.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Στου FBI την ποδιά σφάζονται παλικάρια - Εκαναν τον Πάιατ επιδιαιτητή!


Σ' ένα κρεσέντο ξενοδουλείας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ διαιτητή στη διαμάχη τους περί το σκάνδαλο Novartis. Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τους χάλασε το χατίρι, δίνοντας ένα ρεσιτάλ «διπλωματικής ασάφειας», που επιτρέπει στην κάθε πλευρά να λέει τα δικά της και στην αμερικάνικη πρεσβεία να αναγορεύει το FBI και τις υπηρεσίες του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης σε υπόδειγμα δικαστικής ανεξαρτησίας και αναζήτησης της αλήθειας.


Οι εποχές που το FBI θεωρούνταν μια από τις πιο βρομερές αστυνομίες του κόσμου, γαλουχημένη στη διοργάνωση κυνηγιών μαγισσών, πότε των κομμουνιστών, πότε των πρωτοπόρων εργατών που συνδικαλίζονταν, πότε των μαύρων που σήκωναν φωνή κατά του ρατσισμού, πότε των διανοούμενων και καλλιτεχνών που έβλεπαν με θετικό μάτι τη Σοβιετική Ενωση, έχουν περάσει. Τώρα, η διαβόητη αυτή αστυνομία εμφανίζεται στις νέες γενιές των Ελλήνων ως μια αδιάφθορη και ανεξάρτητη αστυνομία, που κυνηγά το έγκλημα και μόνον αυτό, χωρίς να διστάζει να τα βάλει ακόμα και με τον Λευκό Οίκο. Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του FBI, θα πρέπει να στέκονται έκθαμβοι μπροστά στα κατορθώματα του Τσίπρα και του Μητσοτάκη, που διαγωνίζονται για το ποιος θα πει τα καλύτερα λόγια για το δημιούργημα του Τζέι Εντγκαρ Χούβερ.

Το σκηνικό είχε δημιουργηθεί από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο Novartis. Το FBI  αναγορεύτηκε σε αποκλειστικό φορέα της αλήθειας. Και από τους συριζαίους και τα δικαστικά τους όργανα και από τους νεοδημοκράτες. Γι' αυτό και ο Πάιατ αποφάσισε να παρέμβει με τρόπο που θα αναβαθμίζει την αμερικάνικη παρουσία στη χώρα μας και θα αυξάνει τον παρεμβατικό ρόλο της πρεσβείας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Η συγκυρία ήταν η ιδανικότερη.

Την Κυριακή το Μαξίμου εξέδωσε μια «παράξενη» ανακοίνωση: «Οσοι βιάζονται να θάψουν το σκάνδαλο, να απαξιώσουν τα στοιχεία, να μιλήσουν για ψευδομαρτυρίες και κουκουλοφόρους αναφερόμενοι σε μάρτυρες που το FBI έκρινε αξιόπιστους, καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικοί γιατί εκτίθενται». Παράξενη γιατί αναφέρεται σε μάρτυρες που έκρινε αξιόπιστους το FBI, χωρίς να διευκρινίζει αν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της δικογραφίας Τουλουπάκη είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν και στο FBI, όταν αυτό πλήρωνε για να βρει «σφυρίχτρες» σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η μέχρι στιγμής πληροφόρηση έφερε τους εν λόγω μάρτυρες να έχουν καταθέσει μόνο στην Τουλουπάκη και να είναι άλλες οι εξ Ελλάδας «σφυρίχτρες» που έχουν καταθέσει στο FBI.

Τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Πάιατ στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφερόταν ότι «στο επίκεντρο της συζήτησης [Μητσοτάκη και Πάιατ] βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα». Τι δουλειά έχει ο αμερικανός πρέσβης να συζητά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις; Το ερώτημα είναι… ανύπαρκτο για τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς, που δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα και έχουν επιστρέψει στην εποχή του «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Αμέσως μετά και σε σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, η ανακοίνωσε ανέφερε: «Για την υπόθεση Novartis ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε: “Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά έλληνες πολιτικούς“».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατύπωση ήταν συμφωνημένη ανάμεσα στις δυο πλευρές. Το ζήτησε ο Μητσοτάκης, το δέχτηκε ο Πάιατ και οι επί του Τύπου αρμόδιοι των δύο πλευρών κάθησαν και βρήκαν την ακριβή διατύπωση, η οποία -σύμφωνα με τη ΝΔ- είναι γραμμένη στα αγγλικά και στα ελληνικά. Εκείνο που λέει ο Πάιατ είναι πως το FBI δεν κάνει έρευνα για έλληνες πολιτικούς. Δε λέει, όμως, αν από την έρευνά του προέκυψε -παρεμπιπτόντως- και «κάτι» για έλληνες πολιτικούς. Για παράδειγμα, την Κυριακή δημοσιευόταν στο «Εθνος» επιστολή-ποταμός του «κουκουλοφόρου Β», μιας από τις «σφυρίχτρες» που δούλεψαν για λογαριασμό του FBI στην Ελλάδα (με το αζημίωτο φυσικά και όχι επειδή τάχαμου σιχάθηκαν τη διαφθορά και ανένηψαν, όπως ο Σαούλ που έγινε Παύλος) κάνει λόγο και για μίζες στο πολιτικό σύστημα. Γενικά και αόριστα, χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Επομένως, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως και στο FBI έχουν υπάρξει καταθέσεις για χρηματισμό ελλήνων πολιτικών. Φυσικά, το FBI δεν έδωσε αυτές τις καταθέσεις στην Τουλουπάκη. Δεν τα συνηθίζουν κάτι τέτοια οι Αμερικανοί έναντι των υποτελών τους. Αν το είχε κάνει, αυτές οι καταθέσεις θα είχαν γίνει ήδη φέιγ-βολάν από τους συριζαίους. Κανένας όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί στον Μητσοτάκη ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει σε μετεγενέστερο χρόνο. Γι' αυτό κάλεσε σε βοήθεια τον Πάιατ. Περιττεύει να σημειώσουμε ότι μ' αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης έγινε όμηρος της πρεσβείας.

Ο Πάιατ δεν είναι πρωτάρης. Βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία της αμερικάνικης διπλωματίας (πριν έρθει στην Ελλάδα ήταν στην Ουκρανία). Δεν έκανε μια δήλωση που θα τον δέσμευε, αλλά επέτρεψε στον Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη τοποθέτησή του, δίνοντάς της το περιεχόμενο που βολεύει τη ΝΔ, ξέροντας τι θα ακολουθήσει. Για λίγες ώρες βούιζαν τα κάθε είδους ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Τιτίβιζαν τα γαλάζια παπαγαλάκια: «δεν υπάρχει έλληνας πολιτικός στους φακέλους του FBI». Ηταν η σειρά του Τσίπρα να προσπέσει στον αμερικανό ανθύπατο. Εβαλε τον διπλωματικό του σύμβουλο, πρέσβη Καλπαδάκη, να επικοινωνήσει με την πρεσβεία , αλλά δεν μάθαμε τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ αυτού και του Πάιατ (ή κάποιου συνεργάτη του Πάιατ). Είχαμε μόνο μια «διαρροή» από το Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανός πρέσβης «ξεκαθάρισε ότι, στη συνάντησή του με τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δεν αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν έλληνες πολιτικοί στο διερευνόμενο σκάνδαλο Novartis»!

Ακολούθησε νυχτερινή λακωνική ανακοίνωση της πρεσβείας που θύμιζε χρησμό της Πυθίας: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των αμερικανικών νόμων».  Ούτε την ανακοίνωση της ΝΔ διέψευσε, ούτε επί της ουσίας μίλησε, αλλά ούτε και στο θέμα αν υπάρχει ή όχι αναφορά σε έλληνες πολιτικούς στα στοιχεία του FBI απάντησε. Η κάθε πλευρά μπορούσε να πάρει από τη δήλωση ό,τι τη βόλευε. Και οι Αμερικανοί να τους έχουν στο χέρι και τους δύο.

Αυτά έγιναν τη Δευτέρα, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Την Τρίτη το απόγευμα, προφανώς μετά από συνεννόηση με την πρεσβεία (για να μην υπάρχει κίνδυνος διάψευσης), η ΝΔ εξέδωσε νέα ανακοίνωση. Σύμφωνα μ' αυτή, ο Πάιατ «άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της ΝΔ ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίαση της ελληνικής έννομης τάξης». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι Μητσοτάκης και Πάιατ συμφώνησαν στη διατύπωση που περιλαμβάνει η πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ, αποδίδοντάς την ως δήλωση του πρέσβη, και πως τα επιτελεία τους τη συνέταξαν «γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία». Η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: «Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».



ΥΓ1. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1947. Καλλιτέχνες του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μουσικής, λογοτέχνες, διανοούμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στη φυλάκιση των «10 του Χόλιγουντ», αποτέλεσμα μιας σκευωρίας που οργάνωσε το FBI με διαταγή του Μακάρθι και της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων.

ΥΓ2. Στη δεύτερη ανακοίνωση της ΝΔ γράφηκε ότι ο Πάιατ «αναπαρήγαγε δημοσίως μέσω Twitter» τη συμφωνημένη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. Μια ματιά στο Twitter του Πάιατ διαψεύδει τον Κούλη και το επιτελείο του. Αυτός δεν αναπαρήγαγε την ανακοίνωση της ΝΔ, αλλά διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σ' αυτή την ανακοίνωση. Αναπαρήγαγε, όμως, και δημοσιεύματα που αφορούσαν τη «διαρροή» του Μαξίμου για την επικοινωνία Καλπαδάκη-Πάιατ. Ο αμερικανός πρέσβης τα αναπαρήγαγε όλα και με το αίσθημα του ανθρώπου που έκανα καλά τη δουλειά του, κάθισε και τους έβλεπε να σφάζονται στην ποδιά του FBI.
 

Στα κάγκελα οι φράξιες των δικαστών


Το σύνθημα το έριξε ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- Βαξεβάνης τιτιβίζοντας: «Ο γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας, ανιψιός του Κόκκινου, πρωτοστατεί στο μάζεμα υπογραφών για να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικώς». Η αναφορά στη συγγένεια του Σαλάτα με τον Κόκκινο δεν είναι τυχαία, φυσικά. Μόνο που ο συριζαίος θα έπρεπε να θυμάται πως τον ακροδεξιό Κόκκινο τον έκανε πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο Μητσοτάκης για να δικάσει τον Παπανδρέου και τους άλλους πασόκους, που τους είχαν παραπέμψει παρέα Μητσοτάκης και ενιαίος Συνασπισμός.

Ο Βαξεβάνης είναι για τη «βρόμικη δουλειά». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγας πρέπει να επιδεικνύει θεσμική σοβαρότητα. Αν και δάσκαλος, ενδύθηκε την τήβενο του βαθέος νομομαθούς και παπαγάλισε τη δήλωση που πρώτη είχε κάνει η Θάνου: «Σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011 οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Θεωρεί, λοιπόν, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων πως στην υπόθεση Novartis δεν υπάρχει διαφθορά ή πως δεν πρόκειται για έγκλημα;».

Ποιος θα κρίνει αν η υπόθεση είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των ανακριτών διαφθοράς και απαγορεύεται να δοθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή; Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, φυσικά. Είναι λοιπόν φανερό ότι ο καυγάς γίνεται για τις ψήφους των εφετών στην Ολομέλεια γι' αυτό και ο Βαξεβάνης προειδοποιεί ότι ο Σαλάτας είναι ανιψιός του Κόκκινου και άνθρωπος της Δεξιάς, ενώ ο Ρήγας κάνει ερμηνεία των δικονομικών διατάξεων, ενώ έχει μαύρα μεσάνυχτα απ' αυτά τα ζητήματα.

Αμέσως μετά ακολούθησαν πέντε δικαστές (τρεις εφέτες, ένας πρωτοδίκης και μία ειρηνοδίκης), οι τέσσερις από τους οποίους μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), οι οποίοι κατήγγειλαν τα μέλη του προεδρείου της ΕΔΕ ότι εκδίδουν «ανακοινώσεις και δηλώσεις, με ύφος κατά το πλείστον ανάρμοστο και με περιεχόμενο άστοχο και ακραίο» και ότι ενεργούν «με τρόπο που δημιουργεί δικαιολογημένα την εντύπωση ότι εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτοντας σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ενωσης και της Δικαιοσύνης». Στην επί της ουσίας επιχειρηματολογία τους, όμως, οι πέντε συριζαίοι δικαστές δεν υποστήριξαν την άποψη Θάνου περί αποκλειστικής αρμοδιότητας των ανακριτών διαφθοράς. Πήγαν στην πολιτική ουσία της υπόθεσης: «Από την έναρξη ισχύος του Ν. 4022/2011 και μέχρι σήμερα οι εξειδικευμένοι Ανακριτές Διαφθοράς-Πρόεδροι Πρωτοδικών έχουν επιτυχώς ανταποκριθεί, με πλήρη επάρκεια, με υπευθυνότητα, με σθένος και ήθος, καθώς έχουν χειριστεί και εξακολουθούν να χειρίζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμπλέκονται και πρώην Υπουργοί ή άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι. Προς τι λοιπόν τόσος θόρυβος και τόση επιμονή από τα μέλη του προεδρείου;».

Ακολούθησε επιθετική ανακοίνωση της ΕΔΕ, με τίτλο «Συντονισμένες επιθέσεις με φανερούς σκοπούς», η οποία κατήγγειλε τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ για «κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους». Τους κατηγόρησε ότι «σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου». Το πιο χοντρό: «Με συγκεκριμένες πράξεις της η πιο πάνω ομάδα θυσίασε και θυσιάζει δικαιώματα των συναδέλφων της για να ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις». Μέχρι και ότι έπαιρναν χορηγίες από διάφορες τράπεζες και «χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών» τους κατηγόρησε.

Είναι φανερό ότι οι φράξιες στο συνδικάτο των δικαστών πέταξαν τις μάσκες και σκαρφάλωσαν στα κάγκελα ανεμίζοντας τις «οπαδικές» σημαίες. Το επίδικο είναι η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis. Ποια… ανεξάρτητη μερίδα θα την αναλάβει; Οι ανακριτές διαφθοράς, που τους έχει ορίσει το «σύστημα Παπαγγελόπουλου», ή εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα τον ορίσει η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, η οποία ελέγχεται (έτσι δείχνουν τα πράγματα) από την ΕΔΕ;

Φυσικά, όλες οι πλευρές ομνύουν στην «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Ομως, αρκεί και μόνο το δημόσιο ξεκατίνιασμά τους για να καταλάβουμε πόσο ανεξάρτητοι είναι. Σύμφωνα με την κοινή λογική, κανένας δικαστής δε θα ήθελε στα χέρια του αυτή τη δικογραφία, που θα του φάει πολύ χρόνο και θα τον μπλέξει σε αντιδικίες αντιμαχόμενων πολιτικών (και όχι μόνο) στρατοπέδων. Αυτοί, όμως, «σκοτώνονται» για το ποιος θα την πάρει, κατηγορώντας η μια μερίδα την άλλη ότι υπηρετεί πολιτικά συμφέροντα. Αρα, από το ποια πλευρά θα πάρει τελικά τη δικογραφία θα ξέρουμε και το αποτέλεσμα της «ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης».


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 3 ΜΑΡΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου