.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ!



Υπάρχουν κάποια πράγματα που όντως ήταν εντυπωσιακά στο χτεσινό Δ.Σ.

Και αυτά έχουν να κάνουν με την εικόνα των τοπικών εκπροσώπων μας, την εικόνα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, την εικόνα μας ως κοινωνία.



Το σχεδιαζόμενο στάδιο, είναι ένα ακόμη που δεν προβλέπεται να έχει στίβο. Η περιθωριοποίηση του κλασσικού αθλητισμού στην Ελλάδα που τον γέννησε, συνεχίζεται. Οι άνθρωποι του στην ΑΕΚ η οποία στο παρελθόν έδωσε πολλούς πρωταθλητές εδώ και στο εξωτερικό, όλα αυτά τα χρόνια κι όχι μόνο τώρα, σιώπησαν! Το ίδιο έκαναν κι οι υπόλοιποι «φτωχοί συγγενείς» των άλλων τμημάτων της ερασιτεχνικής. Και αυτό πέρασε απαρατήρητο από το Δ.Σ.  Δεν ακούστηκε εισηγητικά, αλλά ούτε και από κάποιο σύμβουλο η ερώτηση, αν στο νέο στάδιο προβλέπεται να στεγαστούν τα άλλα τμήματα της Ερασιτεχνικής.


Περνώντας στην εικόνα των εκπροσώπων μας, παρατήρησα με μια πρώτη ματιά τα εξής:



  • Αν και ο κ. Μελισσανίδης προσφέρθηκε να λύσει μαζί με τους συνεργάτες του οποιαδήποτε απορία, κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση!
  • Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έκανε ότι μπορούσε για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία, μη τυχόν και θελήσουν να μιλήσουν άλλοι… Ακόμη και στον κ. Γατσούλη με χίλια ζόρια επέτρεψε να μιλήσει.
  • Κανείς δε ζήτησε χρόνο να σκεφτεί ή να γίνει ψηφοφορία μια άλλη στιγμή ώστε με νηφαλιότητα και χωρίς πίεση να αποφασίσει.
  • Κανείς δε ζήτησε να προηγηθεί συζήτηση με τους πολίτες ή τοπικό δημοψήφισμα για ένα τέτοιο μείζον θέμα.
  • Κανείς δε σκέφτηκε μήπως ήταν πιο σωστό το θέμα του γηπέδου να αποτελέσει ένα από τα ζητήματα συζήτησης της προεκλογικής περιόδου, και να αποφασίσει οριστικά το επόμενο Δ.Σ. που σε μερικούς μήνες θα εκλέξουμε!
  • Κανείς δεν είπε μα που θα πάει το γκαράζ και η μετακόμιση έχει κόστος αυτοτελές αλλά και λειτουργικό καθώς θα είναι εκτός Δήμου.
  • Κανείς δε ρώτησε αφού δεν προβλέπονται εμπορικές χρήσεις, πως θα καλυφτεί το κόστος κατασκευής που δε θα είναι από δημόσιο χρήμα.
  • Κανείς δε διανοήθηκε να θέσει οποιοδήποτε όρο, έστω υπό μορφή ερώτησης, τη στιγμή που ο κ. Μελισσανίδης έθεσε όρους!
  • Κανείς δε ρώτησε με ποιο σκεπτικό προτείνεται η υπογειοποίηση των Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών.
  • Κανείς δε ρώτησε πόσα τετραγωνικά του άλσους προβλέπεται να καλυφτούν με τσιμέντο ή πόσα δέντρα θα κοπούν για να ανοιχτούν οι δρόμοι που θα οδηγούν στις εισόδους.
  • Κανείς δεν επισήμανε πως ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης αθλητικών εγκαταστάσεων, καμιά σχέση δεν έχει με τους αντίστοιχους συντελεστές κατοικιών, με τους οποίους θέλησε ο Πρόεδρος της ΑΕΚ να κάνει σύγκριση! Προφανώς γιατί υπερβαίνουν τους προβλεπόμενους από το νόμο. Αν υπήρχε συνάφεια, θα έπρεπε το στάδιο να μην υπερβαίνει σε μέγιστο ύψος τα 11 μέτρα που είναι και το όριο για τον προσφυγικό συνοικισμό. Ο κ. Μελισσανίδης είπε κάτω από 1 συντελεστής δόμησης και 0,45 κάλυψη. Αν θυμάμαι σωστά για αθλητικούς χώρους είναι 0.60 συντελεστής δόμησης και 0,20 συντελεστής κάλυψης.
  • Κανείς δε ρώτησε αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Κανείς δε σκέφτηκε να προτείνει κυκλοφοριακή μελέτη για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την προσέλευση 1.000.000 επιπλέον επισκεπτών στην πόλη κατ΄ έτος.
  • Κανείς δε σκέφτηκε να ρωτήσει που θα διοχετεύονται τα οχήματα που τώρα έρχονται από Αγίας Τριάδος προς Νέα Ιωνία.
  • Κανείς δε ρώτησε, αν άκουσα καλά, γιατί ο Δήμος θα εισπράξει τέλη δέκα χρόνια μετά.
  • Κανείς δεν έθεσε θέμα μέσων σταθερής τροχιάς με ότι σημαίνει αυτό, κι ας τέθηκε εισηγητικά ότι σε 6-10 χρόνια μπορεί… να έρθει στη Φιλαδέλφεια το Μετρό.



Πάντως η εντύπωση μου είναι πως αν χτες η Δήμαρχος είχε φέρει όλα τα θέματα που κατά καιρούς δεν ψηφίζει η αντιπολίτευση, κι όσα άλλα υποπτεύεται ότι δε θα περνούσαν, χτες θα ψηφίζονταν όλα…



5 σχόλια:

  1. Τι σημασια εχουν τα μεσα σταθερης τροχιας που αναφερεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ σχετικά.

    Καμπούρης Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ευχηθώ κι εγώ καλοστέριωτο το νέο blog σας. Έχουμε ανάγκη από νηφάλιες φωνές και τεκμηριωμένες θέσεις κι εκεί ελπίζω πολύ σε σας.
    Επί του συγκεκριμένου, έχετε καταφέρει να συλλέξετε όλα τα αρνητικά της προοπτικής νέου γηπέδου στην πόλη -πολλά εκ των οποίων είναι παραπάνω από βάσιμα- αλλά ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε πως η μονομερής -και επιμελέστατη εκ μέρους σας- παράθεσή τους δεν διευκολύνει τις συγκρίσεις, που αναπόδραστα πρέπει να κάνει ο αναγνώστης πριν τοποθετηθεί. Επίσης δεν πιστεύω -όπως προκύπτει από την ανάγνωση της σετικής φράσης- ότι είστε εναντίον της μεταφοράς του γκαράζ. Όσο για την υπογειοποίηση, πράγματι δεν ετέθη ερώτηση, αλλά πρόλαβε και το είπε ο κ. Ανδριόπουλος, που έκανε την παρουσίαση.
    Για το Άλσος, δεν ήταν ξεκάθαροι οι άνθρωποι της ΑΕΚ; Θα μεταφερθεί το γκαράζ, δεν θα πειραχτεί τίποτα από τα δέντρα, και ο η ΑΕΚ θα είναι μόνιμος χορηγός -μένει να δούμε πώς και πόσο...- της συντήρησης του Άλσους. Να μην πούμε όλοι "ναι" επί της αρχής σε αυτό;
    Όπως λέει και η νεολαία "όλα τα λεφτά" είναι το κλείσιμο του κειμένου σας. Χίλια δίκια έχετε. Γιεσμεν και γιεσγουίμεν για πρώτη και τελευταία φορά.
    Και πάλι καλοτάξιδο το νέο "καράβι" των απόψεών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σεϊτανίδη ευχαριστώ πολύ για τις εγκάρδιες ευχές, τα καλά λόγια σας και τις ορθές σε μεγάλο βαθμό παρατηρήσεις σας. Το γεγονός ότι προέρχονται από επαγγελματία δημοσιογράφο με την προϋπηρεσία και την αναγνώριση που έχετε, τους δίνει πρόσθετη αξία!
      Είναι γεγονός ότι αναδεικνύω τα αρνητικά της προοπτικής του νέου γηπέδου. Από όσο έχει πέσει στην αντίληψη μου εκτός από μένα, δημοσίως μόνο εσείς και μάλιστα πριν από μένα εκφράσατε σοβαρούς προβληματισμούς και ουδείς άλλος! Όλοι οι άλλοι φωνάζουν ζήτω το γήπεδο ή σιωπούν ή με παίρνουν τηλέφωνο ή μου στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης… Επειδή δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά αισθάνομαι ότι η κοινωνία μας βαδίζει μονόπατα, βάζω περισσότερη δύναμη απ΄ την άλλη μεριά, μήπως και ισιώσουμε… Μπορεί να μην είναι σωστό ή δημοσιογραφικά να είναι λάθος, αλλά εξηγώ τι με κάνει όχι άθελα μου, τα επιχειρήματα μου να κοιτάζουν από συγκεκριμένη πλευρά.
      Στα θετικά ανήκει σίγουρα η απομάκρυνση του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών και του γκαράζ. Είναι εγκαταστάσεις που στο παρελθόν επίσης έχω τοποθετηθεί ότι έπρεπε να απομακρυνθούν. Η τελευταία συζήτηση για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του γκαράζ και τη δήθεν αναζήτηση χώρου για μετεγκατάσταση είχε γίνει επί θητείας Κόντου. Τη στιγμή που σιωπηρά και χωρίς απόφαση εγκαθιστούσε τον παράνομο σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών! Κανείς δεν έβρισκε καμιά λύση. Μόλις εμφανίστηκε ο κ. Μελισσανίδης όλοι συμφώνησαν, ο κ. Κόντος πρώτος υπερθεμάτισε, η δήμαρχος ήδη ετοίμαζε λύση, ο κ. Τομπούλογλου είχε έτοιμη πρόταση!
      Για την υπογειοποίηση. Πρόκειται για ένα έργο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του σταδίου και τίποτε άλλο. Δυστυχώς βρίσκομαι στην ανάγκη να περιαυτολογώ στην προσπάθεια μου να αποδείξω, ότι δεν ισχυρίζομαι κάτι ευκαιριακά επειδή εξυπηρετεί τις απόψεις μου. Έχω γράψει αναλυτικά χρόνια πριν, αλλά και πιο πρόσφατα, για την ανάγκη υπογειοποίησης της εθνικής οδού, και αξιοποίησης των χιλιάδων τετραγωνικών έκτασης που θα επανέλθουν για χρήση στο Δήμο. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν τα πάντα, μόνιμη αγορά, γήπεδα, χώροι αναψυχής και πολιτισμού, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Κηφισού κλπ. Έχω γράψει για την υπογειοποίηση της Δεκελείας στο στυλ που προτείνει τώρα η ΑΕΚ για τις Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών.
      Ας πούμε λοιπόν ότι δε γίνεται οι μετροπόντικες να έρθουν τώρα εδώ γιατί άλλοι Δήμοι πολύ πριν από εμάς, κινητοποιήθηκαν και εξασφάλισαν το πέρασμα του Μετρό από την περιοχή τους. Ποιος μας εμπόδισε να ζητήσουμε ως αντίβαρο στην εκ νέου επιβάρυνση της πόλης από τη δραστηριότητα του σταδίου, την υπογειοποίηση της εθνικής οδού; Αυτά, όταν κανείς δεν ξέρει την πόλη και τα προβλήματα της, αλλά ακόμη κι όταν τα γνωρίζει, λύνονται καταφεύγοντας στους πολίτες κι ανοίγοντας ειλικρινή διάλογο.
      Η εντύπωση μου όμως είναι πως στο θέμα που μας απασχολεί, τα… έργα άρχισαν πολύ πιο πριν, κι υπογειοποιήθηκε πλήρως ο διάλογος…
      Σε ότι αφορά το άλσος για μένα δεν ήταν τόσο ξεκάθαροι, δεν τους ζητήθηκε καμιά εγγύηση και για τίποτε, ούτε ερωτήθηκαν σχετικά.
      Στο κρίσιμο ζήτημα που θέτετε όμως, «Να μην πούμε όλοι "ναι" επί της αρχής σε αυτό;». Η άποψη μου είναι πως δεν έπρεπε να πούμε ναι, ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε χωρίς διαπραγμάτευση και αυτό το λέω για την πλευρά που υποστηρίζει το γήπεδο. Να το θέσω ευρύτερα. Ας πούμε ότι όλοι μας κι εγώ, λέγαμε ναι στο γήπεδο. Τι θα μπορούσε κανείς να διαπραγματευτεί; Την καλή θέληση του Προέδρου της ΑΕΚ. Επειδή λοιπόν οι φωνές που ακούστηκαν δεν ήταν όσο τις πολλές άλλες φορές στο παρελθόν, έγινε αυτό ακριβώς. Πήραμε… ότι μας πρόσφεραν! Ενώ κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να αποσπάσουν πολύ περισσότερα, αξιοποιώντας την επιρροή του κ. Μελισσανίδη στο πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο.

      Διαγραφή