.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Σπύρος Τζόκας Αντιπεριφερειάρχης: "η αριστερή Περιφέρεια Αττικής με την αριστερή ΑΕΚ"



Ο Σπύρος Τζόκας Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή τον αγώνα της ΠΑΕ ΑΕΚ με την «Εθνική Αστέγων», εξέδωσε ένα κείμενο, που κινείται ανάμεσα στο μελό και το κωμικό, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Αν επρόκειτο για ένα γνωστό πολιτικάντη δε θα έδινα σημασία. Ούτε αν ήταν άρθρο οποιουδήποτε γράφει στις πλέον φανατικές οπαδικές ιστοσελίδες.  Προέρχεται όμως από ένα πρώην δήμαρχο Καισαριανής και όχι μόνο. Κυρίως προέρχεται από ένα πανεπιστημιακό. Αυτό, και το γεγονός ότι για κάποιο αδιόρατο λόγο, τον θεωρούσα σοβαρό, είναι που με ξένισαν.

Ιδιαίτερα σε ορισμένα σημεία του, πρόκειται για περιβόλι…

Να ακούς πανεπιστημιακό να γράφει για αριστερή Περιφέρεια, ας πούμε καταπίνεται. Να το ακούς από αριστερό πανεπιστημιακό, που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν καταπίνεται. Αν βέβαια είναι αντιπεριφερειάρχης της Δούρου, εκεί αρχίζει να γίνεται κάπως λογικό. Μα να τον ακούς να μιλάει για αριστερή ΑΕΚ, ενώ αναφέρεται στην ΠΑΕ ΑΕΚ του Μελισσανίδη!!! Αυτό δεν καταπίνεται με τίποτα!

Αυτός ο πανεπιστημιακός και πολιτικός, στο… πόνημα του, ταυτίζει τους οργανωμένους οπαδούς με την ΠΑΕ. Την Ερασιτεχνική με την ΠΑΕ. Και όλα αυτά μαζί με την ΠΑΕ του Μελισσανίδη, τα χαρακτηρίζει «σύμβολο αντίστασης στις μέρες μας…».


Εντάξει για το Μελισσανίδη δεν άκουσε, γιατί ως σήμερα δεν έχει ακουστεί τίποτα επιβαρυντικό. Δεν άκουσε όμως και δεν έμαθε τίποτα, για το ξύλο, τους προπηλακισμούς, τις απειλές, τη βία, στην πόλη μας. Σε βάρος κατοίκων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών. Για το σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς» και τις επιπτώσεις του, στη ζωή των πολιτών. Για τις αποφάσεις των συναδέλφων και συντρόφων του αυτοδιοικητικών της πόλης μας. Ούτε προφανώς κατάλαβε τίποτα όταν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την είχε επισκεφτεί και είχε μιλήσει σε εκδήλωση της «Δύναμης Πολιτών», μαζί με την (Α)ρένα Δούρου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο, με τονισμένες τις φράσεις, όπως ακριβώς το κοινοποίησε ο ίδιος: 



«ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»
Μια σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία
της Περιφέρειας Αττικής και της ΑΕΚ

Σπύρος Τζόκας
 Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας  

   Μπορεί μια μπάλα να αλλάξει τον κόσμο; Η  ΑΕΚ στο μήνυμα της απαντά θετικά και τονίζει με έμφαση: «Γιατί πολύ απλά… μία μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!». Υπερβολή; Πραγματικά υπερβολή είναι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι κάποιες φορές οι υπερβολές οικοδομούν πραγματικότητες.

   Μπορούν τέτοιες πρωτοβουλίες να αλλάξουν τον κόσμο; Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να έχει παρόμοιες αυταπάτες. Πολύ περισσότερο η Περιφέρεια Αττικής που έχει την πρωτοβουλία μιας τέτοιας συνάντησης. Εξάλλου, καμία κίνηση στο εποικοδόμημα της κοινωνίας δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο θα έλεγε κάποιος περισσότερο βαθυστόχαστος από εμένα. 

   Περιοριζόμαστε, συνεπώς, στην ουτοπία; Βεβαίως και όχι, χωρίς βέβαια να μην την αγγίζουμε και αυτή ή να μην θέλουμε  να την αγγίξουμε. Αρνούμαστε κατά κάποιο τρόπο να αποδεχθούμε μια θλιβερή και μίζερη πραγματικότητα και επιχειρούμε εναντίον της.    Να ξεφύγουμε από τη σιωπή. Είναι ώρα να συστηθούμε και πάλι στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Με λόγο και με πράξη, διά του παραδείγματος που έλεγε και ένας αγαπημένος μου καθηγητής.

   Και η συνάντηση αυτή δεν είναι τυχαία: η αριστερή Περιφέρεια Αττικής με την αριστερή ΑΕΚ. Γιατί αυτό είναι η ΑΕΚ, ομάδα και ιδέα, ομάδα με κοινωνικούς προσδιορισμούς: αποτελεί κατά κάποιο τρόπο  τη βιωμένη ιστορική μνήμη του αθλητισμού στη χώρα μας, τη διαδρομή και τη σφραγίδα θα λέγαμε.    

   Από μικρασιατική φύτρα γεννιέται δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική τραγωδία. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, στην Κωνσταντινούπολη.  Από τραγωδία ανασταίνεται. Μεγαλώνει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου.  Ζει τη δεκαετία του Πολέμου και του Εμφυλίου, τη μετέπειτα δύσκολη δεκαετία 1950-1960, που κυριαρχούσε η τρομοκρατία, οι φυλακές και οι εξορίες και μια ανώμαλη περίοδος και τις μετέπειτα δύσκολες περιόδους. 

   Η ΑΕΚ, ομάδα της προσφυγιάς, αποτέλεσε μέσα από την φυσική εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας της, σύμβολο αντίστασης κατά των κατακτητών. Η ιστορία λέει ότι η μισή ομάδα της Ένωσης, είχε αντιστασιακή δράση και μάλιστα η διοίκηση του σωματείου έδινε μάχη με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής για να γλυτώνει τους παίκτες της από κυνηγητά, συλλήψεις και βασανιστήρια…

   Σύμβολο αντίστασης και στις μέρες μας. Πρόσφατες είναι οι εικόνες, όπου οι ορίτζιναλς με πανώ μετείχαν στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού για το μεγάλο ΟΧΙ του καλοκαιριού. Σημερινές είναι οι εκδηλώσεις ενάντια στην κάρτα φιλάθλου με το σύνθημα «σήμερα κάρτα φιλάθλου, αύριο κάρτα πολίτη». 

   Συχνές είναι οι παρεμβάσεις στα πολιτικά-κοινωνικά δρώμενα, κυρίως της προσφυγιάς. «Είμαστε όλοι πρόσφυγες», έγραφε ένα τεράστιο πανό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 και πριν τον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Η διαχρονική προσφυγιά και οι οδυνηρές της συνέπειες. 

   Αναρίθμητες οι πράξεις κοινωνικών παρεμβάσεων, από ανθρώπους που δικαιώνουν την Ιστορία ενός μεγάλου συλλόγου.  

  Ο ελληνικός λαός  αναγνώριζε τους δικούς του ανθρώπους, είχε τις δικές του εικόνες, είχε τις δικές του ομάδες. Για τον λαό της φτωχολογιάς, της ανθρωπιάς και του αγώνα, η ΑΕΚ ήταν γνώριμη και οικεία, ήταν η κυριακάτικη εικόνα. Η βασανισμένη φιγούρα, όπου εκεί που έσκαγε ένα χαμόγελο, έσταζε και ένα δάκρυ.

   Παρούσα και πάλι η ΑΕΚ, σήμερα που ο λαός μας δοκιμάζεται. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα ανθρωπιάς της Περιφέρειας Αττικής. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο πλάι της ανθρωπιάς, στο πλάι της αλληλεγγύης, στο πλάι της  Εθνικής Αστέγων έμπρακτα, με ποδοσφαιριστές της μάλιστα να συμμετέχουν στο διαφημιστικό σποτ για το φιλικό της 29ης Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

   Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία, με τον τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια», που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές. 

   Περιφέρεια Αττικής και ΑΕΚ οργανώνουν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την Εθνική Αστέγων την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 5μμ στο ΟΑΚΑ. Στόχος της είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, όπως και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και, εν τέλει, η κινητοποίησή των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. 

   Στον «αέρα» είναι και το επίσημο σποτ για τον φιλικό αγώνα: Πρωταγωνιστές οι Ντιέγκο Μπουονανότε και Χρήστος Αραβίδης που φορούν τα ρούχα της Σχεδίας ως πωλητές του περιοδικού δρόμου και ντριμπλάρουν με τον Άρη, το Ράμπο, τον Αλέξανδρο Κ. και τον Αλέξανδρο Α., παίκτες της Εθνικής Αστέγων 

   Ένας αγώνας διαφορετικός…ίσως από τους πιο σημαντικούς, από αυτούς που γράφονται στην Ιστορία. Όπως τότε στην   περίοδο της Κατοχής το 1942, όταν  οι ποδοσφαιρικές ομάδες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, συναντήθηκαν στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να δώσουν φιλικό αγώνα και με τα έσοδα να ενισχύσουν τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου Σωτηρία.

   Ένας αγώνας ορόσημο, που δεν είναι στο επίσημο πρόγραμμα, που δεν δίνει βαθμούς, αλλά  θα αναδείξει ως μεγάλο νικητή τον αγώνα όλων μας εναντίον της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και θα αναδείξει τη μεγάλη κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού.

   Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ…. Η ΑΕΚ περιμένει τον κόσμο στις εξέδρες, η είσοδος θα είναι δωρεάν και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να έχει επιτυχία η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για να ακουστεί το μήνυμα ανθρωπιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου