.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ. (ΠΟΙΚΙΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΤΟΥΜΕ).

Η Πέμπτη 2 Οκτώβρη είναι από τις πλέον ιστορικές μέρες για το Σωματείο μας αφού συνεδρίασε το Δ.Σ. του μετά από πολύ καιρό. Στην συνεδρίαση αυτή έγινε λόγος κατ’ αρχάς για τους υπαλλήλους και όπως πληροφορούμαστε θα υπάρξει προσπάθεια συνδιαλλαγής από μέρους της διοίκησης (βλέπε εδώ), η οποία όμως είναι «για τα μάτια του κόσμου» όπως φαίνεται και από όσα υποψιάζονται κάποιοι (βλέπε εδώ). Η επιδίωξη του Αλεξίου (μετά την διαφαινόμενη αντικατάσταση του μπορεί ν’ αλλάξουν τα πράγματα) είναι να κινηθεί νομικά εναντίον των εργαζόμενων γιατί νομίζει πώς έχει βρεί λόγο ακυρότητας(;) της επίσχεσης και θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει την υπόθεση. 

Ωστόσο για να μην ξεφεύγουμε και από το κλίμα της εποχής αλλά και για να έχουμε μπρός στα μάτια μας την δεινή οικονομική σχέση της Ερασιτεχνικής έχει αξία να υπογραμμίσουμε την σκέψη της διοίκησης να προσλάβει προσωπικό μέ επιδότηση μέσω προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. το οποίο τίθεται ξανά σε ισχύ και θ’ αφορά 5.000 ανέργους ή ακόμα και για τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης» όπως μας πληροφορεί το ΑΕΚ-LIVE (βλέπε εδώ).  

Συζητήθηκε επίσης και η οικονομική παράμετρος της συμμετοχής της γυναικείας ομάδας βόλλεϋ στην Ευρώπη. Προτού να σχολιάσουμε οτιδήποτε να πούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε το θέμα της συζήτησης. Δεν υπάρχει λόγος –τουλάχιστον όπως το βλέπουμε εμείς– συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις (ειδικά αν κάνεις πρωταθλητισμό, που σημαίνει ότι επιδιώκεις την έξοδο στην Ευρώπη) αν δεν συμμετάσχεις την επόμενη περίοδο στην ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία κέρδισες το δικαίωμα συμμετοχής. Εφόσον λοιπόν το ταμείο είναι άδειο (δεν μπορεί ποτέ να είναι μείον), προτάθηκε στους χρηματοδότες Μπόβαλη και Κουτά να βάλουν αυτοί τα λεφτά (6.000 Ευρώ) και να τα πάρουν μετά την εκκαθθάριση του πρώτου εντός έδρας αγώνα της ποδοσφαιρικής Α.Ε.Κ. (βλέπε εδώ).

Αυτή η πρόταση (η οποία ήταν μάλλον αναμενόμενη) μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ερασιτεχνική περιμένει έσοδα από τις εκκαθαρίσεις των εντός έδρας αγώνων της ποδοσφαιρικής Α.Ε.Κ. τα οποία όμως θα επιμερίζονται στα τμήματα μέσω της Κεντρικής Οικονομικής Διαχείρισης όπως έχει διακηρύξει ο Αλεξίου. Αν όμως προτάθηκε στους Μπόβαλη και Κουτά να βάλουν αυτοί τα λεφτά τώρα και να τα πάρουν από την πρώτη εκκαθάριση εντός έδρας αγώνα της Π.Α.Ε. αυτό σημαίνει ότι η Ερασιτεχνική περιμένει από τον αγώνα με το Απόλλωνα Αθηνών μερίδιο πολύ πάνω από 6.000 (το 10%) το οποίο σημαίνει ότι οι εισπράξεις θα είναι κοντά στα 68.000 Ευρώ με Φ.Π.Α. κάτι που με τη σειρά του απαιτεί να κοπούν πάνω από 5.000 εισιτήρια (εύκολο φαίνεται για πρώτο εντός έδρας αγώνα) και πάντα με την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση γίνεται όπως έχουμε γράψει (βλέπε εδώ). 

Στην προέκταση της αυτή η πρόταση σχετίζεται και με την Κεντρική Οικονομική Διαχείριση η οποία και θα είναι υπεύθυνη για τον επιμερισμό των εσόδων από την Π.Α.Ε. και την Κ.Α.Ε. ανά τμήμα και πάντως με βάση τους εγκεκριμένους τους προϋπολογισμούς. Για την Κεντρική Οικονομική Διαχείριση είχαμε γράψει σχετικά από τότε που την εξήγγειλε ο Πρόεδρος του Σωματείου μας (βλέπε εδώ). Βέβαια κάποιος θα πρέπει να είναι επιφορτισμένος με την Κεντρική Οικονομική Διαχείριση και όπως μαθαίνουμε στο Σωματείο προσανατολίζονται στην πρόσληψη τεχνοκράτη για τον λόγο αυτό (βλέπε εδώ). Αντιπαρερχόμαστε τον πειρασμό να ειρωνευτούμε την διοίκηση γαι τον τρόπο με τον οποίο θα τον πληρώνει τον τεχνοκράτη (ειδικά όταν χρωστάνε σ’ όλους τους υπόλοιπους) και θα σας παραπέμψουμε στην λαϊκή μας παροιμία: «Βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο πούτσος μας». Αυτό όμως που θα σχολιάσουμε είναι πως είτε ο Αλεξίου είναι άσχετος είτε θέλει να επιδειχθεί. Αλλιώς δεν νοείται η πρόσληψη τεχνοκράτη, καθώς το μόνο προσόν (πλήν της τιμιότητας) είναι να κατέχει την τεχνική της «απλής μεθόδου των τριών» την οποία κάθε απόφοιτος Γυμνασίου που δεν έκανε κοπάνες την ώρα των μαθηματικών κατέχει. Θα μπορούσε την Κεντρική Οικονομική Διαχείριση να την διαχειρίζεται είτε ο Λογιστής της Ερασιτεχνικής (αλήθεια έχουν προσλάβει νέο Λογιστή και αν ναι τον πληρώνουν για τις υπηρεσίες του;) είτε ο Ταμίας του Σωματείου.

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που είναι μεν πιπεράτο αλλά από την άλλη μας δίνει την ευκαιρία για επιμόρφωση πάνω στα εργασιακά μας δικαιώματα. Αναφερόμαστε σε ανάρτηση στην οποία σημειώνεται ότι την θέση των υπαλλήλων στην Ερασιτεχνική τις πήραν οι γκόμενες κάποιων (βλέπε εδώ). Όχι δεν θα σχολιάσουμε αν οι συγκεκριμένοι τις μαγνήτισαν με την ομορφιά τους ή με άλλα προσόντα τους, ούτε αν παραβιάζουν τον βασικό κανόνα που είναι να μην μπερδεύεις τη δουλειά μ’ όλα τ’ άλλα. Θ’ αδράξουμε την ευκαιρία για να μιλήσουμε για το (γνωστό σίγουρα σε κάποιους) «Διευθυντικό Δικαίωμα». Είναι το δικαίωμα του εργοδότη να προβαίνει στις διευθετήσεις του χρόνου και του τρόπου παροχής υπηρεσιών των υπαλλήλων του, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί ν ελεγχθεί ως καταχρηστικό σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα. Η πρόσληψη οποιουδήποτε με οποιαδήποτε κριτήρια («γιατί έτσι μ’ αρέσει») είναι πράξη επιτρεπτή και μέσα στα πλαίσια του «Διευθυντικού Δικαιώματος» και ουσιαστικά δεν προσβάλλεται δικαστικά. Αυτό όμως που απαγορεύεται είναι η διαορετική μεταχείριση των εργαζομένων μετά την πρόσληψη τους, ειδικά όσων εκτελούν τα ίδια καθήκοντα.

Κλείνοντας νοιώθουμε την ανάγκη να καταθέσουμε το παρακάτω συνολικό σχόλιοι που αφορά τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση διαχειρίστηκε και σκέφτεται να διαχειριστεί και στο μέλλον τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους στο Σωματείο:

Δεν είναι το νόμιμο και ηθικό. Δεν είναι κακό να προσπαθείς ν’ αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους και να πρσπαθείς να τ’ αντιμετωπίσεις με τους ίδιους τρόπους (επιδοτούμενους εργαζόμενους, «ελαστικές εργασιακές σχέσεις»). Το κακό είναι να ταΐζεις «φούμαρα» τον κόσμο και να τους αφήνεις «στα κρύα του λουτρού» και όταν «σκάει» το πρόβλημα να στρουθοκαμηλίζεις. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η διοίκηση συνολικά τα εργασιακά (δεν γνωρίζουμε να διαφώνησε σθεναρά κάποιος της πλειοψηφίας η οποία και μας ενδιαφέρει) ήταν φαιδρός, ανήθικος και σαφώς αντί-ΑΕΚζήδικος.  

Υ.Γ.1. Σχετικά με τις περιπέτειες του Αλέξη Αλεξίου γράφουμε αλλού (βλέπε εδώ) γιατί θα ήταν άδικο να μην του αφιερώσουμε με τόσο κόπο που έχει κάνει για το καλό του Σωματείου ολόδικο του άρθρο.

Υ.Γ.2. Την ώρα που ολοκληρώναμε το παρόν άρθρο μάθαμε για την παραίτηση του Κ. Μακρή από το αντρικό βόλλεϋ (βλέπε εδώ). Δεδομένου ότι αυτή η παραίτηση έρχεται την επομένη της συνέντευξης του σ’ εφημερίδα με την οποία έχει την ευγένεια να μας ενημερώνει για το που θα πηγαίνει η πλειοψηφία των χρημάτων που θα λαμβάνει το Σωματείο αό την Π.Α.Ε. (βλέπε εδώ) εμείς τι πρέπει να σκεφτούμε;

Υ.Γ. Τελικά ο Ανατολιωτάκης είναι ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές». Να δεις που αυτός θα είναι ο «νέος Πρόεδρος» του σωματείου μας (βλέπε εδώ).

7 Οκτώβρη 2014.
παρατηρητήριο.

πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου