.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Οι 8 θεμέλιοι λίθοι για την «Αγια-Σοφιά» της ΑΕΚ

Η πρώτη μακέτα της «Αγιά-Σοφιάς» που είχε εκπονηθεί το 2005 για τον χώρο του παλιού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας
Το άρωμα της Πόλης, ο αρχιτέκτονας και το όραμα του Μελισσανίδη
 
 
«Θα είναι ένα γήπεδο λαμπρό, όμοιό του δεν θα υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο. Οσοι έρχονται στην Αθήνα για τουρισμό θα περνούν μια βόλτα από τη Νέα Φιλαδέλφεια για να το φωτογραφίσουν»
 
Λόγια πολλά υποσχόμενα, ειπωμένα από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της επιχείρησης για την επιστροφή της τσιγγάνας πλέον ΑΕΚ στην προσφυγική γειτονιά της. Δέκα χρόνια μετά τη βιαστική και καταδικαστική για την ποδοσφαιρική Ενωση απόφαση κατεδάφισης του ιστορικού «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ μοιάζει για πρώτη φορά πραγματικά ικανή να αποκτήσει ξανά το δικό της σπίτι. «Το Βήμα της Κυριακής» ανοίγει τον φάκελο (που έχει γίνει διαχρονικό σύνθημα-απαίτηση στα χείλη των οπαδών της) «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» και σας παρουσιάζει τα οκτώ κομβικά σημεία για να γίνει πραγματικότητα η ανέγερσή του.

1. Το σχέδιο χρηματοδότησης
Τα 20 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ΑΕΚ από την Πολιτεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελούν τη βάση που αναζητούσε ο κ. Μελισσανίδης για να «χτίσει» επάνω της το σχέδιό του. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό κόστος της κατασκευής του γηπέδου αναμένεται να φθάσει (ενδεχομένως και να ξεπεράσει) τα 80 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι η Ενωση έχει ήδη εξασφαλίσει το 1/4 της χρηματοδότησης του έργου. Ακόμη περισσότερα χρήματα προσδοκά να αλιεύσει ο κ. Μελισσανίδης από την εμπορική ονομασία του γηπέδου, το οποίο εκτός από το «Αγια-Σοφιά» θα φέρει και τον τίτλο της εταιρείας που για κάμποσα χρόνια (λέγεται για τουλάχιστον 25) θα είναι συνδεδεμένη με το έργο (όπως για παράδειγμα η Alianz Arena της Μπάγερν Μονάχου). Από εκεί και πέρα ένα σημαντικό ποσό αναμένεται να προκύψει από τη συμβολή του φίλαθλου κόσμου, καθώς από εφέτος και για τα επόμενα δύο καλοκαίρια το 50% των εσόδων από την αγορά καρτών διαρκείας αποταμιεύεται στον αποκαλούμενο και «κουμπαρά του γηπέδου». Περίπου 10 εκατ. ευρώ (ή και περισσότερα αν απαιτείται) αναμένεται να δώσει για το έργο ο ίδιος ο κ. Μελισσανίδης.

2. Οι σημαντικοί συνοδοιπόροι
Το όραμά του για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια ο κ. Μελισσανίδης ήξερε να το πλασάρει σωστά σε ισχυρούς οικονομικούς άνδρες του τόπου, οι οποίοι μάλιστα είχαν ιδιοκτησιακή σχέση με την ΑΕΚ. Οι κκ. Πέτρος Παππάς και Πόλυς Χατζηιωάννου δραστηριοποιήθηκαν ως βασικοί χρηματοδότες της κιτρινόμαυρης εταιρείας επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη, ενώ ο πρώτος συνέχισε να συνεισφέρει οικονομικά ως τον Απρίλιο του 2011. Αμφότεροι επιθυμούσαν την πλήρη αποστασιοποίησή τους από την Ενωση, ωστόσο ο αποκαλούμενος και «Τίγρης» τούς έπεισε να συνεισφέρουν οικονομικά και να βάλουν το όνομά τους στη μαρκίζα των ευεργετών για την ανέγερση του γηπέδου. Αναμένεται και οι δύο μαζί να προσφέρουν ένα ποσό που θα αγγίζει (ή και θα ξεπερνά) τα 5 εκατ. ευρώ! Υπολογίζεται δε ότι περίπου δέκα ακόμη επιχειρηματίες και εφοπλιστές θα συνδράμουν οικονομικά για την ανέγερση του γηπέδου.

3. Το άρωμα Κωνσταντινούπολης
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η εξωτερική όψη του γηπέδου θα έχει έντονο άρωμα Πόλης... Ο κ. Μελισσανίδης απέρριψε μια ντουζίνα σχέδια ώσπου να δει επί χάρτου αυτό που οραματιζόταν και κατάφερε να απεικονίσει το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ιταλού κ. Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι, ο οποίος φιλοτέχνησε και το καινούργιο γήπεδο της Γιουβέντους. Εικόνες και κτίσματα που θα παραπέμπουν στον Βόσπορο, στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και στην Αγια-Σοφιά θα δίνουν στο γήπεδο μια εξωτερική εμφάνιση που όμοιά της ή παρεμφερής δεν θα υπάρχει σε κανένα άλλο του κόσμου.

4. Τα σχέδια (μακέτες) και τα αποκαλυπτήρια
Η πρώτη παρουσίαση των σχεδίων θα γίνει στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και σε... στενό κύκλο, καθώς το «παρών» στο ραντεβού αυτό θα δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ενδεχομένως οι εκπρόσωποι των αντίπαλων παρατάξεων, εκείνων που θα θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Η συνάντηση ορίστηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (18/9) για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η εκδήλωση επίσημης παρουσίασης των σχεδίων για την «Αγια-Σοφιά» αναμένεται να οριστεί για τις 15 του ερχόμενου μήνα.

5. Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής
Σύμφωνα με όσα έχουν μελετήσει και αποφασίσει οι άνθρωποι που ηγούνται της προσπάθειας (μέσω της νεοσυσταθείσης εταιρείας Δικέφαλος ΑΕ και της Dimand η οποία έχει αναλάβει τη γραφειοκρατική κάλυψη και περάτωση του έργου), το γήπεδο θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015 εφόσον η ανέγερσή του ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα η οποία έχει επιλεγεί ως η πιο μακρινή για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Το γήπεδο θα ανήκει στη Δικέφαλος ΑΕ, το μετοχολόγιο της οποίας θα ανακοινωθεί κατά τα αποκαλυπτήρια των σχεδίων, ημέρα που θα γίνει γνωστό και το ποσοστό της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, η οποία άλλωστε είναι η οικοπεδούχος.

6. Η προσπάθεια να είναι νομικά αδιάβλητο
Επειδή αυτή που «τρέχει» δεν είναι η πρώτη απόπειρα κατασκευής ποδοσφαιρικής έδρας στη συγκεκριμένη περιοχή και εφόσον έχουν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες που έπεσαν στο κενό είτε λόγω οργανωμένων αντιδράσεων πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας (π.χ. η προσφυγή των 31 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικό το σχέδιο Γρανίτσα), είτε λόγω κιτρινόμαυρης εσωστρέφειας (το 2005 η Ορίτζιναλ με παρότρυνση του κ. Νικολαΐδη έβαλε μπλόκο στο τότε σχέδιο του κ. Μελισσανίδη για την κατασκευή της «Αγια-Σοφιάς», στερώντας του την ευκαιρία να ηγηθεί της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ μέσω εκλογικής διαδικασίας), οι άνθρωποι που έχουν επιλεγεί για να φέρουν εις πέρας το έργο ξεσκονίζουν κάθε λεπτομέρεια προκειμένου αυτό να είναι σύννομο και αδιάβλητο. Πάντως το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερες απόπειρες και τούτο σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη...

7. Δέσμευση για τις θέσεις εργασίας
Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια περιοχή που σφύζει από νεολαία αλλά μαστίζεται από αυξανόμενη ανεργία. Οι καφετέριες της περιοχής αυξάνονται με ρυθμούς απίστευτους και εκεί μπορεί κανείς να δει δεκάδες νεαρούς πολίτες ηλικίας 18-30 χρόνων να σκοτώνουν την ώρα τους παίζοντας τάβλι επειδή δεν έχουν δουλειά. Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από το γήπεδο θα καλυφθούν από πολίτες της περιοχής κατά 80% και αυτό είναι μια δέσμευση που θα γίνει γραπτώς και θα επισφραγίζεται από τις απαιτούμενες νομικές ρήτρες.

8. Κομμάτι του γηπέδου
Το Μουσείο Προσφυγιάς

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος κ. Μελισσανίδης επιθυμεί να συνδέσει μια για πάντα την ΑΕΚ με τις ιστορικές μνήμες της περιόδου 1922-1925 ώστε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια να μην είναι απλώς ένας τόπος διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά ένας χώρος όπου θα κυριαρχούν η ιστορική μνήμη και η σύνδεση του συλλόγου με τη γενέτειρά του. Τις χαμένες πατρίδες της Ανατολής, του Πόντου, της Μικράς Ασίας και βέβαια της Πόλης των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης. Το Παγκόσμιο Μουσείο Προσφυγιάς θα μεταφέρει με τον τρόπο που θα κατασκευαστεί και θα είναι δομημένο εικόνα και γνώσεις από τις αλύτρωτες πατρίδες και τον τρόπο ζωής των προσφύγων και πρώτων οπαδών της Ενωσης.

22/09/2013

πηγή: tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου