.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)

Η συμπεριφορά του κόσμου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά πολύ εύκολο να πιθανολογηθεί. Γι’ αυτό όπιος σεβόμενος τον εαυτό του κάνει προβλέψεις εισάγει ταυτόχρονα και κάμποσα «αν» για να μην μείνει τελείως εκτεθειμένος αν «πέσει έξω».

Στα δικά μας τώρα ο κόσμος της Α.Ε.Κ. ήταν σοκαρισμένος και πικραμένος με τον προσχεδιασμένο υποβιβασμό στην Β’ Εθνική (υποτίθεται για αγωνιστικούς λόγους) οπότε ο συνακόλουθος οικειοθελής υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική δεν τον σόκαρε περισσότερο (αφού η «φυσική θέση» της Α.Ε.Κ. είναι πάντα στην μεγάλη κατηγορία). Δεν ξεσηκώθηκε εναντίον των υπευθύνων τόσο γιατί ταυτόχρονα (και εξαιτίας) με τον διασυρμό επανέκαμπτε στα κοινά της Α.Ε.Κ. ο «Τίγρης», όσο και επειδή είχε ήδη ψυχολογικά (και με μαεστρία) προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο την εκπαίδευση που έλαβε ο κόσμος της Α.Ε.Κ. με τον υποβιβασμό στο μπάσκετ (καμία αντίδραση) όσο και την δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια (σταδιακά από το 2008 και μετά) με την υποχρηματοδότηση της Π.Α.Ε. η οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει (πληρώσει) τα χρέη της.

Ο «Τίγρης» όντας έξυπνος και λογικός άνθρωπος κατάλαβε ότι το βασικό του μέλημα θα έπρεπε να είναι το γήπεδο και συγκεκριμένα η ανοικοδόμηση του. Μόνο που οι εποχές που το κράτος έχτιζε τα γήπεδα και μετά τα παραχωρούσε πρός χρήση στα Σωματεία έχει πλέον περάσει εδώ και χρόνια. Έτσι «υπακούοντας» στις νέες συνθήκες επέλεξε να ξεσπιτώσει κυρίως την ιδιοκτήτρια Ερασιτεχνική (αφού οι ανάγκες των Κ.Α.Ε., Π.Α.Ε. και Ερασιτεχνικής δεν μπορούν να καλυφθούν στον ίδιο χώρο) και να δημιουργήσει μιά εταιρεία («Δικέφαλος 1924 Α.Ε.») η οποία θα κατασκευάσει το γήπεδο και θα το εκμεταλλεύεται για μιά συγκεκριμένη (κατ’ αρχάς) χρονική περίοδο. Βέβαια αυτά τα είχαν κάνει και άλλοι (ακόμη υπάρχει η «Δικέφαλος Αναπτυξιακή Α.Ε.» του Γρανίτσα) και αυτό είναι το σχήμα που προτιμάται απ’ όλους τιυς «επενδυτές».

Σημείωση: η λέξη επενδυτές μπήκε σε εισαγωγικά, γιατί όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ανεπίδεκτος επενδύσεων αφού βασική προϋπόθεση για να υπάρξει μια επένδυση είναι η επιστροφή στον επενδυτή μέσα σ’ εύλογο χρονικό διάσττημα του κεφαλαίου του και η ύπαρξη κερδοφορίας. Αυτές οι προϋποθέσεις όπως γνωρίζουμε δεν ισχύουν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Απαραίτητος όρος για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι η αποξένωση της Ερασιτεχνικής από τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και τα απορέοντα από αυτά έσοδα της, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό γίνεται μέσω δύο πυλώνων. Ο ένας είναι η διοίκηση της Ερασιτεχνικής η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον συμπαθής στην Π.Α.Ε. (άρα και την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.») και θα «κάθεται ήσυχα στη γωνιά της να παίζει με τα παιχνίδια της και ν’ αφήνει τους μεγάλους να δουλέψουν». Ο άλλος πυλώνας είναι αυτή η αφαίρεση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ερασιτεχνικής να γίνει μέσω νόμου, έτσι ώστε ακόμα και αν χαθεί ο έλεγχος του Σωματείου από μιά αρεστή στην Π.Α.Ε. διοίκηση να είναι σχεδόν αδύνατη η αλλαγή του καθεστώτος που έχει επιβληθεί.

Μιλώντας για «αρεστή στην Π.Α.Ε. διοίκηση» κάποιοι μπορεί να το παρεξηγήσουν είτε σκόπιμα, είτε γιατί «τόσο καταλαβαίνουν». Θα σκέφτονταν «πονηρά» ότι εμείς είμαστε ντε φάκτο αντίθετοι στον Μελισσανίδη γράφοντας έτσι, αφού κατά τη γνώμη τους η Π.Α.Ε. και η Ερασιτεχνική έεχουν την σχέση κόρης και μάνας και άρα τα συμφέροντα της μιάς είναι ταυτόχρονα και συμφέροντα της άλλης. Αυτό όπως αποδεικνύει κια η ζωή είναι απολύτως λάθος. Οι γονείς (άρα και η μάνα) οφείλουν να χαλιναγωγούν τις επιθυμίες των παιδιών τους (άρα και της κόρης) για ν’α αποφεύγονται τα οικογενειακά δράματα. Έτσι η μάνα οφείλει να κατοχυρώσει νομικά το δικαίωμα της στην ιδιοκτησία της (στο σπιτάκι που έχει) και γι’ αυτό δεν παραχωρεί ολοκληρωτικά την κυριότητα του (παρά μόνο μετά θάνατον) για όσο ζεί, θέλοντας έτσι να προστατευθεί από μιά άστοχη (ή/και κακόβουλη) απόφαση της κόρης της. Το κακό βέβαια είναι όταν η μάνα ζεί πολλά – πολλά χρόνια ή όταν η ύπαρξη της μιάς (κόρης) εξαρτάται απόλυτα από την ύπαρξη της άλλης (μάνας). Τότε το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να κρατούν στην ζωή την μάνα ακόμη και αν αυτή φυτοζωεί.

Ανακεφαλαιώνοντας ιδιόκτητη έκταση υπάρχει μόνον όσο υπάρχει το Σωματείο (αλλιώς η έκταση επιστρέφει στο κράτος. Τα συμφέροντα της Ερασιτεχνικής και των Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. είναι κοινά αλλά όχι ταυτόσημα. Δηλαδή, η Ερασιτεχνική οφείλει ν’ ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις άλλες δύο εταιρείες για να προφυλάσσει τα συμφέροντα της (τα οποία είναι αναπαλοτρίωτα, δηλ. δεν μπορούν να της αφαιρεθούν για οποιονδήποτε λόγο). Δεν περιμένει απλά να της «πετάξουν ένα ξεροκόματο» και εκείνη να πείθεται σ’ ότι της λένε. Κανονικά το «πάνω χέρι» θα έπρεπε να το έχει το Σωματείο και όχι η Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.

Το ακόμα χειρότερο και στην περίπτωση μας ξεδιάντροπο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταβίβαση της έκτασης από την Ερασιτεχνική στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Αντί να γίνει μέσω μιάς πανηγυρικής Γ.Σ. την οποία κιόλας μας είχαν τάξει, τώρα και με την διατύπωση που επιλέχθηκε στην «ρύθμιση για την Αγιά Σοφιά» η παραχώρηση μπορεί να γίνει και με απόφαση του Δ.Σ. (χωρίς την πραγματοποιηση Γ.Σ.) όπως άλλωστε μας ενημερώνει και η ιστοσελίδα AEK24HOURS.GR (βλέπε εδώ) η οποία εσχάτως έχει πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ. Γιατί; Φοβούνται ότι δεν θα ελέγξουν μιά τέτοια Γ.Σ. ή μήπως θέλουν να προστατευθούν έτσι από δικαστικές περιπέτειες τις οποίες ψυαχανεμίζονται; 

Οι «παρατηρητές» διαφωνούμε πλήρως με το ιδιοκτησιακό κομμάτι του γηπέδου και για το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική δεν θα εισπράττει το 15% προκειμένου μια Α.Ε. (στην οποία η Ερασιτεχνική δεν έχει μετοχές) ν’ αποπληρώσει γρηγορότερα το δάνειο για την κατασκευή του γηπέδου και να έχει νωρίτερα κέρδη (από τα οποία η Ερασιτεχνική μη έχοντας μετοχές δεν θα εισπράξει τίποτα)! Προβάλλεται το επιχείρημα ότι το γήπεδο θ’ ανήκει στην Ερασιτεχνική. Μπούρδες. Τι σημαίνει «το γήπεδο θ’ ανήκει στην Ερασιτεχνική» όταν δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιεί κανένα τμήμα της; Όταν θα πρέπει να βρίσκει χώρους εκτός Ν. Φιλαδέλφειας (αφού ο Ιωνικός κοιτάζει μόνο το δικό του συμφέρον) εκτός από την οικονομική διάσταση των ενοικίων που θα πρέπει να πληρώνει, τι αξία θα έχει να λέμε ότι η Α.Ε.Κ. είναι ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας (αλλά αγωνίζεται στην Ζωφριά για παράδειγμα); Που θα βρίσκει τα χρήματα αυτά; Θα της τα πληρώνει μήπως (ειδικά αυτό το ποσό) η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ή θα τα βάζουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής;

Εμείς οι «παρατηρητές» παρότι δεν λάβαμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα (τα οποία έχουμε θέσει και στο παρελθόν) μπορούμε μόνο να πιέζουμε πρός την επιθυμητή για εμάς κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε (και δεν έχουμε όρεξη άλλωστε) να σταματήσουμε το «πρότζεκτ του γηπέδου». Αυτό (αν γίνει) θα γίνει εξαιτίας των κακών χειρισμών που έχουν γίνει και όχι εξαιτίας μας. Στο κάτω – κάτω όπως είναι μοιρασμένη η τράπουλα ο «Τίγρης» έχει τον πλήρη έλεγχο και όπως μας είπε ένας νομικός με τον οποίο συνομιλήσαμε: «αν ξεκινήσουν τα έργα, τότε τίποτα δεν τον σταματά γιατί νομικά η υπόθεση είναι δεμένη».

Σήμερα σας παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά ότι έχουμε γράψει για το ζήτημα της ανέγερσης του νέου μας γηπέδου. Μέχρι ν’ αρχίσει η ανέγερση του γηπέδου (και όχι κάποιες εργασίες για τα ψιλά που όμως θα δημιουργήσουν κλίμα) δεν θ’ ασχοληθούμε με το γήπεδο. Αυτή η απόφαση μας ελήφθη γιατί αφενός δεν έχουμε καμία όρεξη να πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας ν’ αναλύουμε ότι μας σερβίρουν μέσω «διαρροών» σε όσους νομίζουν ότι ξέρουν «τι καπνό φουμάρει καθένας μας και γιατί κάνει ότι κάνει». Δεν θα γίνουμε η Ιφιγένεια της «Αγιά Σοφιάς» και δεν θα προσφέρουμε τους εαυτούς μας για να ξεχαρμανιάσουν κάποιοι τις δικές τους απογοητεύσεις. Ο χρόνος που είχε ο «Τίγρης» και οι συν αυτώ τελειώνει και όλοι πλέον θα δοκιμαστούμε από την σκληρή πραγματικότητα. Η Ερασιτεχνική θα πρέπει να βρίσκει κάθε χρόνο λεφτά και χώρους για όσα τμήματα της δεν καταργήσει (μέσω Γ.Σ.) ακόμη και αν φυτοζωούν. Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα πρέπει να κατασκευάσει το γήπεδο και μετά να το ξοφλήσει. Η Κ.Α.Ε. θα πρέπει να πληρώνει 100 χιλιάρικα τουλάχιστον τον χρόνο στο Ο.Α.Κ.Α., την ίδια ώρα που η Π.Α.Ε. θα καρπώνεται μόνη της τα όποια οφέλη δίνοντας το 15% που θα έπρεπε κανονικά να παίρνει η Ερασιτεχνική στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (προκειμένου να εξοφληθεί γρηγορότερα το γήπεδο). Δεν είναι μακρυά λοιπόν η μέρα που θα δούμε ποιός έχει δίκιο.

Οι τελευταίες άλλωστε εξελίξεις το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Την Παρασκευή ένα άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Τάσου Τσατάλη (ναι αυτού της «ΩΡΑΣ») γνώρισε μεγάλη προβολή. Αναδημοσιεύθηκε (όχι όλο) αλλά περίληψη του στην ηλεκτρονική έκδοση του «ΕΘΝΟΥΣ» και αναδημοσιεύθηκε ολόκληρο στο AEK-LIVE (βλέπε εδώ). Στην ουσία με το άρθρο αυτό αναπαράγονται όσα γράφτηκαν και στην ιστοσελίδα  www.eksegersi.gr (βλέπε εδώ).Οι εκτιμήσεις των αρθρογράφων είναι παραπλήσιες (σε μερικά σημεία) αλλά το ενδιαφέρον είναι άλλο. Και στα δύο άρθρα η σημασία που αποδίδεται στον Δήμο είναι μεγαλύτερη από αυτήν που έχει στην πράξη. Εξηγούμαστε:

Σε κάθε περίπτωση ανέγερσης οποιουδήποτε κτίσματος (πλήν της δικής μας) την ευθύνη της έκδοσης της οικοδομικής άδειας την έχει η τοπική Πολεοδομία η οποία είναι πλέον ενταγμένη στον αντίστοιχο Δήμο. Αυτός ( ο Δήμος) εκδίδει όλες τις άδειες ακόμη και αυτές που απαιτούνται για τα σκαψίματα προκειμένου το νέο (ή και το υπάρχον) κτίσμα να συνδεθεί με τα δίκτυα Κοινής Οφέλειας (Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π., Φυσικό Αέριο). Όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις διαστάσεις και τα υψομετρικά περιλαμβάνονται στην κάτοψη που έχει συντάξει ο Αρχιτέκτονας ή στην περίπτωση μας το μελετητικό γραφείο. Η έγκριση για σκαψίματα στον χώρο που δεν ανήκει στο οικόπεδο (πεζοδρόμιο, δρόμος) δίνεται αυτόματα από τον Δήμο με μία όμως προϋπόθεση. Η προϋπόθεση αυτή είναι η προηγούμενη ύπαρξη της Οικοδομικής Άδειας
Όμοια ισχύουν και για την μελέτη της υπογειοποίησης και της πεζοδρόμησης του περιβάλλοντα χώρου. Για τον λόγο αυτό και υπάρχει επικοινωνία του δήμου με την Δ.Ο.Κ.Κ. όπως αναφέρεται και στο άρθρο της ιστοσελίδας www.eksegersi.gr που αναφέραμε παραπάνω. Καμιά Πολεοδομική υπηρεσία υπαγόμενη ακόμη και σε ΑΕΚτζή Δήμαρχο δεν θα μπορούσε να δώσει άδεια σε κάποιον ν' αρχίσει ν' ανοίγει τρύπες στον δρόμο πρίν την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας. Φαντάζεστε για οποιονδήποτε λόγο να μην βγεί η Άδεια αλλά να έχει σκαφτεί ο δρόμος; Αφήστε που για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται η συμφωνία της Περιφέρειας (Δούρου) και φυσικά τ' αντίστοιχα λεφτά. 

Επίσης είναι επικίνδυνο (αλλά και χαζό) να ισχυριζόμαστε ότι ο Δήμος δεν δίνει την άδεια γιατί είναι αντίθετος στο γήπεδο.Ο Δήμος ως νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να μην δώσει την άδεια που κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται (αν και όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις) γιατί σε τέτοια περίπτωση θα παρανομούσε και ο αρμόδιος υπάλληλος θα ήταν εκτεθειμένος σε αγωγές και μηνύσεις. Επίσης οι υπηρεσίες του Δήμου (κυρίως οι τεχνικές) λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα και ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις γιατί οι ίδιοι οι υπάλληλοι που υπογράφουν (και όχι ο Δήμαρχος) είναι ποινικά υπεύθυνοι.
Το άρθρο αυτό έρχεται δύο μέρες πρίν την δημοσίευση στην «Ελευθεροτυπία» της συνέντευξης του Δημήτρη Ανδριόπουλο στον Γιάννη Ξενάκη σχετικά με το γήπεδο, όπου το θέμα μπαίνει σε νέα βάση. Είναι αλήθεια ότι η συνέντευξη αυτή είναι διαφωτιστικότερη απ' όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί και είναι επίσης αλήθεια ότι όσα μας λέει ο κύριος Ανδριόπουλος έπρεπε να τα είχε πεί νωρίτερα. Η συνέντευξη μας διαφωτίζει γιατί σε λιγότερες από δέκα προτάσεις μας δίνει το χρονοδιάγραμμα (όπως έχουν τα πράγματα αυτή την στιγμή). Ακολουθεί το αντίστοιχο απόσπασμα με τις υπογραμμίσεις δικές μας:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δυναμική συνεργασία με τη Δ.Ο.Κ.Κ. και συγχρόνως γίνεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει χρόνο δημοσιότητας 60 ημερών. Πρέπει συγχρόνως να έχει γίνει η οποιαδήποτε συμφωνία με την Περιφέρεια και τον Δήμο για να ξεκινήσει το έργο. Αλλιώς δεν ξεκινάει τίποτα. Αλλά αυτά θα γίνουν παράλληλα. Στις επόμενες 90 μέρες δηλαδή, που είναι οι πιο κρίσιμες και σοβαρές για το έργο. Επίσης, μετά την έκδοση της άδειας θα τρέξει ένας διαγωνισμός 30 ημερών. Η Δικέφαλος, που θα κάνει το πρώτο σκέλος του έργου, θα προκηρύξει ένα διαγωνισμό και θα πάρει προσφορές από 4-5 εταιρείες. Εκεί πάντως υπάρχει τρόπος επίσπευσης. Δηλαδή, τις εκσκαφές μπορείς να τις ξεκινήσεις νωρίτερα.»
 
Βλέπουμε λοιπόν πώς τα πάντα κρίνονται από την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας, για την έκδοση της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας θα γίνου όλα τα υπόλοιπα με πρώτο και καλύτερο τον διαγωνισμό για τον ανάδοχο του έργου. Ενδιάμεσα θα πρέπει να έχει υπογραφεί και η συμφωνία με την Περιφέρεια

Γεννώνται λοιπόν δύο απορίες:
  • Όλα όσα διαρρέονταν στον Κ.Α.Τ. (Κυβερνητικό Αεκτζήδικο Τύπο) για το πώς εξελίσσεται η υπόθεση ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν, αφού οι διαρροές γίνονταν από  «κύκλους της Α.Ε.Κ.» γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι όσοι τις δημοσίευαν τα «έβγαζαν από το μυαλό τους». Σχεδόν τίποτα δεν ισχύει. Εκτός αν τις διαρροές τις έκαναν «κάποιοι ανευθυνο-υπεύθυνοι που τόσα ξέρουν, τόσα καταλαβαίνουν».
  • Το άρθρο Τσατάλη που αναφέραμε παραπάνω στοχοποιεί έμμεσα τον Δήμο σαν τον «κακό της υπόθεσης». Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα κανάλι διοχέτευσης της «δίκαιας οργής του κόσμου της Α.Ε.Κ.». Μόνο που αν οδηγηθούμε σε τέτοιες ατραπούς το πράγμα θα γίνει επικίνδυνο για όλους μας. Άσε που εξαιτίας των όποιων αντιδράσεων (έστω και δικαιολογημένων) δημιουργείται κλίμα εναντίον του γηπέδου.
Οι απαντήσεις στις παραπάνω απορίες δεν θα δοθούν από εμάς, αλλά από εσάς (είσαστε έτσι κι' αλλιώς πλήρως ενημερωμένοι και υποψιασμένοι σχετικά), αρκεί να συλλογιστείτε ελεύθερα.

Κλείνοντας και για να μην σας αφήσουμε ξεκρέμαστους σας αφήνουμε σαν παρακαταθήκη τα παρακάτω:

Κ.Α.Ε. και Ο.Α.Κ.Α.

Για να καταλάβετε την προκαλούμενη οικονομική ασφυξία να σας δώσουμε κάποια στοιχεία για την Κ.Α.Ε. την οποία έστησε και λειτουργεί ο Αλεξίου (που αποθεώνει συνεχώς τον Μελισσανίδη). Η Κ.Α.Ε. χρησιμοποιεί το Ο.Α.Κ.Α. έναντι ενοικίου 100 χιλιάδων το χρόνο. Προφανώς τα 100 χιλιάρικα αντιστοιχούν στο 15% που με βάση τον Ν. 2725/1999 θα έπαιρνε η Ερασιτεχνική (στο Γ. Μόσχος για παράδειγμα).

Αφού τα 100.000 Ευρώ αντιστοιχούν στο 15% το σύνολο (100%) από το οποίο αυτά υπολογίστηκαν είναι 667.000. Αυτά τα 667.000 είναι οι καθαρές εισπράξεις από τα εισιτήρια όλης της περιόδου. Η μικτή τιμή εισιτηρίων (με Φ.Π.Α.) συνεπώς είναι 753.710 Ευρώ (Φ.Π.Α. = 86.710). Έστω ότι η μέση τιμή εισιτηρίου είναι 15 Ευρώ τα 753.710 Ευρώ αντιστοιχούν σε πωλήσεις 50.250 εισιτηρίων. Με την σειρά τους αυτά τα 50.250 εισιτήρια νατιστοοιχούν (αν δεν περάσουμε στα πλέι όφ) σε 7.730 εισιτήρια ανά αγώνα (50.250 : 13).

Σημειώνεται ότι αν λαμβάναμε υπόψη την αναλογία της τιμής των διαρκείας της ORIGINAL(30 Ευρώ πρός 13 αγώνες χωρίς τα πλέι όφ) το παραπάνω αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη χειρότερο. Επίσης στα 667.000 πρέπει να υπολογιστούν τα ποσοστά της διοργανώτριας αρχής καθώς και το 10% της Ερασιτεχνικής (μη το ξεχνάς αυτό Αλέξη) που αν δεν κηρύσσονταν έκπτωτος θα έπρεπε να πληρώνει ο Αλέξης στον Αλεξίου!

Τι είναι λοιπόν φθηνότερο; Να νοικιάζεις το Ο.Α.Κ.Α. με 100 χιλιάρικα τον χρόνο ή να δίνεις 15% και να παίζεις σε κλειστό στον χώρο του γηπέδου μας;

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ

Γράφτηκε ότι έχουν μαζευτεί 25 εκατομμύρια για το γήπεδο. Κατ’ αρχάς τα λεφτά αυτά είναι όσα θα παίρνει η Ρεάλ κάθε χρόνο για 20 χρόνια για ν’ αλλάξει όνομα το Μπερναμπέου (βλέπε εδώ). Δεδομένου ότι η Ισπανία έχει τετραπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα τα 25 εκ. αντιστοιχούν σε 6,25 δικά μας. Όμως όπως γνωρίζουμε τέτοιο ποσό ούτε ο Ολυμπιακός με 10 εκ. οπαδούς δεν βρίσκει στην αγορά. Από παλαιότερα δημοσιεύματα προέκυπτε ότι ο «Τίγρης» υπολόγιζε να βρεί περί το 1,5 εκ. τον χρόνο, κάτι που όμως εμείς δεν το θεωρούμε πιθανό.

Τώρα τα 25 εκ. που γράφεται ότι «έχουν βρεθεί» αναλύονται (πάντα κατά τη γνώμη μας) ως εξής:
  • Περίπου 4 εκ. από τις πωλήσεις των διαρκείας των περσυνών και των φετινών.
  • Ένα εκκατομμύριο που είναι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.».
  • Το πολύ 10 εκ. από την ονοματοδοσία (αν είναι για 5 χρόνια τα λεφτά είναι πολύ καλά, αν είναι για 10 χρόνια τα λεφτά είναι καλά).
  • Άλλα 10 εκ. από τον «Τίγρη» και συμπαίκτες.
Παρατηρήσεις:
  • Με τα 20 εκ. της Περιφέρειας ή άλλης κρατικής χρηματοδότησης (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από ευρωπαϊκό πρόγραμμα) φτάνουμε πάνω από τα 2/3 της αναγκαίας χρηματοδότησης.
  • Τα υπόλοιπα 20 εκ. (γιατί τα 15 εκ από τα συνολικά 80 είνια το Φ.Π.Α. το οποίο και θα επιστραφεί, αφού αλλιώς θα χρειαστεί καμιά 20ετία για να συμψηφιστεί) δεν γίνεται να βρεθούν με τραπεζικό δανεισμό, τουλάχιστον από ελληνικές τράπεζες.
  • Αν τα υπόλοιπα 20 εκ. βρίσκονταν τελικά από τραπεζικό δανεισμό θα έπρεπε (όπως είναι τα πράγματα τώρα) να υποθηκευτούν τα έσοδα του γηπέδου για τουλάχιστον 25-30 χρόνια (αφού θα πρέπει να πληρωθούν και τόκοι για τα 20 εκ.). Αυτό όπως και η ελπίδα για κάποια κέρδη εξηγούν την περίοδο των 50 χρόνων για την οποία η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο.
Υ.Γ.1. Κάποιοι από τους «παρατηρητές» έχουμε δώσει «καλά λεφτά» μέσω των διαρκείας αλλά και απευθείας (στην Α.Μ.Κ.) για την «Αγιά Σοφιά», οπότε έχουμε δικαίωμα να ρωτάμε και ν’ ασκούμε κριτική.

Υ.Γ.2. Ελπίζουμε οι μπουλντόζες που θα μπούν σε λίγο καιρό να μπούν για έργα ουσίας και όχι απλά για «λαϊκή κατανάλωση» η οποία έτσι κι’ αλλιώς δεν θα κρατήσει πολύ.

Υ.Γ.3. Ελπίζουμε από δω και πέρα η ενημέρωση για το γήπεδο να γίνεται αρμοδίως από την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και όχι από «διαρροές» μέσω του «φιλικού τύπου» στον οποίο ζήτημα είναι αν υπάρχει έστω και ένας να χειριστεί (και να γράψει) το θέμα σωστά.    

Υ.Γ.4. Πρός Μελισσανίδη & Σία. Να έχετε υπόψη σας ότι η εφεκτική στάση των οργανωμένων θα συνεχίσει να είναι τέτοια μέχρι να φανεί πώς εξελλίσσονται στην πράξη τα πράγματα σχετικά με το γήπεδο. Αν δεν καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τις υποσχέσεις σας κανείς σήμερα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως ακριβώς θα εκδηλωθεί η αντίδραση τους. Μόνο να το φανταστεί μπορεί. Πρέπει ακόμη να έχετε υπόψη σας ότι τους ΑΕΚτζήδες οι οποίοι έχουν από καιρό αποχωρήσει από το γήπεδο και παρακολουθούν εκ του μακρώθεν συνεχίζετε να τους έχετε «χαμένους». Ακόμη δεν τους έχει «ακουμπήσει» η «αναγέννηση». Ενώ οι υπόλοιποι που ακόμα πηγαίνουν στο γήπεδο θέλουν συγκεκριμένα πράγματα από εσένα και τους γύρω σου τα οποία έχουμε γράψει σε παλαιότερα κείμενα μας (βλέπε εδώ & εδώ). Τέλος υποβάλουμε την εξής πρόταση: αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να κάνετε το «γήπεδο-υπερπαραγωγή» που έχετε στα σχέδια σας, μπορείτε τουλάχιστον να προχωρήσετε στην ανέγερση ένος γηπέδου ανάλογου με εκείνο που είχε στο μυαλό του ο Κουρέπεης και να στεγαστούν όλα τα τμήματα εκεί (ακόμη και η Κ.Α.Ε.) με το ποδόσφαιρο να νοικιάζει με μακροχρόνια μίσθωση το Ο.Α.Κ.Α.

Υ.Γ. 5. Πρός όλους μας. Καμιά φορά όπως έρχονται τα πράγματα δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε αυτά που σχεδιάζαμε να κάνουμε. Το χειρότερο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και όταν ξααναερχόμαστε στα πράγματα να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο σαν να συνεχίζουμε από κεί που σταματήσαμε. Το 2014 δεν είναι 2005 και πρέπει αναλόγως να τροποποιήσουμε όλοι μας τον τρόπο που λειτουργούμε σ’ όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί η παράθεση με χρονολογική σειρά των κειμένων μας σχετικά με το γήπεδο:

Παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Ανώνυμη Εταιρεία Ανακατασκευής και Εκμετάλλευσης» για να πάρουμε μιά ιδέα.
Για τα ποσοστά της Ερασιτεχνικής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Ειλικρινά ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γράψουμε για το γήπεδο τίποτα άλλο παρά «συγχαρητήρια» και για την εντύπωση που μας προκαλεί μετά την ολοκλήρωση του. Εσείς (οι αναγνώστες μας) έχετε το αναγκαίο υλικό για να τα «βγάλετε πέρα» μέχρι να κρίνουμε ότι χρειάζεται να επανέλθουμε αρθρογραφώντας σχετικά. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση αυτή. Κάθε άλλο μάλιστα.



14 Οκτώβρη 2014.
παρατηρητήριο.
πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου