.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Το αφιέρωμα του περιοδικού «Διαβάζω» για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922
Το αφιέρωμα του τίτλου, το οποίο επιμελήθηκε η Θεοδώρα Ζερβού, περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα (σελ. 11) και τα ακόλουθα κείμενα:
  1. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, «Μικρασιατική Καταστροφή. Το πολιτικό περιεχόμενο της τραγωδίας» (σελ. 12-14), πλαισιωμένο από μια φωτογραφία που απεικονίζει τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι.
  2. Άλκης Ι. Παναγιωτόπουλος, «Για τη μελέτη του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (σελ. 15-18), πλαισιωμένο με δύο φωτογραφίες.
  3. Ι.Τ. Παμπούκης, «Το Ποντιακό θέατρο» (σελ. 19-23), πλαισιωμένο με τρεις φωτογραφίες, η μία των οποίων είναι άποψη της Τραπεζούντας όπου διακρίνονται ο Ναός του Αγίου Γρηγορίου και το μεγαλοπρεπές «Φροντιστήριον Τραπεζούντος», Σχολείο Ελληνικό που ιδρύθηκε το 1682.
  4. Γ.Δ. Μπώκος, «Η ελληνική τυπογραφία στη Μικρά Ασία: Ένας αιώνας συμβολής στην παραγωγή του ελληνικού βιβλίου» (σελ. 24-31), πλαισιωμένο με τρεις φωτογραφίες και βιβλιογραφία 15 τίτλων.
  5. Μ.Φ. Δραγούμης, «Μια ανέκδοτη συλλογή τραγουδιών του Μικρασιάτη Πέτρου Φιλανθίδη» (σελ. 32-34), πλαισιωμένο από δύο φωτογραφίες, η μία των οποίων απεικονίζει τον Πυρρίχιο χορό (χαρακτικό του Βάλια Σεμερτζίδη) και δύο σημειώσεις. Προσθέτω πως ο Πέτρος Φιλανθίδης ήταν λόγιος μουσικός και στιχουργός στην Πάνορμο της Κυζίκου, πατέρας του δημοτικιστή γλωσσολόγου και συγγραφέα Μένου Φιλήντα, ο οποίος εγκαταστάθηκε από τους πρώτους το 1924 στη γειτονική Νέα Ιωνία, όπου και πέθανε το 1934.
  6. Θάνος Βερέμης, «Η Εθνική Τράπεζα στη Σμύρνη» (σελ. 35-37), πλαισιωμένο με φωτογραφία του μεγαλοπρεπούς υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στη Σμύρνη και 18 σημειώσεις.
  7. Παύλος Χατζημωυσής, «Βιβλιογραφικά Μικράς Ασίας» (σελ. 38-46), πλαισιωμένο με πέντε φωτογραφίες. Οι πρώτες 138 καταγραφές αφορούν πεζογραφήματα, ποίηση και θεατρικά κείμενα σε αυτοτελείς μόνο εκδόσεις με χρονική αφετηρία το 1922 και τέλος το 1982. Οι επόμενες 37 καταγραφές αφορούν μονόφυλλα, δισέλιδα ή τετρασέλιδα έντυπα με χρονική αφετηρία το 1920.
Όλα αυτά στο τεύχος 74 του «Διαβάζω», με ημερομηνία 27 Ιουλίου 1983.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου