.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Στην Ελλάδα, «αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!



Χθες, δόθηκε χθες μια «τύποις» συνέντευξη Tύπου -δεδομένης της απουσίας δημοσιογράφων- στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Η συνέντευξη διοργανώθηκε από τους γονείς και τους συνηγόρους των (κατ’ επανάληψη) κατηγορουμένων λίγο πριν από την εκφώνηση μιας «κομβικής» απόφασης του Εφετείου.

Θυμίζουμε ότι: oι Ν. Ρωμανός, Δ. Πολίτης και Γ. Μιχαηλίδης (και ο Δ. Μπουρζούκος) συνελήφθησαν μετά τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, ενώ αργότερα η αντιτρομοκρατική έβγαλε ένταλμα σύλληψης και για τον Α. Ντάλιο, κατηγορώντας τον παράλληλα και για άλλη ληστεία στον Φιλώτα με μόνα στοιχεία και για τις δύο περιπτώσεις, ίχνη DNA. Στο πλαίσιο της υπόθεσης Βελβεντού οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν και για ένταξη και συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).


Τελικά αθωώθηκαν από την κατηγορία αυτή με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και του εισαγγελέα και καταδικάστηκαν για τις λοιπές πράξεις (απόφαση 3390/2014).

Ακολούθησε σειρά άλλων δικαστικών αποφάσεων (κάθε μεταγενέστερη υπόθεση αφορούσε κάποιους από τους ανωτέρω) για άλλες πράξεις (σχεδόν πάντοτε με μόνο στοιχείο το DNA) αλλά, είτε λόγω εκκρεμοδικίας είτε λόγω ανυπαρξίας στοιχείων, τα δικαστήρια τους αθώωναν για την κατηγορία ένταξης και συμμετοχής στη ΣΠΦ.

Ο πέμπτος κατηγορούμενος που δικάζεται στην υπόθεση αυτή έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στη ΣΠΦ.

Σήμερα διεξάγεται μία από τις δίκες σε δεύτερο βαθμό. Το πρωτόδικο δικαστήριο ξεκίνησε το 2014 και αφορούσε τρεις ληστείες, δύο εμπρησμούς αυτοκινήτων (διαφυγής), κατοχή πυρομαχικών (φυσίγγια και κυνηγητική καραμπίνα) και πλαστογραφία.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι τέσσερις έχουν απαλλαγεί για τη ΣΠΦ, αλλά έκρινε ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται «δεν απεκδύονται τον χαρακτήρα των τρομοκρατικών» και έτσι τους καταδίκασε σε βαρύτατες ποινές με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 187Α ως... ατομικούς τρομοκράτες!

Τώρα, στο Εφετείο, ενώ όλοι περίμεναν την απαλοιφή της συγκεκριμένης κατηγορίας, η εισαγγελέας υιοθέτησε την ίδια άποψη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μοναχικούς λύκους» και πρότεινε την καταδίκη τους για όλες τις πράξεις βάσει του Νόμου 187Α. Η απόφαση αναμένεται στις 26/3.

Ο συνήγορος (δύο εκ των κατηγορουμένων) Γ. Κακαρνιάς ανέφερε ότι με μια απλή αναδιατύπωση του νόμου και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ή έστω αναγνώριση από τους 50 μάρτυρες που κλήθηκαν στο δικαστήριο, αλλά κυρίως μετά την αμετάκλητη αθώωσή τους για ένταξη στη συγκεκριμένη οργάνωση, ανασύρθηκε άλλη παράγραφος του ίδιου νόμου (παρ. 1) περί τρομοκρατικού εγκλήματος, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν ως τρομοκράτες σε 29, 20, 14 και 10 χρόνια κάθειρξη.

Τόνισε ότι πρόκειται για μία: «ανεπίτρεπτη μεταβολή των κατηγοριών κι ενώ αθωώθηκαν από την κατηγορία του βουλεύματος τώρα αντιμετωπίζονται ως ατομικοί τρομοκράτες!»

Στην Ελλάδα, ποτέ άλλοτε δεν έχει καταδικαστεί κάποιος ως ατομικός τρομοκράτης ή «μοναχικός λύκος».

Μόνο στις ΗΠΑ κάτι τρελαμένοι πρώην στρατιωτικοί ή ακροδεξιοί που παίρνουν στα χέρια ένα αυτόματο και «καθαρίζουν» τον κόσμο έχουν χαρακτηριστεί και καταδικαστεί έτσι.

Η εγκληματολόγος-πανεπιστημιακός Α. Κουκουτσάκη παρατήρησε ότι αυτή η παραδοξότητα του πήγαιν’ έλα κατηγορουμένων είναι τελικά μέσα στη λογική του ποινικού συστήματος, ειδικά σε περίοδο κρίσης

«Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο η δίκη να είναι η απλή κατάληξη μιας διαδικασίας που ξεκινάει πριν ακόμα από τη σύλληψη δεδομένου ότι ο αναρχικός είναι τρομοκράτης. Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό, τα δικαστήρια παράγουν αποφάσεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους κατηγορούμενους αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Με το επιχείρημα της τάξης και της ασφάλειας αποσπώνται συναινέσεις σε σκληρή ποινική μεταχείριση, ενώ η στέρηση δικαιωμάτων θεωρείται πλέον ως αναγκαία παράπλευρη απώλεια».

Οπως είπε άλλωστε αμέσως μετά η Κατερίνα Μάτσα, πρώην επικεφαλής του 18 ΑΝΩ, μια γυναίκα που πέρασε δεκαετίες της ζωής της δίπλα σε παραβατικά παιδιά:

«Η πράξη των δικαστικών κύκλων να αλλάξουν την κατηγορία που “βαραίνει” τα παιδιά, συνιστά μια επιχείρηση εξόντωσης όλης της νεολαίας και όχι μόνο των συγκεκριμένων παιδιών. Στήνεται ένα σκηνικό που αποβλέπει στο να διαβρώσει τον ψυχισμό των νέων ανθρώπων -που ήδη είναι διαβρωμένος από την κρίση- και κατ’ επέκταση όλης της κοινωνίας. Συνιστά μια πρακτική εξόντωσης που οφείλουμε να αντιταχθούμε. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να είναι Πόντιος Πιλάτος, να νίπτει τας χείρας της, αλλά οφείλει να πάρει θέση για να μην εξοντώνονται οι νέοι και η κοινωνία».

Στη σημερινή Ελλάδα ο όρος τρομοκράτης έφτασε -καθόλου τυχαία- να είναι απολύτως ταυτόσημος με τον όρο αναρχικός. Ο ειδικός Νόμος περί τρομοκρατίας 187Α εφαρμόζεται μόνο και αποκλειστικά για πράξεις και αδικήματα που έχουν ή φέρονται να έχουν διαπράξει αναρχικοί αντεξουσιαστές.

Χθες ακόμα και ενώ έχουν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική μέλη δύο ναζιστικών οργανώσεων για σωρεία επιθέσεων και κατοχή όπλων και μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής ύλης, οι κατηγορίες κινούνται στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και όχι της τρομοκρατίας.

Οσο συνεχίζεται όλη αυτή η αδιανόητη ποινικοποίηση τόσο θα προσπαθούν οι ειδικοί να ερμηνεύσουν τις ακατανόητες εκρήξεις βίας και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται όση πλύση εγκεφάλου κι αν υποστεί ο πολίτης για την τάξη και την ασφάλεια.

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου