλος φίλος μας μάς ενημέρωνε ότι «η Δούρου έχει δίπλα της τουλάχιστον δύο άτομα που γνωρίζουν τ’ αυτοδιοικητικά όσο κανείς άλλος και αυτοί αποκλείεται να την αφήσουν να κάνει βλακείες».    

Συνεπώς όλες οι ειδήσεις συντείνουν (συμφωνούν) στο ότι τα πράγματα «πάνε καλά», αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κριθεί οριστικά. Ακόμη και αν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας (ή επειδή πείσθηκε) η Δούρου συναινεί, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να λυθούν πρίν εκταμιευθεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων. Το πρώτο στη σειρά είναι το παραχωρητήριο η σύνταξη του οποίου ακόμη και αν θεωρείται τυπική διαδικασία (με το Δ.Σ. του Σωματείου να τυγχάνει της αποδοχής του Μελισσανίδη) ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη (τι περιμένουν άραγε;). Μετά υπάρχει ο σκόπελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πολλές υποθέσεις χρονίζουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καθαρά τυπικούς λόγους. Τέλος υπάρχει ο κίνδυνος των καθυστερήσεων. Φαντάζεστε να έχουν ξεπεραστεί όλα τα γραφειοκρατικά και να έχουμε κολλήσει στην υπόλοιπη χρηματοδότηση και τελικά να μην προλάβει να βγάλει την πολυπόθητη φωτογραφία μπρός στην «Αγιά Σοφιά» πρίν τις επόμενες Δημοτικές εκλογές; Γιατί τις επόμενες Βουλευτικές δεν τις προλαβαίνει. 

Οπότε τι μένει; Το μόνο που φαίνεται να μένει είναι η αίσθηση του «μαλάκα» σε όποιον πίστεψε τις «αντιστασιακές» προεκλογικές κορώνες της Δούρου. Αν έκανε τότε λάθος να βγεί να ζητήσει «συγγνώμη». Αν σκόπιμα δήλωνε όσα δήλωνε (προκειμένου να ταυτίσει απόλυτα τον Σγουρό και τις επιλογές του με την κυβέρνηση και άρα να θεωρηθεί αυτή ως η «σωστή επιλογή») τότε όσον αφορά την πολιτική σπέκουλα είναι στον «σωστό δρόμο». Φαίνεται όμως πως δεν ήταν και πολύ καλά προετοιμασμένη γιατί την είδαμε πολύ καταβεβλημένη (κυρίως ψυχολογικά) τώρα με τις πλημμύρες στην Αττική.
  
ΠΛΑΚΑ-ΠΛΑΚΑ

Μπορεί η συνέντευξη Ανδριόπουλου (την οποία έχουμε σχολιάσει αλλού) να ήταν σαν το πρωτοβρόχι για την διψασμένη και σκασμένη από την κάψα του καλοκαιριού γή, αλλά εμάς δεν μας το βγάζει από το νού κανείς ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες για την στασιμότητα που χαρακτηρίζει το γηπεδικό, ενδεχομένως και για τις ελλείψεις που φαίνεται να παρουσιάζει ο φάκελος και για τις οποίες ενημερωνόμαστε από έντονα πολιτικοποιημένη ιστοσελίδα (βλέπε εδώ). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και θα πρέπει να του «φορτώσουμε» όλες τις ευθύνες. Μαθαίνουμε ότι μετά τη συνέντευξη ακολούθησαν κάποιοι (μάλλον δυνατοί) κραδασμοί, οι οποίοι (όπως και οι σεισμοί) «τραυμάτισαν» την σχέση του με τον «Τίγρη», η οποία και πρός στιγμή φαίνεται να κινδύνεψε να διαρρηχθεί (κάτι σαν το άρθρο 44). Θέση μας (αν ενδιαφέρεται κάποιος) είναι ότι δεν πρέπει ν’ αλλάξει στην ομάδα που έχει αναλάβει το «πρότζεκτ του γηπέδου». Πρέπει όμως να βρεθεί ένας πιθανόν νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών για να προχωρήσει ομαλά το έργο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κύριος Ανδριόπουλος ως ένας επαγγελματίας του κατασκευαστικού κλάδου ο οποίος κατασκεύασε το Καραϊσκάκη και το γήπεδο της Λάρισας, έχει ένα λόγο παραπάνω να ενδιαφέρεται για την ευόδωση και αυτού του «πρότζεκτ» γιατί έχει περισσότερα να χάσει (κυρίως τη φήμη του). Για τον λόγο αυτό είναι και ο μόνος που «έχει δικαίωμα δια να ομιλεί» (ή/και από κοινού με τον «Τίγρη») για το έργο και πρέπει να το κάνει κάθε τόσο, για να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε. Συνεπώς θα ήταν άδικο κάποιος να του κρατά κακία για όσα είπε.    

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Σχετικά με τις απορίες που συνεχίζει να εκφράζει ο σχολιογράφος του blog SPORTS TRIUNFO (βλέπε εδώ) έχουμε να τον πληροφορήσουμε τα εξής:
  • Για την Α.Μ.Κ. της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» μπορεί κάποιος να επιδιώξει να πληροφορηθεί το ποσό της και μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία είναι υποχρεωμένες όλες οι εταιρείες που έκαναν Α.Μ.Κ. με δημόσια προσφορά ν’ αναφέρουν τα ποσά που συγκέντρωσαν. Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύονται στον Ετήσιο Απολογισμό της Επιτρποπής, ο οποίος για το 2014 θα εκδοθεί στις αρχές του 2015. Μπορεί λοιπόν να ρωτήσει και εκεί (εμάς η Επιτροπή μας παρέπεμψε ευγενικά στην εταιρεία αν και η πληροφορία αυτή δεν είναι εμπιστευτικού τύπου). Ωστόσο ακούγεται για επταψήφιο ποσό ανάμεσα στα 8 με 10 εκατομμύρια Ευρώ. Μακάρι να βγεί κάποιος να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα. Συνεχίζουμε όμως το ψάξιμο, αν μη τι άλλο για να διασταυρώσουμε το παραπάνω νούμερο το οποίο όμως μας φαίνεται πάρα πολύ πιθανό.
  • Για την θλάση του Σοϊλέδη και την εξπρές αποθεραπεία του δηλώνουμε αναρμόδιοι και δεν έτυχε ν’ ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο.
  • Τέλος για την απορία του σχετικά με το γιατί συνεχίζει ο Αλεξίου να κάνει τον «Πρόεδρο της Ερασιτεχνικής» (προφανώς μετά το κώλυμμα που προέκυψε) αλλά και το μέλος του Δ.Σ. σε Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. (συμπληρώνουμε εμείς) υπάρχει λογικότατη εξήγηση με δύο μάλιστα σκέλη. Το πρώτο είναι γιατί κανείς αρμόδιος δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με την υπόθεση του για να τον καθαιρέσει. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι όπως γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους μας ο Αλεξίου η όποια του επιρροή στα κοινά της Α.Ε.Κ. σχετίζεται με την παραμονή του στην καρέκλα. Άπαξ και απομακρυνθεί από αυτή πάει τέλειωσε ως παράγοντας, αφού ως ιδιοκτήτης (μέτοχος) δεν μπορεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση να «κάνει παιχνίδι». Ωστόσο το ερώτημα είναι άλλο. Το υπόλοιπο Δ.Σ. γιατί τον ανέχεται; Αφού όλοι τους έχουν από μία ψήφο γιατί δεν του επέβαλαν να παραιτηθεί και σε ενδεχόμενη άρνηση του να τον αντικαταστήσουν; Τι γνωρίζουν που δεν το γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι; Ή μήπως πρέπει να πάρουν «έγκριση»; Είναι άλλη περίπτωση του Κοτσάτου και άλλη του Αλεξίου;

28 Οκτώβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου