.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Νεκρός στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ ο μετανάστης Μοχάμεντ Καμαρά από τη Γουϊνέα

Διαμαρτυρία-εκδήλωση μνήμης, Σάββατο 28 Φλεβάρη, Πλατεία Αμερικής 3μμ. Παραθέτουμε την κοινή ανακοίνωση της Κοινότητας της Γουινέας και της κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή:

"Ο Μοχάμεντ Καμαρά, ετών 21, από την Γουϊνέα είναι άλλος ένας νεκρός πρόσφυγας στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, εξ αιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας για την υγεία των κρατούμενων. Ήρθε στην Ελλάδα το 2012. Επιχείρησε να φύγει από τη Πάτρα αλλά κατέληξε για ένα οκτάμηνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου.

Σύμφωνα με τους φίλους του έκανε αίτηση για άσυλο στη Κατεχάκη και του δόθηκε απορριπτική απάντηση στα μέσα Γενάρη το 2015. Μετά συνελήφθη στην Πεύκη στις 7 Φλεβάρη και στις 9 Φλεβάρη μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Εκεί παραπονιόταν για την υγεία του. Μεταφέρθηκε στο Αμαλία Φλέμιγκ σε κωματώδη κατάσταση στις 20 Φλεβάρη όπου κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε ήταν από τη προηγούμενη μέρα σε αυτή τη κατάσταση!

Η ΚΕΕΡΦΑ μετά τους θανάτους στην Αμυγδαλέζα προειδοποίησε ότι κάθε μέρα κράτησης των προσφύγων στα κρατητήρια-κολαστήρια της ΕΛΑΣ και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Να φροντίσει το ελληνικό κράτος για την μεταφορά της σωρού του νεκρού πρόσφυγα

Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ

Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Θα δώσουμε δυναμική απάντηση με το μεγάλο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη, διεθνή μέρα κατα του ρατσισμού και του φασισμού.

Στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ η Αστυνομία σκοτώνει με περίστροφα μαύρους νεόυς, στην Αθήνα ο ρατσισμός σκοτώνει μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Να βάλουμε τέλος".

Παραθέτουμε την ανακοίνωση γιατρών της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι:
 
«Σήμερα Παρασκευή 27/2/15 πληροφορηθήκαμε από την ΚΕΕΡΦΑ για το θάνατο του Μοχάμαντ Καμαρά στις 20/2/15 στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ .
 
Μας ζητήθηκε να απαντήσουμε σαν υγειονομικοί τι μπορεί να οδήγησε στο θάνατο τον εικοσι ενάχρονο νεαρό από την Γουϊνέα που πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα, μιας και από το περιβάλλον του έγιναν καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης του .
 
Από τις μέχρι τώρα τηλεφωνικές επικοινωνίες μας με συναδέλφους από το Αμαλία Φλέμιγκ και το δικηγόρο του αδικοχαμένου Μοχάμαντ βγαίνουν τα εξής ερωτήματα:
-Ο ασθενής προσκομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Αμαλία Φλέμιγκ με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ .Από πότε η αστυνομία εντελώς ανειδίκευτη και άσχετη με την ιατρική αναλαμβάνει την ευθύνη διακομιδής βαρέως πάσχοντων ασθενών (κώμα) από κρατητήρια σε νοσοκομεία; Είχαν εισαγγελική εντολή;
-Στον ασθενή διαγνώστηκε άμεσα διαβητική κετοξέωση .Ρωτάμε πάλι: αφού η διαβητική κετοξέωση είναι επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 (και σπάνια του τύπου 2) έπαιρνε την ινσουλίνη του στο κρατητήριο;
-Ο ασθενής ,λέχθηκε, ότι ένα 24ωρο πριν τη μεταφορά του στο Αμαλία Φλέμιγκ είχε πάει πάλι με περιπολικό στο Σισμανόγλειο όπου έφυγε με χάπια για τη …δυσκοιλιότητα, ενώ την άλλη μέρα για 24ώρες βρισκόταν σε κώμα μέσα στο κρατητήριο. Ρωτάμε: Αληθεύει ότι πήγε στο Σισμανόγλειο; Και αν ναι του έγιναν απλές εξετάσεις αίματος τουλάχιστον, όπου εκεί θα φαινόταν οπωσδήποτε διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης, κετόνες κτλ; Και φυσικά ρωτάμε: τι περίμεναν ακριβώς 24ώρες οι αστυνομικοί για να τον πάνε στο Αμαλία Φλέμιγκ αν τον έβλεπαν σε κωματώδη κατάσταση μέσα στο κρατητήριο;
Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει άμεσα να βρουν επίσημη απάντηση γιατί τις τελευταίες βδομάδες στα ρατσιστικά στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ δηλαδή, άνθρωποι εντελώς άδικα χάνουν τη ζωή τους με ευθύνη του κράτους και των ανθρωποφύλακων της ΕΛΑΣ.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα κρατητήρια της αστυνομίας .Δεν αρκεί μονάχα να περιμένουμε την ιατροδικαστική απάντηση ,χρειάζεται να διερευνηθούν τα παραπάνω και ενδεχομένως ακόμα περισσότερα ερωτήματα ,γιατί ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι στα χαρτιά ίσοι απέναντι σε ζητήματα υγείας ,στην πράξη αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αν είσαι μετανάστης ή φτωχός εργάτης η ζωή σου δεν είναι ίδιας αξίας με τους υπόλοιπους.»
 
πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου