.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Τον Σεξισμό Βαθιά Κατάλαβε τον!




Τώρα κάποιοι από εσάς που πατήσατε το λινκ ώστε να διαβάσετε το άρθρο ενδέχεται να έχετε ένα χαμόγελο ειρωνικής συγκατάβασης στο πρόσωπο...

«Άντε να δούμε τι φεμινιστικές μαλακίες θα διαβάσουμε πάλι!» Σωστά! Όχι μόνο το θέμα είναι αδιάφορο, μα και ζούμε σε έναν βαθιά φεμινιστικό κόσμο! Μπλεγμένοι και μπλεγμένες όλοι κι όλες μας σε έναν κόσμο ρηχής αποδοχής και δήθεν εκθήλυνσης των celebrities, ή σε διαπροσωπικές ιστορίες όπου οι ρόλοι θύτη και θύματος ενδέχεται να ποικίλουν (λες κι αλλάζει αυτό την μεγάλη εικόνα) μένουμε στις βολικές εικόνες κι αναγνώσεις κι αρνούμαστε να αναμετρηθούμε, έστω και κατ’ ιδίαν!, με τα τόσα διεθνή στατιστικά που αποδεικνύουν πως ο σεξισμός σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους (θηλυκούς βέβαια...) από όσους (όσες...) ο πόλεμος, η ελονοσία που σάρωνε έως πρόσφατα στον 3ο κόσμο, τα τροχαία και ο καρκίνος ΜΑΖΙ!



Από την γενοκτονία των θηλυκών παιδιών στην Κίνα και την απίστευτη κατάσταση στα καθεστώτα της Σαρίας, μέχρι την δουλεία και την κλητοριδεκτομή στην Αφρική και το τράφικινγκ, τις ενδοοικογενειακές δολοφονίες και την κουλτούρα του βιασμού στην Δύση το μισό του ουρανού βοά σπαρακτικά (κι ας μην απασχολεί αληθινά τα πρωτοσέλιδα) πως αν θέλουμε τον ουρανό ολόκληρο όλοι κι όλες μας πρέπει να δούμε κάποτε κατάματα την αλήθεια. Όπως κι εμείς σε μη “εμπόλεμες” κάθε είδους ζώνες, αρνούμαστε μέσα στην (πρώην έστω) ύπουλη καταναλωτική μας ευμάρεια να δούμε τόσες διαφημίσεις οι οποίες χρησιμοποιούν εικόνες που έχουν τόσο νομιμοποιηθεί μέσα μας που δεν πάει καν στο μυαλό μας πόσο σεξισμό κυοφορούν!

Αρνούμαστε να δούμε ακόμη πως όσο η οικονομική δύναμη και η κοινωνική αποδοχή βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν όχι μόνο σε μια συγκεκριμένη τάξη αλλά και σε ένα συγκεκριμένο φύλο και φυλή, τότε θα γίνονται μυριάδες συμβιβασμοί όχι κυρίως από φιλοδοξία, αλλά από ανάγκη, εκτός αν θέλουμε να εκλείψουν οι γυναίκες από κάθε χώρο δημόσιο. Ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο οικονομικός. Είναι και έμφυλος. Είναι ρατσιστικός.

Ή εμείς που έχουμε επιλέξει να αποδεχόμαστε δίχως έρευνα τα της χριστιανικής αγάπης, αρνούμαστε να δούμε (ή να μάθουμε για) τον βαθύ σεξισμό του Παυλισμού, (της χριστιανικής εκδοχής του Παύλου) που θεωρούσε σε συνοδικές αποφάσεις και κείμενα “αγίων” έως και τα μέσα του 16ου αιώνα και την Σύνοδο του Τρέντο πως οι Γυναίκες δεν είναι ακριβώς Άνθρωποι και Δεν έχουν ψυχή” (Φαίνεται αυτούς όπως και τον Ναζωραίο τους γέννησαν ζώα!). Αλλά και στα καθ’ ημάς ξεχνάμε ατάκες “αγαθών παππούληδων” που διακινούσαν το φυλετικό σεξιστικό και θρησκευτικό μίσος, όπως του Κοσμά Αιτωλού όπως η παρακάτω: «Αν σ’ ένα σταυροδρόμι συναντήσεις το διάβολο και μιά γυναίκα, πήγαινε προς τα εκεί που είναι ο διάβολος και όχι εκεί που είναι η γυναίκα…»!

Η ταύτιση της σεξουαλικότητας άλλωστε με την αμαρτία (από τον βιβλικό όφι ακόμα, αυτήν την προσομοίωση του πέους) και η (επιλεγμένη) αδυναμία να φανταστούμε τους (οικονομικά θρησκευτικά φυλετικά μα και σε σχέση με το φύλο) “εκλεκτούς” ως αμαρτωλούς, εξαχρείωσαν την εικόνα της γυναίκας μετατρέποντάς την σε “βαρύτατα ένοχη”, γιατί με μιας το ίδιο το κορμί της κατέλυε τις πολιτικές και θρησκευτικές ρητορικές, υπενθυμίζοντας μέσω της αμαρτωλής στύσης στην πλειοψηφία των ανδρών (γιατί υπάρχουν και άνδρες με άλλη επιλογή κι αυτό δεν τους υποτιμά καθόλου) την επάρατη σεξουαλικότητά. Σε αυτόν τον πλανήτη δεν κυνηγήθηκε μονάχα η γνώση μα και η ομορφιά όπως και η φύση πέρα από την (συμβατική ή όχι) ομορφιά, το ίδιο το γυμνό σώμα, το θηλυκό κατεξοχήν σώμα, που επέμενε να υπάρχει κάτω από απαγορεύσεις και πέπλα. Μάρτυρας της φρίκης που έχει υποστεί σε μικρούς καθημερινούς και μεγάλους ιστορικούς πολέμους μα κι απομεινάρι μιας (ανθρώπινης και όχι μόνο) φύσης, παραβιασμένης και χειραγωγημένης, μα παντοδύναμης μες στην αδυναμία της θηλύτητας του, που μπορούσε κάθε στιγμή να εγερθεί και να πάρει την εκδίκηση του (εκδίκηση που δεν αφορούσε μονάχα αυτό) συντρίβοντας τις υποκρισίες.

Αλλά και σε χώρους του ορθού, δήθεν, λόγου, αρνούμαστε να δούμε τον βαθύ σεξισμό που επικρατούσε στην επιστήμη της βιολογίας που χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες ως όχημα για την νομιμοποίηση της εξουσίας του λευκού αρσενικού αγγλοσάξωνα ανθρώπου. Όπου “το κρανίο των έγχρωμων ήταν δύσκαμπτο και θα εκρήγνυτο εάν γέμιζε με γνώσεις” (Agassiz) όπως και το χρωμόσωμα ΧΥ που καθορίζει το ανδρικό φύλο θεωρήθηκε ανώτερο από το ΧΧ που καθορίζει το θηλυκό, από την ίδια (βαθιά καθοριζόμενη από τις ιδεοληψίες της κάθε κοινωνίας, βλ. Khun) επιστήμη που εάν το ΧΧ ήταν ανδρικό θα ισχυριζόταν πως το Υ ήταν απλά ατελές και... του έλειπε το ένα πόδι!

Όπως κι όσοι τις ακολουθούμε ως πανάκεια αρνούμαστε να δούμε τον βαθύ σεξισμό που υπάρχει πίσω από κάποιες επαναστατικές εκδοχές ή θεωρίες (που δημιουργημένες μέσα στα πλαίσια του ήταν φυσικό να κυοφορούν βαρίδια από τον προηγούμενο κόσμο άλλωστε). Από το βαθύτατα... πολιτικό (λολ!) tweeter “βάλτον στο στόμα, δεν χρειάζεται να μιλάς” κατά της ΟΝΝΕΔίτισσας Παπαγγελή που έκρινε τον Μαρξ, μέχρι το “γυναίκα που δεν είναι παρθένα είναι σαν χρησιμοποιημένο ποτήρι “του Λένιν. Κι αυτή η κριτική θεωρείται από λίγους ως αντεπαναστατική, λες κι είναι αυτή κι άρα ο εμπλουτισμός που καταστρέφει τις ιδέες και τα οράματα και όχι ο εκχυδαϊσμός και η υπεραπλούστευσή τους!

Αλλά και επιστρέφοντας στην δική μας πολιτική συγκυρία όπου το ανδριλίκι χρησιμοποιείται ως όχημα πολιτικής υπεραξίας από Πάγκαλους, Λεβέντηδες και Πολάκηδες. Πρωταθλήτρια όμως παραμένει φυσικά η ελληνική δεξιά που παρά κάποιες πολύ αξιόλογες εξαιρεσεις, (κι ενώ η ευρωπαικη δεξιά μεταπολεμικά παρηγαγε και σημαντικους διανοητες) παρέμεινε στο σύνολο ενα λαικιστικο θρησκόληπτο μετεμφυλιακό μόρφωμα... Επειδη τα βαζουμε (και καλά κάνουμε!) με την πολιτική αριστερα (αυτόν στον οποίον ελπίζεις ή έλπιζες καποτε ταρακουνάς όχι αυτόν που τον εχεις απαξιωμένο!) δεν σημαίνει πως εκτιμούμε τέτοιους βουρδούλακες!

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επίθεση του πολιτευτή/συνδικαλιστή Κυριανάκη της ΝΔ ενάντια στην Ράνια Σβίγκου, όπου αναφέρει επί λέξη: “Κυριανάκη αν θέλεις να βγεις πρώτος σε ψήφους στις επόμενες εκλογές σκάσε ένα χαστούκι στην πατσαβούρα δίπλα σου να φύγει πίσω από τον Οικονόμου...” Από όσο ξέρω στην απελπισία να μην χάσουμε ψήφο όσο διαγράφτηκε ο Δημάκης τόσο διαγράφηκε και αυτός ΛΟΛ! Αλλά αναρωτιέται κανείς: Τα Τμήματα Γυναικών Όλων των κομμάτων δεν θα πρεπε να κάνουν ένα συντονιστικό ώστε να καταδικάζονται άμεσα τέτοιες συμπεριφορές; Παρόλο που δεν είναι η σιωπή τους ο θύτης, το ότι οι γυναίκες δεν κακοκαρδίζουν τα κόμματα τους κι αναπαράγουν το ανθρωπολογικό πρότυπο της εξουσίας (αφού ετεροκαθορίζονται από ισχυρούς λευκούς αρσενικούς αρχηγούς και σε αυτούς εναποθέτουν τις φιλοδοξίες τους, θέλοντας οι πιο φιλόδοξες απλά να πάρουν την θέση τους στην πολιτική ή στις “μπιζνες”), δείχνει απλώς πόσο ισχυρός και ύπουλος είναι ο σεξισμός.

Κι αν συνυπολογίσουμε τον απίστευτο αριθμό θυμάτων που έχει παράξει (πχ στη γενοκτονία κατά των... μαγισσών τον Μεσαίωνα) ως τις μέρες μας, καταλαβαίνουμε και πόσο εμβληματικά επικίνδυνος είναι. Οπότε, είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε μας βολεύει είτε όχι, ισχύει και γι’ αυτόν: Τον Σεξισμό Βαθιά Κατάλαβε τον! Δεν θα πεθάνει Μόνος Τσάκισε τον!

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου