.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε



του Κώστα Κάβουρα *

Πρώτη φορά Αριστερά, λοιπόν. Την περασμένη Κυριακή, ο λαός με την ψήφο του επέλεξε να στηρίξει την Αριστερά και το πρόγραμμά της, χωρίς να “τσιμπήσει” από την τρομοκρατία που του ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα διάφορα περί ATM που δεν έχουν λεφτά, χαρτιά υγείας που τελειώνουν στα super market και μια σειρά από θλιβερά σενάρια που ξεστόμιζαν με αμετροέπεια τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να παραμείνουν γατζωμένοι στην εξουσία, προφανώς και δεν επιβεβαιώνονται.

Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία η χώρα άλλαξε επιτέλους σελίδα και το μέλλον προδιαγράφεται πιο ελπιδοφόρο από ποτέ. Ο λαός επέλεξε στα δύσκολα, όπως πάντοτε, να στηριχθεί στις πλάτες της Αριστεράς για να μπορέσει να βρει ξανά την χαμένη του αξιοπρέπεια. Ψήφισε με την ελπίδα να ζήσει αξιοπρεπώς από το μόχθο του, να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του, να δει σιγά - σιγά τους μετανάστες φίλους και συγγενείς του να επιστρέφουν στη χώρα.


Στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Στο Ίλιον συγκεκριμένα, άγγιξε το 43% έχοντας 23 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. Αυτό οφείλεται γιατί οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή μας εκπροσωπούν κυρίως τον εργατικό κόσμο που βγήκε ξανά στο προσκήνιο: χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι. Είναι αυτοί, που όλο το προηγούμενο διάστημα, καλούνταν να πληρώσουν τα βάρη μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Στην ουσία μιας κρίσης ενός συστήματος διαπλοκής, διαφθοράς, αυθαιρεσίας και ανισότητας. Ενός συστήματος που θυσίαζε με ευκολία την αξιοπρέπεια των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Τώρα πια ήρθε η ώρα να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, της προστασίας της εργασίας, της αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας, της διεύρυνσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί επιτέλους για το χρέος, με ψηλά το κεφάλι, με ορμητήριο την καθαρή εντολή που της έδωσαν οι πολίτες.

Δεν θα αργήσει η μέρα που η χώρα θα πετύχει μια νέα συμφωνία για το χρέος, μακριά από μνημόνια και εκβιασμούς. Η συγκυρία δείχνει ιδανική. Η ίδια η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προδιαγράφει την αλλαγή των συσχετισμών (και) στην Ευρώπη. Ήδη, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην χώρα μας, εμπνέει με ταχείς ρυθμούς τους αγωνιζόμενους λαούς των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο, που δίνουν την μάχη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας. Μια μάχη  που είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε.

* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη” και δημοτικός σύμβουλος Ιλίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου