.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

14.08.2015
Δελτίο Τύπου

Ομιλία Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Βουλευτή Β΄ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Βουλή


Στη Βουλή, χθες, τοποθετήθηκε με ομιλία του ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη συζήτηση για την «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». Ακολουθεί η ομιλία:



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα και τις πρωινές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σκεφτόμουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος είναι συνεπής με αυτά που λέγατε, με τον τρόπο μου πολιτευτήκατε, με τις δεσμεύσεις που αναλάβατε; Σίγουρα δεν είναι η Κυβέρνηση. Στα μάτια μου ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα όσοι διαφωνούν. Όσοι σήμερα λένε όχι στο μνημόνιο και όχι στα μέτρα. Όσοι σήμερα λένε ότι η στρατηγική μας, το πλάνο με το οποίο εκλεγήκαμε, ήταν να πάνε να θέσουμε τους όρους μας στην Ευρώπη και αν αυτοί δεν γίνουν αποδεκτοί, τότε να πάμε στο σενάριο της ρήξης. Σε αυτό το σχέδιο συνοδοιπόρος, συμμέτοχος, συνδιοργανωτής και βέβαια επικεφαλής, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτός επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη, αυτός επέλεξε τον κ. Λαφαζάνη ως Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Αυτός πρότεινε την κυρία Κωνσταντόπουλου και αυτός ανέλαβε τις δεσμεύσεις. Αυτός, ενώ έβλεπε ότι η διαπραγμάτευση δεν οδηγεί πουθενά, ήδη από τις 25 Απριλίου στην Ρίγα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, αυτός επέμενε μέχρι το τέλος. Έκλεισε τις τράπεζες, είδε τον λογαριασμό να ανεβαίνει στα 60 δις της εξάμηνης διακυβέρνησής του και για κάποιον λόγο, που δεν τον έχει εξηγήσει, έστριψε το τιμόνι και σήμερα αυτοί που αισθανόντουσαν ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνονται ότι η Κυβέρνηση έφυγε από αυτούς.

Το τι θα κάνετε με το κόμμα σας, είναι δικό σας θέμα. Αν θέλετε να κρατήσετε οι μεν ή οι δε και ποιος θα καταφέρει να το κρατήσει, ποσώς με απας

        Με απασχολεί, όμως, ότι αυτό που φέρνετε σήμερα και διαφημίζετε ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Τίποτα δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Είναι η συρραφή όλων των μέτρων που, κατά καιρούς, ζητούσε η τρόικα και είχαν απορριφθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Πριν από ενάμιση χρόνο, εδώ, συζητούσαμε για το γάλα, για τους αγρότες, για τα φαρμακεία. Μετά από τη διαπραγμάτευση που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση τα μέτρα αυτά έγιναν συμβατά με την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες του κόσμου, τον οποίο αφορούσαν. Σήμερα, έρχονται αυτούσια όπως τα είχαν ζητήσει. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, μην γελιέστε.

Για το ασφαλιστικό των ενστόλων, είχαμε καταφέρει να μπει η ρήτρα του «αξιόμαχου» στην επιμέτρηση των επικουρικών συντάξεων. Τίποτα. Μάλιστα, έχετε ευθύνη εσείς που ήσασταν υπεύθυνοι γι’ αυτή την πολιτική. Έχει ευθύνη ο κ. Στρατούλης που ήταν στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί έξι μήνες έλεγε, ότι θα τα καταργήσει όλα και, τελικά, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει και τα «παράθυρα» που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και μην τολμήσετε να πείτε σε κάποιον ότι τον υπερασπιστήκατε, ιδιαίτερα, σε ένστολο. Αυτά που είχε καταφέρει η προηγούμενη Κυβέρνηση, σήμερα τα διαγράφετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν απορώ με το «μπάχαλο» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το περίμενα και πάντα πίστευα, ότι δεν ήταν ένα Κόμμα. Πίστευα ότι ήταν ένα συνονθύλευμα προσωπικών επιδιώξεων και περίεργων, έως εξωφρενικών, εκτός πραγματικότητας, πολιτικών στοχεύσεων.

Όμως, υπάρχει ακόμη και ένα Κόμμα στη Συγκυβέρνηση και, δυστυχώς, κανένας Βουλευτής του δεν κάθεται μέσα στην Αίθουσα για να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που βγήκαν και είπαν με συγκεκριμένη ατζέντα, ότι στηρίζουμε την Κυβέρνηση και στηρίζουμε αυτή τη συμφωνία. Για ποιους λόγους; Μας είπαν, ότι δεν θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες. Εδώ έκλαιγε ο Πάνος Καμμένος για τις αμυντικές δαπάνες. Τι περνάει σήμερα; Στη σελίδα 304, στο Κεφάλαιο 2, παρ. 1 Δημοσιονομική Πολιτική: «μόνιμη μείωση του ανώτατου ορίου εξόδων για αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκ. ευρώ το 2015 και θα ανέλθουν συνολικά στο 2,2% του Α.Ε.Π. το 2016 με σειρά στοχευμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων και τις δημόσιες συμβάσεις».

Πριν από δεκαπέντε ημέρες δεν έκλαιγε γι’ αυτά τα πράγματα; Σήμερα, έρχεται και τα υπογράφει και τα στηρίζει. Μας έλεγε, ότι ο λόγος συμμετοχής του στην Κυβέρνηση ήταν να στηρίξει τους νησιώτες και τη Ναυτιλία. Ξέρουμε πολύ καλά τι έχει κάνει με τον Τουρισμό και με τον Φ.Π.Α και στην εστίαση και στα νησιά. Όμως, στη Ναυτιλία υπογράφει μία διάταξη, την οποία ουδέποτε δέχθηκαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Λέγαμε, ότι για τη Ναυτιλία, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τα «φώτα» της στην Ευρώπη και όχι η Ευρώπη να μας πει πώς θα γίνει ανταγωνιστική. Όμως, τι υπογράφετε, πάλι, στο Κεφάλαιο 2, παρ. 1; Τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου. Ξέρετε ποιοι παραμένουν σε αυτό; Οι ναυτικοί, τα πλοία, η ακτοπλοΐα και το μεγαλείο επίτευγμα της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας που φέρνει 6,5 δις στο Α.Ε.Π. και για το οποίο δεν ξοδεύονται καθόλου χρήματα.

Μας έλεγαν ότι παραμένουν σε αυτή την Κυβέρνηση και την στηρίζουν, γιατί θα ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Βρείτε, όμως, σε αυτές τις εκατοντάδες σελίδες μία λέξη που να αφορά στο χρέος, τη διευθέτησή του και τη ρύθμισή του. Έναν εμπόδιο χωρίς ρύθμιση για το χρέος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το οποίο φέρνετε σήμερα ομολογείτε κάτι δραματικό για την ελληνική οικονομία. Ομολογείτε ότι έξι μήνες αρκούσαν, για να φέρετε τη χώρα από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2,5% - 2,9%, σε ύφεση και φέτος και του χρόνου, το οποίο σημαίνει ότι αν δεν κάνετε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και περιστολής των δαπανών, θα αναγκαστείτε πολύ σύντομα να ξαναφέρετε μέτρα.

Μας απειλείτε με εκλογές. Ας πάμε σε εκλογές, να πάμε να δούμε, να ξαναπαίξουμε τα σποτ του Ιανουαρίου. Να δούμε ποιος δικαιώθηκε και ποιος δεν δικαιώθηκε, ποιος είπε αλήθειες και ποιος είπε ψέματα, ποιανού λογαριασμό πληρώνουμε. Για μένα ο κ. Τσίπρας σήμερα το βράδυ αν θέλει πραγματικά να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφή οδικό χάρτη, πολιτικό οδικό χάρτη για το που οδηγεί τη χώρα και με ποιους τρόπους. Γιατί πλέον η χώρα να βασανίζεται από τις πολιτικές αντεγκλήσεις που βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί άλλο.

Θα πρέπει να μας πείτε πως θέλετε να εφαρμόσετε αυτή την Συμφωνία, με ποιο τρόπο, με ποιους ανθρώπους, με ποιες πλειοψηφίες, πως θα οδηγήσετε και πότε τη χώρα σε εκλογές, με ποιο σύστημα και ποιο θα είναι το προσδοκώμενο για σας αποτέλεσμα. Πάντως σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. με τη ψήφο την οποία θα δώσει δεν θα σας δώσει επικύρωση μιας πολιτικής που έχει φέρει σε απόγνωση πολίτες και δεν αναφέρομαι στην οικονομική πολιτική. Αναφέρομαι στους νησιώτες που έχουν δει τους τελευταίους δύο μήνες μια καινούργια Λέσβος να μπαίνει στο Αιγαίο. Αναφέρομαι στους πολίτες που ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, στον ιδιωτικό τομέα που ακόμα πλήττεται από τα capital controls, από τους 18.500 ανέργους μόνο του Ιουλίου και αυτούς που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια και δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι καλά γι’ αυτούς.

Κύριε Πρόεδρε, αν δεν παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός έναν οδικό χάρτη αναπτυξιακό για τη χώρα περιστολής του δημοσίου και αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του κράτους, δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει έστω και μια θετική πρώτη αξιολόγηση. Το μόνο που είναι ικανή να φέρει είναι πάλι να φέρει μια σειρά μέτρων μετά από τρεις μήνες που θα έχει υποδειχθεί από την τρόικα, θα έχει γραφτεί στο εξωτερικό, θα έχει προδημοσιευτεί και μετά θα έρθει ως αποτέλεσμα δικιάς της διαπραγμάτευσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου