.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο Δήμος υπερστρέφει...






Μετά καιρό παρακολούθησα Δημοτικό Συμβούλιο. Κι απόκτησα προσωπική αντίληψη για πολλά από αυτά που άκουγα… Εννιά θέματα κράτησαν τέσσερις ώρες!


Αρχικά είδα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αναίτια και αδικαιολόγητα να διακόπτει και να σκεπάζει με τη φωνή του την ομιλήτρια κ. Γκούμα. Η όξυνση σταμάτησε όταν προς τιμή τους, η κ. Ματσουκά και ο κ. Τομπούλογλου αποδοκίμασαν έντονα τη συμπεριφορά του Προέδρου.

Μετά διαπίστωσα αρκετές φορές ότι η διοίκηση έρχεται απροετοίμαστη και αδιάβαστη στο Δ.Σ. κι ως εκ τούτου κάνει ανεπαρκείς εισηγήσεις… Αυτό σε συνδυασμό με την υπερεπάρκεια γνώσης, αλλά και αναζήτησης πληροφόρησης της αντιπολίτευσης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα! Τελικά όλα αποφασίζονται πρόχειρα ή αποσύρονται…




Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.  

  •  Έρχεται θέμα τροποποίησης κανονισμού λειτουργίας δημοτικού νεκροταφείου. Αν κατάλαβα σωστά, η ουσιαστική αλλαγή από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, αφορούσε την ανακατανομή κατηγορίας σε κάποια τετράγωνα του κοιμητηρίου. Γιατί αλλάζοντας κατηγορία, αλλάζουν τα τέλη που εισπράττει ο Δήμος από τους συγγενείς των θανόντων για ταφές και παρατάσεις ταφής. Με αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς. Ασχολήθηκαν όμως με οτιδήποτε άλλο κουβεντιάζοντας ή αγορεύοντας για ώρα! Εντυπωσιακό ήταν να δυσκολεύονται να κατανοήσουν(;) να συμφωνήσουν, να διατυπώσουν πως όλοι οι νεκροί ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ή απουσία θρησκεύματος έχουν ίδια μεταχείριση. Η Δήμαρχος επέμενε πως κάποιος που έρχεται ξαφνικά(!) και η κηδεία του θα είναι πολιτική, να δύναται… να ταφεί σε σαρκοφάγο! 
     
  • Έρχεται θέμα για απευθείας ανάθεση αγοράς καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δηλώνει πως απευθύνθηκαν σε όλα τα πρατήρια της περιοχής, και κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Δήμο. Εύλογα ρωτάει ο κ. Τομπούλογλου, και πως δίνει τώρα αυτό το πρατήριο προσφορά! Μισή ώρα συζητούσαν χωρίς να καταφέρουν τελικά να δώσουν απάντηση, ποιος ειδοποίησε το συγκεκριμένο πρατήριο να καταθέσει προσφορά. Εκείνο που όμως έγινε κατανοητό, είναι ότι δεν απευθύνθηκαν σε όλα τα πρατήρια. Κανείς όμως δε διερωτήθηκε γιατί άλλαξε το πρατήριο όνομα…
     
  • Έρχεται θέμα απευθείας ανάθεσης για αγορά τροφίμων για τους παιδικούς σταθμούς. Τα ίδια, κανείς δε θέλει να μας προμηθεύει γιατί χρωστάμε κλπ. Συζητούν επί ώρα. Κάποια στιγμή ο κ. Τομπούλογλου ανακοινώνει στο Σώμα ότι από 4.000.000 ευρώ που διατίθενται για την αποπληρωμή χρεών των ΟΤΑ σε ιδιώτες, ο Δήμος μας παίρνει 1.050.000, και από αυτά, τα 950.000 περίπου είναι για το Φορέα που θα πληρώσει τους αντίστοιχους προμηθευτές. Επομένως συνεχίζει, μπορεί οι προμηθευτές που θα εξοφληθούν να θελήσουν να δώσουν προσφορά κι έτσι να μη πάμε σε απευθείας ανάθεση. Στο σημείο αυτό δημιουργείται ταραχή, γιατί η διοίκηση δε γνώριζε ότι το 1.050.000 ευρώ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 4-10-2013! Ποιο ταραγμένη απ΄ όλους φάνηκε η Γ.Γ. του Δήμου, γιατί προφανώς η άγνοια αφορούσε δική της ευθύνη. Τελικά καταλήγουν να αποσύρουν το θέμα, να πάρουν τα λεφτά τους οι προμηθευτές, και να προχωρήσουν σε διαγωνισμό. Ο Πρόεδρος δηλώνει αποσύρεται. Και τότε επιστρέφει η Δήμαρχος που ήταν στο καμαράκι, και επιμένει να παρθεί απόφαση! Ο Πρόεδρος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέει το κουφό! «Η Δήμαρχος είναι το ανώτερο όργανο στο Δ.Σ.». Τελικά έγινε του… ανώτερου οργάνου και προχώρησε η απευθείας ανάθεση!
     
  • Το τελευταίο που θα αναφέρω, είναι το θέμα της έγκρισης και παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή τμημάτων πεζοδρομίων κεντρικής Χαλκηδόνας». Το έργο υλοποιήθηκε το 2010. Το περίεργο όμως είναι πως δεν αναφέρονταν, όπως θα έπρεπε, πουθενά οι δρόμοι που έγινε το έργο! Από το ποσό που άκουσα (45.000 ευρώ) συμπεραίνω πως θα ήταν απευθείας ανάθεση. Το ανήκουστο, εκτός κι αν πρόκειται περί λάθους, είναι αυτό που επισήμαναν οι Τεχνικοί από τους Δημοτικούς Συμβούλους, δηλαδή η κ. Γκούμα και ο κ. Κοσκολέτος. Αναφέρεται στο πρωτόκολλο παραλαβής ότι μεταφέρθηκαν 5.648 κυβικά μέτρα μπάζα, όταν ένα φορτηγό μπορεί να πάρει ως 9 μ3 με το ζόρι! 



Θα χρησιμοποιήσω έναν αυτοκινητικό όρο. Ο Δήμος υπερστρέφει. Όταν μιλάμε για αυτοκίνητα σημαίνει ότι το πίσω μέρος κινείται πιο γρήγορα από ότι το εμπρός. Αυτό δημιουργεί την τάση να βγαίνει πότε αριστερά, πότε δεξιά σε σχέση με το εμπρός, προσπαθώντας το ακατόρθωτο, δηλαδή να περάσει μπροστά!

1 σχόλιο:

  1. Άντε να μαθαίνουμε καμιά αλήθεια γιατί ο φίλος σου βρίσκει την Σοράγια ιδανική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή