.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Κρίσιμες και αποκαλυπτικές ερωταπαντήσεις

Γράφει ο Χάρης Γιαννούλας.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, «Στον απόηχο της ΔΕΘ», είχαμε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ «έδωσε απαντήσεις σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, αλλά και στην πρόσφατη ομιλία του από το βήμα του 42ου φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που δημιουργούν εύλογα δυσάρεστα ερωτηματικά για το λαό και χρήζουν γενικότερης ανάλυσης γιατί στην ουσία, αντικειμενικά, αβαντάρουν το σύστημα που ο ίδιος, φραστικά, δεν παύει να το κατακεραυνώνει».

Τηρώντας τη δέσμευση μας, ότι θα επιβεβαιώσουμε αυτήν την εκτίμηση μας με τα ίδια τα λεγόμενα του, σήμερα παραθέτουμε και αναλύουμε τις επίμαχες ερωτήσεις και τις απαντήσεις που αυτός έδωσε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», Σάββατο 10/09/2016 ερωτάται: «Αλήθεια γιατί το ΚΚΕ σήμερα επιχειρεί επαναφορά με τόσο επιθετικό τρόπο στο πεδίο της Ιστορίας; Γιατί επιλέγετε περισσότερο να αναδείξετε την περίοδο του ΔΣΕ και όχι του ΕΑΜ; Πολλοί λένε πως έχει να κάνει με το γεγονός πως το ΕΑΜ παραπέμπει σε συμμαχίες... Μήπως είναι επικίνδυνο να ανακινούνται εμφυλιοπολεμικά πάθη;»
Απαντάει: «Την ιστορία πρέπει να την κοιτάζεις κατάματα. Να μελετάς τα θετικά και τα αρνητικά, τα λάθη και τις αδυναμίες. Γι' αυτό μελετάμε την πείρα των ταξικών αγώνων, την πείρα ειδικά του αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και την πείρα της προηγούμενης περιόδου του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ενοχλούνται μόνο οι απολογητές της βαρβαρότητας του συστήματος, οι πραγματικοί αίτιοι για τον εμφύλιο και ό,τι ακολούθησε. Λογικό. Μην ψάχνετε λοιπόν για άλλους περίεργους λόγους. Φέτος ήταν τα 70χρονα του ΔΣΕ. Το 2017 είναι τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Είναι τα 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση της χούντας. Το 2014 ήταν τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση από τον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ της Ελλάδας. Ανάλογα το χρόνο και τις επετείους κάπου είναι εστιασμένες οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ στον 5χρονο γιορτασμό των 100 γενεθλίων του, που έχει προκηρύξει η ΚΕ από το 2013 έως το 2018». Εδώ ο Γ.Γ. παρακάμπτει επιμελώς το κρίσιμο σημείο του ερωτήματος «Πολλοί λένε πως (ο παραμερισμός του ΕΑΜ σημ. αρθρογράφου) έχει να κάνει με το γεγονός πως το ΕΑΜ παραπέμπει σε συμμαχίες...» Την παράκαμψη του αυτήν την αποδίδει σε «ιωβηλαία» (70χρονα, 50χρονα κλπ). Και φυσικά δεν είναι τυχαία αυτή η παράκαμψη, ούτε καλύπτεται πίσω από τα «ιωβηλαία», πολύ περισσότερο που αυτό το σημείο του ερωτήματος είναι μια επικριτική, για το κόμμα, άποψη πολλών και επομένως, αν δεν ευσταθούσε, θα έπρεπε να εξάρει τις τότε συμμαχίες που έκανε το ΕΑΜ. Όμως, η νέα ηγεσία του ΚΚΕ τώρα, θεωρεί λάθος αυτές τις συμμαχίες και ο ίδιος ο Γ.Γ. του κόμματος, το Σάββατο 24/9/2016, στην ομιλία του, στο 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το ομολογεί ανοιχτά, λέγοντας ότι η «…μελέτη της μέχρι τώρα ιστορίας του Κόμματός μας, αλλά και του διεθνούς ΚΚ... αποδεικνύει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη επαναστατικής στρατηγικής, η έλλειψη προγραμματικής και οργανωτικής ετοιμότητας των ΚΚ, σε επαναστατικές συνθήκες να κατευθύνουν τη λαϊκή εξέγερση στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Μελέτη της ιστορικής πείρας η οποία αποδεικνύει ότι κυριάρχησε η δήθεν διεμβόλιση της αστικής καπιταλιστικής εξουσίας μέσα από τα ίδια τα όργανα της αστικής εξουσίας σε συνεργασία και με τμήματα της αστικής τάξης. Και ενώ, ΚΚ είχαν ως προγραμματικό στόχο το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, έβαζαν πάντα κι ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι για την ωρίμανση των δυνάμεων της επανάστασης.

Αυτή η στρατηγική είχε σαν αποτέλεσμα ΚΚ όταν στις χώρες τους διαμορφώθηκαν συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συνεχεία σε επαναστατική κατάσταση, να μην ανταποκριθούν στο επαναστατικό τους καθήκον...». Δηλαδή το ΕΑΜ που δημιούργησε τη λαμπρή εποποιία της εθνικής αντίστασης και συσπείρωσε το 90% του λαού, ήταν ένα λάθος μέτωπο γιατί συνεργάστηκε και με αστούς για την απελευθέρωση της Ελλάδας και γιατί καθοδηγήθηκε από ένα ΚΚΕ που δεν ανταποκρίθηκε στο επαναστατικό του καθήκον, γιατί έβαζε «ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι για την ωρίμανση των δυνάμεων της επανάστασης.»!!! Κατ’ επέκταση, λάθος και το ΚΚΣΕ, γιατί συμμάχησε σε αντιφασιστικό μέτωπο με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Αγγλίας και νίκησαν τον Χίτλερ!!!

Στο όνομα αυτής της εκτίμησης, ότι το ΕΑΜ δεν αποτελεί καλό παράδειγμα, το ΚΚΕ σήμερα ξορκίζει κάθε ιδέα για μέτωπα για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων της κρίσης, του φασισμού, των ιμπεριαλιστών της Ευρωένωσης και του ΔΝΤ, που, τηρουμένων των αναλογιών, είναι οι σύγχρονοι κατακτητές του λαού μας. Αυτό μας το λέει καθαρά παρακάτω, στην ίδια ομιλία του, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ: «Αυτός ο αγώνας διεξάγεται αυτοτελώς από το κόμμα και χωρίς το κόμμα κάθε φορά να υποκύπτει είτε σε πιέσεις οπορτουνιστικών και αστικών δυνάμεων είτε σε πιέσεις ακόμα και των ίδιων των εργατικών - λαϊκών μαζών για λύσεις εδώ και τώρα εντός του συστήματος, πάνω σε προβλήματα που γεννά το ίδιο το σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει στη λογική "τώρα έχουμε κρίση", "τώρα έχουμε πόλεμο", "τώρα έχουμε πραξικόπημα", "τώρα έχουμε ένταση της κρατικής βίας και καταστολής", "τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φασισμό - ναζισμό", ζητήματα που η ιστορική πείρα τα έχει αναδείξει, να αποσπάται ο καθημερινός πολιτικός αγώνας από τον κύριο επαναστατικό αγώνα». Λέει δηλ: Όχι συμμαχίες και μέτωπα για όλα αυτά. Επομένως ακόμα και το ΕΑΜ ενάντια στο φασισμό καθώς και το αντιδικτατορικό μέτωπο, το ΠΑΜ, που δημιουργήθηκαν τότε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κακώς έγιναν. Πρώτα αυτοτελώς, μόνο του το κόμμα για την επανάσταση και ως τότε ο λαός να τα βιώνει, με οδυνηρό τρόπο, όλα αυτά!!! Είναι εξοβελιστέες οι συμμαχίες για όλα αυτά που ωριμάζουν τις συνθήκες και τις συνειδήσεις για να γίνεται ορατός ο στόχος της επανάστασης,!!! Ο χωρίς συμμαχίες, αυτοτελής αγώνας του ΚΚΕ που όσο επίμονος και αν είναι, αντικειμενικά, παραπέμπει την επανάσταση και το σοσιαλισμό στο αόρατο μέλλον, για το Γ.Γραμματέα και για το ΚΚΕ σήμερα, είναι το παν!!! Να γιατί δικαίως ανακύπτει η λαϊκή καχυποψία ότι: «αφού δεν παλεύετε για άμεση αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είστε, εμμέσως πλην σαφώς «υπέρ της ΕΕ και άρα υπέρ του μνημονίου». Αυτή η καχυποψία γίνεται βεβαιότητα και με την απάντηση στη σχετική ερώτηση που έδωσε ο Γ.Γ. στην προαναφερόμενη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: Ερωτ. «Το ΚΚΕ θα πρότεινε άμεση έξοδο από ευρώ και ΕΕ; Αν όχι, πώς απαντάτε στο επιχείρημα πως αφού δεν παλεύετε για άμεση αποδέσμευση είστε εμμέσως πλην σαφώς «υπέρ της ΕΕ και άρα υπέρ του μνημονίου»;

Γ.Γ. «Η αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπως και από άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να είναι υπέρ του ελληνικού λαού κι όχι υπέρ του συστήματος και τμημάτων του κεφαλαίου πρέπει να συνδυάζεται με πρόγραμμα οικονομικής κοινωνικής ανάπτυξης, που προμετωπίδα του θα έχει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία». Δηλαδή κατά το Γ.Γ., η αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη θα γίνει στο αόρατο μέλλον της σοσιαλιστικής Ελλάδας. Αλλά και στην ομιλία του, στο προαναφερόμενο φεστιβάλ της ΚΝΕ, παρέπεμψε την αποδέσμευση από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ, στο ίδιο αδιόρατο μέλλον, λέγοντας: «Η πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας που θα οδηγήσουν και σε αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και όχι τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, το ευρώ, η ακόμα και την πρόσδεσή της σε άλλες συμμαχίες, όπως οι BRICS για τα δικά τους συμφέροντα». Ακόμη και τα δημοψηφίσματα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα θέλει ο Γ.Γραμματέας του ΚΚΕ, διότι λέει, ότι σ’ αυτά τίθενται κάλπικα ερωτήματα. Παραγνωρίζει δηλαδή το γεγονός, ότι μέσα από τη διαδικασία των όποιων δημοψηφισμάτων και σε αστικό καθεστώς, μπορούν να αποκαλυφτούν πολιτικές και να προβληθεί και να ωριμάσει καλύτερα και μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Έτσι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 15/9 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ,σε σχετικό ερώτημαπου του τέθηκε: «Κύριε Κουτσούμπα, θα ήθελα ένα σχόλιο, αν θέλετε, για τις προτάσεις που υπάρχουν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να φύγουμε από την Ευρωζώνηκαι την ΕΕ», απάντησε: «την προηγούμενη μέρα βλέπεις ότι ακόμα και το ερώτημα που σου βάζει στο δημοψήφισμα είναι κάλπικο». Επομένως, «η πάλη ενάντια στην ΕΕ πρέπει να συνδυάζεται με την πάλη για άλλη εξουσία και οικονομία». Το ΚΚΕ με αυτά τα λεγόμενα του Γεν. Γραμματέα του, μας λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει στο απροσδιόριστο μέλλον ο σοσιαλισμός για να γίνει η αποδέσμευση από την Ευρωένωση και το ΝΑΤΟ που σήμερα μας τσακίζουν, με μνημόνια εξαθλίωσης, με τις πολεμικές τους βάσεις και εξέδρες στη χώρα μας που συνιστούν καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή μας και για την υπόστασή μας!!! Μας λέει τον παραλογισμό ότι είναι καλύτερα να ζούμε μ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς παρά να φύγουμε από αυτούς χωρίς να έχει έρθει η λαϊκή εξουσία ο σοσιαλισμός που ευαγγελίζεται. Μας λέει ακόμα ότι είναι ένα τίποτα, η όποια αποδέσμευση απ’ αυτούς του οργανισμούς, χωρίς λαϊκή εξουσία και σοσιαλισμό, τη στιγμή που αυτή, η όποια αποδέσμευση αντικειμενικά αδυνατίζει αυτούς τους οργανισμούς και η όλη διαδικασία αποδέσμευσης, δίνει τη δυνατότητα συνειδητοποίησης ευρύτερων λαϊκών μαζών και για την ανάγκη γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, μέχρι και την ανάγκη του σοσιαλισμού στο ορατό μέλλον. 

Ο Γενικός Γραμματέας, αντί για όλα αυτά, επιμένει να περιμένουμε το σοσιαλισμό που το κόμμα μόνο του θα τον φέρει, ως έργο μιας πράξης και ως δια μαγείας. Και βέβαια σε όλες τις συνεντεύξεις και ομιλίες που αναφέραμε αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξή του (23/9) στο «Real FM», του ζητήθηκε να αναλύσει την πρόταση του ΚΚΕ για την πολιτική διέξοδο από αυτήν την σημερινή βάρβαρη, για το λαό, πολιτική κατάσταση. Συνοπτικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Εκλαϊκεύστε μας την πρότασή σας προς τον λαό. Τι πρέπει να κάνουμε και πώς για να αναταχθεί η χώρα και η κατάσταση της εργατικής τάξης;» Η απάντηση που έδωσε ήταν: Σοσιαλισμός τώρα. Συγκεκριμένα είπε:

«Με ημίμετρα και φτιασιδώματα, βλέποντας και κάνοντας, δεν υπάρχει λύση, παρά μόνο επανάληψη πολιτικών, προηγούμενων και σημερινών. Ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος. Απαιτούνται επαναστατικού χαρακτήρα αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα, στο κράτος, στους θεσμούς, στην οικονομία, ανατροπές εκ βάθρων. Δηλαδή σε τελευταία ανάλυση σοσιαλιστική οικοδόμηση, απαλλαγμένη όμως από τα λάθη και τις αδυναμίες της πρώτης απόπειρας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα». Είπε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες για το σοσιαλισμό. Το ότι οι υποκειμενικές συνθήκες δεν είναι ώριμες, αυτό δεν τον ώθησε στο να αναλύσει πως θα γίνει ο σοσιαλισμός αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο και ικανό υποκείμενο, ο συσχετισμός δυνάμεων για να γίνει η επανάσταση και να εδραιωθεί ο σοσιαλισμός. 

Είπε βέβαια, ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά και σε όλα τα επίπεδα ο συσχετισμός δυνάμεων. Δεν είπε όμως πως μπορεί να αλλάξει, όταν στον στόχο για σοσιαλισμό άμεσα, δεν μπορεί σήμερα να συσπειρωθεί η αναγκαία και ικανή ανθρώπινη μάζα. Δεν μας είπε επίσης πως είναι δυνατόν, χωρίς τακτικά βήματα, χωρίς τακτική να φθάσουμε στο σοσιαλισμό. Μας είπε βέβαια ότι προτείνει: «σε τελευταία ανάλυση σοσιαλιστική οικοδόμηση, απαλλαγμένη όμως από τα λάθη και τις αδυναμίες της πρώτης απόπειρας που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα». Δεν μας είπε όμως ποια ήταν αυτά τα λάθη και οι αδυναμίες. Ή για να είμαστε ακριβείς, το κόμμα, το ΚΚΕ, σε μια μπροσούρα της Κεντρικής του Επιτροπής με τα Υλικά της Πανελλαδικής του Συνδιάσκεψης που συνήλθε στις 15 & 16 Ιούλη 1995 με θέμα τις ανατροπές του σοσιαλισμού, περιέγραψε τις εκτιμήσεις του για τους οικονομικούς λόγους, τα οικονομικά λάθη που συνέβαλαν στη ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ταυτόχρονα, η ίδια Κεντρική Επιτροπή τότε δεσμεύτηκε ότι θα επιχειρούσε άμεσα να διερευνήσει και τις πολιτικές αιτίες αυτής της ανατροπής. Έχουν περάσει όμως 21 χρόνια!!! από τότε και μέχρι σήμερα, καμιά Κεντρική Επιτροπή του κόμματος δεν έχει κάνει ποτέ καμιά αναφορά πάνω σε αυτήν τη δέσμευση. Όσοι όμως γνωρίζουν τη δομή και λειτουργία του ΚΚΕ, καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ η σημερινή ηγεσία του να προβεί σε διερεύνηση των πολιτικών αιτιών των ανατροπών του σοσιαλισμού, γιατί, μέσα από αυτή τη διερεύνηση, θα φανεί ότι βασική πολιτική αιτία ήταν η δομή και λειτουργία των κυβερνητικών κομμουνιστικών κομμάτων στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Μια δομή και λειτουργία που πανομοιότυπα την είχε και την έχει αντιγράψει και την διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού και το ΚΚΕ μέχρι σήμερα. Επομένως η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ως θιασώτης μιας τέτοιας αιτίας ανατροπής του σοσιαλισμού, θα έπρεπε να αυτοχειριαστεί, αν ήθελε να αναδείξει μια τέτοια βασική αιτία ανατροπής του σοσιαλισμού. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι: Μια τέτοια δομή και λειτουργία του ΚΚΕ, πως μπορεί να εγγυηθεί έναν σοσιαλισμό, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος υπαρκτού σοσιαλισμού; 

Μετά απ’ όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, μπορεί να βγαίνει στις εξέδρες και να μιλάει με σηκωμένη την αριστερή γροθιά, όμως δεν μπορεί να πείθει κανέναν για την αδιέξοδη εσωστρεφή πολιτική πρόταση του. Μια πολιτική, που επειδή παραπέμπει τις αναγκαίες σήμερα ανατροπές σε ένα εικονικό μέλλον, δεν ενοχλεί και αντικειμενικά αβαντάρει το σύστημα, γι’αυτό και προβάλλεται από τα αστικά ΜΜΕ, με συνεντεύξεις του Γ.Γ. και άλλων στελεχών του κόμματος. Μπορεί αυτά τα κομματικά στελέχη να ξαναγράφουν την ιστορία, με βάση τη δική τους σημερινή γραμμή για να δικαιώσουν αυτήν την αδιέξοδη γραμμή και να μην αμφισβητηθούν από τη νέα γενιά που δεν την έζησε και δεν την γνώρισε την ιστορία. Μπορεί, γιαυτήν την, αντικειμενικά αβανταδόρικη και μη ενοχλητική για το σύστημα πρακτική τους, να ανταμείβονται αυτά τα στελέχη, με την προβολή και τις αβρότητες των αστών. Είναι βέβαια ένα ζήτημα, πώς, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και τα άλλα στελέχη του που είναι για δεκαετίες - κάποιοι και για 40 χρόνια – μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του κόμματος, μπορούν να παραμένουν και τώρα στην καθοδήγηση του, αφού, για τόσες δεκαετίες συνέβαλαν από αυτά τα κορυφαία πόστα, σε μια, κατά τη σημερινή τους άποψη, λάθος πολιτική του; 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η βάση του κόμματος που αγωνιά για το σήμερα και οραματίζεται μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ένα κομματικό οργανωτικό και πολιτικό δυναμικό, χωρίς σκοπιμότητες, υποκρισίες και υποκειμενισμούς, σίγουρα θα βρει τον τρόπο να τα επιβάλλει.   

πηγή: ergatikosagwnas.gr

1 σχόλιο:

  1. Το μοναστηρι να ειναι καλα, να περνει την κρατικη επιδοτηση, και ολα τα αλλα βρισκονται........ αλωστε σημερα ο λαος φταει, που δεν βγαινει στους δρομους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή