.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Αυξήθηκε ο τζίρος στο εμπόριο τα Χριστούγεννα 2,5%. Που; Πώς; Γιατί και ποιοι πανηγυρίζουν;


Πηχυαίοι οι τίτλοι και μόλις υποκρυπτόμενοι οι πανηγυρισμοί για την αύξηση του τζίρου κατά 2,5% στο εμπόριο τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στην  δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

Η μικρή αυτή αύξηση του τζίρου στο εμπόριο είναι η πρώτη που εμφανίζεται στα μνημονιακά χρόνια, όπου σημειώθηκε κατάρρευση στην εμπορική κίνηση της τάξης του 35,2%!

Πέραν των ερωτημάτων για την αξιοπιστία των στοιχείων της έρευνας και της σχετικά μικρής αύξησης που καταγράφει, πράγμα που δεν είναι για πανηγυρισμούς, μετά από τόσα χρόνια κατάρρευσης της αγοράς, υπάρχει και ένα άλλο αξιοπρόσεκτο δεδομένο.

Στα μεγαλύτερα καταστήματα, αλυσίδες και εμπορικά κέντρα, η αύξηση του τζίρου φέτος εκτιμάται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατά μέσο όρο σε 5-6%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα και στις περιφερειακές αγορές οι πωλήσεις κατέγραψαν, κατά την έρευνα πάντα, αρνητικό πρόσημο, ακόμη και ως 12%!!!


Αυτό σημαίνει ότι αυτή η μικρή αύξηση στον εμπορικό τζίρο όχι μόνο προήλθε αποκλειστικά από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, με τις εξευτελιστικές αμοιβές των εργαζομένων και επομένως μεταφράστηκε σε κέρδη για πολύ λίγους αλλά και ότι για την θάλασσα των μικρών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπήρξε νέα μείωση και σε πολλές περιπτώσεις πολύ μεγάλη, του τζίρου, δίνοντας, έτσι, νέο βαρύ πλήγμα στην δραστηριότητά τους και ίσως την χαριστική βολή στην ύπαρξη πολλών, στέλνοντας στην ανεργία νέες πολλές χιλιάδες εργαζομένους.

Αυτή την κατάσταση της συγκέντρωσης πλούτου και δραστηριοτήτων στην αγορά, με την καταστροφή των πολλών και μικρών, αποκρύπτουν οι προπαγανδιστές με τις εξωραϊσμένες γενικές εικόνες που εμφανίζουν.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου