.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΟΝΦ: Δύο ελληνίδες στην κορυφή του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος κορασίδων!

Τσολακίδου - Αβραμίδου λίγο πριν την έναρξη του 8ου γύρου
Η ελληνική αποστολή που μετέβη στο Μπατούμι της Γεωργίας (στου οποίου την περιοχή φημολογείται ότι βρισκόταν η μυθική Κολχίδα) για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκάκι παίδων – κορασίδων που πραγματοποιήθηκε από 18-28 Οκτώβρη 2014 μπορεί να μην έφερε πίσω το χρυσόμαλλο δέρας αλλά γύρισε φορτωμένη μετάλλια! Άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση των χρυσών μας κοριτσιών, της Αναστασίας Αβραμίδου και της Σταυρούλας Τσολακίδου, με συγκομιδή ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο!
 
Η Αναστασία Αβραμίδου, σκακίστρια της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία των κοριτσιών έως 14 ετών επιτυγχάνοντας το εκπληκτικό σκορ των 8,5 βαθμών σε 9 αγώνες! Η Αναστασία το 2012 είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια κάτω των 12.
 
Στη δεύτερη θέση με 7/9, το αργυρό μετάλλιο, κατέκτησε η Σταυρούλα Τσολακίδου, σκακίστρια του ΣΟ Καβάλας, που το 2013 είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια κόσμου κάτω των 14 ετών και μόλις λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε βγει δεύτερη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των κοριτσιών κάτω των 16. Η μοναδική ήττα της Τσολακίδου ήταν στον προτελευταίο γύρο από την Αβραμίδου!

Φώτο (συννημένη) Τσολακίδου - Αβραμίδου λίγο πριν την έναρξη του 8ου γύρου
 
Είναι η πρώτη φορά που σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα δύο παίκτες από τη χώρα μας κονταροχτυπήθηκαν για την 1η θέση!
 
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό σκάκι, ιδιαίτερα το γυναικείο, που ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου γέμισε χαρά όλους τους φίλους του πνευματικού μας αθλήματος.
 
Ο Σκακιστικός ‘Όμιλος Νέας Φιλαδέλφειας συγχαίρει τις δύο πρωταθλήτριές μας, τις οικογένειές τους, τους συλλόγους τους και τους συνοδούς-προπονητές της ελληνικής αποστολής στο Μπατούμι (τους GM Σπύρο Καπνίση και Θανάση Μαστροβασίλη και τον ΟΜ Χρήστο Μπούσιο) και εύχεται ολόψυχα νέες επιτυχίες και καλή πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής τους
 
Η μάχη του τελευταίου γύρου
 
Ο κρίσιμος τελευταίος γύρος στις 28/10 βρήκε την Αβραμίδου, μόνη και πρακτικά άπιαστη στην κορυφή, να αντιμετωπίζει με λευκά την Γκιζέμ Αγιαζμαλί από την Τουρκία, ενώ η Τσολακίδου ήταν 4η και έπαιζε με τα μαύρα απέναντι στη Ρωσίδα Πολίνα Σουβάλοβα. Και οι δύο παρτίδες ήταν αμφίρροπες και με μεγάλη ένταση. Τα κορίτσια μας επέδειξαν μεγάλα ψυχικά αποθέματα, ψυχραιμία και μαχητικότητα και κατάφεραν να επιβληθούν στις αξιόλογες αντιπάλους τους γράφοντας μια από τις καλύτερες σελίδες του ελληνικού σκακιού μέχρι σήμερα.
 
Η Αβραμίδου αιφνιδίασε την αντίπαλό της επιλέγοντας την βαριάντα του Άβερμπαχ στην Ινδική Άμυνα του Βασιλιά. Έβγαλε πλεονέκτημα στο άνοιγμα στη συνέχεια όμως δεν κατάφερε να βρει το δρόμο της και βγήκε σε χειρότερη θέση. Όμως η αντίπαλός της δεν πέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την υπεροχή της και κάτω από την αγωνιστική πίεση του τελευταίου γύρου αλλά και του χρόνου που τελείωνε επέτρεψε ένα τακτικό χτύπημα που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο η Αναστασία ανατρέποντας την κατάσταση, παίρνοντας τον πολύτιμο πόντο της νίκης και φτάνοντας στο εξωπραγματικό για τέτοια διοργάνωση σκορ του 8,5/9!
 
(διαγραμμα συννημένο) Αβραμίδου – Αγιαζμαλί, 9ος γύρος, 28/10/2014. Θέση μετά την 36η κίνηση της μαύρης  
 
Η τελευταία κίνηση της μαύρης 36..Παη8 είναι λάθος. 36.Ιxε5! δxε5 37.Βxγ5 Ιδ7 38.Βγ3 Πε7 39.Ιδ3 Βθ5 40.Ιxζ4! 1-0 
 
Η Τσολακίδου παίζοντας με τα μαύρα βγήκε πολύ καλά από το άνοιγμα. Ανέπτυξε γρήγορα πρωτοβουλία στην πτέρυγα της βασίλισσας και κέρδισε νωρίς ένα πιόνι. Η αντίπαλός της αντιλαμβανόμενη πως η πλάστιγγα γέρνει σε βάρος της πήρε ρίσκα και θυσίασε ίππο και πύργο αποκτώντας επικίνδυνη επίθεση. Η παίχτρια μας διατήρησε την ψυχραιμία της παρά τη μεγάλη πίεση χρόνου, αμύνθηκε και απάντησε με δική της θυσία πύργου! Όπως συχνά συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις η Ρωσίδα δεν κατάφερε να αντιδράσει σωστά και επέτρεψε  ορμητική αντεπίθεση της Καβαλάρισσας σκακίστριας που γρήγορα αποφάσισε την παρτίδα και το αργυρό μετάλλιο!
 
(διαγραμμα συννημένο) Σουβάλοβα - Τσολακίδου 9ος γύρος, 28/10/2014. Θέση μετά την 29η κίνηση της λευκής
  
30...Πxζ2+ Απρόσμενη κίνηση που σε συνθήκες αμοιβαίας πίεσης χρόνου κλόνισε την αντίπαλο η οποία δεν απαντά με το κρίσιμο 31.ΡxΠζ3 αλλά κάνει σοβαρό λάθος
 
31.Ρη3? Πxζ3+ 32.Ρxζ3 Ββ5 33.Βθ6 Βxδ3+ 34.Ρζ2 Βδ2+ 35.Ρη1 Βε3+ 36.Ρθ1 Βζ3+ 37.Ρη1 Βη3+ 0-1
 
Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων  - κορασίδων συμμετείχαν συνολικά 989 νεαροί σκακιστές και σκακίστριες από 45 χώρες  που αγωνίστηκαν σε 6 ηλικιακές κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών και ήταν κατά γενική ομολογία το ισχυρότερο των τελευταίων χρόνων.
 
Την ελληνική αποστολή απάρτιζαν 16 αγόρια και κορίτσια. Αξίζει να σημειωθεί και η αξιόλογη εμφάνιση της Αθανασίας-Παναγιώτας Χρυσόγελου (ΠΣ Περιστερίου) που τερμάτισε 14η στα κορίτσια κάτω των 12.
 
Υλικό και παρτίδες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων http://www.e2e4.ge/ 
Βαθμολογίες και αποτελέσματα
 
29 Οκτωβρίου 2014
 
 
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Πλατεία Κολοκοτρώνη 12-15 (Συγκρότημα ΟΕΚ Τρωάδος & Μανδηλαρά),
Νέα Φιλαδέλφεια 143 42 - τηλ  2117056447  -  www.sonf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου