.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος



Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την προαγωγή της υγείας των κατοίκων της πόλης συνεργάζεται με την πρώτη Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ), που συνδυάζει συλλογή δεδομένων υγείας και ιατρικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις γίνονται σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα και αφορά στην παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Η Ε.ΜΕ.ΝΟ οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». H E.ME.NO :
  Πραγματοποιείται με τη δική σας συνεργασία.
  Στοχεύει στην καλύτερη υγεία όλων.
  Αισιοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μίας εθνικής
 στρατηγικής για την υγεία κοντά στον πολίτη.

Συγκεκριμένα η ΕΜΕΝΟ αποσκοπεί στην καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων, εστιάζοντας κυρίως σε αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Η Μελέτη αυτή αξιολογεί το βαθμό εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και τους πιθανούς φραγμούς στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά και τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 

Επίσης θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Εκπαιδευμένοι ερευνητές και ιατροί θα επισκεφθούν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών στο Δήμο. Οι προβλεπόμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας.

Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η καλή χοληστερίνη, το σάκχαρο και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης).

Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σημαντικές πληροφορίες και εξατομικευμένες συμβουλές.

Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου