.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Για λογαριασμό εταιρίας του Σαββίδη: Στο τελικό στάδιο το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπάτωμα του σαραντάχρονου πευκοδάσους στο Παλιούρι


Η εισβολή του κουμπουροφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα των ημερών. Οχι άδικα, φυσικά. Ομως, όπως συμβαίνει πάντοτε σ' αυτές τις περιπτώσεις, ξεχειλίζει η υποκρισία. Η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων προσπαθεί να αποποιηθεί τον στενό εναγκαλισμό της με τον ρώσο «εθνικό ευεργέτη», ρίχνοντας τις ευθύνες στους προηγούμενους, οι προηγούμενοι την πέφτουν στην κυβέρνηση κρύβοντας τις δικές τους «πομπές», οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι του Σαββίδη βρήκαν την ευκαιρία για να του κόψουν τα πόδια κι αυτός, αφού ζήτησε μια υποκριτική συγγνώμη, αναχώρησε για τη Ρωσία, προκειμένου να συσκεφτεί με τους «συνεταίρους» του, αυτούς των οποίων τα κεφάλαια διαχειρίζεται.

Τα γεγονότα της Τούμπας, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν, εστιασμένα αυστηρά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφήνουν στη σκοτεινή πλευρά άλλα σκάνδαλα, όπως είναι για παράδειγμα η προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί ένα σαραντάχρονο δάσος  χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι Χαλκιδικής, σε έκταση που έχει αγοράσει «μπιρ παρά» από το ΤΑΙΠΕΔ εταιρία του Σαββίδη. Το σκανδαλώδες σχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση του.


Την υπόθεση αυτή οι Τσιπροκαμμένοι την κληρονόμησαν από τους Σαμαροβενιζέλους (όπως κληρονόμησαν και τον Σαββίδη). Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τη συνεχίσουν, «τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι».

Στις 7 Μάη του 2014, οι Σαμαροβενιζέλοι πούλησαν -μέσω της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ- σε εταιρία του Σαββίδη το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που βρίσκεται σε μια έκταση 320 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα. Στην έκταση αυτή υπάρχει και ένα πευκοδάσος, 40 χρόνων, έκτασης 125,44 στρεμμάτων. Για ολόκληρο αυτό το ακίνητο η εταιρία του Σαββίδη πλήρωσε το εξευτελιστικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε στην εταιρία του Σαββίδη αυτό το φιλέτο «μπιρ παρά» και ταυτόχρονα έβαλε λυτούς και δεμένους με στόχο να αποχαρακτηριστεί το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, προκειμένου να χτιστούν σ’ αυτό πολυτελείς βίλες, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο του Σαββίδη. Ο,τι ξεκίνησε επί Σαμαροβενιζέλων συνεχίστηκε επί Τσιπροκαμμένων. Οι περιβαλλοντικά «ευαίσθητοι» συριζαίοι πέταξαν κάθε αναστολή και δεν έχουν τέτοιου είδους «κρίσεις συνείδησης».

Οι πιέσεις εντάθηκαν μέσα στο 2017, με στόχο να υποκύψουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασαρχείου Κασσάνδρας και της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής και ν’ αποφασίσουν ότι το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων είναι… γεωργική έκταση! «Μπροστινοί» στις πιέσεις, για λογαριασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη, ήταν ο Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών  και Αγροπεριβάλλοντος.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασαρχείου Κασσάνδρας -προς τιμήν τους, γιατί υπερασπίσθηκαν τον δασικό πλούτο της χώρας- δεν υποχώρησαν και γνωμάτευσαν ότι η έκταση των 125,44 στρεμμάτων είναι πευκοδάσος 40 χρόνων με ποσοστό κάλυψης 100%. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Φέρουν δασική βλάστηση Χαλεπίου Πεύκης με υπόροφο αείφυλλων πλατύφυλλων με ποσοστό κάλυψης και στον θεωρημένο Δασικό χάρτη αναγράφονται ως ΑΔ (άλλης μορφής το 1945, Δάσος σήμερα) για τις οποίες  θεωρούμε ότι οι επεμβάσεις εντός αυτών θα πρέπει να γίνουν με βάση τους περιορισμούς  του άρθρου 49 του Ν 998/1979 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».

Με αυτή τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας συμφώνησαν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (ΔΣΕΔ) και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ). Αυτή η στάση δεν άρεσε στο ΤΑΙΠΕΔ. Στις 20 Μάρτη του 2017, έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της ΑΔΜΑ και ζητούσε ανοιχτά να μεσολαβήσει για να αναθεωρηθεί η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Ιδού απόσπασμα απ’ αυτό το προκλητικό έγγραφο: «Κατόπιν των ανωτέρω και για λόγους επίσπευσης της διαδικασίας διαβούλευσης θα παρακαλούσαμε όπως σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Κασσάνδρας προβείτε σε αναθεώρηση των θέσεων, όπως διατυπώνονται στο υπ’ αριθμ. 291/06.02.2017 έγγραφό τους». Το αναφερόμενο έγγραφο είναι η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Το ΤΑΙΠΕΔ «καιγόταν» και ζητούσε από τον προϊστάμενο της ΔΣΕΔ να συναινέσει στον αποχαρακτηρισμό και στην καταστροφή του πευκοδάσους για λόγους επίσπευσης.

Στις 27 Μάρτη του 2017, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης απάντησε και επανέλαβε τη συμφωνία του με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Παραθέτουμε το συμπέρασμα του προϊσταμένου: «Για τα ως άνω τμήματα (Ε12, Ε13, Ε14, Ε15, Ε16, Ε17), (σ.σ. πρόκειται για το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων), συμφωνούμε με την άποψη του Δασαρχείου Κασσάνδρας, ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 998/ 79, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».

Στη συνέχεια, στις 12 Απρίλη του 2017, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων έστειλε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος τη Γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας, ενημέρωνε τον προϊστάμενό της ότι συμφωνεί μ’ αυτή (επικαλούμενος απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Τσιρώνη) και κατέληγε ότι πρέπει αυτή η Διεύθυνση να γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ. Οπως έχουμε γράψει,  συντάκτης της συγκεκριμένης απόφασης του Τσιρώνη ήταν υπηρεσιακός παράγοντας αυτής της Διεύθυνσης, ενώ μ’ αυτό το έγγραφο είχε συμφωνήσει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης. Παραθέτουμε, για μια ακόμα φορά, απόσπασμα από την απόφαση Τσιρώνη, γιατί δικαιώνεται ο Δασάρχης Κασσάνδρας ως προς τη γνωμοδότησή του (291/06.02.2017), που συντάχθηκε μετά από νέα Πράξη Χαρακτηρισμού: «Για τους ίδιους λόγους, μετά την πάροδο μακρού χρόνου από την έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού ορισμένης έκτασης, ως μη δασικής, δεν αποκλείεται η έκδοση από το αρμόδιο όργανο πράξεως με την οποία η έκταση αυτή κηρύσσεται αναδασωτέα, εφόσον διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι επιγενομένως η αρχικώς μη δασική έκταση απέκτησε δασική μορφή».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος Α. Καπετάνιος κράτησε το έγγραφο αυτό για 36 ολόκληρες ημέρες, ασκώντας παρελκυστική τακτική, γιατί δεν ήθελε να γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ. Δεν ήθελε να γνωμοδοτήσει γιατί θα έπρεπε να υποχρεώσει την εταιρία του Σαββίδη να στείλει τα σχέδια για το πόσα τετραγωνικά ήθελε να οικοδομήσει στο δάσος των 125.44 στρεμμάτων. Αν όμως η εταιρία έστελνε τα σχέδια, εμμέσως πλην σαφώς θα αναγνώριζε την έκταση των 125.44 στρεμμάτων ως δάσος, πράγμα που η εταιρία ήθελε να το αποφύγει.

Ηταν τέτοιο το θράσος του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που στο απαντητικό του έγγραφο, στις 18 Μάη του 2017, εγκαλούσε το Δασαρχείο Κασσάνδρας για δήθεν ασάφειες στη γνωμοδότησή του! Αν ο εν λόγω προϊστάμενος ήθελε να γνωμοδοτήσει, θα έπρεπε να ζητήσει από την εταιρία του Σαββίδη τα πλήρη σχέδια για το τι θα οικοδομούσε στο δάσος των 125.44 στρεμμάτων και με την ενέργειά του αυτή θα σφράγιζε τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας για τον δασικό χαρακτήρα του πευκοδάσους. Αυτό δεν το ήθελε ο προϊστάμενος γιατί εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, κατόπιν υπουργικής εντολής, ότι δεν πρέπει να επικυρωθεί  η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας.

Γιατί η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ πρόκειται να καταθέσει αντιρρήσεις, όταν θα αναρτηθεί ο δασικός χάρτης που περιλαμβάνει και την περιοχή του Παλιουρίου, και δεν πρέπει να υπάρχει, με κάθε θυσία, γνωμοδότηση από τη Διεύθυνσή του, γιατί θα δυσκολέψει την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων.

Στις 8 Ιούνη του 2017, ο Δασάρχης Κασσάνδρας έστειλε στην εταιρία του Σαββίδη (PREMIUM RESORT DEVELOPMENT AE Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Τουριστικών Επιχειρήσεων) έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 11150. Στο έγγραφο αυτό, ο Δασάρχης αφού θύμισε αρχικά τη γνωμοδότησή του 291/06.02.2017 καταλήγει: «Επιπλέον θα πρέπει για την χορήγηση έγκρισης επέμβασης επί των ανωτέρω εκτάσεων να προσκομιστεί έκθεση τουριστικής αξιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ. 2 του Ν. 998/79 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».

Στις 23 Ιούνη του 2017, η εταιρία του Σαββίδη, σε απάντηση του εγγράφου του Δασάρχη Κασσάνδρας, έστειλε δικό της έγγραφο με τίτλο: «Α/Δεδομένα Δόμησης-Προτεινόμενες από τη μελέτη, κτιριακές εγκαταστάσεις εντός των περιοχών ΑΔ». Με το έγγραφό της αυτό η εταιρία, εμμέσως πλην σαφώς, αποδεχόταν τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας για τον δασικό χαρακτήρα του πευκοδάσους. Είχε όμως το θράσος να δηλώσει ότι θέλει να οικοδομήσει σε δύο από τα τμήματα του πευκοδάσους περισσότερα από 13.297,77 τετραγωνικά μέτρα και ότι θέλει να κάνει και κάποιες άλλες επεμβάσεις.

Στις 27 Ιούνη του 2017, ο Δασάρχης Κασσάνδρας απάντησε και επεσήμανε στην εταιρία του Σαββίδη ότι η επέμβαση στο δάσος δεν μπορεί να γίνει δεκτή, για τους λόγους που προαναφέραμε. Με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας στις 27 Ιούνη του 2017 συμφώνησαν όλοι οι προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών, από τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής μέχρι τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Δασάρχης Κασσάνδρας έστειλε τη δική του γνωμοδότηση, τις συμφωνίες των προϊσταμένων όλων των Διευθύνσεων, το έγγραφο της εταιρίας του Σαββίδη της 23ης Ιούνη του 2017 και όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ. Στις 2 Αυγούστου του 2017, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να γνωμοδοτήσει, με το επιχείρημα ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την εταιρία για το πόσα τετραγωνικά μέτρα θέλει να οικοδομήσει! Πρόκειται, φυσικά, για ψευδή ισχυρισμό, δεδομένου ότι αίτημα της εταιρίας του Σαββίδη είχε υποβληθεί από τις 23 Ιούνη του 2017. Πρόβαλε αυτόν τον ισχυρισμό γιατί δεν ήθελε να συμφωνήσει με τις δύο γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Κασσάνδρας, που προαναφέραμε.

Δεν ήθελε, γιατί είχε μάθει ότι στις 21 Ιούλη του 2017 η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ είχε υποβάλει στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, με αριθμό πρωτοκόλλου 53695, αντιρρήσεις κατά του δασικού χαρακτήρα του πευκοδάσους των 125,44 στρεμμάτων, προκειμένου η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του δασικού χάρτη που περιλαμβάνει το πευκοδάσος να το αποχαρακτηρίσει. Μπορέσαμε να βρούμε αυτό το έγγραφο της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Για την άρνηση του προϊστάμενου να γνωμοδοτήσει παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφό του στις 2 Αυγούστου του 2-17: «…ελλείψει σχετικού αιτήματος επιτρεπτής επέμβασης στο δάσος, που θα εξετάζονταν σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν.998/79 ως ισχύει, δεν δυνάμεθα να γνωμοδοτήσουμε επ’ αυτής (της ΜΠΕ)».

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μπορεί να προβάλλει έναν ψευδή ισχυρισμό ο προϊστάμενος Α. Καπετάνιος, όμως δεν αμφισβητεί όμως ότι το πευκοδάσος των 125.44 στρεμμάτων είναι δάσος!

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος έστειλε το έγγραφό του στη συναρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, προσδοκώντας ότι θα εξαπατηθεί και αυτή η Διεύθυνση και θα γνωμοδοτήσει ότι… δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, λόγω έλλειψης αιτήματος από την εταιρία. Η Διεύθυνση  Διαχείρισης Δασών δεν έπεσε στην παγίδα που της είχε στηθεί και κάποια στιγμή ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροπεριβάλλοντος Κ. Δημόπουλος της αφαίρεσε τον φάκελο για την υπόθεση του Παλιουρίου. Τελικά, όμως, αναγκάστηκε να της επιστρέψει το φάκελο.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών γνωμοδότησε τελικά στις 7 Νοέμβρη του 2017 (αριθμός πρωτοκόλλου 2100), συμφωνώντας με τη γνωμοδότηση της 27ης Ιούνη του 2017 του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα: «Συνεπώς αλλάζουν τα δεδομένα και σύμφωνα με το ανωτέρω (10) σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου (σ.σ. πρόκειται για τη γνωμοδότηση της 27ης  Ιούνη του 2017), υπάρχει για την έκταση Ε12 υπέρβαση κάλυψης και δόμησης, ενώ για την έκταση Ε17 υπέρβαση δόμησης».

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών έστειλε τη γνωμοδότησή της, ως όφειλε, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Στον προϊστάμενο αυτής της Διεύθυνσης, όμως, δεν άρεσε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών (πώς ν’ αρέσει, αφού δε συμφωνούσε με τα καταστροφικά-περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της εταιρίας του Σαββίδη;) και στις 23 Νοέμβρη του 2017 ζήτησε «διευκρινίσεις». Προφανώς ήθελε να αλλάξει η γνωμοδότηση, προκειμένου η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων να μην έχει δεσμεύσεις, ώστε να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος.

Τη «βρώμικη δουλειά» για να εξαφανιστεί η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών ανέλαβε ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος. Με έγγραφό του στις 28 Νοέμβρη του 2017 (αριθμός πρωτοκόλλου 961) γνωμοδότησε ότι κακώς έγινε Πράξη Χαρακτηρισμού για το πευκοδάσος και κατά συνέπεια δεν ισχύει τόσο η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας στις 27 Ιούνη του 2017 όσο και η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών στις 7 Νοέμβρη του 2017. Ετσι, η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, που θα εξετάσει τις αντιρρήσεις της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, θα έχει μόνο το έγγραφο του Κ. Δημόπουλου της 28ης Νοέμβρη του 2017 και τις αντιρρήσεις της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Ωραίο στήσιμο!

Στο έγγραφο των αντιρρήσεών της η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ σημειώνει ότι «οι αντιρρήσεις  αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση  του χαρακτήρα των εμφανιζόμενων στο χάρτη εκτάσεων» και ισχυρίζεται ότι «η παραπάνω έκταση (σ.σ. το 40χρονο πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων) είναι ΜΗ ΔΑΣΙΚΗ/ΜΗ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΗ».

Οπως λέει η παροιμία, «ο φόβος φυλάει τα έρ'μα». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έκριναν ότι τα δύο έγγραφα (οι αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και το έγγραφο Δημόπουλου) δεν αρκούν για να βγάλει η οποιαδήποτε σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων απόφαση αποχαρακτηρισμού του πευκοδάσους των 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι. Γι’ αυτό, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι. Σάββας φρόντισε με την απόφασή του να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα αποφασίσουν σίγουρα τον αποχαρακτηρισμό του πευκοδάσους. Γι’ αυτό λέμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 17 ΜΑΡΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου