.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ - Σταθερά στο πλευρό του σιωναζισμού οι ΗΠΑ


Το είχε προαναγγείλει και το έκανε, μολονότι το σύνολο των ιμπεριαλιστικών χωρών ήταν αντίθετο. Φτάνει που ικανοποίησε τον Νετανιάχου. Την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το σύνολο της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ σκοπεύουν να μεταφέρουν εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ, σπάζοντας την αμερικάνικη πολιτική για την Παλαιστίνη που για δεκαετίες, παρά την πίεση του σιωνιστικού λόμπι, δεν έπαιρνε μια τέτοια απόφαση διατηρώντας κάποιες ισορροπίες στην περιοχή.

Λίγες μέρες πριν, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τηλεφωνικά στον Αμπάς την πρόθεσή του να κάνει αυτή την κίνηση. Ο αναξιόπιστος και «ξεδοντιασμένος» Αμπάς περιορίστηκε να απειλήσει εκ των υστέρων ότι θα διακόψει τις επαφές της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ΗΠΑ, αν οι Αμερικάνοι αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, κάτι που δεν έχει κάνει κανένα άλλο κράτος στον κόσμο.


Οι οργανώσεις της Αντίστασης, αφουγκραζόμενες την οργή του παλαιστινιακού λαού, κάλεσαν σε τριήμερο οργής ενάντια στους σιωνιστές και τους Αμερικάνους. Ηδη από την Πέμπτη οργανώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη, με συγκρουσιακό χαρακτήρα, ενώ -ενόψει της Παρασκευής, που είναι μέρα προσευχής των μουσουλμάνων- οι πρεσβείες των ξένων χωρών στο Ισραήλ προειδοποίησαν το προσωπικό τους να περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις ακόμα και στο Τελ Αβίβ, καθ’ υπόδειξη του ισραηλινού κράτους. Προφανώς οι σιωνιστές φοβούνται πιθανό χτύπημα από παλαιστίνιους μαχητές ακόμα και εκτός Δυτικής Οχθης και Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο σιωνιστικός στρατός προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ ήταν το 2001, που πυροδότησε τη δεύτερη Ιντιφάντα, μετά τη βεβήλωση του τεμένους Αλ Ακσα από τον Σαρόν. Η πρόκληση Τραμπ μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα εξέγερση της παλαιστινιακής νεολαίας στη Δυτική Οχθη.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, κάλεσε τους Αμερικάνους να ακυρώσουν την απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώρισή της σαν πρωτεύουσα της σιωνιστικής οντότητας, γιατί αυτό θα σημάνει την έναρξη τρομερών μεταβολών στην περιοχή, σημαίνοντας το επίσημο τέλος και αυτών ακόμα των προσχηματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΑ και σιωνιστών. Παράλληλα, τόνισε ότι η Αντίσταση στη Δυτική Οχθη θα απαντήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της στην πρόκληση των ΗΠΑ, που βλάπτει τους εθνικούς πόθους των Παλαιστινίων. Η Ιερουσαλήμ αποτελεί κόκκινη γραμμή και η Αντίσταση δε θα επιτρέψει την βεβήλωσή της.

Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ, ο Ερντογάν, σε μια νέα προσπάθεια να ανασυστήσει το τρωθέν προφίλ του σαν ηγέτης περιφερειακής εμβέλειας, απείλησε ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ αν οι Αμερικάνοι προχωρήσουν στην μετεγκατάσταση της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, κρατώντας χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Είναι λογική από τη μεριά του η κίνηση να βάλει στο στόχαστρο της προπαγάνδας του το Ισραήλ και όχι τους Αμερικάνους, δεδομένου ότι έχει περάσει ελάχιστος καιρός από τότε που οι Αμερικάνοι απέσυραν τη στήριξή τους στους Κούρδους του βορείου Ιράκ μετά το δημοψήφισμά τους, παρέχοντας πλήρη στήριξη στον Ερντογάν. Βέβαια, στις δηλώσεις δεν έκανε καμιά ιδιαίτερη αναφορά στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, αλλά αναφέρθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ιερότητα της πόλης για τους μουσουλμάνους για τους οποίους αποτελεί πρόκληση η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί. Δίνοντας θρησκευτικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση, δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera στη Γάζα, Μπέρναρντ Σμιθ, δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν περίμενε την επίσημη ανακοίνωση του Τραμπ για να αντιδράσει και οι αυθόρμητες διαδηλώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει. Συνεχίζοντας είπε ότι η Χαμάς και οι μικρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα έχουν δώσει την πλήρη στήριξή τους στον Αμπάς, στην αντιπαράθεση της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει ενότητα στη δράση μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων πάνω στο ζήτημα.

Η ανακοίνωση Τραμπ ήρθε εν μέσω αύξησης της ισραηλινής επιθετικότητας στη Συρία. Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη περιοχές ακόμα και μέσα στη Δαμασκό, με τα ισραηλινά μίντια να ισχυρίζονται ότι τα χτυπήματα στόχευαν ιρανικούς στόχους, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια επίσημη ενημέρωση από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού. Η αποσιώπηση της αυξανόμενης εμπλοκής των σιωνιστών στον πόλεμο στη Συρία αποτελεί εδώ και καιρό σταθερή τακτική τους.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Αμπάς μετέβη στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με το ντόπιο καθεστώς σχετικές με το παλαιστινιακό ζήτημα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η ΣΑ εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, προτείνοντας ένα σχέδιο για την «επίλυση» του παλαιστινιακού ,που ούτε οι σιωνιστές δε θα τολμούσαν να καταθέσουν προς διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική πρόταση, το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί σε απομονωμένες εκτάσεις γης στη Δυτική Οχθη με περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη θα παραμείνει, ενώ η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα παραμείνει στα χέρια των σιωνιστών. Ταυτόχρονα, οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα της επιστροφής. Οι Σαουδάραβες και οι Αμερικάνοι, για διπλωματικούς λόγους, έσπευσαν να διαψεύσουν τις αποκαλύψεις της παλαιστινιακής πλευράς, πετώντας ουσιαστικά στον σκουπιδοτενεκέ την ίδια τους την πρόταση. Δεν αποκλείεται η ΣΑ να πούλησε κάποιου είδους εκδούλευση στους Αμερικάνους στηρίζοντας το Ισραήλ εν όψει της ανακοίνωσης του Τραμπ. Το λιγότερο, απέδειξε την αμερικανοδουλεία της για άλλη μια φορά.

ΥΓ. Με τον Embassy Act του 1995, το αμερικάνικο Κογκρέσο έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετη πόλη», δίνοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να αναβάλλει κάθε έξι μήνες τη μετεγκατάσταση της αμερικάνικης πρεσβείας εκεί. Αυτό έκαναν ως τώρα ο Κλίντον, ο Μπους και ο Ομπάμα. Ο Τραμπ έκανε το εναπομένον βήμα, αν και αυτός ανέβαλε για ένα χρόνο τη μετεγκατάσταση. Λέτε ο επόμενος να είναι ο Τσίπρας που έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ»;


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου