.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Γήπεδο ΑΕΚ – Γεμάτη ανακρίβειες η περιβαλλοντική μελέτη



του Μάκη Βάσιλα
Σε κινητικότητα βρίσκεται ξανά το θέμα του σχεδίου της ΠΑΕ ΑΕΚ για την οικοδόμηση αθλητικού κέντρου, στο χώρο όπου βρισκόταν στο παρελθόν το ιστορικό της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα προκύψουν για την περιοχή κατά τη διάρκεια των εργασιών της κατασκευής. Η μελέτη αυτή πρέπει να συζητηθεί και να αποφασίσουν γι’ αυτήν οι εμπλεκόμενοι φορείς που στην περίπτωσή μας είναι ο δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, η Περιφέρεια της Αττικής και η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής στις 10 Δεκεμβρίου έπειτα από επίμονο αίτημα που κατέθεσε αρχικά η Δ. Κουτσούμπα από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, ενώ παρόμοιο αίτημα υπέβαλλαν αργότερα και άλλοι έξι περιφερειακοί σύμβουλοι από τη Δύναμη Ζωής της Ρ. Δούρου. Όμως, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του προέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου Θ. Σχινά και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Α. Αναγνωστόπουλου, το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δικέφαλος ΑΕ, εταιρείας συμφερόντων Μελισσανίδη που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου, έγινε γνωστό στο τέλος της εβδομάδας ότι ως «δια μαγείας» απουσιάζει από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, τόσο στις 8 όσο και στις 10 Δεκέμβρη. Γίνεται πλέον ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως η περιφερειακή αρχή έχει αποφασίσει να γνωμοδοτήσει θετικά διά της σιωπής!
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας έχει ήδη συζητήσει και απορρίψει την ΜΠΕ. Κατά τη συνεδρίαση-πέρα από τα ζητήματα νομιμότητας της παραχώρησης δημόσιου χώρου σε μια ιδιωτική εταιρεία, και της χρηματοδότησης ενός ιδιωτικού έργου με 20 εκατομμύρια από την περιφέρεια-φάνηκαν τα σοβαρότατα κενά της ΜΠΕ καθώς ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη βασίζεται σε ένα συμπέρασμα που πρέπει να βγαίνει αβίαστα κατά την γνώμη των συντακτών της. Το συμπέρασμα αυτό είναι το «πόσο καλό για την πόλη θα είναι το γήπεδο», οπότε όλη της η λογική, είναι προσανατολισμένη στο να αποδείξει το τελικό της συμπέρασμα. Πέρα από αυτό το βασικό δομικό της στοιχείο, η μελέτη όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, βρίθει ανακριβειών καθώς καταλήγει σε συμπεράσματα που βασίζονται σε αυθαίρετες παραδοχές. Για παράδειγμα η ΜΠΕ εκτιμάει ότι ο μέσος όρος αυτοκινήτων που θα δέχεται η περιοχή κάθε φορά που θα λειτουργεί το γήπεδο είναι 1.500 ενώ σε αντίστοιχες καταστάσεις σε άλλα ελληνικά γήπεδα, ο μέσος όρος είναι 4.000 με 5.000. Ειδικά για τη Νέα Φιλαδέλφεια η παραδοχή της ΜΠΕ είναι μόνο στα μυαλά των συντακτών της, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μιλάμε για μια περιοχή που δεν διαθέτει μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Επίσης η ΜΠΕ κάνει λόγο για ομαλή ένταξη του έργου στο οικιστικό περιβάλλον με σεβασμό στον προσφυγικό οικισμό και το άλσος, αλλά δεν κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει πώς αυτό συνάδει με το γεγονός ότι τα σπίτια του προσφυγικού οικισμού δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 8,5 μέτρα ενώ οι εξέδρες του γηπέδου θα φτάνουν στα 27 μέτρα και των στεγάστρων στα 30 μέτρα κρύβοντας οριστικά τον ήλιο.
Επιπλέον αυτό που φαίνεται πως δεν απασχολεί τόσο την διοίκηση της ΠΑΕ όσο και την αντιπολίτευση του δήμου είναι το ζήτημα της ύπαρξης χώρων μαζικής άθλησης και ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων και των παιδιών τους σε αυτούς. Άλλωστε το σχέδιο για το γήπεδο της ΠΑΕ αναφέρει ρητά πως το έργο θα είναι αποκλειστικά για ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί για άλλου είδους εκδηλώσεις (π.χ. συναυλίες). Τα χιλιάδες παιδιά που αθλούνται στα ερασιτεχνικά τμήματα της «μάνας ΑΕΚ» μένουν στην κυριολεξία άστεγα.
Η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, που κινδυνεύει ωστόσο να μείνει μετέωρο αν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένες ενέργειες. Η ατολμία της δημοτικής αρχής να μπει μπροστά και να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο το κίνημα των κατοίκων που κατά το παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο ενάντια στα σχέδια καταστροφής του άλσους και της πόλης και εκφράστηκε πολύμορφα τόσο μέσα από το Συντονιστικό κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αλλά και από άλλες κινήσεις, δείχνει να επαναδραστηριοποιείται. Χαρακτηριστικά στο κείμενό της η νεότευκτη Κίνηση για την υπεράσπιση της πόλης και του άλσους αναφέρει ότι «παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Νέας Φιλαδέλφειας από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να την αλλάξουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ειδικά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού».

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου