.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η εθνική ενότητα του Κατρούγκαλου οδηγεί σε ταξικό αυτοχειριασμό των εργατών

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που πήγε να δώσει ο Κατρούγκαλος στην κοινή δήλωση των «κοινωνικών εταίρων», αυτοί δε δημιούργησε πολιτικό γεγονός. Δεν έδωσε πρωτοσέλιδα, δεν τροφοδότησε συζητήσεις, ξεχάστηκε την επομένη κιόλας της υπογραφής της. Δεν είναι εύκολο να φάει κουτόχορτο ο κόσμος. Αλλο να μην έχω το κουράγιο να παλέψω για τα δικαιώματά του και άλλο να με παραμυθιάζει ο κάθε Κατρούγκαλος σαν να είμαι Χαχόλος.

«Σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας, πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Κατρούγκαλος. Και συνέχισε: «Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout,  ή για τις ομαδικές απολύσεις».


Το καλό το κρατούσε για το τέλος. Επίθεση στο ΔΝΤ, χωρίς να το κατονομάζει: «Τώρα λοιπόν έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους και ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης  και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

Αν «έχει απομονωθεί» και «έχει χάσει» το ΔΝΤ, τότε γιατί όλοι το παρακαλούν να συμμετάσχει και στο νέο ελληνικό «πρόγραμμα»; Γιατί -μολονότι μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει βάλει δεκάρα στην τρίτη δανειακή σύμβαση- τα στελέχη του συμμετέχουν κανονικά στο κουαρτέτο, ενώ ο επικεφαλής του στη Δυτική Ευρώπη, ο Πολ Τόμσεν, συμμετέχει στο Eurogroup όταν συζητιούνται θέματα που αφορούν χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο;

Για να μη βιαστεί να μας πει κανείς ότι το ΔΝΤ το θέλει ο μοχθηρός Σόιμπλε με την κλίκα του, παραθέτουμε την τοποθέτηση του «φίλου και συντρόφου» Μοσκοβισί, όπως τη διατύπωσε στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Τσακαλώτο την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα: «Το φθινόπωρο θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εμπλοκή και συμμετοχή του ΔΝΤ. Είπα στους συνομιλητές μου, εδώ, ότι είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία θετική συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ πριν τα τέλη του 2016 (…) Η άποψη μου, λοιπόν, είναι σαφής. Είναι προς το συμφέρον όλων των εταίρων της ελληνικής πλευράς, των μελών του Eurogroup, των θεσμών, το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως διότι προσθέτει αξιοπιστία, καθαρότητα και διαφάνεια στο πρόγραμμα. Θα απευθύνω έκκληση πραγματικά να μπούμε σε αυτόν το νέο ενάρετο κύκλο, όπως το είπατε και σεις, και στο πλαίσιο αυτό θα μπορέσουμε πιστεύω να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία πριν το τέλος του έτους. Και θα αποδείξουμε έτσι ότι όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Αυτά ειπώθηκαν παρουσία του Τσακαλώτου, που δεν εξέφρασε καμιά διαφορετική άποψη, ούτε καν υπαινικτικά. Ποιον θα πιστέψουμε, λοιπόν, τον Μοσκοβισί ή τον Κατρούγκαλο; 'Η μήπως θα πιστέψουμε πως ο Κατρούγκαλος θα στριμώξει το ΔΝΤ στη γωνία και θ' αρχίσει τη Βελκουλέσκου στα χαστούκια, επειδή θα έχει μια κοινή δήλωση της ΓΣΕΕ και των καπιταλιστικών οργανώσεων;

Το παραμύθι του «κακού» ΔΝΤ και των «κοινωνικά ευαίσθητων» ευρωπαίων κρατάει χρόνια τώρα. Από τότε που άρχισαν τα Μνημόνια και οι διαδοχικοί εφαρμοστικοί τους νόμοι. Ολοι μαζί δεν αποφάσισαν τις μέχρι τώρα αντεργατικές ανατροπές; Υπήρξε καμιά διαφοροποίηση των δήθεν ευαίσθητων ευρωπαίων της τρόικας;

Υπάρχει κι άλλο ένα παραμύθι. Αυτό της «κακιάς» τρόικας και των «κοινωνικά ευαίσθητων» ελληνικών κυβερνήσεων, που τραβάνε «κόκκινες γραμμές» και «δίνουν μάχες» για να τις υπερασπιστούν. Ολες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν «αφηγηθεί» αυτό το παραμύθι και η «αφήγηση» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες. Αρκεί να θυμηθούμε μόνο πως όταν ο Τσίπρας προκήρυσσε δημοψήφισμα δήθεν ενάντια στην πρόταση Γιούνκερ, με επιστολή του στους ιμπεριαλιστές δανειστές είχε ήδη αποδεχτεί την πρόταση Γιούνκερ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι την αντιασφαλιστική ανατροπή δεν την επέβαλε η τρόικα, αλλά υπήρξε πρόταση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έφερε μάλιστα την υπογραφή του ίδιου του Τσίπρα.

Αυτό που φτιάχνει αυτή την περίοδο ο Κατρούγκαλος δεν είναι παρά η προπαγανδιστική άμυνά του ενόψει των νέων αντεργατικών ανατροπών, που ξέρει ότι θα συμφωνήσει το φθινόπωρο. Αν «παίζεται» κάτι, είναι μόνο η έκταση αυτών των ανατροπών. Επιστροφή στο προ μνημονίων καθεστώς απαγορεύεται ρητά από το τρίτο Μνημόνιο, που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει και ψηφίσει.

Αυτό που στήνεται από τον Κατρούγκαλο, την ξεπουλημένη στο κεφάλαιο εργατοπατερία της ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των καπιταλιστών είναι ένα σκηνικό μέσα στο οποίο η εργατική τάξη θα προχωρήσει σε συλλογική αυτοχειρία. Τι λένε στους εργάτες; Στηρίξτε το εθνικό μέτωπο ΓΣΕΕ-καπιταλιστών, που θα δώσει στον Κατρούγκαλο τη δύναμη να αποκρούσει τις επιθέσεις από τους «ακραίους παίκτες».

Εκείνο που πρέπει να κάνει η εργατική τάξη είναι να υψώσει το ανάστημά της, να εμποδίσει αυτά που έρχονται και να διεκδικήσει μαχητικά αυτά που της πήραν τα τελευταία χρόνια. Στο δρόμο, όχι στο σαλόνι παρακολουθώντας τον Κατρούγκαλο από την τηλεόραση.

Οι συντάξεις μόνιμα στην κλίνη του Προκρούστη

«Γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» χαρακτήρισε ο Κατρούγκαλος τα δημοσιεύματα για επικείμενη μείωση των κύριων συντάξεων. Τα δημοσιεύματα τροφοδοτήθηκαν από ανακοινώσεις κάποιου «Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων», που σε συνεργασία με γνωστή εργατολόγο, «ανακάλυψαν» ξαφνικά ότι η «προσωπική διαφορά» θα είναι  η δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν οι επόμενες περικοπές συντάξεων.

Μιλάμε για «ξαφνική ανακάλυψη», γιατί εμείς αυτό το φωνάζουμε από τότε που πρωτακούστηκαν οι όροι «επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με το νέο σύστημα» και «προσωπική διαφορά». Κι εκείνη την περίοδο δεν ακούσαμε κανέναν άλλο να ενστερνίζεται αυτή την άποψη. Εκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διευκολύνουν τον Κατρούγκαλο και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να περάσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Από την άλλη, μολονότι η επισήμανση για πετσοκόμματα από την «προσωπική διαφορά» είναι σωστή, τα παραδείγματα που δίνονται ακολουθούν τον απατηλό δρόμο του Κουτρουμάνη, δίνοντας «προσωπικές διαφορές» χαμηλότερες απ' αυτές που θα υπάρξουν (παίρνουν τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές με το παλιό και με το νέο σύστημα).

Ο Κατρούγκαλος, όμως, την ίδια στιγμή που μιλά για «γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα», επιστρατεύοντας το γνωστό θράσος του, δηλώνει ότι το έλλειμμα των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 9% του ΑΕΠ, και σ' αυτό περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ. Το 9% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με περισσότερα από 16 δισ. ευρώ. Από πού θα εξασφαλιστεί αυτό το κονδύλι, όταν απαγορεύεται να αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό; Θα αντληθεί από τις χορηγηθείσες συντάξεις. Η «προσωπική διαφορά» εμφανίζεται ως δωρεά προς τους συνταξιούχους, άρα το κράτος «δικαιούται» να την πετσοκόβει όταν πρέπει να εξασφαλίσει κονδύλια για το σύστημα.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 23 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου