.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σπύρος Καβακόπουλος: Μην μιλάτε για πατριωτισμό

«Φέρστ ντέι» και άλλες αγγλικομοντερνιές γράφει γνωστή μου εκπαιδευτικός στο φέισμπουκ. Είχανε «σουίτς οφ» αντί είχανε «κατεβάσει διακόπτες», είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός κος Τσίπρας. Αγγλική σύνταξη στα ελληνικά του, χρησιμοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός κος Παπανδρέου. Το αγγλικό επιφώνημα «Ουάου» αντί για το «ωχ» ή «πω πωωω» χρησιμοποιεί πρώην υπουργός και πλήθος πλέον ελλήνων. Και χθες άκουσα και το «αγκρρρρρ» αντί για το ελληνικό επιφώνημα «αχ».


Αν η πνευματική και πολιτική ηγεσία, αδυνατεί να αντιληφθεί  τον αφελληνισμό και  την κακοποίηση που κάνει στην ελληνική γλώσσα, ανακατεύοντας αυτούσιες αγγλικές και ελληνικές λέξεις μαζί.


Αν αδυνατεί να καταλάβει, ότι οι Έλληνες είναι κληρονόμοι μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρείται εδώ και 3.500 χρόνια και έχουν την υποχρέωση να κρατούν ζωντανή.

Αν αδυνατεί να καταλάβει ότι μια μπερδεμένη γλώσσα, γρύλισμα το πολύ πεντακοσίων αγγλοελληνικών λέξεων, δεν ευνοεί την σκέψη, καθώς αυτή φτωχαίνει όσο φτωχαίνει η γλώσσα.

Αν αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η γλώσσα αποτελεί φορέα και εκφραστή ιδεών, αξιών και αντιλήψεων, περικλείει τον πολιτισμό μας και την έμπρακτη επαφή με την έκφραση, τη σκέψη και τη δράση ενός λαού, δηλαδή την οδό άμεσης πρόσβασης σ' έναν πολιτισμό.


Αν, αν, αν……….., τότε καλό είναι, όλοι αυτοί οι κοι, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να μην μας μιλάνε για εθνικά υπερήφανους έλληνες, πατριωτισμό και δημοκρατία. Ο φασισμός κοι καιροφυλακτεί και είστε εσείς υπεύθυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου