.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ροζ ρουσφετολογική αθλιότητα

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι Τσιπραίοι. Ψήφισαν μια ρουσφετολογικού τύπου διάταξη και σε μια βδομάδα ανακοίνωσαν στους ενδιαφερόμενους ότι δεν μπορούν να την εφαρμόσουν και θα την καταργήσουν, χωρίς αυτή τους η ανακοίνωση να έχει καμιά ισχύ και χωρίς να μπορεί να εμποδίσει αυτούς που αφορά να κάνουν χρήση της!

Πρόκειται για τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61 του νόμου 4415/2016, με την οποία θεσπίζεται  κλειστή διαδικασία αναγόρευσης τμήματος του ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ σε λέκτορες (γράφουμε σχετικά στη σελίδα 11). Στις 31 Αυγούστου ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη, στις 6 Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε ο νόμος στο ΦΕΚ, στις 7 Σεπτέμβρη στάλθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης έγγραφο που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Αθανασία Αναγνωστοπούλου (η γνωστή Σία), το οποίο αναφέρει:

«Με την παρούσα επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΙ, επίκειται αλλαγή της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 4415/2016 (ΦΕΚ Α 159/6-9-2016), λόγω αδυναμίας υλοποίησής της. Κατά συνέπεια, για λόγους ασφάλειας δικαίου, επιβάλλεται η αναστολή της διαδικασίας εφαρμογής της μέχρι την ύπαρξη νεώτερης νομοθετικής ρύθμισης».


Δεν είναι εκπληκτικό να ψηφίζουν μια διάταξη και μόλις αυτή δημοσιεύεται στο ΦΕΚ να ανακαλύπτουν ότι υπάρχει αδυναμία υλοποίησής της, χωρίς να λένε σε τι συνίσταται αυτή η αδυναμία; Μπορούμε να φανταστούμε ότι η ρουσφετολογική αυτή διάταξη ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από επιστήμονες που αποκλείει από τη διαδικασία αναγόρευσης σε λέκτορες. Και υποψιαζόμαστε ότι το έγγραφο της Σίας αυτές τις διαμαρτυρίες έρχεται να κατασιγάσει. Γιατί αυτό το έγγραφο δεν είναι παρά ένα κουρελόχαρτο.

Από πότε ο υπουργός μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή νόμου που ψήφισε η Βουλή, επικαλούμενος ασφάλεια δικαίου; Από… ποτέ. Νόμος καταργείται μόνο με νόμο. Και ο υπουργός που αναστέλλει την εφαρμογή του απλούστατα παρανομεί και είναι υπόλογος. Γι' αυτό σκεφτόμαστε ότι η Σία έφτιαξε αυτό το νομικά ανίσχυρο έγγραφο για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους, ενώ στο μεταξύ όποιος έχει τα τυπικά προσόντα που απαιτεί η συγκεκριμένη διάταξη θα μπορεί να κάνει την αίτησή του και στη συνέχεια να διεκδικήσει ακόμα και δικαστικά το διορισμό του σε θέση λέκτορα (αν οι πρυτανικές αρχές αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο).  Και βέβαια, είναι προκλητικό να γίνεται λόγος για «ασφάλεια δικαίου» τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος νόμος και έρχεται ο υπουργός -χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα- και να ανακοινώνει ότι αναστέλλει την εφαρμογή του, αυτοαναγορευόμενος σε απόλυτο δικτάτορα (εκτελεστικός και νομοθέτης ταυτόχρονα), η θέληση του οποίου υπερισχύει της Βουλής. Αν προβλεπόταν εφαρμογή της διάταξης μετά από κάποια υπουργική απόφαση, τότε θα είχε δικαίωμα να καθυστερήσει την εφαρμογή, μέχρι να καταργήσει τη διάταξη. Ομως δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και επομένως ο υπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εισηγηθεί την κατάργηση της διάταξης στη Βουλή. Μέχρι ν' αποφασίσει η Βουλή, όμως, η διάταξη ισχύει κανονικά.

Η είδηση μας ήρθε «επί του πιεστηρίου» και δεν προλάβαμε να κάνουμε ρεπορτάζ. Μένουμε μόνο στα όσα επισημάναμε, που αποκαλύπτουν την αθλιότητα των συριζαίων. Θα επανέλθουμε όταν υπάρξουν νεότερα.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου