.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ;



Για κάθε λογικό άνθρωπο προκύπτει ένα ερώτημα. Γιατί προτιμά η ΑΕΚ την υπογειοποίηση των Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών, αντί της Δεκελείας; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί εκεί υπάρχουν εκτάσεις που δεν έχουν οικοδομηθεί, άρα είναι άλλη η αξία αγοράς τους. Η περιοχή είναι από τις πιο φτηνές στη Φιλαδέλφεια κι επομένως πιο συμφέρουσα για όποιον ήθελε να αγοράσει. Βέβαια οι υπάρχουσες χρήσεις γης δεν επιτρέπουν και πολλά πράγματα. Αλλά αυτό είναι προφανές ότι για… κάποιους είναι εύκολο να αλλάξει. Γιατί όπως είναι ήδη γνωστό, μεγάλο μέρος της περιοχής της «Μπριτάνια» έχει περάσει στην ιδιοκτησία τραπεζικού ομίλου που ο πρόεδρος του θα… βάλει λεφτά για το γήπεδο, αλλά και μεγάλης τεχνικής εταιρίας που θα αναλάβει τις κατασκευές εκεί.


Ο κ. Φραντζεσκάκης κορυφαίος Έλληνας συγκοινωνιολόγος που είχε επιστρατεύσει ο κ. Γρανίτσας, έβρισκε πως... μοναδική λύση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα από την κατασκευή του γηπέδου, ήταν η διαπλάτυνση της Δεκελείας με εξαφάνιση του πεζόδρομου και κοπή των δέντρων! Κι αυτό γιατί ήξερε καλά πως ο κύριος όγκος των επισκεπτών του γηπέδου θα ερχόταν από τη Δεκελείας. Και γιατί το εμπορικό κέντρο του σχεδίου Γρανίτσα εμπεριέχονταν στο στάδιο της ΑΕΚ.

Τώρα με το νέο σχέδιο Μελισσανίδη το εμπορικό κέντρο, κι ας λένε ότι δε θα γίνει, θα βρίσκεται εκτός γηπέδου από την πρώην Σχολή Χωροφυλακής, την ευρύτερη περιοχή της «Μπριτάνια» και της Ειρήνης. Επομένως η υπογειοποίηση που εξυπηρετεί τους επισκέπτες του γηπέδου και του εμπορικού κέντρου, είναι αυτή των Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών.

Τι σημαίνει αυτό εκτός από τα γνωστά που έχουμε περιγράψει; Πως το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί όταν ο κ. Γρετζελιάς είχε ξαναφτιάξει τη λίμνη στο άλσος, με τη συρρίκνωση της πελατείας των ζαχαροπλαστείων, καφετεριών κλπ στο κέντρο της πόλης και την αύξηση της πελατείας του «Κένταυρου», θα το ξαναδούμε στο έπακρο.

Δηλαδή θα έχουμε μετατόπιση του κέντρου των εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων από τη Δεκελείας, στις Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών. Ο στόχος είναι εμφανής. Όπως γίνεται με όλα τα εμπορικά κέντρα έτσι θα γίνει και με αυτό. Υπάρχουν οι μεγαλοεπενδυτές που κατασκευάζουν το εμπορικό κέντρο, οι οποίοι το νοικιάζουν σε καταστήματα. Έτσι αυτό που λέγεται πως θα αφεθεί στη ντόπια επιχειρηματικότητα η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή, αυτόματα ακυρώνεται! Γιατί απλούστατα θα νοικιάζεις με μονοπολιακούς όρους και τιμές εμπορικού κέντρου, όπου γνωρίζουμε όσοι τα έχουμε επισκεφτεί έστω μια φορά, ποιοι κυριαρχούν.

Και αν λυνόταν το συγκοινωνιακό πρόβλημα, να πούμε χαλάλι… Έλα όμως που θα οξυνθεί δραματικά, γιατί σε μια πόλη που είναι εξαιρετικά μακρόστενη και υπάρχει δρόμος υπερτοπικής κυκλοφορίας που τη διασχίζει σε όλο το μήκος της, δεν υπογειοποιείς μια κάθετη! Σήμερα και το τελευταίο χωριό που δεν κατάφερε να στείλει τον κεντρικό δρόμο που περνάει από το κέντρο της πόλης περιφερειακά, το έχει κυρίαρχο αίτημα. Εμείς ακόμη εκφράζουμε το θαυμασμό μας για αυτά που σχεδιάζουν άλλοι για λογαριασμό των... ιθαγενών! 

Ο περιφερειάρχης κ. Σγουρός που εκτός από συνομιλητής του Φούχτελ, δέχτηκε και τον Ρεχάγκελ τον οποίο αρνήθηκαν να δουν ακόμη και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής, δυο φορές προσφέρθηκε να δώσει χρήματα στην πόλη. Για την πλατεία Ειρήνης όταν επί Κόντου προέκυψε… πως πρέπει να δώσουμε λεφτά στον Κάκκαβα, και τώρα για το σχέδιο Μελισσανίδη. Αν και χρόνια περιφερειάρχης, δε θυμάμαι ποτέ να έκανε έστω επίσκεψη στην πόλη για να μάθει τα προβλήματα της. Συνεπώς δεν περιμένω ούτε από την ΑΕΚ, ούτε από τον επιλεκτικά γενναιόδωρο κ. Σγουρό να ενδιαφερθούν για την τύχη της Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας.

Περιμένω όμως από τους δημοτικούς μας εκπροσώπους να αντιληφτούν επιτέλους, ότι εκπροσωπούν τους κατοίκους του Δήμου και με αυτό το κριτήριο να αποφασίζουν για το μέλλον της.

Περιμένω από τους κατοίκους που καταλαβαίνουν αυτό που πρόκειται να συμβεί, να αξιώσουν από τους εκπροσώπους μας να ευθυγραμμιστούν με τις επιθυμίες τους.

Περιμένω από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας, αντί να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ή πρόσκαιρα να βολεύεται απλώνοντας τραπεζοκαθίσματα σε όλο και μεγαλύτερη έκταση με την ανοχή του Δήμου, να αντιληφτεί ότι αυτά που σχεδιάζονται, είναι σε βάρος του και επομένως τον αφορούν…

Ελπίζω το αυριανό Δ.Σ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αντιληφτεί πως είναι απερχόμενο και η σύνθεση του δεν εκφράζει τους σημερινούς συσχετισμούς. Επομένως δε δικαιούται να αναλάβει βάρος που αντικειμενικά ανήκει στην επόμενη σύνθεση του. Για την ακρίβεια πρέπει να ανοιχτεί μια μεγάλη συζήτηση με τους δημότες.

Ελπίζω να προβληματιστεί για το χειρισμό της όλης υπόθεσης, αντιλαμβανόμενο πως οι αποφάσεις των μελών του θα καθορίσουν το μέλλον της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για πάντα! 

Μανώλης Καμπούρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου