.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΩΠΑ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που θα ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…



Εκτός από τους επικεφαλής των συνδυασμών, ρόλο θα παίξουν μια σειρά παράγοντες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Κι όταν λέω παράγοντες, εννοώ πρόσωπα και γεγονότα.
Στα πρόσωπα συγκαταλέγονται εκείνα που έχουν ένα σημαντικό «κομπόδεμα» ψηφοφόρων που τους ακολουθεί όπου κι αν πάνε. Τέτοια πρόσωπα λοιπόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, αν κατέβουν, με ποιον υποψήφιο θα αποφασίσουν να συμπορευτούν. Σε αυτούς συγκαταλέγονται
ο πρώην Δήμαρχος κ. Γρετζελιάς, ο κ. Μπόβος, η κ. Κοσμά, η κ. Παπαλουκά, ο κ. Αλεξάνδρου, ο κ. Κουτσάκης, ο κ. Πλάτανος κλπ. Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα που έχουν σημαντικό αριθμό ψήφων που όμως φαίνεται πως ακολουθούν κάποιον ή έχουν ήδη συμφωνήσει με υποψήφιο Δήμαρχο.

Πηγαίνοντας στα γεγονότα, αυτό που μπορεί να μεταβάλλει ριζικά τις ισορροπίες, είναι ο εκλογικός νόμος. Στην Ελλάδα της προχειρότητας και του στενού κομματικού συμφέροντος, άλλη μια φορά βλέπουμε το έργο της αλλαγής εκλογικού νόμου τελευταία στιγμή. Έτσι λοιπόν έχει εξαγγελθεί προ πολλού η αλλαγή του, έχουν υπάρξει διαρροές, ο αρμόδιος υπουργός κάνει εξαγγελίες, αλλά τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Προφανώς μελετούν τις δημοσκοπήσεις και την πολιτική κατά τόπους γεωγραφία, ώστε να δουν τι συμφέρει καλύτερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αν ως υπόθεση εργασίας δεχτούμε ότι θα ισχύσουν τα χωριστά ψηφοδέλτια για Δημάρχους και χωριστά για Δημοτικούς Συμβούλους, η εκλογή με 42% από τον πρώτο γύρο, η μείωση από 33 σε 25 του αριθμού των Συμβούλων για την πόλη μας, η εκλογή υποψηφίων Δημάρχων ως Συμβούλων σε περίπτωση που πάρουν 5%+ , τότε μπορεί να προκύψει Φρανκεστάιν… Γιατί θα δούμε Δημάρχους να παλεύουν κόντρα στο ρεύμα των Συμβούλων που πλειονοτικά θα ανήκουν σε άλλους συνδυασμούς. Γιατί ενδεχόμενα αρκετοί δε θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι, όταν ξέρουν ότι για να εκλεγούν δεν αρκεί να τραβάει ο επικεφαλής, αλλά οι ίδιοι χρειάζεται να περάσουν τον ωκεανό… Γιατί πάρα πολλοί πιθανότατα θα αρνηθούν το… διασυρμό να βρίσκονται ανάμεσα σε 200 υποψήφιους μετά τους πρώτους 100. Γιατί μπορεί να δούμε ψηφοδέλτια με συγγενείς και φίλους κάποιου υποψηφίου Δημάρχου που μοναδική φιλοδοξία του θα είναι η εκλογή του ως Συμβούλου. Τεχνικά ζητήματα όπως, πως θα καταφέρουν ηλικιωμένοι να διακρίνουν τα ονόματα των υποψηφίων Συμβούλων που θέλουν να σταυρώσουν, ή πόσο χρόνο θα κρατήσει η καταμέτρηση των σταυρών, ή πως και που θα τυπωθούν τα ψηφοδέλτια ώστε να μη διαφέρουν ή να μη κοστίσουν ακριβά κλπ, τα παραβλέπω.

Κάτι άλλο που επίσης θα παίξει ρόλο και αφορά τη νομοθεσία, είναι τι αλλαγές θα επισυμβούν ακόμη και μετά τις εκλογές, στον τομέα των αποζημιώσεων αιρετών. Επειδή σοβαρό κίνητρο για ορισμένους είναι αυτά τα χρήματα, μετά τους περιορισμούς σε όσους αμείβονται από το δημόσιο, διάβασα ότι ξεκίνησαν οι περικοπές στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είναι αιρετοί. Επομένως είναι πιθανό μερικοί ακόμη που διαφορετικά θα διεκδικούσαν την ψήφο των πολιτών, να μη μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Καθοριστικής σημασίας ζήτημα θα αποτελέσει το ενδεχόμενο πρόωρων ή ταυτόχρονων βουλευτικών εκλογών. Ή άλλων πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων που σε μια κοινωνία που βράζει από καιρό, είναι θέμα χρόνου πότε θα τιναχτεί το καπάκι της κατσαρόλας…  Διαφορετικά θα ψηφίσει ο κόσμος αν όλα εξελίσσονται όπως σήμερα, διαφορετικά αν έχουν μεσολαβήσει εκλογές, πολύ περισσότερο αν π.χ. έχουμε κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ή με αφορμή γεγονός που δε μπορούμε να προβλέψουμε, ή η περίοδος των εκλογών συμπίπτει με κοινωνική αναστάτωση…

Ήδη είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και της αναμέτρησης. Προσπαθεί συστηματικά να προσανατολίσει την κοινωνία, σε ζητήματα τάξης που… οφείλονται στην Αριστερά και τις λαϊκές αντιδράσεις. Έτσι ελπίζει να αποστρέψει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα που αναπόφευκτα κυριαρχούν, και ταυτόχρονα να καταστήσει την αριστερά και τα κινήματα των πολιτών απολογούμενα… Αυτά μπορεί οποιοσδήποτε που ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, να τα σχεδιάζει και να επιχειρεί να τα υλοποιήσει. Καθόλου βέβαιο όμως δεν είναι, πως τελικά θα εξελιχθούν…

Ειδικότερα τοπικά ζητήματα που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπάρχουν και θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου