.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιατί άραγε τσακώνονται Πατριαρχείο και Αρχιεπισκοπή στη γειτονιά μας;




Ξαφνικά ξεκίνησε καβγάς ανάμεσα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Που; Στη γειτονιά μας, στο Προμπονά, για το ποιος θα διαχειρίζεται την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το χώρο.

Περισσότερα για ότι συμβαίνει θα διαβάσετε σε δυο αναδημοσιεύσεις παρακάτω.

Για το τι μάλλον όμως συμβαίνει, η γνώμη μας είναι πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη πόλη μας. Σημειώνουμε πως η έκταση του Προμπονά συνορεύει με ιδιοκτησίες συμφερόντων Μελισσανίδη και Μάτσα.

Λίγο πιο κάτω σχεδιάζεται να ανεγερθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο.

Λίγο πιο κοντά στην Ηρακλείου απέναντι από το σταθμό του ηλεκτρικού Περισσός, θα αναγείρει η μητρόπολη Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας πάρκινγκ στη πραγματικότητα για τις ανάγκες του γηπέδου Μελισσανίδη, διάφορες άλλες δραστηριότητες, και ένα ναό που θα φυλάσσονται τα οστά του νέου πολιούχου της πόλης της Ν. Ιωνίας. Όπως είναι γνωστό ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Η. Γκότσης και η πλειοψηφία του σε συνεργασία με τη τοπική μητρόπολη και το μητροπολίτη Γαβριήλ, αποφάσισαν το πρωτοφανές. Να αλλάξουν το πολιούχο της πόλης και να τσιμεντάρουν ένα ακόμη ελεύθερο χώρο στο οικόπεδο που λέγεται παραχώρησε η τράπεζα Πειραιώς στη μητρόπολη της περιοχής μας.

Μέσα στη πόλη μας αναγείρεται το γήπεδο Μελισσανίδη που ήδη πήρε για τις ανάγκες του 6 στρέμματα άλσους, και θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες. Ενώ δεν έχει καταργηθεί το άρθρο του νόμου που δίνει επιπλέον 5% της έκτασης του άλσους για τσιμεντοποίηση. Παράλληλα ετοιμάζεται επέλαση στην έκταση της πρώην «Μπριτάνια» και περιοχής που συνορεύει με το Ποδονίφτη.

Στη Ν. Ιωνία ο δήμος ετοιμάζει την ανέγερση πάρκινγκ στη πραγματικότητα επίσης για τις ανάγκες του γηπέδου Μελισσανίδη. 

Πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα είναι και επισήμως επιβεβαιωμένο πως ο Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, που έχει στην ιδιοκτησία του το μπασκετικό ΠΑΟ, έχει καταθέσει γραπτή πρόταση στη κυβέρνηση για παραχώρηση για 99 χρόνια του ΟΑΚΑ με όλους τους ελεύθερους χώρους του και όλο τα τμήματα της ομάδας. Για να οικοδομήσει στα 1.000 στρέμματα της έκτασης του, εμπορικά – ψυχαγωγικά κέντρα, ξενοδοχεία κλπ σε συνεργασία με τρεις πολυεθνικές που εξειδικεύονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Πάλι θα μας πουν όλοι αυτοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κληρικοί, δημοσιογράφοι – παπαγαλάκια και λοιποί παρατρεχάμενοι, για τις νέες θέσεις εργασίας κλπ. Ποτέ δε θα πουν, ούτε και θα παρουσιάσουν πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το ίδιο αντικείμενο κλείνουν για κάθε εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο που ανοίγει. Πόσες θέσεις εργασίας χάνονται, και σε τι έκταση συμπιέζονται οι αποδοχές και καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά.

Να επανέλθουμε όμως στα στενά όρια της γειτονιάς μας και στον εκκλησιαστικό εμφύλιο. Η γνώμη μας είναι πως τα γεγονότα σχετίζονται με τις εμπορικές και άλλες δραστηριότητες που σχεδιάζονται, και στη προκειμένη περίπτωση αφορούν το λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό. Ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα της εκκλησίας. Με εκατομμύρια κόσμου να επισκέπτονται τη περιοχή όλο το χρόνο, όλοι όσοι ανεξαρτήτως ιδιότητας ενεργούν ως επιχειρηματίες, οσμίζονται το χρήμα από μακριά.Ο καβγάς λοιπόν δεν είναι για το που κι από ποιον θα εκκλησιάζεται ο λαός, ούτε το νοιάξιμο για το πόσο δύσκολα περνάει με τα... ευλογημένα μνημόνια. Είναι για το πάπλωμα...

Αλλοίμονο σε όσους κατοικούν ή έχουν επιχείρηση στη περιοχή, κι ακόμη νομίζουν πως απλά πρόκειται να φτιαχτεί ξανά το γήπεδο που ήξεραν από παλιά ή πως θα έχουν πρόβλημα 15 Κυριακές το χρόνο


Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το kathimerini.gr



Στο ΣτΕ η διένεξη για τον ναό στο κτήμα Προμπονά

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρθηκε η διένεξη –που λαμβάνει πλέον σημαντικές διαστάσεις– μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναφορικά με τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Ιερά Μονή Βλατάδων προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασής του (8.3.2018) με την οποία σφραγίστηκε η Εκκλησία εντός του κτήματος Προμπονά, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό ναό που τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.

Της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου και ηγούμενου της Μονής Βλατάδων να τελέσει θεία λειτουργία των Χαιρετισμών στον ναό.

Κατόπιν τούτου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του κ. Ιερωνύμου, κάλεσε σε απολογία τον επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο «για όσα έγιναν από εσάς χωρίς τη γνώση, την ευλογία και την άδεια του Αρχιεπισκόπου ως οικείου Ποιμενάρχου, επί του κανονικού εδάφους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Με την προσφυγή του στο ΣτΕ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί την ακύρωση της απόφασης του κ. Ιερωνύμου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων, και άρα είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ, ενώ σημειώνεται ότι η απόφαση πάσχει και αιτιολογίας.

Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι ο επίμαχος ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς ανηγέρθη όχι για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξαρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Ο επίμαχος ναός «πέρασε» στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς και η λειτουργία του ανετέθη στην Ι.Μ. Βλατάδων ως Κάθισμα αυτής. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2017 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καταθέτοντας αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά, υποστηρίζοντας ότι ο ναός ανήκει στη δικαιοδοσία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διένεξη έχει ενδιαφερθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς ο ναός βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.



Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το exapsalmos.gr:



•Το Κληροδότημα Προμπονά: Οι παραλείψεις,τα λάθη,η υπερφίαλη σιγουριά και η ελλειπής νομική υποστήριξη περνούν το κτήμα στο Φανάρι.



 ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ως κεραυνός εν αιθρία, ήλθε το χθεσινό ρεπορτάζ του «ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ», στο οποίο αναφέραμε για το πέρασμα του κτήματος Προμπονά μετά του περίβλεπτου ναού του Αγίου Γεωργίου τον οποίο περιλαμβάνει εντός των εγκαταστάσεών του,στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ήταν το θέμα συζητήσεων που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια της Ιεραρχίας, την ώρα των διαλειμμάτων, μεταξύ των Ιεραρχών. Πολλοί ήταν εκείνοι που άκουσαν με ευχαρίστηση αυτή την εξέλιξη, διότι το Πατριαρχείο απέκτησε ,επιτέλους, στην Αθήνα τον δικό του ναό,ενώ κάποιοι άλλοι όχι μόνο δυσφόρησαν αλλά είχαν και απορίες για το πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση! Μάλιστα ζητούσαν να μάθουν ποιός ευθύνεται! Γίναμε δέκτες πολλών τέτοιων ερωτημάτων από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ!



Βέβαια τα γνωστά παπαγαλάκια της Συνόδου, με κορυφαίο του χορού, το γνωστό «μπουλντόγκ» της Συνόδου(μπουλντόγκ είναι το νέο του προσωνύμιο), προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και με το γνωστό ύφος και την έπαρση που τους διακρίνει, διέδιδαν στα διαλείμματα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει και το μεσημέρι περιμένουν τον Αρχιμανδρίτη-διαχειριστή του κληροδοτήματος για να τον τυλίξουν,όπως έλεγαν, σε μία κόλλα χαρτί και να λήξει αυτό το φιάσκο!

Μάλιστα διέδιδαν ότι στο ραντεβού αυτό θα παρίστατο και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος!

Πλήν όμως ο διαχειριστής- Αρχιμανδρίτης όχι μόνο δεν πήγε, αλλά τους έστειλε και «πεσκέσι» για να τον θυμούνται!! Δηλαδή κοτζάμ Προκαθήμενος περίμενε εις μάτην τον διαχειριστή-Αρχιμανδρίτη ο οποίος ασφαλώς και δεν πήγε,αφού έκρινε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, αφού το θέμα έχει λήξει!

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου(που εικονίζεται στη φωτό), ευρίσκεται εντός του κτήματος του αειμνήστου Δημητρίου Προμπονά, στα όρια Αθηνών και Νέας Φιλαδελφείας και οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει περάσει πλέον, με συμβόλαια, στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Μητρός Εκκλησίας, οι ίδιες πληροφορίες μας λένε ότι αποδέχθηκε τη δωρεά του Εθνικού Κληροδοτήματος Προμπονά και ανακήρυξε τα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο, σε Μεγάλους Ευεργέτες της εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας.

Ο διαχειριστής του εν λόγω Εθνικού Κληροδοτήματος (που όπως είπαμε είναι Αρχιμανδρίτης, ανήκων στην Εκκλησία της Ελλάδος) παρέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου, στα χέρια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, το συμβόλαιο της δωρεάς και τα σχετικά επίσημα έγγραφα και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και εξελίξεις- για κάποιους ευχάριστες και για κάποιους άλλους δυσάρεστες.

Είπαμε χθές ότι εξαιτίας κακών νομικών χειρισμών, αλλά και της αδιαφορίας που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος και ειδικά η Αρχιεπισκοπή και ασφαλώς οι νομικοί σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής, οδηγήθηκαν τα πράγματα στην κατάσταση αυτή.

Όπως μάλιστα καταγγέλουν τα μέλη του συμβουλίου, του ως άνω κληροδοτήματος, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσκληθεί νομίμως να παραστεί σε συμβούλιά τους, αλλά η Αρχιεπισκοπή ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις αυτές. Για του λόγου το αληθές δημοσιεύουμε σχετική αλληλογραφία η οποία επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή. Και την μεγάλη ευθύνη σε αυτό φέρουν οι νομικοί της Αρχιεπισκοπής οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για όλες τις εξελίξεις. Αλλά όλα δείχνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για τις προσκλήσεις που ελάμβανε για να παραστεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., του Κληροδοτήματος.Διότι ακόμη και αν δεν μπορούσε να παρευρεθεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, θα έπρεπε να στείλει ένα νόμιμο εκπρόσωπό του.

( Σ.Σ. Δημοσιεύουμε σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου μας το αληθές.. Δηλαδή την πρόσκληση που εστάλη στον Αρχιεπίσκοπο, να παραστεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του κληροδοτήματος και την αδιαφορία που επέδειξε η Αρχιεπισκοπή ).



Όμως αποδεικνύεται ότι οι νομικοί σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής,δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Αρχιεπίσκοπο γιαυτές τις συνέπειες που θα είχε η ολιγωρία την οποία επέδειξαν!

Όλα δείχνουν ότι έχουν δρομολογηθεί για την εγκατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και με αυτό τον τρόπο!

Το τελικό συμφωνητικό μεταξύ Πατριαρχείου και Κληροδοτήματος, αν δεν έχει ήδη υπογραφεί, θα υπογραφεί εντός των ημερών, από Συνοδικό Ιεράρχη που θα ορίσει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολύ σύντομα το συγκεκριμένο κτήμα θα μετατραπεί σε προπύργιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην καρδιά της Αθήνας.

Πίσω από όλο αυτό το σκηνικό, εκτός από την ισχυρή νομική υποστήριξη που διαθέτει το κληροδότημα ( με νομικό σύμβουλο που γνωρίζει πολύ καλά να διευθετεί τέτοιες περιπτώσεις) λέγεται ότι υπάρχει και …δάκτυλος Ιεράρχη του Θρόνου, που ξέρει να χειρίζεται με δεξιοτεχνία και από το παρασκήνιο, τέτοιες ειδικές αποστολές!( Παλιά μου τέχνη κόσκινο).

Μάλιστα επί τω ακούσματι του ονόματος του Ιεράρχη αυτού, ο Αρχιεπίσκοπος μεταβάλλεται αυτομάτως σε …»λέοντα πύρ πνέοντα».



Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο θεωρούν ότι το όλο θέμα στερείται σοβαρότητας και πολύ σύντομα θα εκπέσει και νομικά και ηθικά!

Η Αρχιεπισκοπή περιμένει να δει τις κινήσεις του Φαναρίου και μετά απ´αυτό θα πάρει θέση. Αλλά και το Πατειαρχείο αναμένεται ότι θα εκδηλώσει πρώτο τις όποιες διαθέσεις έχει και θα προβεί σε κινήσεις που θα του διασφαλίσουν το νέο απόκτημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου