.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Και κίνδυνος πλημμυρών από τον αποχαρακτηρισμό του τελευταίου δάσους στο Ελληνικό - Οι δασολόγοι χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, αλλά ο Συντονιστής της Α.Δ. έχει άλλες εντολές

Οπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, η Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΤΕΕΑ) Πειραιά με την 6/2017 απόφασή της, με ψήφους 2 προς 2 και τελικά διπλή την ψήφο του προέδρου της Χρ. Αντωνέλη, αποχαρακτήρισε και το τελευταίο δάσος στην προς ξεπούλημα περιοχή Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, έκτασης 36,92 στρεμμάτων. Λέμε το τελευταίο δάσος, γιατί προηγουμένως ο Δασάρχης Πειραιά, «με το πιστόλι στον κρόταφο», είχε αναγκαστεί να αποχαρακτηρίσει δάσος 135 στρεμμάτων, με το αιτιολογικό ότι το δάσος αυτό προέκυψε από Τεχνητή Δασική Φυτεία. Πρωτοβουλία κατοίκων προέβαλε αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη, διεκδικώντας την αναγνώριση 587 στρεμμάτων ως δάσους και δασικής έκτασης. Τις αντιρρήσεις των κατοίκων η ΤΕΕΑ Πειραιά τις απέρριψε ομόφωνα.


Η Διεύθυνση Δασών Πειραιά πήρε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί με έγγραφό της στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπ.Κοκκινάκη, να γίνει προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κατά της απόφασης 6/2017 της ΤΕΕΑ Πειραιά. Ομως, ο Συντονιστής απέρριψε για μια ακόμα φορά την εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, γιατί ο ίδιος είναι υπέρ του αποχαρακτηρισμού του δάσους του Ελληνικού. Λέμε για μια ακόμη φορά, γιατί προηγουμένως είχε διατάξει την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά να συντάξει το κείμενο της υποβολής αντιρρήσεων στην ΤΕΕΑ Πειραιά κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη. Δηλαδή, να συνταχθεί με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στην προσπάθειά τους να αποχαρακτηριστούν και τα περίπου 37 στρέμματα δάσους που είχε καταφέρει να διασώσει ο Δασάρχης. Θυμίζουμε ότι η Διεύθυνση Δασών Πειραιά είχε εισηγηθεί να μην υποβληθούν αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη, συμφωνώντας ότι η έκταση των περίπου 37 στρεμμάτων είναι δάσος.
 

Πλήγμα και στο ρέμα της Ευρυάλης


Η Διεύθυνση Δασών Πειραιά στη νέα εισήγησή της (στις 13 Νοέμβρη του 2017), επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να κατατεθεί προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, εγείρει ένα καινούργιο, πολύ σημαντικό ζήτημα, που ενισχύει την αναγκαιότητα της υποβολής προσφυγής. Αποκαλύπτει ότι την εν λόγω έκταση διασχίζει το ρέμα της Ευρυάλης, που η κοίτη του έχει αλλοιωθεί διαχρονικά, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η λειτουργία του ως φυσικού αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων.

Δύο είναι τα ζητήματα στα οποία η εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά στηρίζεται για να προτείνει στον Συντονιστή Σπ. Κοκκινάκη την άσκηση προσφυγής. Αναφέρει συγκεκριμένα η εισήγηση:
 

1


 «Εισηγούμεθα την προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά κατά της 6/2017 απόφασης (με πλειοψηφία προέδρου) της ΤΕΕΑ Πειραιά και συγκεκριμένα ως προς την έκταση του τμήματος 8, που σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση χαρακτηρίζεται “ως έχουσα μη δασικό χαρακτήρα και μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας“ (…) προκειμένου αυτή να χαρακτηριστεί ως δασική».
 

2


 «Το γεγονός ότι η έκταση του τμήματος 8 (των 36.918,11 τ.μ.) περιελάμβανε το ρέμα της Ευρυάλης που την διέσχιζε  στο νοτιοανατολικό τμήμα της και αποτυπώνεται τόσο στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας που συνοδεύει την 39216/1659/11-5-2017 Π.Χ. του Δασάρχη Πειραιά, όσο και στους χάρτες  Αττικής του Κάουπερτ (έτους 1985) (αποσπάσματα επισυνάπτονται) και στους οποίους αποτυπώνεται η πραγματική κοίτη του ρέματος πριν αυτή αλλοιωθεί διαχρονικά από μπαζώματα ή άλλες ανθρωπογενείς επεμβάσεις με αποτέλεσμα να μη εξασφαλίζεται η λειτουργία και η χρησιμότητά του ως φυσικού αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων της ευρύτερης περιοχής». (οι εμφάσεις δικές μας).

Ο εισηγητής της πρότασης Δ. Νάκος και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σ. Μυτελέτση, αναφερόμενοι στη διαχρονική αλλοίωση της κοίτης του ρέματος, κρούουν κατά την εκτίμησή μας το καμπανάκι του κινδύνου μπροστά στην αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου. Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι με τον παράνομο αποχαρακτηρισμό του δάσους των περίπου 37 στρεμμάτων θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η εναπομείνασα ανοιχτή κοίτη του ρέματος της Ευρυάλης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

Μπορεί οι αρμόδιοι δασολόγοι να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, και για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους και για τον πλημμυρικό κίνδυνο, όμως ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπ. Κοκκινάκης, εντελώς άσχετος σ' αυτά τα ζητήματα, έχει άλλα «καθήκοντα».   Αρνείται την κατάθεση προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο και έτσι από τη μια συμβάλλει στο ξεχέρσωμα του δάσους και από την άλλη βάζει σε περιπέτειες την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, λόγω του κινδύνου καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων, που θα θέσουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Αναρωτιόμαστε (εννοείται ρητορικά): ποιοι πολιτικοί στηρίζουν τον Κοκκινάκη, ώστε αυτός να δρα τόσο απροκάλυπτα και να μην φοβάται ούτε όταν οι αρμόδιοι επιστήμονες-υπηρεσιακοί παράγοντες επισείουν τον κίνδυνο επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα είναι συγκλονισμένη από την απώλεια 23 ζωών και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μάνδρας; Δε χρειάζεται να θυμίσουμε ότι η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα ήρθε ως αποτέλεσμα των εγκληματικών επεμβάσεων στις κοίτες δύο ρεμάτων και της μεγάλης καταστροφής δασών στο όρος Πατέρας.

Οπως γνωρίζουμε, κάτοικοι που αγωνίζονται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κατά της απόφασης 6/2017 της ΤΕΕΑ Πειραιά. Νομίζουμε ότι θα στριμωχτούν πολύ οι δικαστές του Διοικητικού Εφετείου για να απορρίψουν αυτή την προσφυγή δικαιώνοντας τον όμιλο Λάτση και τους συνεταίρους του και το ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει να αναλάβουν αυτοί πλέον και την ευθύνη για τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου