.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΣτΕ: Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια!


Πριν από μερικά χρόνια, το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» (Ν.  3838/2010) για την απόδοση ιθαγένειας σε μη Ελληνες, βάζοντας στον πυρήνα της συνταγματικής τάξης του ελληνικού αστικού κράτους το «δίκαιο του αίματος»: η κτήση της ιθαγένειας από το τέκνο εξαρτάται αποκλειστικά από την ιθαγένεια των γονέων του. Μια αντίληψη που έχουν εγκαταλείψει τα περισσότερα αστικά κράτη. Ιδίως αυτά του ανεπτυγμένου καπιταλισμού. Ο ελληνικός εθνικισμός, όμως, το δόγμα του «ανάδελφου έθνους», σε συνδυασμό με το δόγμα της «τρισχιλιετούς ένδοξης ιστορίας του ελληνικού έθνους» οδήγησαν το ΣτΕ σε μια απόφαση που υπηρετούσε τις ρατσιστικές κραυγές που ακούγονται στη χώρα από τότε που άρχισαν να κατοικούν εδώ αλλοδαποί σε σχετικά μεγάλα πληθυσμιακά μεγέθη.


Τώρα, πάλι το ΣτΕ, κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Παιδείας στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κατά της υπουργικής απόφασης Φίλη προσέφυγαν ο μητροπολίτης Πειραιώς, η Εστία Πατερικών Μελετών και κάποιοι γονείς (η σύνθεση των προσφυγόντων «τα λέει όλα»). Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, ως αντίθετη στον «από ιδρύσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του»!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με το πρόγραμμα σπουδών για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Επίσης, οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές έκριναν ότι η υπουργική απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης που οι μαθητές έχουν διαμορφώσει πριν από την έναρξη της σχολικής ζωής τους στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Τα διαβάζεις και ανατριχιάζεις. Οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές θέλουν το σχολείο να λειτουργεί ως κατηχητικό, εγχύοντας με συστηματικό τρόπο το θρησκευτικό όπιο στα μυαλά των παιδιών. Δεν μπορούν να ανεχτούν ούτε τη στοιχειώδη θρησκευτική ελευθερία που πρεσβεύει ο αστικός Διαφωτισμός. Δεν πρέπει όμως να μας προκαλεί έκπληξη. Το ελληνικό αστικό κράτος δεν έχει επιχειρήσει ούτε τον πιο στοιχειώδη διαχωρισμό του από την Εκκλησία, η οποία λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Ενα αστικοδημοκρατικό αίτημα θα το λύσει αναγκαστικά η προλεταριακή επανάσταση, που δε θα αρκεστεί στον πλήρη διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, ούτε θα επιδοθεί σε ψιλοφτιασιδώματα ρεφορμιστικού-κοσμοπολίτικου τύπου (όπως αυτά των συριζαίων), αλλά θα ξωπετάξει τον κάθε είδους θρησκευτικό μυστικισμό, τη μεταφυσική και τον ιδεαλισμό από την Παιδεία και στη θέση τους θα βάλει τη διδασκαλία των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, με τρόπο που θα οδηγεί στην ολόπλευρη γνώση για τη γέννηση του κόσμου και την εξέλιξη των ειδών, για τους νόμους που καθορίζουν την κίνηση της φύσης και διέπουν την οικονομία, για τα στάδια εξέλιξης της ιστορίας των ανθρώπινων κοινωνικοοικονομικών σχηματισμών κτλ. κτλ. Στο πλαίσιο της διδασκαλίας των τελευταίων θα υπάρχει σίγουρα και κάποιο κεφάλαιο αφιερωμένο στον θρησκευτικό ανορθολογισμό και στον ιερατικό σκοταδισμό, που αλυσόδεναν τους ανθρώπους στο ζυγό των εκμεταλλευτών και καταπιεστών τους.

ΥΓ. Οι διαμαρτυρίες κάποιων συριζαίων είναι υποκριτικός φερετζές για το κομματικό ακροατήριο. Ποιος κατέστησε τον Ιερώνυμο απόλυτο δικτάτορα της Εκπαίδευσης, θυσιάζοντας μάλιστα κι έναν υπουργό για χάρη του; Ποιος κατέστησε τον Ιερώνυμο συγκυβερνώντα ακόμα και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής; Ποιος είν' αυτός που δεν έχει αφήσει χέρι δεσπότη που να μην το φιλήσει; Ο Τσίπρας.



KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 23 ΜΑΡΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου