Προκειμένου να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε
βάρος του από τις αποκαλύψεις μας και από τα Δελτία Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ
για την πολιτική του για το γιαούρτι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά
προϊόντα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου
έδωσε στη δημοσιότητα μια επιλεκτική περίληψη της απάντησης που του
έστειλε ο Επίτροπος Υγείας Andriukaitis, συμνοδευόμενη από μια δική του
πανηγυρική δήλωση στην ΕΡΤ. «Υπάρχει μια θετική εξέλιξη σχετικά με τη
διασφάλιση, ότι δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος “ελληνικό γιαούρτι“ από
εταιρίες άλλων χωρών», ισχυρίζεται ο υπουργός, επιστρατεύοντας και πάλι
το ψέμα.
Θυμίζουμε, καταρχάς, εν συντομία, τι αποκαλύψαμε.
♦ Με την ΚΥΑ για το γιαούρτι, που υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Μπόλαρη και Αλεξιάδη, νομιμοποιείται η παρασκευή γιαουρτιού με μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Χρησιμοποιούμε το ρήμα «νομιμοποιείται», γιατί ενώ η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος απαγορευόταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες να τα χρησιμοποιούν στη ζούλα. Μάλιστα, εβαπορέ γάλα χρησιμοποιείται όχι μόνο στο γιαούρτι, αλλά και στη φέτα και σε όλα τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
♦ Με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, σε ό,τι αφορά το γιαούρτι φεύγουμε από την παρασκευή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και πάμε στον τρόπο παρασκευής.
♦ Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, στις χώρες ΕΖΕΣ και στην Τουρκία, μπορεί να πωλούνται παντού -και στην Ελλάδα- χωρίς να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.
♦ Από τη στιγμή που στην Ελλάδα επιτρέπεται η μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν έχει καμία πρακτική αξία η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις μας αυτές στρίμωξαν άγρια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μπόλαρη. Μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου κυκλοφορούσε η άποψη ότι το σύστημα έπαθε ταράκουλο, ότι φούντωσε η σύγκρουση του Αποστόλου με τον Μπόλαρη και ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Κι ενώ ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει και στα δικά μας δημοσιεύματα και στην ΠΟΓΕΔΥ και στον πρόεδρό της Ν. Κακαβά, δίνει στις 27 του Σεπτέμβρη στη δημοσιότητα τη «ρετουσαρισμένη» απάντηση του Επίτροπου Υγείας και κάνει την πανηγυρτζίδικη δήλωση στην ΕΡΤ.
Αλήθεια, γιατί ο Β. Αποστόλου δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή Andriukaitis, αλλά έκανε τη σχετική… κοπτοραπτική, προκειμένου να στηρίξει τον πανηγυρικό ισχυρισμό του ότι «υπάρχει μια θετική εξέλιξη»; Θα του αφήσουμε λίγο χρόνο να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή. Αν δεν το κάνει, θα τη δημοσιεύσουμε εμείς. Την έχουμε, τη μεταφράσαμε και προς το παρόν θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις.
Ο Β. Αποστόλου ισχυρίζεται ότι εξέφρασε στον Επίτροπο Υγείας τη διαφωνία του για τη χρήση από την Τσεχία του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Λέει ψέματα. Στην απαντητική επιστολή του, ο Επίτροπος Υγείας απαντά χαρακτηριστικά στον Αποστόλου: «Στην επιστολή σας εκφράζετε σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση και των δύο ονομασιών “ελληνικό γιαούρτι“ και “γιαούρτι ελληνικού τύπου“, όπως προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της Τσεχίας». Σε τι συνίσταται το… ψεματάκι του Αποστόλου; Ενώ στην επιστολή που έστειλε τον Ιούλη εξέφραζε αντίρρηση όχι μόνο για την ονομασία «greek yogurt», αλλά και για την ονομασία «Greek-style yoghurt», όπως επιβεβαιώνει και ο Επίτροπος στην απαντητική του αποστολή, τώρα εμφανίζεται (ο Αποστόλου) να έχει εκφράσει διαφωνία μόνο για τον όρο «greek yogurt». Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί μόνον αυτό δέχονται οι Κομισάριοι.
Απαντά ο Επίτροπος Υγείας (εξ ονόματος και του Επιτρόπου Γεωργίας, όπως σημειώνει: «Αναφορικά με άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού στιλ“ ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές»!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην Τσεχία (και όχι μόνο) θα κυκλοφορεί γιαούρτι που δε θα ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι», αλλά γιαούρτι «ελληνικού τύπου / στιλ / συνταγής». Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αρκούν οι λέξεις «Greek» και «Yogurt» σε μια ετικέτα (η τρίτη λέξη, type ή style ή recipient, θα είναι επεξηγηματική και θα γράφεται προφανώς με μικρότερα γράμματα, ενδεχομένως και με διαφορετική γραμματοσειρά), για να πουν στον τσέχο καταναλωτή το ίδιο που θα έλεγε ένα σκέτο (χωρίς την τρίτη, επεξηγηματική λέξη) «Greek Yogurt». Στην πράξη δε θα παίζει κανένα ρόλο το αν το γιαούρτι θα χαρακτηρίζεται «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου». Αλλωστε, το πιο γνωστό στην Ευρώπη «ελληνικό γιαούρτι» (της ΦΑΓΕ) θα παράγεται πλέον στο Λουξεμβούργο και από εκεί θα εισάγεται και στην Ελλάδα.
Επειδή, λοιπόν, η Κομισιόν θα δεχτεί κάποια ή όλες αυτές τις «εναλλακτικές» ονομασίες που θέλει να χρησιμοποιήσει η Τσεχία και αυτό είναι δεδομένο και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που γνωρίζει πολύ καλά ότι θα καταφερθεί ένα μεγάλο χτύπημα στο ελληνικό γιαούρτι, προχώρησε σε… αυτολογοκρισία, κόβοντας το ένα από τα δύο αιτήματα που έστειλε τον Ιούλη στην Κομισιόν, για να δείξει ότι τάχα κατέκτησε μια… μεγάλη εθνική νίκη (κούνια που σε κούναγε, Βαγγέλη).
Οταν η ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη για το γιαούρτι νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην Παρασκευή γιαουρτιού, αυτόματα υποβιβάζει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» σε τρόπο παρασκευής. Οπως γράφει και ο Επίτροπος Andriukaitis στην απαντητική επιστολή του, οι ονομασίες «γιαούρτι ελληνικού τύπου / στυλ / συνταγής», μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, «προκειμένου να δείχνουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασσκευής τους».
Eξαρχής, λοιπόν, μετά τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ για το γιαούρτι, ήταν δεδομένο ότι δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα για να πειστούν οι Κομισάριοι να δεχτούν τους ελληνικούς ισχυρισμούς και να απαγορεύσουν στους Τσέχους να χρησιμοποιούν τις λέξεις «ελληνικό γιαούρτι» με κάποια επεξήγηση (τρόπος ή στιλ ή συνταγή). Γι’ αυτό ο Αποστόλου κατέφυγε στο ρετουσάρισμα της απάντησης του Επιτρόπου Υγείας, έτσι που να μπορέσει να μιλήσει για «θετική εξέλιξη» και να ισχυριστεί ψευδώς ότι θα πιέσει την Κομισιόν να μην κάνει δεκτό το σχέδιο νόμου της Τσεχίας.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Β. Αποστόλου καταφεύγει στο ψέμα προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες – και τις δικές του και συνολικά της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων. Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), όπως και παλαιότερα στη συμφωνία με τον Καναδά, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) στις χώρες αυτές. Σε άρθρο μας με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιούνη, αποδείξαμε με στοιχεία ότι ναι μεν η συμφωνία ερχόταν από παλιά (από το 2006), όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε αυτή δεν «περπάτησε» και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν. Την κύρια ευθύνη φέρει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Αναγκαστήκαμε να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση γιατί άναψε σκυλοκαυγάς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος φταίει, ενώ ευθύνη έφεραν και οι δύο κυβερνήσεις, γιατί και οι δύο είχαν συμφωνήσει στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Αποστόλου συχνά-πυκνά εκείνη την περίοδο ισχυριζόταν ψευδώς, ότι η συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014 (άρα έφταιγε η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων), ενώ γνώριζε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και ότι ο Σταθάκης που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε το πρόβλημα πολύ χαλαρά. Η συμφωνία αυτή πέρασε από το Συμβούλιο Υπουργών και ο Σταθάκης δεν έθεσε veto.
Ελεγε ο Αποστόλου στις 30 Μάη του 2016: «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβρη του 2014». Ο ίδιος άνθρωπος, στις 27 Σεπτέμβρη (δηλαδή τέσσερις μήνες μετά) έλεγε σε μια πανηγυρτζίδικη δήλωσή του για τη συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ: «Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για την συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε». Είναι αδίστακτος, λοιπόν, στο να λέει τα πιο χοντροκομμένα ψέματα, όπως και ο αρχηγός του ο Τσίπρας.
Ψέματα λένε ακόμα και για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά για την φέτα, ισχυριζόμενοι ότι την επόμενη πενταετία, μετά από εξέταση από την Κομισιόν, η ελληνική φέτα θα αποκατασταθεί, ως προϊόν ΠΓΕ. Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτά που γράφαμε στις 18 Ιούνη:
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ
πηγή: eksegersi.gr
Θυμίζουμε, καταρχάς, εν συντομία, τι αποκαλύψαμε.
♦ Με την ΚΥΑ για το γιαούρτι, που υπογράφεται από τους αναπληρωτές υπουργούς Μπόλαρη και Αλεξιάδη, νομιμοποιείται η παρασκευή γιαουρτιού με μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Χρησιμοποιούμε το ρήμα «νομιμοποιείται», γιατί ενώ η χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος απαγορευόταν από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ), όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες να τα χρησιμοποιούν στη ζούλα. Μάλιστα, εβαπορέ γάλα χρησιμοποιείται όχι μόνο στο γιαούρτι, αλλά και στη φέτα και σε όλα τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
♦ Με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη, σε ό,τι αφορά το γιαούρτι φεύγουμε από την παρασκευή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και πάμε στον τρόπο παρασκευής.
♦ Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, στις χώρες ΕΖΕΣ και στην Τουρκία, μπορεί να πωλούνται παντού -και στην Ελλάδα- χωρίς να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.
♦ Από τη στιγμή που στην Ελλάδα επιτρέπεται η μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν έχει καμία πρακτική αξία η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Ελλάδα.
Οι αποκαλύψεις μας αυτές στρίμωξαν άγρια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Μπόλαρη. Μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου κυκλοφορούσε η άποψη ότι το σύστημα έπαθε ταράκουλο, ότι φούντωσε η σύγκρουση του Αποστόλου με τον Μπόλαρη και ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Κι ενώ ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει και στα δικά μας δημοσιεύματα και στην ΠΟΓΕΔΥ και στον πρόεδρό της Ν. Κακαβά, δίνει στις 27 του Σεπτέμβρη στη δημοσιότητα τη «ρετουσαρισμένη» απάντηση του Επίτροπου Υγείας και κάνει την πανηγυρτζίδικη δήλωση στην ΕΡΤ.
Αλήθεια, γιατί ο Β. Αποστόλου δεν έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή Andriukaitis, αλλά έκανε τη σχετική… κοπτοραπτική, προκειμένου να στηρίξει τον πανηγυρικό ισχυρισμό του ότι «υπάρχει μια θετική εξέλιξη»; Θα του αφήσουμε λίγο χρόνο να σκεφτεί πιο ψύχραιμα και να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρη την επιστολή. Αν δεν το κάνει, θα τη δημοσιεύσουμε εμείς. Την έχουμε, τη μεταφράσαμε και προς το παρόν θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις.
Ο Β. Αποστόλου ισχυρίζεται ότι εξέφρασε στον Επίτροπο Υγείας τη διαφωνία του για τη χρήση από την Τσεχία του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Λέει ψέματα. Στην απαντητική επιστολή του, ο Επίτροπος Υγείας απαντά χαρακτηριστικά στον Αποστόλου: «Στην επιστολή σας εκφράζετε σοβαρές αντιρρήσεις για τη χρήση και των δύο ονομασιών “ελληνικό γιαούρτι“ και “γιαούρτι ελληνικού τύπου“, όπως προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της Τσεχίας». Σε τι συνίσταται το… ψεματάκι του Αποστόλου; Ενώ στην επιστολή που έστειλε τον Ιούλη εξέφραζε αντίρρηση όχι μόνο για την ονομασία «greek yogurt», αλλά και για την ονομασία «Greek-style yoghurt», όπως επιβεβαιώνει και ο Επίτροπος στην απαντητική του αποστολή, τώρα εμφανίζεται (ο Αποστόλου) να έχει εκφράσει διαφωνία μόνο για τον όρο «greek yogurt». Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί μόνον αυτό δέχονται οι Κομισάριοι.
Απαντά ο Επίτροπος Υγείας (εξ ονόματος και του Επιτρόπου Γεωργίας, όπως σημειώνει: «Αναφορικά με άλλες ονομασίες, όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού στιλ“ ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές»!
Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην Τσεχία (και όχι μόνο) θα κυκλοφορεί γιαούρτι που δε θα ονομάζεται «ελληνικό γιαούρτι», αλλά γιαούρτι «ελληνικού τύπου / στιλ / συνταγής». Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αρκούν οι λέξεις «Greek» και «Yogurt» σε μια ετικέτα (η τρίτη λέξη, type ή style ή recipient, θα είναι επεξηγηματική και θα γράφεται προφανώς με μικρότερα γράμματα, ενδεχομένως και με διαφορετική γραμματοσειρά), για να πουν στον τσέχο καταναλωτή το ίδιο που θα έλεγε ένα σκέτο (χωρίς την τρίτη, επεξηγηματική λέξη) «Greek Yogurt». Στην πράξη δε θα παίζει κανένα ρόλο το αν το γιαούρτι θα χαρακτηρίζεται «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου». Αλλωστε, το πιο γνωστό στην Ευρώπη «ελληνικό γιαούρτι» (της ΦΑΓΕ) θα παράγεται πλέον στο Λουξεμβούργο και από εκεί θα εισάγεται και στην Ελλάδα.
Επειδή, λοιπόν, η Κομισιόν θα δεχτεί κάποια ή όλες αυτές τις «εναλλακτικές» ονομασίες που θέλει να χρησιμοποιήσει η Τσεχία και αυτό είναι δεδομένο και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που γνωρίζει πολύ καλά ότι θα καταφερθεί ένα μεγάλο χτύπημα στο ελληνικό γιαούρτι, προχώρησε σε… αυτολογοκρισία, κόβοντας το ένα από τα δύο αιτήματα που έστειλε τον Ιούλη στην Κομισιόν, για να δείξει ότι τάχα κατέκτησε μια… μεγάλη εθνική νίκη (κούνια που σε κούναγε, Βαγγέλη).
Οταν η ΚΥΑ των Μπόλαρη-Αλεξιάδη για το γιαούρτι νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην Παρασκευή γιαουρτιού, αυτόματα υποβιβάζει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» σε τρόπο παρασκευής. Οπως γράφει και ο Επίτροπος Andriukaitis στην απαντητική επιστολή του, οι ονομασίες «γιαούρτι ελληνικού τύπου / στυλ / συνταγής», μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, «προκειμένου να δείχνουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασσκευής τους».
Eξαρχής, λοιπόν, μετά τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ για το γιαούρτι, ήταν δεδομένο ότι δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα για να πειστούν οι Κομισάριοι να δεχτούν τους ελληνικούς ισχυρισμούς και να απαγορεύσουν στους Τσέχους να χρησιμοποιούν τις λέξεις «ελληνικό γιαούρτι» με κάποια επεξήγηση (τρόπος ή στιλ ή συνταγή). Γι’ αυτό ο Αποστόλου κατέφυγε στο ρετουσάρισμα της απάντησης του Επιτρόπου Υγείας, έτσι που να μπορέσει να μιλήσει για «θετική εξέλιξη» και να ισχυριστεί ψευδώς ότι θα πιέσει την Κομισιόν να μην κάνει δεκτό το σχέδιο νόμου της Τσεχίας.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Β. Αποστόλου καταφεύγει στο ψέμα προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες – και τις δικές του και συνολικά της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων. Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), όπως και παλαιότερα στη συμφωνία με τον Καναδά, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) στις χώρες αυτές. Σε άρθρο μας με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιούνη, αποδείξαμε με στοιχεία ότι ναι μεν η συμφωνία ερχόταν από παλιά (από το 2006), όμως για λόγους που δεν γνωρίζουμε αυτή δεν «περπάτησε» και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν. Την κύρια ευθύνη φέρει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Αναγκαστήκαμε να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση γιατί άναψε σκυλοκαυγάς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος φταίει, ενώ ευθύνη έφεραν και οι δύο κυβερνήσεις, γιατί και οι δύο είχαν συμφωνήσει στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Αποστόλου συχνά-πυκνά εκείνη την περίοδο ισχυριζόταν ψευδώς, ότι η συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014 (άρα έφταιγε η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων), ενώ γνώριζε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και ότι ο Σταθάκης που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπιζε το πρόβλημα πολύ χαλαρά. Η συμφωνία αυτή πέρασε από το Συμβούλιο Υπουργών και ο Σταθάκης δεν έθεσε veto.
Ελεγε ο Αποστόλου στις 30 Μάη του 2016: «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβρη του 2014». Ο ίδιος άνθρωπος, στις 27 Σεπτέμβρη (δηλαδή τέσσερις μήνες μετά) έλεγε σε μια πανηγυρτζίδικη δήλωσή του για τη συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ: «Η μάχη από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ σκληρή ειδικά για την συμφωνία με την Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη που αντιμετωπίσαμε». Είναι αδίστακτος, λοιπόν, στο να λέει τα πιο χοντροκομμένα ψέματα, όπως και ο αρχηγός του ο Τσίπρας.
Ψέματα λένε ακόμα και για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά για την φέτα, ισχυριζόμενοι ότι την επόμενη πενταετία, μετά από εξέταση από την Κομισιόν, η ελληνική φέτα θα αποκατασταθεί, ως προϊόν ΠΓΕ. Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτά που γράφαμε στις 18 Ιούνη:
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου