.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ThePressProject.gr Αποκάλυψη: Ο Μαρινάκης παίζει μεγάλη μπάλα... φοροαποφυγής

Το ThePressProject αποκαλύπτει σήμερα ενδείξεις για οργανωμένο σχήμα φοροαποφυγής της ΠΑΕ Ολυμπιακός που περιλαμβάνει υπερτιμολογήσεις παιχτών, συμβόλαια που κρύβουν μαύρα χρήματα και ξέπλυμα μέσω υπεράκτιων εταιριών. Στα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάζουμε ο Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται ότι ανησυχούσε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2012 και έβγαζε τα χρήματά του εκτός Ελλάδας, ενώ προετοιμαζόταν και για αγορά ομάδας στο εξωτερικό προκειμένου να παρακάμψει την απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο που του είχε επιβάλει η ελληνική δικαιοσύνη

Kώστας Εφήμερος
του Κώστα Εφήμερου
Στο ρεπορτάζ συνεισέφεραν οι Θάνος Καμήλαλης και Μάνος Φραγκιουδάκης


Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα προέρχονται από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ ανθρώπων της ομάδας του Ολυμπιακού και έφτασαν στα χέρια μας με ένα στικάκι. Δεν έχουμε πληροφορίες για την πηγή της διαρροής, αλλά η δομή και τα metadata των αρχείων μας ήταν γνώριμη: έχουμε δει ακριβώς το ίδιο σύστημα καταγραφής στα ηχητικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει με το «νόμιμο» σύστημα συνακρόασης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των συνομιλητών φέρεται να είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος, ο αδελφός του Γιώργος (Πρόεδρος εδώ και λίγους μήνες του Εργοτέλη), δικηγόροι και manager παικτών, αλλά και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, για τον οποίο εκκρεμούν ακόμα δίκες που σχετίζονται με τις ενέργειές του από τη θέση του προέδρου του Ολυμπιακού.


Είναι νόμιμη η φοροαποφυγή;


Η σύντομη απάντηση είναι... δυστυχώς ναι. Όπως έχουμε δει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δομή και τη δράση των υπεράκτιων εταιριών, οι ολιγάρχες και οι πολυεθνικές έχουν εκμεταλλευτεί -με τη βοήθεια εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών- όλα τα παράθυρα της νομοθεσίας (τα οποία εν πολλοίς οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει - αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) προκειμένου να μεταφέρουν τα έσοδά τους σε χώρες -φορολογικούς παραδείσους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται νόμιμα (ή και νομότυπα) σχήματα, η φοροαποφυγή, εφόσον αποδειχτεί ότι πραγματοποιούνται εικονικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και περίπλοκων φορολογικών σχημάτων με σκοπό την απόκρυψη εσόδων και την αποφυγή απόδοσης φόρων, αποτελεί φοροδιαφυγή.

Προβληματιστήκαμε αρκετά για το αν θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε τις συνομιλίες που έφτασαν στα χέρια μας, αλλά καταλήξαμε στο ότι η δημοσίευση εξυπηρετεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Άλλωστε, θα ήμαστε ασυνεπείς στις αρχές μας περί της ανηθικότητας των σχημάτων φοροαποφυγής, αν αποκρύπταμε τα στοιχεία αυτά που δείχνουν με πόσο περίπλοκους τρόπους στήνεται η αφαίμαξη των ελλήνων απλών φορολογούμενων που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι αποκαλύψεις αφορούν πρόσωπα που εκτίθενται καθημερινά στη δημόσια σφαίρα και τα στοιχεία που δημοσιεύουμε μας πείθουν ότι το καθήκον μας για ενημέρωση και το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση στοιχειοθετούν απόλυτα την έννοια του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Όσο για το κατά πόσο τα στοιχεία αποτελούν απλές ενδείξεις «υποτιθέμενης φοροαποφυγής» θα σας παραθέσουμε απλά το απόσπασμα της συνομιλίας του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με την μάνατζερ του ποδοσφαιριστή Αριέλ Ιμπαγάσα, όταν της λέει:

«προκειμένου να αποφύγουμε τους φόρους στην Ελλάδα θα του στείλουμε τα χρήματα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό είτε στην Ουκρανία είτε στο Λουξεμβούργο. Νομίζω ότι το Λουξεμβούργο είναι καλύτερο».

Το «ίδρυμα», τα 100 εκατομμύρια και πώς να τα σπάσεις σε κομμάτια

 Για να διαβάσετε τη συνέχεια πατήστε εδώ για να μεταβείτε στη πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου