.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Η συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη προστατεύει τα συμφέροντα των εταιρειών και όχι των 12.000 εργαζομένων


του Κυριάκου Νασόπουλου

Υπογράφτηκε τελικώς, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 3/9, η περιβόητη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης με στόχο την οικονομική «διάσωση» της πρώτης. Η συντριπτική πλειοψηφία των αστικών μέσων ενημέρωσης έσπευσε να τη «βαφτίσει» ως «το μεγαλύτερο ντηλ διάσωσης επί ελληνικού εδάφους», την ώρα που οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος συνεχίζουν να παραμένουν στην αβεβαιότητα.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία των δυο εταιρειών, φέρει τη σφραγίδα των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες και θα αναλάβουν να δανειοδοτήσουν με 360 εκατ. ευρώ το νέο εταιρικό σχήμα, ενώ βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι να εξασφαλίσει την έγκριση από πιστωτές, μεγάλους προμηθευτές, εργαζόμενους, εκμισθωτές και εταιρείες leasing της Μαρινόπουλος. Όπως επίσης και να γίνει δεκτή από το δικαστήριο, που στις 21 Σεπτέμβρη θα εξετάσει την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα. Για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το 60% όλων των παραπάνω.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η συμφωνία των δυο πλευρών περιλαμβάνει τα εξής: Πρώτον, τη μεταβίβαση του 100% της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία υπό τον έλεγχο της Σκλαβενίτης και νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,5%, με το δάνειο να είναι δεκαετούς διάρκειας. Παράλληλα, η πλευρά Σκλαβενίτη δεσμεύεται για καταβολή κεφαλαίων συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ. Στο «σχέδιο διάσωσης» ακόμη προβλέπεται «κούρεμα» κατά 50% των οφειλών άνω των 100.000 ευρώ και αποπληρωμή στο ακέραιο των προμηθευτών που έχουν απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος ύψους έως 100.000 ευρώ. Επίσης γίνεται αναφορά για αποπληρωμή στο ακέραιο –αφού βεβαίως προηγουμένως υπάρξει ρύθμιση– των χρεών της Μαρινόπουλος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους εργαζόμενους, εκείνο που έχει διαρρεύσει είναι ότι το νέο εταιρικό σχήμα δεσμεύεται πως όλες οι ενεργές την 30/6/2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία Σκλαβενίτης κάνει λόγο για «δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες και τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας». Μάλιστα, επιχειρεί να αυτοανακηρυχθεί και ως σωτήρας των εργαζομένων τονίζοντας ότι δήθεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριο στόχο τη διάσωση των περίπου 12.000 θέσεων εργασίας. Από την πλευρά της, η Μαρινόπουλος ανακοίνωσε ότι «με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα». Δεν παρέλειψε και αυτή από την πλευρά της να πλέξει το εγκώμιο του νέου ιδιοκτήτη, ισχυριζόμενη ότι «η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών».

Το ανησυχητικό, από την πλευρά των εργατικών συμφερόντων, είναι ότι παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια και από τις δυο εταιρείες έτσι ώστε να επικρατήσει ένα κλίμα πλήρους εφησυχασμού στις τάξεις των εργαζομένων. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι το νέο εταιρικό σχήμα, η νέα διοίκηση Σκλαβενίτη, την Παρασκευή προχώρησε στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Καθώς πίστωσε στους λογαριασμούς τους τον μισθό του Αυγούστου και το υπόλοιπο του Ιουλίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση καθότι στη συμφωνία των δυο πλευρών υπάρχουν αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία τα οποία σχετίζονται με τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, άγνωστο παραμένει αν το νέο εταιρικό σχήμα θα λειτουργήσει όλα τα καταστήματα Μαρινόπουλος καθώς και το ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων όσων εξ’ αυτών κλείσουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται επαγρύπνηση από τη μεριά των εργαζόμενων για την πλήρη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργατικών τους δικαιωμάτων. Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, αδυνατεί ή και δεν θέλει να συμβάλλει καθόλου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο, τα οποία και καλούν εμμέσως τους εργαζόμενους να κρατήσουν στάση αναμονής έως ότου δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας των δυο εταιρειών.

Την ίδια στιγμή όμως, οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε καταστήματα της Μαρινόπουλος στην Αττική καλούν σήμερα, Κυριακή 11/9, τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β), ώστε να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. «Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή! Ότι και να γράφει η ταμπέλα, όποιος και να είναι ο εργοδότης, εμείς απαιτούμε τις δουλειές, τους μισθούς και τα δικαιώματά μας χωρίς καμία μείωση», αναφέρει το κάλεσμα.

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου