.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για TTIP και CETA


Στις 28 και 29 Ιουνίου 2016 πρόκειται να συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο | (Christian Charisius/dpa via AP)

Έκκληση να «μπλοκάρει» η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28 και 29 Ιουνίου) την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. και να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και TISA απευθύνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiS».

Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στη μικροφωνική δημόσια Παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 22/6 στις 12:00 στο Σύνταγμα (Ερμού και Νίκης).

Στις 28 και 29 Ιουνίου 2016 πρόκειται να συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των άλλων θεμάτων θα αποφασισθεί και η δρομολόγηση εφαρμογής της Εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.


Επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόσφατη δήλωση (30/5/2016) του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία, θα καλέσει τους αρχηγούς των κρατών να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία TTIP μεταξύ των ΗΠΑ και Ε.Ε.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι αρμόδιοι Υπουργοί, τα πολιτικά κόμματα, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της χώρας μας, οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά υπ’ όψη τους τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν για την Ελλάδα οι ληστρικές εμπορικές συμφωνίες CETA και TTIP, στη δημοκρατία, στην Εθνική και Τοπική οικονομία, στο περιβάλλον, στην εθνική ανεξαρτησία, στα προσωπικά δεδομένα, στις εργασιακές σχέσεις, στην αγροτική παραγωγή και στην ασφάλεια τροφίμων, στη δικαιοσύνη, στο δίκαιο εμπόριο», επισημαίνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiS».

Και υπογραμμίζει ότι τυχόν επιμέρους «βελτιώσεις» στις συμφωνίες αυτές, δεν ανατρέπουν το βασικό και επιθετικό σχεδιασμό των εταιριών και των πολιτικών εκπροσώπων τους να πάρουν πίσω τις οποιεσδήποτε κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την CETA και την TTIP:

1. Να απαιτήσει η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.

2. Να μη συμφωνήσει με την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.

3. Να μην επιβεβαιώσει στον κ. Γιούνκερ την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP.

4. Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.

 

Ανοιχτή επιστολή από την Greenpeace

Ανοιχτή επιστολή με θέμα «Οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την TTIP ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» απέστειλε η Greenpeace προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτήν τον καλεί να δηλώσει την αντίθεσή της Ελλάδας στη συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, μετά τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να στείλει και ένα διεθνές μήνυμα ενάντια στις δύο συμφωνίες. Η κυβέρνησή σας έχει ήδη καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη «να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Η μόνη απάντηση σε δύο συμφωνίες που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία μας αλλά και κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής, είναι η συνολική αντίθεση ανεξαρτήτως περιεχομένου. Είναι η μόνη απάντηση που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών», αναφέρεται στην επιστολή.

«Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί να ανανεώσει την εντολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξει περαιτέρω τους πολίτες της. Στον δρόμο που χαράζετε για δίκαιη ανάπτυξη, οι όποιες εμπορικές συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών πάνω από κεκτημένα όπως τη κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αποτελούν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που πρέπει να σταματήσετε πριν να είναι αργά», επισημαίνεται. 

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου