.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Απαγόρευση υλοτόμησης και ανάκληση παραχωρητηρίων

Πευκοδάσος Σχίνου-Πισσίων-Περαχώρας

Εισήγηση του διευθυντή Δασών Κορίνθου, μετά τις αποκαλύψεις της «Κόντρας»

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κόντρας» για το μεθοδικό ξεπάτωμα του πανέμορφου πευκοδάσους Σχίνου-Πισσίων-Περαχώρας άρχισε να αποδίδει τους πρώτους καρπούς του, καθώς ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας Παναγιώτης Καλλίρης, με έγγραφό του εισηγείται να κηρυχθούν αναδασωτέα τα τμήματα που υλοτομήθηκαν παράνομα, να απαγορευτεί παντελώς η υλοτομία στα συγκεκριμένα πευκοτεμάχια για τα επόμενα χρόνια και να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ανάκλησης των παραχωρητηρίων προς ιδιώτες, ανεξαρτήτως του αν οι υλοτομίες έγιναν με την προτροπή ή με την ανοχή των δασοϊδιοκτητών. Είχε προηγηθεί κοινή αυτοψία συντακτών της εφημερίδας μας και κλιμακίου της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας, με επικεφαλής τον ίδιο τον προϊστάμενο.
 
Πρόκειται για την πλήρη και απόλυτη δικαίωση των αποκαλύψεων της «Κ». Παραθέτουμε στη συνέχεια το σημαντικό αυτό έγγραφο του διευθυντή Δασών Κορινθίας, επιφυλασσόμενοι για το σχολιασμό του σε επόμενο φύλλο. Το έγγραφο απευθύνεται στο Δασαρχείο Κορίνθου και κοινοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καθώς και στον συντάκτη μας, και έχει ως εξής:
 
«ΘΕΜΑ: Εξέταση καταγγελιών κ. Γεράσιμου Λιόντου για παράνομες υλοτομίες στα πευκοδάση της περιοχής Πισσίων και Περαχώρας Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (Γεράνεια Ορη).
 
Σε συνέχεια των ανωτέρω (1) και (3) σχετικών εγγράφων μας, αναφορικά με καταγγελίες για παράνομες υλοτομίες στο πευκόδασος Σχίνου – Πισσίων – Περαχώρας, πραγματοποιήσαμε στις 6-2-2015, κοινή αυτοψία με τον καταγγέλλοντα κ. Λιόντο Γεράσιμο, παρουσία και του μηχανικού Περάκη Πέτρου στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Πισσίων, κατά την οποία μας υποδείχθηκαν διάφορες αλλά συγκεκριμένες θέσεις με πρόσφατες και παλαιότερες υλοτομίες δένδρων Χαλεπίου Πεύκης.
 
Συγκεκριμένα:
 
Στην περιοχή μεταξύ Σχίνου και Μαυρολίμνης, υποδείχτηκε η θέση 1α όπου εντοπίσθηκαν δύο υλοτομημένα δένδρα Χαλεπίου Πεύκης μεγάλης ηλικίας και η θέση 1β στην οποία υπήρχαν υλοτομίες πεύκων κυρίως παλαιότερων ετών. Στην ίδια περιοχή και λίγο δυτικότερα, στη θέση 1γ, υποδείχθηκε έκταση, στην οποία φύονται λίγα αραιά ελαιόδενδρα και όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες προέρχεται από παράνομη εκχέρσωση του δάσους με σκοπό την αλλαγή μορφής του.
 
Στην περιοχή νότια του Σχίνου και στις θέσεις 2α, 2β, 2γ και 2δ υπήρχαν υλοτομημένα δένδρα πρόσφατα και παλαιότερα, μερικά εκ των οποίων ήταν ακόμη πεσμένα στο δάσος. Στις θέσεις 3α και 3β οι παλαιότερες υλοτομίες ήταν περισσότερες με αποτέλεσμα μαζί με τις πρόσφατες υλοτομίες, να έχει απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της υψηλής δενδρώδους βλάστησης με αποτέλεσμα να έχει τοπικά αλλάξει η μορφή του δάσους δημιουργώντας διάκενο.
 
Τέλος στην περιοχή Σέλκι και στη θέση 4 πλησίον του δασικού δρόμου, υποδείχτηκε υλοτομημένο δένδρο μεγάλης ηλικίας, το οποίο όμως όπως φαινόταν από το πρέμνο είχε εκριζωθεί και είχε πέσει πάνω στον δρόμο.
 
Επειδή οι καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή), δεν επέτρεψαν την συνέχιση της αυτοψίας, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, μας εστάλη με e-mail ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις υποδεικνυόμενες θέσεις παράνομων υλοτομιών στην περιοχή Σχίνου και στην περιοχή Σέλκι.
 
Κατόπιν αυτών πραγματοποιήσαμε και δεύτερη αυτοψία στις 19-2-2015 κατά την οποία ελέγξαμε τις υπόλοιπες θέσεις στην περιοχή Σέλκι, όπου διαπιστώσαμε τα εξής:
 
Στη θέση 5 βρέθηκαν αρκετά υλοτομημένα δένδρα διάσπαρτα, όλα όμως παλαιά (κανένα φετινό), ενώ στη θέση 6, πλησίον του δασικού δρόμου, βρέθηκαν 7 νέα υλοτομημένα δένδρα και 5 παλαιότερα, όλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
 
Ομοίως και στην θέση 7, σε όλο τον χώρο μεταξύ του δασικού δρόμου και της μη δασικής έκτασης, βρέθηκαν 9 πρόσφατα υλοτομημένα δένδρα και αρκετά παλαιά, όλα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δημιουργώντας συνθήκες αλλαγής της μορφής του υπάρχοντος εκεί δάσους.
 
Λίγο δυτικότερα και κατά μήκος του δασικού δρόμου στις θέσεις 8α, 8β και 8γ, βρέθηκαν 19 νέα υλοτομημένα δένδρα μικρής και μεγάλης ηλικίας (3 στην θέση 8α, 12 στη θέση 8β και 4 στη θέση 8γ), όχι διάσπαρτα αλλά γειτονικά μεταξύ τους, δημιουργώντας στις τρεις θέσεις αυτές μεγάλη διάνοιξη της κομοστέγης και αλλοίωσης της μορφής του δάσους. Επίσης στο τέλος του παραπάνω δασικού δρόμου, στη θέση 8δ και πλησίον της αγροτικής καλλιέργειας, εντοπίσθηκαν ακόμη 4 νέα δένδρα, πρόσφατα υλοτομημένα, ένα μεγάλης ηλικίας και 3 νεαρά.
 
Τέλος στις υποδεικνυόμενες θέσεις 9α και 9β βρέθηκαν δύο μεγάλα πρόσφατα υλοτομημένα πεύκα και πολλά υλοτομημένα παλαιότερων ετών, τα οποία δημιούργησαν μεγάλη διάνοιξη του δάσους με κίνδυνο αλλαγής της μορφής του.
 
Σημειώνεται ότι σε κανένα πρέμνο των υλοτομημένων δένδρων δεν εντοπίσθηκαν σημάδια προσήμανσης κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας διαβιβάζουμε σε ηλεκτρονική μορφή (CD), σε αρχείο Autodesk map, τα παραπάνω στοιχεία και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις ενέργειές σας επ’ αυτών κατά τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
 
Παρακαλούμε επίσης στις περιπτώσεις που οι τοπικές υλοτομίες είναι αποψιλωτικές και σε μεγάλη κλίμακα και υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της μορφής του δάσους, πέραν από τον εντοπισμό και την ποινική δίωξη των υπευθύνων να προχωρήσετε κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας
 
• Στην κήρυξη ως αναδασωτέων των τμημάτων αυτών.
 
• Στην έκδοση ΔΑΔ απαγόρευσης παντελώς των υλοτομιών στα συγκεκριμένα πευκοτεμάχια για τα επόμενα χρόνια και
 
• Να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο ανάκλησης των παραχωρητηρίων σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ 3 του άρθρου 14 του Ν998/79, ανεξαρτήτως αν οι υλοτομίες έγιναν με την προτροπή ή με την ανοχή των δασοϊδιοκτητών.
 
Τέλος για να αποτραπούν στο μέλλον παράνομες υλοτομίες παρακαλούμε να αυξήσετε στις περιοχές αυτές – στα μέτρα των δυνατοτήτων σας – την επιτήρηση των δασών αυτών.
 
Παρακαλούμε την απάντηση και τις ενέργειές σας να κοινοποιήσετε εκτός από τις προϊστάμενές μας Αρχές και στον καταγγέλλοντα.
 
Με εντολή ΓΓΑΔΠΔΕ&Ι
 
Ο Δ/ντης Δασών
 
Καλλίρης Παναγιώτης».


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου