.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η Εφορία… βούλιαξε μια Κρήτη

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 οι ΔΟΥ κατάσχεσαν την περιουσία 687.427 πολιτών, όσος περίπου ο πληθυσμός της μεγαλονήσου. 


Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου
 
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αμετακίνητο ως προς τα εισοδήματα τα οποία θα υπολογίζονται για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, μόνιμος εφιάλτης έχουν γίνει οι κατασχέσεις για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους του Μνημονίου.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε νέο ρεκόρ στις δεσμεύσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και σε κάθε περίπτωση σπιτιών ή εξοχικών κατοικιών που πραγματοποιεί η Εφορία εις χείρας τρίτων.


Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», αυτές ανήλθαν σε 149.170 συνολικά για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή σχεδόν 6.000 κατασχέσεις για κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα!… Από αυτές οι 131.326 έγιναν ηλεκτρονικά χωρίς δικαστικό κλητήρα.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας για περίπου 3.731 φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο. Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί εξόδου από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ ήταν «λόγια του αέρα» για όλους αυτούς που έδιναν μάχη για να σώσουν το σπίτι από τα «νύχια» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δεν τα κατάφεραν. Τον Σεπτέμβριο η Εφορία ενέγραψε 290 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών, ενώ στις τέσσερις «καυτές» βδομάδες του ίδιου μήνα διενεργήθηκαν 909 προγράμματα πλειστηριασμού. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 11.226 πλειστηριασμοί ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, δηλαδή 1.247 κάθε μήνα.

Καθόλου άσχημα για τα… στάνταρ του υπουργείου Οικονομικών και τα στελέχη του, τα οποία πανηγυρίζουν για τις 100 δόσεις της ρύθμισης που απέσπασαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Δεν βλέπουν όμως την γκρίζα πλευρά της ζωής στην οποία πέρασαν 25.718 πολίτες μετά το ειδοποιητήριο-ραβασάκι που έλαβαν από την Εφορία ότι η περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο του πλειστηριασμού (παραγγελία κατάσχεσης).

Και να ήταν μόνο αυτοί. Συνολικά μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2014 οι κατασχέσεις που έκαναν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ έφτασαν τις 687.427, όσοι είναι και οι κάτοικοι όλης της Κρήτης. Δηλαδή, χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες για την Εφορία προκειμένου να… εξοντώσει φορολογικά όλο το νησί!

Σε αυτό το μαγικό νούμερο δεν έχουν ενσωματωθεί και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν, αφού μόνο τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν 4.122 ποινικές διώξεις σε φορολογούμενους για χρέη στο Δημόσιο. Κάθε εργάσιμη μέρα, δηλαδή, κάθονταν «στο σκαμνί»165 φορολογούμενοι. Για την Ιστορία και μόνο, από την αρχή του χρόνου έως και τον Σεπτέμβριο ασκήθηκαν συνολικά 54.586 ποινικές διώξεις.

Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους αποκαλυπτικοί για το πώς «καραδοκεί», «χτυπά» και συλλέγει τη λεία της η Εφορία απέναντι στους μικρούς οφειλέτες, καθώς οι πολύ μεγάλοι παραμένουν στο απυρόβλητο ( σ.σ. όσοι έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, λίστα Λαγκάρντ). Χθες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη βελτίωση του μηχανισμού παρακολούθησης των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και την ενίσχυση των εισπράξεων των χρεών τους.

Δεν κάνει βήμα πίσω

Για την ώρα μόνο η «μαρίδα» και οι οικονομικά ασθενέστεροι βγάζουν τα σπασμένα της κρίσης. Πηγές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εμφανίζουν την κ. Σαββαΐδου να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στην εγκύκλιο με τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ. Στον υπολογισμό του εισοδηματικού κριτηρίου θα μετρούν όλα τα εισοδήματα (ακόμη και η αποζημίωση ή τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων κ.λπ.), αφού -όπως ανακοινώθηκε επίσημα- «οι απαλλαγές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου».

πηγή:  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου