.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Νέοι λόγοι, για τους οποίους δε μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για τη γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ)

Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το aekwatch.gr:

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ 3ης ΦΛΕΒΑΡΗ
(ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ)

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την συνέλευση-παρωδία με την οποία παραχώρησε η Ερασιτεχνική το οικόπεδο του «Ν. Γκούμας» για 49 χρόνια στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Για την συγκεκριμένη Γ.Σ. έχουν γραφτεί πολλά τόσο από εμάς όσο και από άλλους, ενώ το κύρος της έχει προσβληθεί με την αγωγή που κατατέθηκε από μέλος της Ερασιτεχνικής και θα συζητηθεί (αν δεν αναβληθεί πάλι) στις 12 Μάη 2016. Σήμερα δεν θ’ αναφερθούμε πάλι στα όσα έγιναν στην Γ.Σ. ούτε στο γεγονός ότι παρά την επικύρωση της παραχώρησης του οικοπέδου η υπόθεση της ανέγερσης του γηπέδου ελάχιστα έχει προχωρήσει.

Σήμερα θα παραθέσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια για την «Αγιά Σοφιά». Η σειρά παράθεσης τους αντιστοιχεί στην σημασία που κατά την κρίση μας καθένας τους έχει. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  • Δεν μπορεί να βγεί Οικοδομική Άδεια γιατί υφίσταται ήδη μια εν ισχύ.
Μπορεί ν’ ακυρώθηκαν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος «νόμος Γρανίτσα» αλλά η ίδια η Οικοδομική Άδεια δεν έχει ανακληθεί. Η απόφαση του ΣτΕ δέχθηκε την αίτηση του Δήμου και των κατοίκων και ακύρωσε τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που είχαν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του πρώτου νόμου (Ν. 3044/2002) με τις οποίες εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν ανακάλεσε όμως την Οικοδομική Άδεια (δεν ζητούνταν άλλωστε στην αίτηση) η οποία παρέμεινε εν ισχύ. Η αντισυνταγματικότητα έχει να κάνει με τους περιβαλλοντικούς όρους και όχι με την ίδια την Οικοδομική Άδεια. Έχουν μάλιστα γίνει και εργασίες μετά την έκδοση της όπως εκσκαφές και αντιστηρίξεις.

Σημειώνουμε πως όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν. 4067/2012 Φ.Ε.Κ. τεύχος Α' 79 της 9ης Απρίλη) και ειδικότερα στο άρθρο 29 παρ.5α (σελ. 2102):

«Η ισχύς των οικοδομικών αδειών, οι οποίες δεν είχαν λήξει την 1.3.2011 παρατείνεται κατά τρία έτη»

Συνεπώς η παρούσα (και ισχυρή) Οικοδομική Άδεια -η οποία εκδόθηκε το 2003- θα έληγε κανονικά με την παρέλευση δεκαετίας (το 2013). Μετά όμως την ψήφιση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού λήγει το 2016. 

  • Αφού η απόφαση δεν αφορά την ίδια την άδεια τότε γιατί δημιουργήθηκε η (λανθασμένη) εντύπωση (που επιβιώνει ως σήμερα) ότι η άδεια δεν ισχύει;
Γιατί αυτό ήταν προς το συμφέρον της τότε διοίκησης της Π.Α.Ε. Μη ξεχνάμε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημοσιεύτηκε το 2008 όταν ακόμη στην διοίκηση της Π.Α.Ε. βρισκόταν ακόμη ο Ντέμης Νικολαΐδης. Θυμόμαστε όλοι μας την σπουδή που έδειχνε αυτός και οι συνεργάτες του για να γίνει το γήπεδο στον Ο.Δ.Δ.Υ. Συνεπώς για να μπορέσει να επιτύχει στο σχέδιο του έπρεπε να πείσει τον «κόσμο της Α.Ε.Κ.» ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε και την Οικοδομική Άδεια. Από την άλλη και η παρούσα διοικητική κατάσταση της (νέας) Π.Α.Ε. για τους δικούς της λόγους (κυρίως για να κάνει το έργο με αυτούς που θα επιλέξει εκείνη και όχι με την JP ΑΒΑΞ) βολεύεται (πρός το παρόν) από την συντήρηση της άποψης ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική (και) την Οικοδομική Άδεια.  

  • Μπορεί ν’ ανακληθεί (ακυρωθεί) η Οικοδομική Άδεια και αν «ΝΑΙ» με ποιο τρόπο;
Σύμφωνα με την νομοθεσία η άδεια μπορεί ν’ ανακληθεί είτε στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει έργα είτε με αιτιολογημένη απόφαση μέσα σ’ «εύλογο» χρονικό διάστημα. Υπάρχει εν τούτοις και μια εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η ανάκληση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αρκεί να υπάρχουν «λόγοι δημοσίου συμφέροντος» (οι οποίοι και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι όντως ισχύουν).

  • Αν δεν μπορεί να εκδοθεί νέα ή δεν μπορεί ν’ ανακληθεί η υφιστάμενη Οικοδομική Άδεια, τι άλλο μπορεί να γίνει;    
Η νομοθεσία προβλέπει ότι μια υφιστάμενη Οικοδομική Άδεια μπορεί ν’ αναθεωρηθεί (τροποποιηθεί). Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι υποβάλλονται εκ νέου προς έγκριση τ’ αναθεωρημένα (διορθωμένα) σχέδια. Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην Κ.Υ.Α. 7533 της 13ης Φεβρουαρίου 2012 (Φ.Ε.Κ. τεύχος Β' 251) και ειδικότερα στο άρθρο 3 παρ.3 (σελ.6010):

«Κατά τη διάρκεια ισχύος Άδειας Δόμησης, δεν επιτρέπεται η χορήγηση άλλης Άδειας Δόμησης, στον ίδιο ιδιοκτήτη και για το ίδιο αυτοτελές οικόπεδο ή γήπεδο και είναι υποχρεωτική η αναθεώρηση της υπάρχουσας Άδειας Δόμησης».

  • Τότε γιατί ο Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του δεν προχωρούν σ’ αναθεώρηση της υφιστάμενης Οικοδομικής Άδειας;
Γιατί στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πληρώσει όλους όσους εργάστηκαν για την έκδοση της ισχύουσας Οικοδομικής Άδειας και αυτό είναι κάτι που θέλει ν’ αποφύγει. Το σύνολο των χρημάτων που θα έπρεπε να πληρωθούν -για ν’ αποχωρήσουν από το έργο- εκτιμώνται σε τουλάχιστον 8 εκ. Ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν τόσο το κόστος των μελετών όσο και των έργων που έχουν γίνει με την ισχύουσα Άδεια. (Υπάρχει η υποψία ότι ο «Τίγρης» δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα και πως έχει την εντύπωση ότι μπορεί να βγει νέα Οικοδομική Άδεια).

  • Ποιός είναι ο ρόλος του Ανδριόπουλου στο έργο του γηπέδου;
Έλα ντε! Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα λιθαράκι. Στο κάτω-κάτω είναι projec tmanager (για το τι σημαίνει αυτό θα επανέλθουμε σε νέο κείμενο μας).

Αυτά για σήμερα...
(Σημείωση: Η φωτογραφία του θέματος είναι από αυτές που ανέβηκαν στο ΑΕΚ365).

03 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου