.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η γνώση ως προϋπόθεση αποτελεσματικής δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Έχω υποστηρίξει την άποψη πως προϋπόθεση αποτελεσματικής δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η γνώση περί τα αυτοδιοικητικά πράγματα, αλλά και τα σχετικά πρόσωπα.

Δεν ξεκινά από μας η δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση· έχουν προηγηθεί άλλοι – δεν πρέπει να γνωρίζουμε τι τους απασχολούσε; Πώς το αντιμετώπιζαν, όχι μόνο μια γενιά πριν από μας, αλλά και αιώνες ολόκληρους προγενεστέρως;

Θαρρώ πως πρέπει να γνωρίζουμε – γι” αυτό αποδύθηκα στην περιπέτεια της αυτοδιοικητικής γνώσης ακόμη στα χρόνια πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και μετέπειτα, ιδιαίτερα μετά την εκλογή μου ως Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων στις 30 Μαρτίου 1975 και τις εξ αυτού του γεγονότος εν συνεχεία διαπιστώσεις μου.


Ένα πλήθος δημοσιεύσεων και εργασιών μου είναι ο καρπός της προσπάθειάς μου αυτής, ένα πλήθος που πρέπει να βγει ξανά στο φως και να βοηθήσει όσους πράττουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πράττουν μετά γνώσεως, όπως βοήθησε όχι λίγους και στα χρόνια του ’70, του ’80, του ’90, του 2000.

Και φυσικά ο εντοπισμός σειράς όλης δημοσιεύσεων, αυτοτελών ή και όχι, ενός πλήθους άλλων ενδιαφερομένων να μπολιάσουν και αυτοί γνώση περί τα αυτοδιοικητικά πράγματα, αλλά και τα σχετικά πρόσωπα – σε δύο Εκθέσεις, που πραγματοποίησα το Νοέμβριο του 1983 και το Νοέμβριο του 2004, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ψαύσουν τέτοιες δημοσιεύσεις.

Ο «Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας» και τα «Δημοτικά Ζητήματα» θα φιλοξενήσουν τέτοιον κατατοπισμό, τόσο για τις δικές μου δημοσιεύσεις και εργασίες, όσο και για τις δημοσιεύσεις άλλων, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κοσμούν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες προς χρήση των Δημοτών, όσο και τις βιβλιοθήκες Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και, τουλάχιστον, των ανωτέρων υπηρεσιακών παραγόντων των Δήμων.

Η Κεντρική και οι Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων ωφελημένες θα βγουν από τη μελέτη των ανωτέρω, ενώ και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Χώρας ιδιαίτερα πρέπει να ενδιαφερθούν.

Τέλος ο κόσμος του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των πολιτικών κομμάτων, του σοβαρού ημερήσιου και περιοδικού τύπου, πολλά θα έχουν να κερδίσουν δια της συναφείας τους με τις σοβαρές αυτοδιοικητικές δημοσιεύσεις και εργασίες, για τις οποίες απ” εδώ και δω πρόκειται να κατατοπίζω τους αναγνώστες.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου