.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Κραχ μεγάλων διαστάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια

Παράλληλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων. Η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια, ο εν εξελίξει νομισματικός πόλεμος αλλά και οι μειωμένες τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια αγορών βασικών πρώτων υλών, φαίνεται να προεξοφλούν τη διολίσθηση της οικονομίας της Κίνας σε ύφεση.
 
Την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 τα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισαν με πρωτοφανή πτώση της αξίας των μετοχών τους και στις πέντε Ηπείρους![1]
 
Όλες οι προσπάθειες, που κατέβαλαν οι κινέζικες αρχές τις τελευταίες εβδομάδες να ανακόψουν την πτωτική πορεία των κινέζικων χρηματιστηρίων, ελάχιστα απέδωσαν. Μάλιστα την Κυριακή 23 Αυγούστου η Κίνα ανακοίνωσε ρυθμίσεις που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να επενδύουν στα χρηματιστήρια. Οι κινέζικες αρχές μετά από αυτές τις ανακοινώσεις ευελπιστούσαν ότι η επόμενη ημέρα θα έφερνε καλύτερα νέα για τα δοκιμαζόμενα χρηματιστήρια.

Και πράγματι η «καλή ημέρα» ξεκίνησε από τα κινέζικα χρηματιστήρια (Σαγκάη - 8,49%, Χονγκ Κονγκ -5,07%) και επεκτάθηκε σε όλη την Ασία και Ωκεανία (Ιαπωνία -4,61%, Αυστραλία -4,03%). Ακολούθησε η Μέση Ανατολή και η Αφρική (Σαουδική Αραβία -5,88%, Νότια Αφρική -2,85%). Στην Ευρώπη η πτώση ήταν καθολική (Λονδίνο -4,67%, Φραγκφούρτη -4,70%, Παρίσι -5,35%, Μιλάνο -5,96%). Στην Αθήνα η πτώση «περιορίστηκε» στο -10,54%. Ακολούθησε η Νότια Αμερική (Βραζιλία -3,03%, Αργεντινή -6,31%) και το πανηγυρικό κλείσιμο της ημέρας έγινε στις ΗΠΑ με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών (S&P 500 -3,94%, Dow Jones -3,57%, NASDAQ -3,82%).
 
Υπολογίζεται ότι πάνω από 5 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί, από την αξία των μετοχών των διεθνών χρηματιστηρίων, από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε την υποτίμηση του γουάν.
 
Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα με το χρηματιστηριακό κραχ, οι τιμές του αργού πετρελαίου έσπασαν τα όρια προς τα κάτω, στα 39 δολάρια το βαρέλι. Πτώση είχαν και οι τιμές των μετάλλων. Οι τιμές του χαλκού κινήθηκαν σε χαμηλά εξαετίας.
 
Η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια, ο εν εξελίξει νομισματικός πόλεμος αλλά και οι μειωμένες τιμές στα μελλοντικά συμβόλαια αγορών βασικών πρώτων υλών, φαίνεται να προεξοφλούν τη διολίσθηση της οικονομίας της Κίνας σε ύφεση. Μια ύφεση όμως, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες οικονομίες που βρίσκονται σε ένα τέλμα ισχνής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού; 

Μ. Γ.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου