.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Νίκος Παπανικολάου: ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ: ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν' ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Ανάπαυλα τέλος λοιπόν, φίλες και φίλοι. Εν μέσω κρίσης, με capital controls και προσωπικά για μένα, με δυο δεκάχρονα τέκνα. Που σημαίνει υψηλές υποχρεώσεις και χρονικές απαιτήσεις αλλά και αρκετό ελεύθερο χρόνο, όταν στη χωριό, τις απογευματινοβραδυνές ώρες, παιζόταν το κυνήγι του θησαυρού και οι μικροί εξερευνητές.
Άδραξα λοιπόν την ευκαιρία να μελετήσω λίγο την έκθεση των ειδικών επιστημόνων του δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, για τη δυνατότητα επανακατασκευής ενός γηπέδου προδιαγραφών UEFA, για την ΑΕΚ. Στο μυαλό μου είχα τον πρώην υπουργό, τον κ. Χρυσοχοίδη που δεν είχε προλάβει να διαβάσει, πριν ψηφίσει, το μνημόνιο. Βλέπετε οι σημερινοί βουλευτές, το ξεκοκάλισαν το τρίτο μνημόνιο και αποφάσισα να ακολουθήσω το παράδειγμά τους.
Πέρα όμως από τα χαριτολογήματα, η επανακατασκευή του γηπέδου πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η μεν Δημοτική Αρχή τεχνηοτρόπως κωλυσιεργεί, μέρος δε της αντιπολίτευσης, κωφεύει χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση ή άποψη. Γνώριμη τακτική, τουλάχιστον από την πλευρά του κ. Αράπογλου που συνήθως είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.


Η γνώμη μου είναι ότι υπεύθυνες πολιτικές παρατάξεις και πρόσωπα, οφείλουν να παρεμβαίνουν, ειδικά στις περιπτώσεις που διακυβεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών στην πόλη μας. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους δημοσκόπηση όπου υπάρχει και η επιλογή δεν ξέρω / δεν απαντώ. Ας μην μπερδεύονται κάποιοι. Και να ξέρεις πρέπει και να απαντάς.
Στα πλαίσια αυτά, τόσο η παράταξή μας «Ζούμε Μαζί» στο Δ.Σ. όσο και εγώ προσωπικά, με τη δημοσιοποίηση των απόψεων – προτάσεων μου τoν περασμένο Δεκέμβριο, έχουμε σταθεί υπεύθυνα απέναντι σε αυτό το σοβαρό θέμα. 

Για να επανέλθω λοιπόν στο θέμα μας, η σημερινή διοίκηση υπό τον κ. Βασιλόπουλο, διαπράττει κατά τη γνώμη μου σοβαρό ατόπημα σε βάρος της πόλης μας. Ζήτησε από πέντε έγκριτους

(όπως παρουσιάζονται) επιστήμονες, να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα επανακατασκευής ενός γηπέδου προδιαγραφών UEFA στο οικόπεδο της ΑΕΚ. Χωρίς να θέλω ή και να μπορώ, να προσβάλω την επιστημοσύνη τους, απορώ με την 26σέλιδη απάντησή τους. Αδυνατώ να σταθώ στα τεχνικό κομμάτι. Το ομολογώ. Θα σταθώ όμως στο πολιτικό.

Στο σημείο αυτό αντιγράφω το κάλεσμα του Δημάρχου που έγινε στις 4/3/2015 προς την ομάδα των ειδικών επιστημόνων:

"Ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος στην προσπάθεια του να προωθήσει το Έργο Μελέτης και Κατασκευής Σταδίου της ΑΕΚ, σας προσκαλεί και σας παρακαλεί να μετέχετε σε συνάντηση -σύσκεψη, προκειμένου να έχει τη γνώμη σας ως ειδικών, για τη δυνατότητα κατασκευής Σταδίου UEFA κατηγορίας IV ELITE, εντός του περιγράμματος του προϋφιστάμενου γηπέδου, χωρίς τη χρήση τμήματος του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας".


 Δυνάμενος να κρίνω μόνο το πολιτικό κομμάτι της 26σέλιδης έκθεσης, με τις 5000 λέξεις και τις 13 εικόνες, προκαλώ τους πάντες να διαβάσουν έστω και μια πρόταση για επανακατασκευή γηπέδου. Η πλήρης έκθεση είναι πολυδημοσιευμένη ήδη. Αποτελεί μια φιλότιμη προσπάθεια αποδόμησης των σχεδίων της ΑΕΚ. Αυτό και τίποτα παραπάνω. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω τα συμπεράσματα της έκθεσης και σας παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε το κάλεσμα του κ. Δημάρχου:

"7. ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

Κατά τη γενική εκτίμηση της ομάδας των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι αξιολόγησαν τα δεδομένα του Σταδίου της ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας προκύπτουν μία σειρά ερωτήματα και δύο βασικά συμπεράσματα. 
Τα ερωτήματα αφορούν τα τεχνικά μεγέθη του Σταδίου, το ενεργειακό αποτύπωμα της κατασκευής του και το οικολογικό φορτίο το οποίο προσθέτει στην πόλη. Δεδομένου ότι δεν παρουσιάστηκαν εκ μέρους των μελετητών εναλλακτικές προτάσεις προς αξιολόγηση, συμπεραίνεται ότι η μελετητική ομάδα του Σταδίου κινήθηκε προς μία μοναδική λύση - την τελική - και δεν εξέτασε εναλλακτικές λύσεις, χωροθετήσεις, μορφές και μεγέθη, αποτιμώντας ταυτόχρονα το βάρος των επιπτώσεων στην πόλη και στο περιβάλλον προκειμένου να επιλέξει και με γνώμονα τα αποτελέσματα της αποτίμησης. 
Αυτή η μονοδιάστατη επιλογή φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στο εντυπωσιακό "στρίμωγμα" του κατά τα άλλα υπερσύγχρονου αθλητικού Σταδίου, σε ένα πυκνό αστικό ιστό με ιδιαίτερα χαμηλή εξυπηρέτηση από Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Οι κίνδυνοι από την κυκλοφοριακή ασφυξία την οποία θα προκαλέσει η λειτουργία του και από την πιθανή αδυναμία του περιβάλλοντος αστικού χώρου να καλύψει τα ζητήματα ασφαλείας των θεατών, είναι δύο ζητήματα που επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρά για να αγνοηθούν κατά την τελική αξιολόγηση του Σταδίου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια."
Καμία πρόταση, καμία υπόδειξη, ΤΙΠΟΤΑ.
Επειδή μου είναι αδιανόητο, τόσοι πολλοί (πέντε τον αριθμό) ειδικοί επιστήμονες, να αστοχήσουν όλοι μαζί, τόσο πολύ, στο θέμα της εργασίας τους, υποθέτω ότι έγινε παρέμβαση. Η διοίκηση απάντησε στην δικαίωση της ΑΕΚ στο ΣτΕ, με τα «τρία πουλάκια στου Διάκου το ταμπούρι». Μοναδικό επιχείρημα στη φαρέτρα της Δημοτικής Αρχής, στις γειτονιές της πόλης όχι στην έκθεση, η οικονομική αδυναμία της ΑΕΚ. Λες και αφορά τους συμπολίτες ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Επιχείρημα για εσωτερική κατανάλωση. 

Δυστυχώς μετά από αυτή την μνημειώδη αδιαφορία, για τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη μας, αρχίζουν και περνούν πλέον και άλλα σενάρια από το μυαλό μου. Και εφιστώ την προσοχή, προς κάθε κατεύθυνση, για τις ευθύνες απέναντι στις ερχόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου