.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Δεν ντρέπεστε να επικαλείστε τον υποβιβασμό της ΑΕΚ;

Αυτή την αηδία να επικαλείστε τον υποβιβασμό της ΑΕΚ κάθε φορά που κάποιος μιλάει για την αυτονόητη ενίσχυση της ομάδας, δεν την αφήνετε στην άκρη;

Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Η ΑΕΚ δεν πήγε στη Γ’ εθνική επειδή έκανε μεταγραφές. Η ΑΕΚ πήγε στον γκρεμό επειδή εκεί την οδήγησαν αυτοί που έκριναν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι η καλύτερη για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Γιατί αυτό σημαίνει επαγγελματικό ποδόσφαιρο: επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν η εξουσία της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν ήθελε να πέσει η ΑΕΚ, τότε δεν θα υποβιβαζόταν ποτέ, όπως δεν υποβιβάστηκε ο ΠΑΟΚ, όπως δεν υποβιβάστηκε ο Παναθηναϊκός που ενώ είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση διαθέτει περισσότερα χρήματα από εμάς για την ενίσχυση του. Πολλά περισσότερα.


Στο έτερο πεδίο που επιλέξαμε να υποστούμε τον υποβιβασμό και την εκκαθάριση της νοημοσύνης και της περηφάνιας μας για να «σωθούμε» συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Οι εξοργισμένοι με τα δρώμενα στο ποδοσφαιρικό τμήμα δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις κινήσεις που γίνονται στο μπάσκετ. Συγγνώμη ρε παιδιά. Δηλαδή εσείς από τις κινήσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ σε συνάρτηση με τις κινήσεις των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού καταλαβαίνεται ότι ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ; Εκτός κι αν για κάποιο λόγο στο μπάσκετ πρέπει να είμαστε χαρούμενοι κομπάρσοι. Και επειδή πολλά έχουν ακουστεί για μια ενδεχόμενη διεκδίκηση του πρωταθλήματος από την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ στο άμεσο μέλλον, θα είμαι ξεκάθαρος: Ξέρετε πιο πρωτάθλημα μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτω από τις διαμορφωμένες συνθήκες του επαγγελματικού μπάσκετ;
Ένα πρωτάθλημα εντελώς απαξιωμένο από την εγγυημένη συμμετοχή των δυο δυναστών του ελληνικού αθλητισμού σε μια διευρυμένη ευρωλίγκα, που στην Ελλάδα θα παίζουν μόνο για ξεμούδιασμα και για να δίνουν χρόνο στις δεύτερες επιλογές τους. Δεν νομίζω όσοι κάνουν λόγο για διεκδίκηση του πρωταθλήματος από την ομάδα μπάσκετ τα επόμενα χρόνια, να εννοούν τη διεκδίκηση ενός τέτοιου πρωταθλήματος; Θα πρόκειται για πρωτοφανή υποτίμηση της νοημοσύνης ενός ολόκληρου λαού.

Θα πρέπει να συνδυάζουμε τη σχέση μας με την ΑΕΚ, με τον πρωταθλητισμό; Κάθε άλλο:

Η ΑΕΚ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, έδειχνε μια τάση να ολοκληρώνει τα νοήματα της σε διαδοχικές σειρές από φράσεις, λέξεις και σύμβολα. Όλα με αφορμή έναν αθλητικό σύλλογο. Συλλαμβάνει τον κόσμο σα μια ενότητα απείρου και πεπερασμένου, μέγιστου και ελάχιστου, που εκδηλώνονται σε στιγμές της καθημερινότητας. Οι εικόνες με τις οποίες ξεδιπλώνονται οι μνήμες μας από την ΑΕΚ, μοιάζουν να είναι οι σταθερές στιγμές μιας διαρκούς ροής, οι αισθήσεις της χαράς, της λύπης, του πόνου, της σύγκρουσης, της άρνησης αλλά και της υπέρβασης. Ένα τόσο δα μικρό γεγονός, συγκεκριμένο, η ΑΕΚ έχει τη δύναμη να το απελευθερώσει και να βγάλει από μέσα του μια τεράστια ενέργεια, η οποία εξηγεί και ερμηνεύει την ανθρώπινη πορεία των προσφύγων και την προοπτική της ιστορίας τους.

Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με εταιρείες που απλά εκμεταλλεύονται την ΑΕΚ. Για ποιο λόγο το ξέρουν καλύτερα εκείνες και οι ιδιοκτήτες τους. Μιλάμε κυρίως για τα πιο δημοφιλή τμήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και από αυτές τις εταιρείες δεν πρέπει να έχουμε καμία άλλη σχέση πέρα από την απαίτηση να έχουν την ΑΕΚ στην κορυφή. Οτιδήποτε άλλο είναι συμβιβασμός και θυσία, υποτίμηση της ομάδας προς εξασφάλιση της κερδοφορίας της εταιρείας ή του χαμηλότερου δυνατού κόστους για τη διατήρηση της εταιρείας. Και αυτό το τελευταίο να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι κόπτονται για το καλό και το μεγαλείο της ΑΕΚ. Ας προσέξουν λίγο οι πονηροί, αυτό που εγώ λέω δεν έχει να κάνει με καλές ή κακές προθέσεις. Αυτό που λέω είναι ότι ο κάθε επιχειρηματίας για να ασχοληθεί με μια ομάδα έχει του λόγους του. Κάτι θέλει να εξυπηρετήσει. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν η δική μου οπτική λέει ότι θα σε πιέσω κύριε τάδε μου όποιος κι αν είσαι να κάνεις παράλληλα και το μέγιστο για την ομάδα μου. Επαναλαμβάνω: ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους αυτό, όσοι κόπτονται για το καλό και το μεγαλείο της ΑΕΚ.

Αυτή η πραγματικότητα εκδηλώνεται με αφορμή έναν αθλητικό σύλλογο. Συνήθως με μια μορφή ειρωνείας, σαρκαστικής διάθεσης και ανατρεπτικότητας. Ενώνεται η μεγάλη διάρκεια με τη μικρή στην Ιστορία και αναδεικνύονται συναρπαστικές φιλοσοφικές δημιουργίες. Σε κάθε βήμα αναγνωρίζεται η άρνηση κι η αμφιβολία και στο τέλος η υπέρβαση. Ο οπαδός της ΑΕΚ δεν ησυχάζει αν δε βρει αυτό που μετατρέπεται σε κάτι άλλο, πίσω από πράγματα και την καθημερινότητα του συλλόγου.

ΥΓ. Η ΑΕΚ είναι όμορφη γιατί πάντα κάπου μέσα της θα υπάρχει ένας Πρίγκιπας που δεν θα μεταμορφωθεί ποτέ σε βάτραχο.

Τετάρτη, 13 Ιούλη 2016

Παναγιώτης Αλιατάς

πηγή: aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου