.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Δελτίο Τύπου σχετικά με την συλλογή υπογραφών υπέρ της άδειας εξόδου των πολιτικών κρατουμένων


Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια κράτησης, η Επιτροπή αδειών της φυλακής αρνείται να επιτρέψει την άδεια, βασικό δικαίωμα του κρατούμενου, στον Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Στάση που στοιχειοθετεί μια ακόμα φορά την κρατική βαρβαρότητα.

Ο νόμος δεν κάνει καμία ειδική εξαίρεση για τις ποινικές κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκαν. Κι ωστόσο, επίμονα το κράτος αρνείται να αναγνωρίσει το αυτονόητο δικαίωμα και δείχνει να καταλαμβάνεται από πανικό στην ιδέα ότι πρέπει να εφαρμόσει τ
ους δικούς τoυ νόμους.

Οι αιτιολογίες ποικίλλουν παρότι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: άλλοτε ο υποτιθέμενος «κίνδυνος φυγής», άλλοτε ο «κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων», άλλοτε το «μεγάλο υπόλοιπο της ποινής», σε πλήρη  παραβίαση των διατάξεων που ορίζουν για την περίπτωση τους τα 8 χρόνια ως όριο κράτησης για την θεμελίωση του δικαιώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος λόγω ηλικίας και των ειδικών ρυθμίσεων του νόμου σε σχέση με αυτήν, έχει συμπληρώσει το χρόνο για την αποφυλάκισή του, όμως το σχετικό αίτημα δεν γίνεται δεκτό.


Στις 27/5, για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο της φυλακής του Κορυδαλλού απέρριψε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αιτιολογία της απόρριψης, περιορίσθηκε αυτή τη φορά αποκλειστικά στο φρονηματικό μέρος.

«Είμαι κομμουνιστής και οραματίζομαι έναν διαφορετικό κόσμο αλλά τα μέσα με τα οποία θα γίνει αυτό δεν θα τα συζητήσουμε εδώ τώρα» απάντησε στα μέλη της Επιτροπής που απαιτούσαν δήλωση μετανοίας και το αίτημα απερρίφθη.

Ένα μήνα αργότερα ο Εισαγγελέας Πειραιά Νικόλαος Μύτης, πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα εισηγήθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο  Πειραιά, όπου μεταφέρθηκε η υπόθεση, την απόρριψη του αιτήματος θεωρώντας την απάντηση «ευθεία και αδιαμφισβήτητη προαναγγελία τέλεσης νέων εγκλημάτων».

Στις 7/7 το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά θα εξετάσει την υπόθεση.
Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να παραστεί στην διαδικασία δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο Ι. Μαλούχο. Επίσης απερρίφθη το αίτημά του να λάβει γνώση του φάκελου της υπόθεσης παρότι η Εισαγγελέας αποφάνθηκε κατηγορηματικά υπέρ αυτού.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σιωπά.

Ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στο Δικαστικό Συμβούλιο, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ προβαίνει στη δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων που προσυπογράφουν το κείμενο που απευθύνει στον Υπουργό Δικαιοσύνης με τίτλο:

«ΔΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΚΑΙ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ»

1012 άνδρες και γυναίκες, Έλληνες και Ξένοι, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών προελεύσεων, δηλώνουν ενυπόγραφα ότι η δικαστική ασυδοσία και η φρονηματική αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων, συνιστά βασανιστήριο και παραπέμπει στις σκοτεινότερες μορφές αυταρχισμού και εκδικητικότητας.

Πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές, νομικοί

Αγωνιστές που έχουν βιώσει στο πετσί τους την κρατική εκδικητικότητα παλιότερα ή τώρα και συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες και καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερμηνευτές, εικαστικοί

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων

Φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι που πλήττονται από τη βία των διεθνών αγορών

Όλοι τους, άνθρωποι που τους καθιστά επώνυμους η κοφτερή σκέψη σε ζητήματα δικαιωμάτων και η αταλάντευτη θέση στο σύμπαν της αλληλεγγύης

υπογράφουν αυτή την έκκληση απαιτώντας την άμεση χορήγηση αδειών στους δύο πολιτικούς κρατούμενους όπως και σε κάθε άλλο φυλακισμένο που τις δικαιούται. Επίσης ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει θέση για το παρατεινόμενο καθεστώς εξαίρεσης των στοιχειωδών δικαιωμάτων που υφίστανται οι Δημήτρης Κουφοντίνας κι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα

Γιατί τα δικαιώματα δεν νοείται να υπακούουν σε πολιτικές σκοπιμότητες, φοβικούς παροξυσμούς και εκδικητικές προσθαφαιρέσεις

Γιατί ανάμεσα στον πληθυντικό του κινήματος αλληλεγγύης και τον ενικό «του παραδείγματος» της καταστολής μεσολαβούν πρόσωπα και τύχες ανθρώπων, αντίληψη που αφετηριακά συγκροτεί την ανθρωπινότητα μας…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ 

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου