.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πρόσχημα για τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη της "Αγιά Σοφιάς";

Μετά μια σειρά προβληματικών δηλώσεων, και αδιαμφισβήτητων δυσκολιών της πλευράς Μελισσανίδη με τα χρήματα, την άδεια κλπ, στα μέσα Δεκέμβρη ήρθε μια δήλωση του κ. Ανδριόπουλου. Ερμήνευε αυθαίρετα τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν για πρόταση του Δήμου σε σχέση με το γήπεδο της ΑΕΚ. Ισχυριζόταν πως αφορούσαν το σχέδιο της "Αγιά Σοφιάς" και όχι ένα σχέδιο του Δήμου από μηδενική βάση.


Πρόσφατα υπήρξε ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει αναλυτικά, όσα συνοπτικά είπε ο κ. Ανδριόπουλος. Μαζί με όσα έχουν μεσολαβήσει όπως οι πρόσφατες δηλώσεις Μελισσανίδη, ή εκείνες που προηγήθηκαν στη συνάντηση με τους οπαδούς (εδώ), εκτός από την εμφανή ηττοπάθεια που αναδύουν, συνθέτουν ένα σκηνικό αποχώρησης από το σχέδιο της "Αγιά Σοφιάς".

Φυσικά αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να κρατηθούν τα προσχήματα, και χωρίς να γίνει η απαραίτητη μετάθεση ευθυνών σε τρίτους. Πιο προσιτοί σε μετάθεση ευθυνών είναι οι κάτοικοι και το Συντονιστικό τους, οι 17 του ΣτΕ, ο Δήμαρχος κι η παράταξη του, και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το sdna.gr και έγινε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

0

Μάριος Τριβιζάς

27 Ιανουαρίου  2015 19:22


Μάριος Τριβιζάς

27 Ιανουαρίου  2015 19:22





Ιδού η... κουρεμένη «Αγιά Σοφιά»!
 


Ιδού η... κουρεμένη «Αγιά Σοφιά»!
Tι σημαίνει η θέση «να κάνει η ΑΕΚ γήπεδο στην έκταση που είχε», του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας; Το SDNA παρουσιάζει με εικόνες και αριθμούς πώς θα ήταν η -ανεπαρκής- νέα έδρα της Ένωσης.
 
Όπως διαβάσατε στην… μετεκλογική ανάλυση των δεδομένων για το γήπεδο της ΑΕΚ, έπειτα από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ένωση το μόνο που μπορεί να κρατήσει είναι η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των στελεχών του κόμματος, με πρώτη του Αλέξη Τσίπρα, ότι αποτελεί δικαίωμα της ομάδας να χτίσει το νέο της γήπεδο στην ιστορική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετοί που τάσσονται και συγκεκριμένα υπέρ του σχεδίου που έχει παρουσιαστεί. Σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο, δεν ανήκουν κάποιοι βουλευτές του, αλλά –το σημαντικότερο, ίσως- και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας (που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί «κομμάτι» του), οι οποίοι μέχρι τώρα εκφράζουν την άποψη πως το γήπεδο της ΑΕΚ θα πρέπει να κατασκευαστεί στην έκταση που καταλάμβανε το Νίκος Γκούμας, χωρίς την παραχώρηση των επιπλέον 2,4 στρεμμάτων.

Στόχος της ΑΕΚ είναι να πείσει ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και πως η «Αγιά Σοφιά» είναι το μοναδικό ρεαλιστικό πλάνο για την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πως πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο είναι το… φιλικότερο δυνατό προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας παράλληλα το μίνιμουμ των αναγκών της ομάδας. Διαφορετικά, δεν θα είχε και κανένα νόημα να προχωρήσει η ΑΕΚ στην κατασκευή μιας νέας έδρας στο οικόπεδο της, αν αυτή ήταν εξ αρχής ανεπαρκής για εκείνη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «Αγιά Σοφιά» δεν είναι το… σωστό όριο. Ότι, δηλαδή, θα μπορούσε η ομάδα, χωρίς την παραχώρηση των 2,4 στρεμμάτων, να κατασκευάσει για παράδειγμα ένα γήπεδο 28.000 θέσεων αντί 32.000 και όλοι να είναι… ευχαριστημένοι. Μάλιστα, προβάλλουν ως επιχείρημα την χωρητικότητα του «Νίκος Γκούμας». Ορισμένοι, μάλιστα, το πήγαν κατά καιρούς ακόμη παραπέρα, μπαίνοντας στη διαδικασία… μπακαλίστικων υπολογισμών για μεγαλύτερο γήπεδο, από τη στιγμή που το νέο δεν θα έχει στίβο, όπως το παλιό ή σε περίπτωση που κατασκευαστούν… δύο Σκεπαστές(!).

Μόνο που όλα αυτά είναι απλά μια συζήτηση… καφενείου. Στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν νόμοι, συντελεστές δόμησης, μέγιστα επιτρεπτά ύψη και συγκεκριμένες προδιαγραφές αθλητικών εγκαταστάσεων που ορίζονται από τη ΓΓΑ και τη FIFA και δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του… 1930. Συνεπώς, οι… προσθαφαιρέσεις θέσεων ανάλογα με τα… μέτρα ή τον… στίβο δεν είναι τόσο απλές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε πραγματικά νούμερα, τα 42 δέντρα και το… μισό γκαράζ απορριμματοφόρων «κοστίζουν» στην ΑΕΚ 10.096 μετρημένες θέσεις!





Το «στο ίδιο», σημαίνει σε μικρότερο!

Για να κατανοήσει κανείς ότι κάθε σύγκριση του «Νίκος Γκούμας» με ένα πιθανό νέο σχέδιο είναι παντελώς ατυχής, πρέπει να λάβει υπόψιν του δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη, είναι οι σημερινές προδιαγραφές της ΓΓΑ και της FIFA, που απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά τον αριθμό εισόδων στις θύρες (που «κόβουν» θέσεις), το μέγεθος και τις αποστάσεις των καθισμάτων, τις οπτικές γωνίες (το όριο καθετότητας είναι στάνταρ) κ.λ.

Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε σήμερα να υπάρξει θύρα όπως η Σκεπαστή, που ήταν ουσιαστικά ορθίων, με υποτυπώδη -μικρά- καθίσματα, τα οποία δεν είχαν καν πλάτη. Ούτε θα μπορούσε σήμερα μια θύρα να καλύπτει τον «αέρα» του πεζοδρομίου, όπως συνέβαινε με τη Σκεπαστή. Επίσης, δεν θα γινόταν οι έξοδοι του γηπέδου να «πέφτουν» ακριβώς πάνω σε δρόμο ή σε δέντρα.

Η δεύτερη και σημαντικότερη παράμετρος, είναι ότι το «στην ίδια έκταση με το προηγούμενο», στην πραγματικότητα σημαίνει σε πολύ μικρότερη. Η ΑΕΚ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τα... επίμαχα 2,4 στρέμματα που της παραχωρήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο, είναι στην πραγματικότητα 1,4 (σε κίτρινο περίγραμμα στη φωτογραφία), καθώς το «Νίκος Γκούμας» πατούσε ήδη μέσα στο Άλσος κατά 1 στρέμμα. Συνεπώς, αν κληθεί η ΑΕΚ να κατασκευάσει το γήπεδό της στην έκταση του προηγούμενου παραχωρητηρίου, θα χάσει αυτό το 1 στρέμμα, που νομικά δεν της ανήκε.

Δεν θα είναι, όμως, η μόνη απώλεια έκτασης για την ΑΕΚ. Βάσει του νόμου του 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ «μετακινήθηκε» κατά 6 μέτρα σε σχέση με το προηγούμενο, προκειμένου να μην είναι ακριβώς δίπλα στις κατοικίες. Μπορεί πολλές διατάξεις του εν λόγω νόμου να κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όμως η συγκεκριμένη διατηρήθηκε. Και δεν άλλαξε με τον νόμο του 2014, επειδή οι άνθρωποι της ΑΕΚ έκριναν ότι το ορθό θα ήταν μεταξύ των σπιτιών και του γηπέδου να δημιουργηθεί πρασιά, ώστε η εγκατάσταση να είναι πιο φιλική προς τους κατοίκους. Αυτά τα 6 μέτρα απόστασης από τις κατοικίες, «κοστίζουν» στην Ένωση περισσότερο από 1,5 στρέμμα επιπλέον!

Συνεπώς, η θέση «φτιάξτε το γήπεδο στην έκταση που είχατε», στην πραγματικότητα σημαίνει... φτιάξτε το σε μικρότερη και με πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ίσχυαν για το «Νίκος Γκούμας».




Έτσι θα ήταν με... κούρεμα

Σε περίπτωση λοιπόν που η ΑΕΚ αναγκαζόταν να κατασκευάσει το γήπεδό της στην έκταση που είχε με το προηγούμενο παραχωρητήριο και με τους περιορισμούς που αναφέραμε, θα ήταν υποχρεωμένη να... κουρέψει το σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς» και στις δύο πλευρές της. Ας δούμε τι θα σήμαινε αυτό με αριθμούς. Όπως φαίνεται στο σχέδιο ακριβώς από πάνω, το μεγάλο «κούρεμα» θα γινόταν από την πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, καθώς θα αφαιρούνταν συνολικά 7.656 θέσεις (κόκκινο χρώμα στο γράφημα)! Οι 4.638 από το άνω διάζωμα, οι 2.518 από το κάτω διάζωμα και 250 σε κάθε γωνία.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός θέσεων θα αφαιρούνταν και από την ακριβώς απέναντι πλευρά. Συγκεκριμένα 1.832 θέσεις. Οι 1.332 θα αφορούσαν το άνω διάζωμα και οι 500 τις δύο γωνίες (250 σε κάθε μία). Αυτά υπολογίζοντας μόνο... καθίσματα. Διότι θα «κουρεύονταν» και οι δύο σειρές με σουίτες που προβλέπει το πλάνο της «Αγιά Σοφιάς» ακριβώς πάνω από τα επίσημα, οι οποίες θα έχουν συνολική -μέγιστη- χωρητικότητα 608 θέσεις επιπλέον.

Συνολικά, το «κούρεμα» θέσεων του γηπέδου θα έφτανε τις 9.488 + 608, δηλαδή τις 10.096. Κάτι που θα οδηγούσε σε ένα γήπεδο συνολικής χωρητικότητα 21.042 θέσεων (31.138-10.096). Πέραν του ότι βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, ένα τέτοιο -καινούργιο- γήπεδο δεν θα ήταν βιώσιμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ένα γήπεδο 21.042 θεατών είναι «αντάξιο του μεγέθους και της προοπτικής της ΑΕΚ», όπως είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους παλαίμαχους της Ένωσης.

Μια... υπόθεση εργασίας

Ωστόσο, για να κατανοήσει κανείς πόσο επηρεάζουν -από μόνα τους- το όποιο σχέδιο τα νέα, αυστηρά, στάνταρ που ορίζουν ΓΓΑ και FIFA, αξίζει να δούμε και μια... υπόθεση εργασίας: Τι γήπεδο θα... προέκυπτε, αν η ΑΕΚ δεν άφηνε αυτή την επιπλέον απόσταση 6 μέτρων από τον οικισμό. Ξεκαθαρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράνομο αυτή τη στιγμή και δύσκολα η Δημοτική Αρχή θα θεωρούσε ότι είναι προτιμότερο, από το να κοπούν 42 μετρημένα δέντρα που θα αντικατασταθούν με 2.112 (και άλλα τόσα εκτός Άλσους), να... κολλήσει ξανά το γήπεδο δίπλα στα σπίτια, όπως συνέβαινε με το «Νίκος Γκούμας». Όμως, ακόμη κι αν αυτό γινόταν, δεν θα άλλαζε πολλά.

Συγκεκριμένα, η... μετακίνηση της «Αγιά Σοφιάς» προς τον οικισμό κατά 6 μέτρα, θα «έσωζε» (όπως φαίνεται στο σχέδιο από κάτω) το... κούρεμα της μίας πλευράς του γηπέδου και 1.832 θέσεις, συν τις σουίτες (608). Όμως, από την άλλη πλευρά θα αφαιρούνταν και πάλι 7.656 θέσεις, δηλαδή, θα προέκυπτε ένα γήπεδο με συνολική χωρητικότητα 23.482 θεατών (31.138 – 7.656).

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι σε πραγματικά νούμερα και όχι με... υποθέσεις στον αέρα, χωρίς αυτά τα επιπλέον 2,4 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στην ΑΕΚ με τον νόμο του 2014, είναι ανέφικτο να κατασκευάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα καινούργιο γήπεδο που θα είναι αντάξιο της ιστορίας της, των αναγκών της και του πλήθους των οπαδών της. 




Αρχιτεκτονικές αλχημείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό δεδομένο, το οποίο αφορά και τα δύο... σχέδια που σας παρουσιάσαμε. Το... κανονικό που θα προέκυπτε από το «κούρεμα» και αυτό που αποτελεί... υπόθεση εργασίας. Και στις δύο περιπτώσεις, θα υπάρχει ανομοιομορφία μεταξύ των δύο πλευρών του γηπέδου. Κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να υπάρξει ενιαίο σκέπαστρο που να καλύπτει συνολικά το γήπεδο. Θα έπρεπε να γίνουν αρχιτεκτονικές... αλχημείες για να λυθεί το πρόβλημα και μόνο σε κάποιο βαθμό, καθώς θα υπήρχε ζήτημα με τον φωτισμό του αγωνιστικού χώρου, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σκέπαστρο. Συν τοις άλλοις, για την υλοποίηση αυτού του... κουρεμένου σχεδίου, θα έπρεπε να γίνουν νέες μελέτες, που θα επιβάρυναν το κόστος του έργου κατά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. 


Έτσι θα ήταν με... κούρεμα

Σε περίπτωση λοιπόν που η ΑΕΚ αναγκαζόταν να κατασκευάσει το γήπεδό της στην έκταση που είχε με το προηγούμενο παραχωρητήριο και με τους περιορισμούς που αναφέραμε, θα ήταν υποχρεωμένη να... κουρέψει το σχέδιο της «Αγιά Σοφιάς» και στις δύο πλευρές της. Ας δούμε τι θα σήμαινε αυτό με αριθμούς. Όπως φαίνεται στο σχέδιο ακριβώς από πάνω, το μεγάλο «κούρεμα» θα γινόταν από την πλευρά του γηπέδου που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, καθώς θα αφαιρούνταν συνολικά 7.656 θέσεις (κόκκινο χρώμα στο γράφημα)! Οι 4.638 από το άνω διάζωμα, οι 2.518 από το κάτω διάζωμα και 250 σε κάθε γωνία.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός θέσεων θα αφαιρούνταν και από την ακριβώς απέναντι πλευρά. Συγκεκριμένα 1.832 θέσεις. Οι 1.332 θα αφορούσαν το άνω διάζωμα και οι 500 τις δύο γωνίες (250 σε κάθε μία). Αυτά υπολογίζοντας μόνο... καθίσματα. Διότι θα «κουρεύονταν» και οι δύο σειρές με σουίτες που προβλέπει το πλάνο της «Αγιά Σοφιάς» ακριβώς πάνω από τα επίσημα, οι οποίες θα έχουν συνολική -μέγιστη- χωρητικότητα 608 θέσεις επιπλέον.

Συνολικά, το «κούρεμα» θέσεων του γηπέδου θα έφτανε τις 9.488 + 608, δηλαδή τις 10.096. Κάτι που θα οδηγούσε σε ένα γήπεδο συνολικής χωρητικότητα 21.042 θέσεων (31.138-10.096). Πέραν του ότι βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης, ένα τέτοιο -καινούργιο- γήπεδο δεν θα ήταν βιώσιμο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ένα γήπεδο 21.042 θεατών είναι «αντάξιο του μεγέθους και της προοπτικής της ΑΕΚ», όπως είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους παλαίμαχους της Ένωσης.

Μια... υπόθεση εργασίας

Ωστόσο, για να κατανοήσει κανείς πόσο επηρεάζουν -από μόνα τους- το όποιο σχέδιο τα νέα, αυστηρά, στάνταρ που ορίζουν ΓΓΑ και FIFA, αξίζει να δούμε και μια... υπόθεση εργασίας: Τι γήπεδο θα... προέκυπτε, αν η ΑΕΚ δεν άφηνε αυτή την επιπλέον απόσταση 6 μέτρων από τον οικισμό. Ξεκαθαρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράνομο αυτή τη στιγμή και δύσκολα η Δημοτική Αρχή θα θεωρούσε ότι είναι προτιμότερο, από το να κοπούν 42 μετρημένα δέντρα που θα αντικατασταθούν με 2.112 (και άλλα τόσα εκτός Άλσους), να... κολλήσει ξανά το γήπεδο δίπλα στα σπίτια, όπως συνέβαινε με το «Νίκος Γκούμας». Όμως, ακόμη κι αν αυτό γινόταν, δεν θα άλλαζε πολλά.

Συγκεκριμένα, η... μετακίνηση της «Αγιά Σοφιάς» προς τον οικισμό κατά 6 μέτρα, θα «έσωζε» (όπως φαίνεται στο σχέδιο από κάτω) το... κούρεμα της μίας πλευράς του γηπέδου και 1.832 θέσεις, συν τις σουίτες (608). Όμως, από την άλλη πλευρά θα αφαιρούνταν και πάλι 7.656 θέσεις, δηλαδή, θα προέκυπτε ένα γήπεδο με συνολική χωρητικότητα 23.482 θεατών (31.138 – 7.656).

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι σε πραγματικά νούμερα και όχι με... υποθέσεις στον αέρα, χωρίς αυτά τα επιπλέον 2,4 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στην ΑΕΚ με τον νόμο του 2014, είναι ανέφικτο να κατασκευάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια ένα καινούργιο γήπεδο που θα είναι αντάξιο της ιστορίας της, των αναγκών της και του πλήθους των οπαδών της.



Αρχιτεκτονικές αλχημείες - See more at: http://www.sdna.gr/gr/podosfairo/football-league/aek/article/10978/idou-i-kouremeni-agia-sofia/#sthash.h2qZVsdI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου