.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.Κ.: ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ)

ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.Κ.: ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
(ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ)
Από την αυγή της Ιστορίας ως σήμερα ο άνθρωπος (όπως και τα ζώα) χρησιμοποιεί για τον προσανατολισμό του σταθερά σημεία που βρίσκονται είτε στην γή είτε στον ουρανό. Εκτός από τον προσανατολισμό υπήρξε και η ανάγκη για την αξιόπιστη μέτρηση του χρόνου, η οποία καλύφθηκε μέσω της χρήσης ως σημαδιών της εμφάνισης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων (τα οποία επαναλαμβάνονταν κατά περιόδους με πολύ μεγάλη ακρίβεια). Έτσι κατορθώθηκε ο διαχωρισμός του χρόνου σε εποχές.
Απόρροια των παραπάνω είναι η συνήθεια που έχει επικρατήσει να έρχονται περιοδικά στην δημοσιότητα τα ίδια και τα ίδια θέματα ακόμα και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Η εμφάνιση τους γίνεται με τέτοια «θρησκευτική ευλάβεια» που πλέον είναι προβλέψιμη (άρα και αναμενόμενη). Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το θέμα του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ.
Όπως θυμάστε το ζήτημα του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ. στην σημερινή του μορφή ανέκυψε με την επιστροφή στα κοινά της ομάδας μας του «Τίγρη» τον Μάη του 2013. Τον Νοέμβρη (και ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων) δόθηκαν τα σχέδια του γηπέδου στην δημοσιότητα. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2014 (Αύγουστος) για να ξεμπλέξουμε με την ρύθμιση για την «Αγιά Σοφιά» (Ν. 4277/2014 άρθρα 42 & 43). Τότε εμφανίστηκαν τα δημοσιεύματα που τοποθετούσαν τα πρώτα έργα εντός του Φθινοπώρου. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν καθόλου τυχαία για δυο λόγους. Ο ένας ήταν ότι δινόταν η εντύπωση πως δεν χανόταν χρόνος, αφού τον Αύγουστο ψηφίστηκε ο νόμος και το Φθινόπωρο ξεκίναγαν τα πρώτα έργα. Ο δεύτερος ήταν ότι το Φθινόπωρο δεν κάνει τις ζέστες του Ιούλη και του Αυγούστου και όπως ξέρουμε η Ν. Φιλαδέλφεια εκείνη την περίοδο είναι πιο καυτή και από την Κόλαση. Έτσι γλυτώναμε και τα περιστατικά θερμοπληξίας που θα είχαν σε άλλη περίπτωση οι εργάτες και οι επιβλέποντες.
Τα ίδια δημοσιεύματα (επαν)εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες. Σ’ αυτά το Φθινόπωρο παραμένει ως έχει με μόνη αλλαγή το έτος. Πλέον είμαστε στο 2015. Η Α.Ε.Κ. είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει τα έργα μόλις βγεί η άδεια, η οποία έπεται της έγκρισης της Μ.Π.Ε. (θεωρητικά λήγει μεθαύριο στις 23 Σεπτέμβρη).
Μακάρι τα δημοσιεύματα τούτη τη φορά να βγούν αληθινά. Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με ότι ανεπισήμως διαδίδεται δεδομένης της αξιοπιστίας των προηγούμενων ρεπορτάζ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβρης (και λόγω και των εκλογών και ο Οκτώβρης) θα είναι περίοδος σημαντικών εξελίξεων (θετικών ή αρνητικών) για το θέμα του γηπέδου. Όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα (βλέπε εδώ) αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση σχετικά με το αν μπορεί η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» να κατασκευάσει και να εκμεταλλευθεί το γήπεδο για 49 χρόνια καθώως και το πως θα διεκπεραιωθούν τα έργα υπογειοποίησης που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό τςη Περιφέρειας. Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο πως ο «λαός της Α.Ε.Κ.» αξίζει καλύτερης μεταχείρησης απ’ αυτή που λαμβάνει μέχρι τώρα. Είναι προφανές ότι η διαχείριση των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το σύνολο των ΑΕΚτζήδων (και όχι μόνο όσων πάνε στο γήπεδο) έχει αποτύχει πλήρως και γι’ αυτό πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά και οριστικά. Η «Δικέφαλος» μαζί με την Ερασιτεχνική οφείλουν ν’ απευθύνονται άμεσα και επισήμα στον «κόσμο της Α.Ε.Κ.» και όχι έμμεσα μέσω διαρροών και ρεπορτάζ, το οποίο ακόμα και όταν είναι ενυπόγραφο δεν έχει την ίδια εγκυρότητα και δεσμευτικότητα της «επίσημης» ανακοίνωσης/τοποθέτησης.
Επειδή όμως πρέπει να διατηρηθεί η κοσμική ισορροπία δεν γίνεται να υπάρχουν θετικά (ελπιδοφόρα) δημοσιεύματα χωρίς να συνοδεύονται από την εμφάνιση προβλημάτων που προκαλεί συνήθως η επανεμφάνιση ενός «κακού». Αναφερόμαστε φυσικά στην παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Μ.Π.Ε. του γηπέδου και τον τρόπο που την επικοινώνησαν τα ΑΕΚτζήδικα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα το ΑΕΚ365 (βλέπε εδώεδώ & εδώ). Τώρα το «πρότζεκτ» μπαίνει στην κατάψυξη μέχρι και τις 11 Νοέμβρη. Μέχρι τότε καθένας θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει διαμορφώνοντας το κλίμα που επιθυμεί.
Δεν θα γράψουμε περισσότερα τώρα για το γηπεδικό. Απλώς θα προτείνουμε στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» να εκδώσει σε ειδικό ένθετο το οποίο θα κυκλοφορήσει με την GOAL τα κείμενα για το γηπεδικό των Άκη Γεωργίου και του Κ.Κ. (ειδικά το τελευταίο σχετικό) καθώς και τα κείμενα του Καζαντζόγλου του τελευταίου διαστήματος. Μαζί με την έντυπη έκδοση να δώσουν και cdμε το ρεπορτάζ της Α.Ε.Κ. όπως το έδωσε ο συντάκτης του sport24 radioτο βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων των συνεργείων που θα έμπαιναν για τις πρώτες εργασίες αμέσως μετά την έγκριση της Μ.Π.Ε.
Σημείωση: Καλό θα ήταν να τους πεί κάποιος να σβήσουν τις μηχανές (που είχαν ανάψει περιμένοντας ανυπόμονα το σύνθημα) για να μην καίνε άδικα πετρέλαιο σαν τις «μωρές παρθένες» που περίμεναν τον νυμφίο και οι μισές ξέμειναν από λάδι για τα φανάρια τους.    
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε δημοσίευμα της LIVE SPORT το οποίο άκριτα και «εν ριπή οφθαλμού» αναπαφήγαγαν όλα τα ΑΕΚτζήδικα Μ.Μ.Ε. Πριν κάνουμε την αναφορά μας πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ρεπορτάζ της Α.Ε.Κ. στην συγκεκριμένα εφημερίδα το επιμελούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα ο μακαρίτης Γιάννης Ξενάκης ο οποίος και μας λείπει πολύ ήδη. Ο Ξενάκης γνώριζε ότι δεν τα γνώριζε όλα και για τον λόγο αυτό ρωτούσε όταν κάποια από τα ζητήματα του θέματος που δούλευε άπτονταν άλλων πεδίων που δεν γνωριζε καλά ή και καθόλου. Ήξερε ότι δεν είναι κακό να ρωτάς αποδεχόμενος τους περιορισμούς σου, κακό είναι να «κάνεις του κεφαλιού σου».
Όποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο που αναπαρήχθη (βλέπε εδώ) αλλά και το γνήσιο και έχει μια κάποια εξοικείωση με Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα θα καταλάβει πώς οι πρώτοι 8 «λόγοι» αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο και τον φάκελο του έργου (γήπεδο Α.Ε.Κ.). Ο 9ος «λόγος» είναι το διαβιβατικό της αίτησης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας για την παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης. Μόνον ο 10ος «λόγος» είναι πραγματικά λόγος (αιτία) γιατί αφορά στην θετική εισήγηση της ΔΙΠΑ/ΥΑΠΕΝ για παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης. Από το δημοσιευθέν έγγραφο δεν προκύπτει τίποτα ουσιαστικό ως προς το «γιατί» αφού για να καταλάβουμε «γιατί»έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου χρειαζόμαστε την εισήγηση της ΔΙΠΑ/ΥΑΠΕΝ και δευτερευόντως την αίτηση του Δήμου.
Ελπίζουμε στο μέλλον το ρεπορτάζ της Α.Ε.Κ. να γίνεται πιο προσεκτικά και να ξαναφτάσει στα επίπεδα που ήταν όταν το επιμελούνταν ο Γιάννης Ξενάκης.
Σημείωση: Εκεί στο ΑΕΚ365 τί πίνετε και δεν μας δίνετε; Για να καταλάβετε διαβάστε αυτό το κείμενο και ειδικά από την 3η παράγραφο και μετά. Εμείς θα θέσουμε (καλόπιστα εννοείται) τα εξής ερωτήματα:
  • «Από που προκύπτει ότι η εισήγηση της υπηρεσίας του Υπουργείου για την παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης δεν δίνεται σε αίτηση οποιουδήποτε φορέα;».
  • «Γιατί θα έπρεπε η εισήγηση για παράταση να δοθεί από την αρχή;».
  • «Γνωρίζετε κατά πόσον η Μ.Π.Ε. είναι όντως ελλιπής (όπως ισχυρίζεται ο Δήμος) και προβληματική ή το ρεπορτάζ σας περιορίζεται μόνο σε ότι σας λένε να γράφετε;».
Προφανώς και η εισήγηση της υπηρεσίας δίνεται πάνω σε συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο το θέτει είτε η ηγεσία του Υπουργείου αφ’ εαυτής είτε εξαιτίας αιτήματος οποιουδήποτε φορέα έχει σχετικό συμφέρον. Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει όσους δεν τρώμε «κουτόχορτο» είναι το γεγονός ότι ο Δήμος θεωρεί την Μ.Π.Ε. ελλιπή και προβληματική και γι’ αυτό ζητά την παράταση.
 
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε με νεότερα προσεχώς.
 
Υ.Γ. Για έναν περίεργο λόγο στην «χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» μας πιάνει η προκοπή από τον Αύγουστο και μετά και πάντως μέχρι το Πάσχα (μετά ξεκινά το Καλοκαίρι και η ραστώνη του). Ίσως επειδή νοιώθουμε ότι το Καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και συνειδητοποιούμε ότι «τελιώνουν τα ψέματα». Στο μακρυνό παρελθόν πάντως την περίοδο του Εμφυλίου (Μάρτης 1946 – Αύγουστος 1949) κάθε Αύγουστο και παρά το λιοπύρι ξεκίναγαν οι επιθέσεις τόσο του Δ.Σ.Ε. όσο και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού. Η αναζοπύρωση με ιδιαίτερη ένταση των εχθροπαξιών εκείνη ειδικά την περίοδο υπάκουε κυρίως σε πολιτικές και όχι στρατιωτικές σκοπιμότητες (εκτός από το καψώνι των επιτελείων και των δυο πλευρών στους στρατιώτες και τους αντάρτες). Η σκοπιμότητα ήταν να υπάρχει εκατέρωθεν πλήρης πολεμική δραστηριότητα την στιγμή της Ετήσιας Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε και οι μεν (Ε.Σ.Σ.Δ.) και οι δε (Η.Π.Α.) να μπορούν να την επικαλεστούν καθένας για τους δικούς τους σκοπούς αποδεικνύοντας παράλληλα στους δικούς τους το «ενδιαφέρον» τους για την «διεθνοποίηση» του προβλήματος τους. Με τον τρόπο αυτό η κάθε πλευρά κρατούσε «ικανοποιημένους» τους «δικούς της», οι οποίοι σ’ αντάλλαγμα του ενδιαφέροντος του «προστάτη» τους παρέμεναν «δεμένοι στό άρμα του».    
Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα όπου όλα τα σπουδαία τοποθετούνται το Φθινόπωρο (προφανώς επειδή επαναλειτουργεί σε «κανονικούς ρυθμούς» το Δημόσιο). Δεν βάζουμε όμως και το χέρι μας στη φωτιά. Εσείς;
 
23 Σεπτέμβρη 2015
παρατηρητήριο.
πηγή: aekwatch.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου