.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας


Αναδημοσίευση από το neaspora.gr:
 
Η «Νέα Σπορά» δημοσιεύει την πρόσφατη Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας προς ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η Απόφαση αυτή έρχεται μετά από δύο κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία. Η πρώτη αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν και απαρτίζουν τρία κόμματα: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας. Η δεύτερη αφορά στις προεδρικές εκλογές, όπου ο υποψήφιος του ΚΚΠ συγκέντρωσε ένα αποκαρδιωτικό ποσοστό, χάνοντας πάνω από το 50% του ποσοστού, που συγκέντρωσε στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι η στήριξη και συμμετοχή του ΚΚΠ στην κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε αφού δόθηκαν εκ μέρους της οι εγγυήσεις ότι δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς συμμαχίες της Πορτογαλίας και ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει με τις συμφωνίες, που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία σαφής και απαράδεκτη πολιτικά στάση, μία δεξιά παρέκκλιση, που αρνείται πρακτικά την ανάγκη της αποδέσμευσης της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζει τις επιλογές της αστικής τάξης.
Πρόκειται για μια αντιδιεθνιστική στάση, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης της Πορτογαλίας και συνολικά της εργατικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι όροι που έβαλε η ηγεσία του ΚΚΠ για το σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν έγιναν αποδεκτοί στο σύνολό τους, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση την πολιτική ζημιά, που προκαλεί στην υπόθεση της εργατικής τάξης της Πορτογαλίας. Παραπέρα δίνει άλλοθι σ’ όλο το οπορτουνιστικό ρεύμα να επικαλείται ως Αριστερή πολιτική το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατά προέκταση, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχείρημα που χρησιμοποιεί στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογεί τη συνέχεια της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΚΚΠ πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί το λάθος του και θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο των επαναστατικών του παραδόσεων. Όπως θα παρατηρήσουν οι αναγνώστες μας οι θέσεις του ΚΚΠ στηρίζονται κυρίως σε μια προσήλωση τήρησης του Συντάγματος, το οποίο προέρχεται από τη δεκαετία του ’70, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας και το οποίο ήταν για τα δεδομένα της περιόδου εκείνης το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στην Δυτική Ευρώπη. Από τότε δε γνωρίζουμε πόσες και ποιες συνταγματικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί, αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι ότι το Σύνταγμα από μόνο του δεν αποτρέπει την αστική τάξη να παρακάμπτει τις όποιες συνταγματικές δεσμεύσεις και να εφαρμόζει την πολιτική της, όπως δεν πρέπει να οδηγεί ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να υποτιμά την πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, πολύ περισσότερο όταν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Αυτό το καθήκον, φυσικά, δε μπορεί να οδηγεί στη στήριξη και στη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η μετάφραση στηρίχτηκε στο αγγλικό κείμενο της Ανακοίνωσης.


 
26 Ιανουαρίου 2016

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ συνεδρίασε στις 26 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσει τις Προεδρικές Εκλογές, να εκτιμήσει την πολιτική κατάσταση και να συζητήσει για τις δραστηριότητες, την ενίσχυση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Κόμματος.

Ι – Για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών

1. Ηεκλογή του Marcelo Rebelo de Sousa ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιανουαρίου αντιπροσωπεύει μία αρνητική εξέλιξη στις τρέχουσες πολιτικές περιστάσεις της χώρας και εγείρει εύλογες ανησυχίες. Σε μία στιγμή που έχει δημιουργηθεί η προοπτική εξασφάλισης της ανάκτησης του εισοδήματος των εργαζομένων, η επαναφορά των δικαιωμάτων και η αναστροφή της τάσης εξαθλίωσης, είναι θεμελιώδες να απαιτηθεί από το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο σεβασμός στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και τα άλλα κυρίαρχα όργανα του κράτους.

2. Η εκστρατεία του Edgar Silva πάλεψε όσο καμία άλλη να αποτρέψει την εκλογή του Marcelo Rebelo de Sousa. Καμία άλλη εκστρατεία δε δήλωσε τόσο ξεκάθαρα ότι το Σύνταγμα πρέπει να είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για την αλλαγή της πολιτικής πορείας της χώρας με προοπτική την εξασφάλιση του δικαιώματος των Πορτογάλων και της χώρας τους στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην εκστρατεία του Edgar Silva ήταν παρούσα όχι μόνο η απερίφραστη αφοσίωση για την υπεράσπιση, την πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στο Σύνταγμα, αλλά επίσης, όπως καμία άλλη, διακήρυξε και αφοσιώθηκε ξεκάθαρα στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αρχές και διατάξεις του. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία ήταν μοναδική στην έμφαση και έκφραση της δέσμευσης για τα δικαιώματα, την αξία της εργασίας, τη συμπληρωματική φύση των διαφόρων τομέων μιας μικτής οικονομίας και την έκφραση των εθνικών συμφερόντων, της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα.

Ήταν μία αριστερή και πατριωτική εκστρατεία δίχως δεσμεύσεις σε οικονομικούς ομίλους και χρηματοπιστωτικά κεφάλαια που θα μπορούσε σαφώς, με έγκυρο και συνεπή τρόπο, να απορρίψει τις εντολές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκστρατεία ενσωμάτωσε ένα σχέδιο ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και εθνικής κυριαρχίας. Ήταν μία εκστρατεία που χωρίς δισταγμό, προσδιορίστηκε ως εργατική, μία εκστρατεία που εμπνεύστηκε και αφοσιώθηκε στις αξίες της επανάστασης της 25ης Απριλίου 1974.

Η εκστρατεία του Edgar Silva επιβεβαίωσε τη σημασία του να ακουστεί η φωνή του ΚΚΠ στις συζητήσεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπεράσπιση, ενίσχυση και εξασφάλιση της επιβολής του Συντάγματος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

3. Οι ψήφοι που κέρδισε η εκστρατεία του EdgarSilva (182905, δηλαδή 3,95% των συνολικών ψήφων) δεν ανακλά επακριβώς την αξία του έργου του, και ως προς το αντικείμενο των εκλογών και ως προς το γεγονός ότι αντιπροσώπευσε μία συνεκτική και μοναδική προσέγγιση με στόχο την προώθηση των παρεμβάσεων και των αγώνων τώρα και στο μέλλον ώστε να αλλάξει η πορεία της πολιτικής ζωής της χώρας. Ήταν ένα αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από δυσκολίες, απέναντι στην άνιση πρόσβαση στα ΜΜΕ τα οποία προώθησαν και προτίμησαν άλλες υποψηφιότητες που απευθύνονταν σε λαϊκίστικα και αντιδημοκρατικά αισθήματα.

Σε αυτές τις εκλογές, ο ξεκάθαρα δηλωμένος στόχος της ήττας της υποψηφιότητας του PSD και του CDS και της εκλογής στην Προεδρία κάποιου που θα συνέβαλλε στην υπεράσπιση και την ενίσχυση του Συντάγματος, εκλήφθηκε από πολλούς δημοκράτες και πατριώτες ως μία ανάγκη για ψήφο στο Sampaio de Novoa στον πρώτο γύρο των εκλογών, προσβλέποντας σε μία κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει μόνο στο δεύτερο γύρο και μειώνοντας έτσι το ποσοστό του Edgar Silva.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η άποψη που εκφράστηκε έντονα πως ο Marcelo de Sousa θα κερδίσει τις εκλογές είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο, συνέβαλλε στην απόφαση πολλών χιλιάδων εκλογέων να μην ψηφίσουν.

Η κινητοποίηση και η υποστήριξη που δημιουργήθηκε από την εκστρατεία του Edgar Silva θα είναι ένας παράγοντας για τις μελλοντικές εξελίξεις στην πολιτική παρέμβαση και τους αγώνες σε μία νέα φάση της πολιτικής ζωής της χώρας.

4. Οι ψήφοι που έλαβε ο Marcelo Rebelo de Sousa δε μπορούν να διαχωριστούν από την προσεκτικά σχεδιασμένη και συστηματική μιντιακή επιχείρηση που επεκτάθηκε μέχρι την παραμονή των εκλογών. Από την αδιαμφισβήτητη προσπάθεια του υποψηφίου να κρύψει τις πραγματικές του απόψεις σε ζητήματα – κλειδιά για την πολιτική ζωή του τόπου και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και από τον ψευδή ισχυρισμό του ότι είναι ανεξάρτητος. Όπως έγινε φανερό, ο Marcelo De Sousa ήταν ο υποψήφιος του PSD και του CDS, δύο κομμάτων που έκρυψαν από την κοινή γνώμη την υποστήριξή τους και την εμπλοκή τους στην εκστρατεία του Marcelo Rebelo de Sousa. Το μικρό περιθώριο με το οποίο εκλέχθηκε στον πρώτο γύρο αποδεικνύει ότι υπήρχε μία πραγματική πιθανότητα, όπως το KKΠ πάντα ισχυριζόταν, για ένα δεύτερο γύρο αν όλοι ήταν πραγματικά αφοσιωμένοι σε αυτό το σκοπό.

5. Ένας βασικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών ήταν η απόφαση του PS να μην προτείνει ή να υποστηρίξει κάποιο υποψήφιο. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην έλλειψη αφοσίωσης και ενασχόλησης του κόμματος στην εκλογική καμπάνια και στην εμφάνιση των συγκρούσεων ανάμεσα στις εκστρατείες των Maria de Belem και Sampaio da Novoa που γενικά ταυτίζονταν με το PS.

Εκτός από τους άλλους υποψήφιους που υιοθέτησαν ένα λαϊκίστικο τόνο, αξίζει να σημειωθεί η επιλογή που έγινε από την υποψηφιότητα του Marisa Matias, υποστηριζόμενου από το BE, που σε διάφορες φάσεις στόχευσε συγκεκριμένα στην εκστρατεία του Edgar Silva, καταφεύγοντας στην έλλειψη αυστηρότητας και σεβασμού για την αλήθεια στα επιχειρήματά του και στη δημαγωγική εκμετάλλευση τοπικών ζητημάτων.

6. Αυτή η Προεδρική εκλογή αποκάλυψε την επίμονη φύση των αντιδημοκρατικών ρευμάτων και την ανάπτυξή τους, ως αποτέλεσμα της λαϊκίστικης προσέγγισης που υιοθετήθηκε συστηματικά από διάφορους υποψηφίους και είχε αντανάκλαση στα πρότυπα της ψήφου και στη χαμηλή προσέλευση. Προέκυψαν τάσεις που υποτίμησαν την αξία της λαϊκής συμμετοχής στις εκστρατείες, οι οποίες είναι μέρος της συμμετοχικής δημοκρατίας και έγιναν προσπάθειες για την υποβάθμιση των εκστρατειών και τον περιορισμό του ρόλου των ψηφοφόρων, προωθώντας μία άκριτη και παθητική στάση, μετατρέποντας τους ψηφοφόρους σε απλούς θεατές και αποδέκτες του κυρίαρχου μηνύματος. Σηματοδοτεί επίσης την αντιδημοκρατική πίεση στη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών, ιδιαίτερα στο ζήτημα του κόστους που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα υπέρογκα κόστη της διαφημιστικής εκστρατείας που πρέπει να καταπολεμηθούν, αλλά αφορά μία προσπάθεια χειραγώγησης και φίμωσης των ΜΜΕ που στόχευε στην πρόληψη της ροής της πληροφορίας και την άμεση επαφή που θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός εγγυητής πως όσοι δε τυγχάνουν της εύνοιας των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το μήνυμά τους.

7. Η ΚΕ του ΚΚΠ εκτιμά το ρόλο που έπαιξε ο Edgar Silva σε αυτή την απαιτητική και σημαντική μάχη και χαιρετίζει όλους όσους τον ψήφισαν, τις χιλιάδες ακτιβιστών και υποστηρικτών που έχτισαν μία καμπάνια απαράμιλλη σε αμεσότητα, κινητοποίηση και προσπάθεια ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στη χώρα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΙΙ – Παρέμβαση και πάλη, σε μια νέα φάση στην πολιτική ζωή της χώρας

1. Στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι, ο λαός γενικά και η νεολαία νίκησαν με την πάλη και την ψήφο τους την κυβέρνηση των PSD/CDS. Αυτή η ήττα και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στο Κοινοβούλιο έκανε εφικτή την επίτευξη κάποιων συμπαγών, αν και περιορισμένων, στόχων που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση του εισοδήματος, την αποκατάσταση δικαιωμάτων που είχαν αφαιρεθεί και ανέδειξε τις πιο βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

2. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών, παρά τη σοβαρότητα των προβλημάτων που επηρεάζουν το λαό και τη χώρα, για να μην αναφέρουμε τους περιορισμούς που προκύπτουν από τις επιλογές της κυβέρνησης του PS–που δε θέτουν σε κίνδυνο τους περιορισμούς όπως το δημόσιο χρέος, τη συμμετοχή στο ευρώ ή τον τομέα των μονοπωλιακών ομίλων στη δημόσια ζωή – ήταν δυνατό, με τον καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΠ: Να ανασχεθεί η παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση των επίγειων μεταφορών, να αλλάξει το καθεστώς προστασίας για τους αναπήρους, να ανακληθούν τα μέτρα που επηρεάζουν την αξιοπρέπεια των δασκάλων και να υιοθετηθούν μορφές αξιολόγησης για τη βελτίωση της μάθησης και της επιτυχίας στα σχολεία, να επιστραφούν τα κλεμμένα επιδόματα στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να προστατευθούν την πρώτη κατοικία και να αντιμετωπιστούν τις υποθήκες που δημιουργήθηκαν από τις κατασχέσεις για φόρους, να προχωρήσει στην απαγόρευση της μονομερούς αλλαγής επιτοκίων από τις τράπεζες και την αλλαγή των κανόνων στα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών, να ανατρέψει την απόφαση για κατάργηση των αργιών, βάζοντας έτσι τέλος στην απλήρωτη εργασία τεσσάρων ημερών. Σε όλες αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΠ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο.

Έγινε επίσης δυνατό, αν και με ανεπαρκή τρόπο και όχι στο βαθμό που πρότεινε το ΚΚΠ, να αντιστραφεί η περικοπή των μισθών που επιβλήθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις κρατικές επιχειρήσεις, να εξασφαλιστεί η μείωση του πρόσθετου φόρου που εφαρμόστηκε πάνω στο φόρο εισοδήματος, με σταδιακό τρόπο και την κατάργησή του μέχρι το 2017, έγιναν βήματα για την καθιέρωση του 35ωρου για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από τον τύπο της εργασιακής τους σχέσης με το Δημόσιο, να αυξηθεί ο εθνικός βασικός μισθός στα 530 ευρώ, αν και αρκετά χαμηλότερα από τα 600 ευρώ που πρότεινε το ΚΚΠ.

3. Η ΚΕ του ΚΚΠ ωστόσο, προειδοποιεί ότι τέτοιες εξελίξεις και πρόοδος δεν πρέπει να κρύβουν το υπόβαθρο επιλογών που σχετίζονται με τη δεξιά πολιτική και που οδήγησε το PSστη συνέχιση τέτοιων διαδικασιών – που έχουν την προέλευσή τους στην προηγούμενη συγκυβέρνηση PSD/CDSως τον κύριο υπεύθυνο – που συγκρούονται με το εθνικό συμφέρον. Τέτοια παραδείγματα είναι το «ψήφισμα για τη BANIF” με την παράδοση αυτής της τράπεζας σε ένα ξένο επιχειρηματικό όμιλο με έξοδα χιλιάδων ευρώ από δημόσια έσοδα και την απειλή της παράδοσης της NovoBanco στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των οικονομικών κερδοσκόπων, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της CPCarga (εμπορικές αμαξοστοιχίες), μία στρατηγική εταιρία για τον τομέα των σιδηροδρόμων, την παροχή προνομίων όσον αφορά στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης σε μεγάλες επιχειρήσεις, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ανεπαρκής και απαράδεκτη μείωση στα όρια συνταξιοδότησης και τις αυξήσεις στις συντάξεις που δεν αντιστρέφουν την πορεία φτωχοποίησης που τέθηκε σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού μέσω του παγώματος αυτών των ορίων και εισοδημάτων.

Αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης του PS, εκτός από το τι αποκαλύπτουν σχετικά με τους περιορισμούς και τα όρια της συγκεκριμένης πολιτικής, κάνουν ορατή και την ανάγκη για μία ρήξη με τη δεξιά πολιτική και την επίτευξη μίας πατριωτικής και αριστερής πολιτικής που ανταποκρίνεται πραγματικά στην ανάγκη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και του Πορτογαλικού λαού, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την υπεράσπιση και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το ΚΚΠ πρέπει να δώσει προσοχή στα στοιχεία και τις επιλογές που παρουσιάζονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις που δομούν τον προϋπολογισμό και που συνεχίζουν να παραμένουν δέσμιες των περιορισμών και των όρων που υπάρχουν στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι οποίες αν δεν αρθούν, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσδοκίες του Πορτογαλικού λαού.

Όπως αναδεικνύει η πραγματικότητα, χωρίς την απελευθέρωση της χώρας από την υποταγή σε έξωθεν περιορισμούς δεν είναι δυνατό να παγιωθεί μία πολιτική διαρκούς ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Ευνοϊκοί παράγοντες στο εξωτερικό μπορούν να δώσουν χώρο για μία πιο άμεση απάντηση σε ζητήματα και μπορούν να ανακουφίσουν την ασφυκτική κατάσταση αλλά δε μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη της χώρας.

Η ΚΕ του ΚΚΠ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο μίας κοινής εξέτασης της πρότασης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, του οποίου η παρουσίαση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, την εκτίμησή του θα την εξαρτήσει από το τι μπορεί να εκφραστεί σχετικά με τη συμφωνία σε θέματα στην «κοινή θέση του PS και του ΚΚΠ σε μία πολιτική λύση» και τη γενική αναστροφή της πολιτικής της παρακμής, την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που επιβάλλονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη συγκυβέρνηση PSD/CDS.

Είναι αυτά τα ζητήματα για τα οποία το ΚΚΠ, έχοντας επίγνωση της απόστασης και των φανερών διαφορών σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς και τους εξωτερικούς περιορισμούς, θα συμμετάσχει ενεργά και σοβαρά ώστε να εξασφαλίσει πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα συμβάλλει στην υλοποίηση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών των εργαζομένων και του λαού.

Η ΚΕ του ΚΚΠ προειδοποιεί και καταγγέλλει την πίεση και τον εκβιασμό από την ΕΕ και ντόπια συμφέροντα που επιχειρούν να διατηρήσουν ανέπαφες τις τρέχουσες πολιτικές, τη φτωχοποίηση και την απόσπαση εθνικών πόρων και επιβεβαιώνει ότι η μόνη και αποφασιστική στάση για την αντιμετώπισή τους βρίσκεται στην ευθεία απόρριψή τους και το δικαίωμα της Πορτογαλίας για μία κυρίαρχη ανάπτυξη.

4. Η ΚΕ του ΚΚΠ θεωρεί ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα η υπεράσπιση, επαναφορά και κατάκτηση δικαιωμάτων, είναι και θα είναι αδιαχώριστη από την πάλη και τη συμμετοχή των εργατών και του Πορτογαλικού λαού. Είναι καιρός να διευρύνουμε τον αγώνα αξιοποιώντας τις νέες συνθήκες για να καλύψουμε τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες του Πορτογαλικού λαού. Μία μάχη που θα βασίζεται όχι μόνο στην αλληλεγγύη και τη δράση των κομμουνιστών, αλλά επίσης σε μία ευρεία και μαχητική πολιτική ανάμιξη για την υπεράσπιση ο,τιδήποτε θετικού μπορεί να επιτευχθεί και στην πάλη ενάντια στα μέτρα και τις επιλογές που αποδεικνύονται αρνητικά για το λαό και τη χώρα.

 ΙΙΙ – Ενίσχυση του Κόμματος και άμεσα ζητήματα

1. Η ΚΕ του ΚΚΠ αναδεικνύει την ανάπτυξη της δράσης των οργανώσεων και των αγωνιστών του ΚΚΠ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας (JCP), στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού, στην ανάπτυξη της πάλης και της οργάνωσής τους, στην απάντηση στα άμεσα προβλήματά τους, επιβεβαιώνοντας τν ανάγκη για τήξη με τις δεξιές πολιτικές και την υιοθέτηση μίας πατριωτικής και αριστερής πολιτικής.

2. Η ΚΕ του ΚΚΠ αναδεικνύει τη σημασία στην ανάπτυξης της πάλης για την υπεράσπιση, επαναφορά και κατάκτηση δικαιωμάτων, σημειώνει την ανάγκη για την ενδυνάμωση των οργανώσεων και των μαζικών κινημάτων και κάνει έκκληση για τη συμμετοχή και συνεισφορά των κομμουνιστών για την επιτυχία του 13ου Συνεδρίου του CGTP-IN στις 26-27 Φεβρουαρίου.

3. Η ΚΕ του ΚΚΠ αναδεικνύει τη σημασία της συνέχισης της πρωτοβουλίας σε διάφορα επίπεδα, δηλαδή στο Κοινοβούλιο και αποφάσισε την έναρξη πανεθνικής εκστρατείας για τα εργατικά δικαιώματα «Περισσότερα δικαιώματα περισσότερο μέλλον, όχι στην επισφάλεια», στις 18 Φεβρουαρίου και στη δράση με τους συνταξιούχους για τα δικαιώματά τους και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τονίζει την υλοποίηση των πρωτοβουλιών που ενσωματώνονται στον εορτασμό της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, της 24ης Μαρτίου, φοιτητικής ημέρας, της 28ης Μαρτίου, ημέρας Νεολαίας και στην 40η επέτειο του Συντάγματος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και την 25η Απριλίου και την Πρωτομαγιά.

4. Η ΚΕ του ΚΚΠ επιβεβαιώνει τις κατευθύνσεις που ήδη έχουν καθοριστεί σχετικά με την επίτευξη της συγκεκριμένης δράσης ενίσχυσης του Κόμματος, ως τμήμα της απόφασης «Περισσότερη οργάνωση, περισσότερη παρέμβαση, περισσότερη επιρροή – ένα ισχυρότερο ΚΚΠ», το πρόγραμμα πρωτοβουλιών για τον εορτασμό της 85ης επετείου της εφημερίδας του κόμματος Avante! και την 95η επέτειο του Κόμματος, τη λήξη της Εθνικής εκστρατείας χρηματοδότησης «Περισσότερος χώρος, περισσότερο φεστιβάλ. Ένα μέλλον με Απρίλη», μέχρι τον επόμενο μήνα του Απριλίου και τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ της Avante! που θα πραγματοποιηθεί στις 2,3 και 4 Σεπτεμβρίου, εισάγοντας αυτές τις γραμμές των εργασιών και δράσεων του Κόμματος κατά την προπαρασκευαστική εργασία προς το 20ο Συνέδριο του ΚΚΠ στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου.

Προεδρικές εκλογές 2016

Υποψήφιοι



Ψήφοι %

Marcelo Rebelo de Sousa
2,410,130 52.00

António Sampaioda Nóvoa
1,060,769 22.89

Marisa Matias
469,307 10.13

Maria de Belém
196,582 4.24

Edgar Silva
182,905 3.95

Vitorino Silva
152,045 3.28

Paulo de Morais
99,879 2.15

Henrique Neto
38,91 0.84

Jorge Sequeira
13,756 0.30

Cândido Ferreira
10,57 0.23
Έγκυρα

4,634,853 100.00
Λευκά

58,663 1.24
Άκυρα

43,757 0.92
Σύνολο (Αποχή: 48,84%)

4,737,273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου